Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
0°C

Am ”reciclat activ” să scap de penalizările pentru sibienii de la blocuri. M-am întors cu doi lei și reduceri la salam

Am ”reciclat activ” să scap de penalizările pentru sibienii de la blocuri. M-am întors cu doi lei și reduceri la salam

Zecile de mii de sibieni care locuiesc la bloc vor trebui, din acest an, să predea câte zece kilograme de deșeuri reciclabile dacă vor să scape de plata penalizărilor și a costurilor suplimentare la salubrizare. Costuri care pot ajunge la câteva sute de lei de persoană. Prin urmare, cu portbagajul plin de deșeuri, am încercat să trec pe la toate centrele de colectare indicate de Primărie. Din opt centre, trei nu sunt bune, la unul adresa e trecută greșit, iar un altul nu acceptă toate deșeurile indicate de funcționarii Primăriei Sibiu.

După săptămâni de discuții despre noua taxă de salubrizare, consilierii locali au adoptat un Regulament care impune un abonament Practic de 504 lei pentru toți (mai puțin pentru cei care locuiesc singuri ori în cuplu și care beneficiază de reduceri). Regulamentul prevede penalizări și costuri suplimentare care, la regularizarea de la finele anului, ar mai putea genera costuri și de peste 500 de lei în cazul unei familii cu trei persoane, care locuiește la bloc.

Pentru a trece la abonamentul Eco de 378 de lei pe an (adică să primească înapoi diferența plătită în plus prin abonamentul Practic), dar – mai ales – pentru a scăpa de penalizările generate din cauza vecinilor care nu sortează corect, sibienii care locuiesc la blocuri trebuie să se înscrie în programul botezat ”Reciclează activ”. Adică să strângă minim zece kilograme de deșeuri reciclabile (hârtie, plastic, sticlă sau metal) pe care să le predea la opt puncte de colectare din oraș, trecute pe o listă dată publicității de Primăria Sibiu. Iar documentele emise de centrele de colectare, din care să reiasă că au fost predate minim zece kilograme (fie o dată, fie pe rând), trebuie trimise mai apoi la Serviciul de salubrizare din cadrul Primăriei pentru înscrierea în ”Reciclează activ”. Cei înscriși în acest program vor trece, astfel, la abonamentul Eco și nu vor mai plăti laolaltă cu ceilalți vecini regularizările care vor fi calculate la finele anului.

Cu portbagajul plin de deșeuri și cu lista Primăriei în mână, am colindat orașul

Pe drumuri... degeaba

Primul punct de colectare autorizat de pe lista întocmită de Primăria Sibiu era indicat la Carrefour, în centrul comercial dintre Șelimbăr și Sibiu. Doar că la Carrefour se colectează doar ulei uzat și baterii. ”Automatul acela de colectare pentru ambalaje nu mai e aici de mai bine de doi ani. Ne-a tot sunat lumea, că apărem pe o listă a Primăriei, dar noi nu știm nimic. Pe noi nu ne-a sunat nimeni de la Primărie să ne întrebe. Dar, dacă aveți ulei uzat sau baterii, vi le primesc. La patru baterii uzate primiți una nouă”, aflu de la fata de la Informații.

În cele din urmă, nu e chiar o tragedie. Pe aceeași listă întocmită de Primărie e indicat un al doilea punct de colectare la Kauflandul din apropierea aceluiași centru comercial. În parcarea căruia se află un automat de colectare a PET-urilor, a sticlelor și a conservelor. Automatul e foarte simplu de utilizat, sunt instrucțiuni clare peste tot, inclusiv video. Doar că automatul indicat de Primărie pentru a depozita zece kilograme de deșeuri nu emite niciun bon de cântar. La fiecare cinci ambalaje introduse (fie de plastic, fie din sticlă), automatul de colectare emite un cupon care are imprimat și un cod de bare. ”Felicitări. Pentru fiecare cinci ambalaje reciclate, primești un cupon cu o reducere de 20% pentru toată categoria de salamuri Trapez feliate Reinert, disponibile la vitrina cu autoservire”, scrie pe cuponul care poate fi folosit doar pe luna în curs.

La automatele de la Kaufland e foarte simplu să reciclezi. Dar e degeaba pentru ”Reciclează activ”

La fel e situația și cu cel de-al treilea punct de colectare indicat de Primărie la magazinul Kaufland de pe Șoseaua Alba Iulia. Bonurile tot nu pot fi folosite în programul ”Reciclează activ”.

Mai bine folosiți GPS-ul

Am întrebat în cursul zilei de joi reprezentanții Primăriei despre centrul inexistent de la Carrefour și despre modul în care cupoanele emise de automatele de la Kaufland ar putea fi folosite pentru înscrierea în programul ”Reciclează activ”.

Până la publicarea acestui material, Primăria nu a răspuns. Dar a modificat lista centrelor de colectare publicată pe site. Pe noua listă nu mai apar cele trei centre (cel de la Carrefour și cele de la Kaufland), dar lista tot nu e întru totul conformă cu realitatea.

Spre exemplu, pentru cel mai ușor de găsit centru de colectare (Green Consult, situat pe strada Henri Coandă, cu indicator vizibil din stradă) Primăria Sibiu anunță că se acceptă toate tipurile de deșeuri. ”Nu primim decât hârtie și carton. Sticlă și plastic nu mai colectăm, deoarece acum nu se cer pe piață și ce să facem, doar să le depozităm aici? Am văzut că apărem și noi pe lista Primăriei, dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni”, lămurește doamna de la cântar.

Singurii colectori de pe lista Primăriei unde sunt acceptate toate tipurile de deșeuri sunt cele ale Recup Trans și Ali-Mar.

Pentru a ajunge la centrul celor de la Recup Trans de pe str. Ștefan cel Mare nr 193, folosiți poarta la care a fost amenajat și acel totem cu numele firmelor găzduite de parcul celor de la Zacaria

Printre puținii colectori de la care am aflat că au fost contactați înaintea publicării listei de către reprezentanții Primăriei sunt cei de la Vrancart. Cărora, funcționarii Primăriei nu le-au greșit doar numele, ci și adresa: pe lista Primăriei apar ca fiind situați pe strada Triajului, fără număr, când, de fapt, au punctul de colectare pe strada Dorobanților, la numărul 160. Nu e chiar o tragedie, strada Dorobanților se intersectează cu Triajului. Iar zona e una destul de încurcată, prin urmare dacă nu sunteți familiarizați cu rețeaua de străzi de acolo, cel mai indicat e să folosiți GPS-ul.

De altfel, GPS-ul e indicat să îl folosiți cam pentru toate centrele, deoarece acestea sunt amenajate de obicei în zone industriale sau mărginașe ale orașului.

Doi lei. Și musai buletinul

La Vrancart se colectează doar hârtie și carton, cantitatea minimă acceptată fiind de zece kilograme. Centrul nu este indicat celor care nu au minime abilități la volan. Și asta pentru că trebuie să urci cu mașina cu care ai adus deșeurile pe cântar (nu e foarte înalt, dar poate speria unii șoferi când trebuie să coboare cu spatele). După ce cobori și descarci hârtiile și cartonul, urci cu mașina înapoi pe cântar pentru a-ți fi calculată cantitatea adusă.

20 de kilograme de carton mi-au fost mie determinate (oricum cântarul are o ”marjă de eroare” de zece kilograme). A fost singurul centru de colectare de unde a trebuit să iau contravaloarea acestor deșeuri: doi lei.

La Green Consult, de pe str. Henri Coandă, nu mergeți cu plastic sau sticlă, căci nu primesc

La celelalte centre – de unde ar fi trebuit să primesc între 0,15 și 1,22 lei pentru deșeurile predate, cu un ”vârf” de 12 lei – am refuzat contravaloarea, iar oamenii n-au mai insistat. Pe mine mă interesa documentul eliberat de ei. Adeverință pentru care este nevoie – în toate cazurile – de prezentarea unui document de identitate. Care este copiat, după care se eliberează o adeverință de predare-primire sau achiziție deșeuri (fiecare centru își denumește altfel documentul) în mai multe exemplare care trebuie semnate și un tichet de cântar.

Întocmirea documentelor acestora, cu tot cu cântărire și predare, a durat între zece și 20 de minute, în cazul meu. Oamenii de la centrele de colectare cu care m-am întâlnit au fost toți amabili și cu bună dispoziție.

Am primit adeverințe pentru 72 de kilograme

De fapt, oamenii de la centrele de colectare chiar păreau dispuși să ajute sibienii care cereau acea adeverință necesară intrării în programul ”Reciclează activ”. Atât de dispuși încât, în cazul meu, la toate centrele mi-au fost trecute pe adeverință cantități mai mari decât cele duse în realitate.

Cei mai ”generoși” au fost cei de la Ali-Mar, din centrul de pe strada Tractorului (cei de la Ali-Mar mai au și un centru pe strada Rozmarinului, la care nu m-am mai dus însă). Chiar dacă le-am predat nici cinci kilograme de hârtie și două sau trei de sticlă și plastic, pe adeverința pe care mi-au dat-o au trecut că am predat 24 de kilograme de hârtie și 12 kilograme de plastic.

De fapt, din ceea ce am cântărit eu inițial (și nu foarte precis, e adevărat), deșeurile pe care le-am cărat pe la centrele din oraș nu depășeau o greutate totală de 30 de kilograme. Cu toate acestea, dacă adun toate cantitățile trecute pe adeverințele primite, rezultă că eu am predat un total de 72 de kilograme de deșeuri reciclabile.

Cei mai ”generoși” sunt cei de la Ali-Mar. Le-am dus nici opt kilograme de deșeuri și mi-au trecut pe adeverință că le-am predat de aproape cinci ori mai mult

Explicația pentru această situație e dată de unul dintre cei implicați în sistemul de reciclare a deșeurilor. ”Pentru fiecare tonă de deșeu reciclat și valorificat, colectorii mai primesc 700 de lei drept recompensă de la reprezentanții producătorilor de ambalaje (așa numitele organizații de transfer de responsabilitate de mediu – n.r.). Iar cum la unele centre de colectare se primesc deșeuri și «la negru», acum, cu ocazia asta ei și le «albesc». Ca să încaseze acea bonificație de 700 de lei pe tonă de deșeu reciclabil valorificată”.

De ce să ”Reciclezi activ”?

Programul ”Reciclează activ” este destinat doar sibienilor de la bloc ori din condominii. Cei de la case pot trece la abonamentul Eco dacă anul acesta nu vor scoate la poartă de mai mult de 12 ori pubela neagră (deșeurile reziduale).

Pentru cei de la bloc, însă, sistemul e mai complicat. Prin ”Reciclează activ” nu doar ai posibilitatea de a trece la abonamentul Eco, ci scapi și de costurile suplimentare și de penalizări.

Costurile suplimentare sunt cele generate de golirea mai deasă decât prevede abonamentul a recipientelor pentru deșeurile reziduale (recipientele negre ori din tablă). Iar aici situația nu este foarte clară, deoarece Regulamentul prevede 182 de descărcări anuale ale recipientelor de 1,1 mc destinate deșeurilor reziduale și amplasate pe platformele publice. Costurile suplimentare ar urma să fie generate de golirea recipientelor pe care scrie ”Atenție! Rezidual suplimentar”, pe care cei de la Soma le-ar prelua doar dacă acestea ar fi mai pline 80%. Iar costul unei astfel de goliri suplimentare a fost stabilit de către consilierii locali, prin noul Regulament, la 145 de lei.

Deocamdată, însă, nu e clar cum pot fi calculate aceste costuri suplimentare. O dată pentru că la platformele de blocuri nu există recipiente inscripționate ”Atenție! Rezidual suplimentar”, iar cei de la Soma ridică, de fapt, în fiecare zi deșeurile reziduale de la platformele publice.

Mult mai ușor poate fi făcut, însă, calculul pentru costurile penalizatoare. Acestea sunt aplicate pentru cei care nu sortează în mod corect. Iar cea mai des întâlnită greșeală în sortarea de pe platformele publice e cea prin care în recipientele pentru biodegradabil sunt aruncate și deșeuri reziduale, dar și plastic și așa mai departe. 

Potrivit noului Regulament, golirea acestor recipiente va fi taxată penalizator – unul stabilit la 290 de lei pentru fiecare golire. ”Recipientele pentru biodegradabil de pe platformele publice au fost dotate și acestea cu cip-uri. Prin urmare, când o pubelă pentru biodegradabil este golită într-o autospecială destinată deșeurilor reziduale, este înregistrat un «conflict» să îi zicem. De pe platformele publice, în 90% din cazuri recipientele pentru biodegradabil sunt golite la rezidual, deoarece deșeurile nu sunt sortate corespunzător”, descriu operatorii de colectare și transport a deșeurilor din Sibiu. 

Lista actualizată pe site-ul Primăriei mai prevede doar cinci puncte de colectare pentru cei interesați de programul ”Reciclează activ”. Sursa: Primăria Sibiu

Pentru a estima ce costuri pot genera aceste taxe penalizatoare, am luat scenariul unei platforme publice la care sunt arondate 145 de apartamente, în care locuiesc 450 de persoane. De la această platformă, conform noului Regulament, recipientele pentru biodegradabil vor fi ridicate de 312 ori pe an (adică aproape în fiecare zi). Cum doar în zece la sută din cazuri, biodegradabilul va fi corect sortat astfel încât să poată fi folosit la producerea compostului, rezultă că restul de 280 de goliri vor fi taxate penalizator, cu suma de 290 de lei la fiecare golire. La regularizarea care va fi calculată pentru 2021 la începutul lui 2022, va rezulta că locuitorii apartamentelor arondate respectivei platforme publice vor avea de plătit taxe penalizatoare în sumă totală de 81.200 de lei. Noul Regulament prevede că, pentru cei de la blocuri, aceste sume rezultate în urma regularizării vor fi plătite în mod egal de toți, mai puțin cei care s-au înscris în programul ”Reciclează activ”. Sumele vor fi împărțite în funcție de numărul de persoane declarat în fiecare apartament. ”În cazul platformelor de la blocuri: proporțional cu numărul persoanelor menționat în cuprinsul declarațiilor de impunere de către utilizatorii arondați la respectiva platformă, confirmat, în cazul utilizatorilor casnici, de către asociațiile de proprietari”, se arată în Regulament, care prevede pentru cei din condominii împărțirea egală a regularizării în funcție de numărul de apartamente.

Pornind de la exemplul de mai sus, în care vom considera că nimeni nu s-a înscris în programul ”Reciclează activ”, rezultă că cei 81.200 de lei stabiliți drept taxă penalizatoare vor fi împărțite la cele 450 de persoane arondate platformei publice. Adică, 180 de lei, de persoană. Ceea ce va duce pentru o familie cu trei persoane la plata unor regularizări de 540 de lei, peste cei 504 lei deja plătiți prin abonamentul Practic.

Doar o amenințare?

”Reciclează activ”, penalizări și costuri suplimentare nu sunt o noutate la Sibiu, doar că până acum taxa de salubrizare nu a constituit un subiect atât de amplu discutat.

Programul ”Reciclează activ” a fost implementat prin Regulamentul de instituire și administrare a taxei de salubrizare actualizat în Consiliul local Sibiu în 2019. Cu toate acestea, nici în 2019 (când conducerea Serviciului de salubrizare din cadrul Primăriei spunea că va emite decizii de regularizare doar cu titlu informativ) și nici în 2020 nu au mai fost calculate și impuse regularizări. Și nici nu au fost date publicității liste de colectori autorizați.

Adeverința eliberată de cei de la Vrancart

În acest context, Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Primăriei să comunice cât de sigur este că, din acest an, va începe calcularea de regularizări, pe care să le și impună sibienilor. Până la publicarea acestui articol, reprezentanții Primăriei Sibiu nu au răspuns solicitării transmisă în cursul zilei de joi.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Tanti Rezi de la primarie

Acum 1 săptămână

bravo TS pentru idee. Surprinde pe cineva rezultatul? Adica omul aduna 10 kg de carton, trece in mod stupid pe langa containerul albastru de cartoane si se duce la Carrefour conform listei primariei si teapa. Daca incearca si la Kaufland, tot teapa. E cineva atat de masochist sa ia la rand restul centrelor din lista mincinoasa a primariei ? Pe timpul, benzina si nervii lui ? un regulament de rahat facut de niste incompetenti in bataie de joc la adresa sibienilor si pe deasupra cea mai mare taxa de salubritate din tara. hai cu demisia tante !
Raspunde

Kokos

Acum 6 zile

Demisie n-o sa vedem niciodata , dar poate ar merge un referendum de demitere.
Raspunde

Rosu

Acum 6 zile

Tanti Rezi, numa saracii se plimba cu 10 kile de hartie prin oras pentru 10 lei pe luna.
Raspunde

Marcian Radu

Acum 1 săptămână

No... in primul rand miroase ciudat dinspre centrele de reciclare. Probabil daca ma duc si dau 10-15 lei primesc bon pt 10 kg de deseuri reciclate si gata scap de abonamentul mai mare si de penalitati. Ca la romani, sa fie hartia ca realitatea nu conteaza. In al doilea rand dinspre Primarie nu miroase ciudat ci chiar PUTE. Pute a nesimtire, indolenta si prostie. Centrele de colectare sunt bune pentru liste nu pentru realitati. Sa dea bine ca asa trebuie sa ne acoperim oleaca de "bunavointa" ca sa le luam banii la fraierii de sibieni...
Raspunde

GIL

Acum 6 zile

In alta ordine de ideii, prea mareata nostra, prima Ritza, iarasi a dat cu mucii de gard, in bunul spirit al organizarii neaose de pe meleagurile noastre, unde copiem cam ce am vazut pe afara, fara ca dragutul functionar sa isi miște curuletul sa verifice situatia in teren. Un sfat pt doamna Ritza, poate ar fi mai bine sa acorde contractul colectarii celor doua firme mult apreciate de catre administratia locala respectiv BeraTILLDING, si conelectric
Raspunde

Stggraer

Acum 6 zile

bun articol mai putin partea cu marirea cantitatilor depuse la firma respectiva (umflate) care le face un deserviciu atat lor cat si cetatenilor care vor duce deseurile la aceasta firma... mai bine v-ati lua de primarie de ce au facut acest proiect de salubrizare fara sa aiba date reale, fara sa contacteze inainte firmele de reciclat, fara sa fi amenajat inainte platformele publice de la blocuri si sa le inchida cu acces retrictionat doar pentru cei arondati acelei platforme...
Raspunde

Magy

Acum 6 zile

Corect comentariul , dupa ce si-a rezolvat problema cu firma respectiva, acum ii face un mare deserviciu. Bravo. Oricum ii știam pe cei de la Alimar ca serioși și saritori. Facerea de bine..
Raspunde

Der Konig

Acum 6 zile

Trebuie demarata cat mai urgent procedura de organizare a referendumului pentru destituirea primarului! Inca 4 ani si acest oras va fi sub Dorohoi si Dragasani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ada Abrudean

Acum 6 zile

Concurenta dintre "gropile de gunoi" isi spune cuvantul. Ofera bonuri false, cu cifre umflate si apoi asteapta sa umble vorba "Du-te bre la aia de pe strada cutare ca pt un borcan de mustar, o sticla de plastic si doua ziare iti da bon de 30kg". Si uite-asa isi fura sibienii singuri caciula, dar de latrat latra la orice masura luata de primarie. Nu conteaza ca e buna sau rea. Latratul a devenit sport national romanesc
Raspunde

Name

Acum 6 zile

Punctul de vedere trebuia cerut inca de la primul articol in care ati publicat aceasta lista la care am sunat si eu si m-am lovit de aceleasi raspunsuri, articol in care ati publicat inclusiv relatari din partea unora care au centre de reciclare. Scuzati-ma dar in primul articol si voi ati fost partasi la aceasta dezinformare!
Raspunde

Unul

Acum 6 zile

Articolul nu este adevarat si nici complet. Personal am dus o cantitate de hartie si mi-a trecut exact cat aveam. Problema nu este la centrele de reciclare. Autorul articolului, daca dorea sa fie bine informat, dupa ce preda materialul reciclabil, era bine sa mearga personal la Primaria Sibiu si sa vada acolo ce nestiutori sunt. Te trimite de pe str. 9 Mai la Finante, ca nu stiu cine trebuie sa primeasca primul hartia. Problema nu este cu predarea materialului, care este o prostie, ci cu depunerea dovezii la primarie. Dar de, e mai bine sa scoti in evidenta ce este la centrele de reciclare, decat sa arati cum se desfasoara de prost, un serviciu public local in Primaria Sibiu.
Raspunde

ASA NU

Acum 6 zile

Un pensionar singur si fara masina, cu ce sa transporte deseurile reciclabile? Cu taxiul?
Raspunde

Maria-emilia

Acum 6 zile

Și dacă nu am mașină să car hârtie și peturi? Locuim 3 familii,cu nr diferit de persoane. Întrarea in curtea comună e flancata de containere (1 maro, 3 negre, 2 galbene și unul albastru). Cele pt plastic sunt pline săptămânal, nu bilunar... Cum va fi la vară dacă trebuie să golim pubela neagră doar O DATĂ PE LUNĂ? Probabil că nu contează... Ce atâta poluare olfactiva? Noi avem program...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ada Abrudean

Acum 5 zile

Nu-ti trebuie masina sa cari hartie si peturi. Cantitatea de 10 kg se insumeaza pe parcursul unui an de zile. Asa cum fara masina iti cari apa, uleiul si cartofii, tot asa poti sa transporti si cele 10kg de deseuri reciclabile. Cate 1kg pe luna.
Raspunde

Ionut

Acum 6 zile

Și-au bătut joc de sibieni cu acest regulament, bun consiliu local avem și să ales o primărița creasta bine pe scaun. Orașul e mizer și poluat, dar ne obligă să reciclam că proști și să le ducem la centre și să punem și adeverință la primărie. Miroase a furt, baterie de joc și interese pentru dominare de către soma. A-ti ales o pe Fodor, după ce a ieșit 5 ani și abia dacă a făcut ceva la fel și la consiliu local Pnl-ul cre sau crispat și nu au făcut nimic când orașul a avut infectați mari. Așa ne trebuie când nu gândim prin fapte. Că sa se ajungă la referendum e nevoie că toți sibieni sa iasă în stradă și să facă presiune asupra primăriei și să nu mai plătească salubrizare, și atunci o sa îndrepte situația.dar până uni atesc că sclavi fara să gândească primăria și interesele bedinosilor de acolo o sa continue. Am ajuns ,foarte rău după ce Johannis a plecat de la primărie. Bine că ați votat Fodor și Pnl-ul , acum cu poluarea și mizeria din Sibiu, din fosta capitala europeană o sa ajungem deseul României. Bravo pentru votanți fodor și PNL, o sa ne fugtume rău în următorii 4 ani. Bravo votanților acestor personaje cu interese și poate fac și abuzuri mari , chiar Sibiul a ajuns și scump ,mai scump decât Clujul care e mai dezvolta dar și prost administrat și cu luare și mizerie ridicata an de an.
Raspunde

Simion

Acum 5 zile

Bun articol. 2 întrebări: 1. În comunicatul primăriei înteleg că cetățeanul trebuie "să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase)". Din articol reiese că cetățeanul poate preda și sticlă sau metale feroase (specificarea de metale din lista actualizată cu operatorii economici). Până la urmă ce materiale reciclabile sunt eligibile? 2. Unde anume exact merg cu acea adeverință? Locul, camera și intervalul orar sau posibilitaea de a trimite e-mail?
Raspunde

ASA NU

Acum 5 zile

Ce se intampla cu o persoana singura, in varsta, care locuieste la bloc? Nu aduna 10kg de hartie sau peturi/an, pentru ca bea apa de la robinet, nu cumpara mai mult de 2l de ulei/luna, nu cumpara ziare, reviste, caiete si nici alte produse in cutie. Va plati taxa suplimentara?
Raspunde

Traian

Acum 5 zile

Cine ii controleaza pe cei de la Soma de fiecare data cand sorteaza gunoiul in vederea aplicarii penalizarilor datorate reciclarii necorespinzatoare? In fiecare zi imi vad vecinii de 60+ ani stand minute intregi in fata pubelelor, scotand din plasa folosita de zeci de ori gunoiul separt pe categorii si adunat in mici plasute pentru a fii depozitat corespunzator. Insa cine ii impiedica pe cei care vin si literalmente rastoarna gunoiul din pubele si face o harababura totala, ia din pubela de carton si plastic si arunca pe jos sau in pubelele de biodegradabil si menajer? (De parca ar fi platiti de cei de la Soma pentru a ne putea aplica justificat acea penalizare la sfarsit de an). Injuraturi primim toti cei care ii certam pentru ceea ce fac. Ce facem? Sunam la politie ca sa vina sa ii amendeze? Consider ca autoritatile locale impreuna cu Soma trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca doar cei din zona respectiva vor avea acces la pubele pe baza de cartela sau orice alt sistem. Insa ei se limiteaza la aplicarea suprataxelor ca urmare a incompetentei uneia dintre institutii si dorinta avida de bani din partea celeilalte. Cat despre programul "Recicleaza activ": daca toti locatarii vom face asta, ce rost mai au pubelele respective (hartie si plastic)? ... iar ca sa aduni 10kg de plastic/hartie e destul de laborios, plus ca este nevoie de spatiu de depozitare. Eu (personal) generez 4-5 recipiente din plastic pe saptamana iar acum ma simt obligat sa cumpar recipiente din plastic doar pentru a le duce la un centru de colectare pentru a nu fii obligat sa platesc suprataxa (intr-o situatie in care UE ne impune sa generam cat mai putin plastic). E adevarat ca as putea adauga cele cateva sute de grame de hartie pe luna reprezentand greutatea facturilor si am diverselor ambalaje de hartie....si ar mai fii destule de spus. Cu alte cuvinte, este o bataie de joc ceea ce se intampla, bazata pe principiul nepasarii omului de rand sau a faptului ca ne consideram prea mici/putini sa putem face ceva, aplicat de cei de la primarie. Insa asa cum spuneau cateva comentarii, suntem singurii care putem face ceva pentru noi: iar pentru un referendum este nevoie de acordul a doar 20% din populatia orasului.
Raspunde

Militaru Gheorghe

Acum 2 zile

Absolut corect. Trebuie sa ne bazam pe corectitudinea angajatilor Soma, corectitudine de multe ori indoelnica. Nici cand mergi pe ceva clar cuantificabil (cum ar fi cantarirea!) nu este foarte normal in FRUMOASA SI SALBATICA ROMANIE darmite atunci cand asta ramane la latitudinea unor angajati Soma. Astia ar trebui sa depuna juramant pe biblie ca parlamentarii, care sunt la fel de cinstiti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus