Sâmbătă,
27.02.2021
Cer Senin
Acum
0°C

De ce focarele Covid-19 ”se sting” atât de greu? Exemplul de la Dumbrăveni

De ce focarele Covid-19 ”se sting” atât de greu? Exemplul de la Dumbrăveni

Focarele de Covid 19 pot rămâne sub supravegherea specialiștilor de la DSP Sibiu pe parcursul mai multor săptămâni, chiar dacă în cadrul lor, persoanele testate pozitiv se negativează între timp. Este vorba despre respectarea procedurii de închidere a acestor focare. Este și cazul Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni care figurează ca focar COVID cu 23 de persoane pozitive chiar dacă, în momentul de față, doar un singur angajat mai este pozitiv.

În cursul zilei de luni, 22 februarie, reprezentanții Instituției Prefectului au trimis un comunicat cu focarele de Covid-19 din județul Sibiu. Cel mai mare este la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni, acesta numărând 23 de persoane infectate dintre care 20 de beneficiari și trei angajați, potrivit comunicatului.

Vasile Mureșan, directorul centrului spune că într-adevăr au fost cazuri de infectare cu virusul SARS CoV – 2, dar în urmă cu trei săptămâni.

„În urmă cu trei săptămâni, când am ieșit și eu pozitiv și încă doi angajați am avut 15 beneficiari, este adevărat, dar asta a fost acum trei săptămâni. Între timp ne-am izolat, am scăpat și în momentul de față nu mai este niciun beneficiar bolnav sau pozitiv. Acum sunt în drum spre Mediaș să iau testele, pentru că mâine urmează să ne testăm și beneficiarii și angajații. În acest moment un singur angajat mai este pozitiv care se află acasă. Într-adevăr am avut cele mai multe cazuri, 15 beneficiari. Nu știu de unde s-au pozitivat, pentru că afară nu au ieșit. Dar nu au fost 23 de persoane ci, cei 15 beneficiari despre care v-am vorbit și trei angajați. Au fost 18 persoane, dar acum trei săptămâni, din data de 3 februarie”, spune Vasile Mureșan.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu explică modul de închidere al focarelor și de ce centrul de la Dumbrăveni apare ca focar activ.

„Referitor la situația de la Dumbrăveni vă pot spune că mâine, dacă nu vor mai apărea cazuri noi de COVID, între timp, va fi închis focarul. Astăzi este ultima zi de supraveghere. Procedura de închidere a unui focar prevede mai multe condiții. Trebuie să treacă 14 zile de la izolarea ultimului caz de îmbolnăvire din cadrul focarului și dacă la finalul perioadei de carantină se efectuează testarea contacților și sunt identificate persoane pozitive atunci se continuă supravegherea focarului, bineînțeles dacă există link epidemiologic între persoanele confirmate”, spune Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP.

Focarul de la centrul din Dumbrăveni a fost declarat în data de 29 ianuarie, potrivit celor de la DSP și până astăzi inclusiv s-a aflat sub supraveghere.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus