Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Proiectul unui sibian pentru cățeii orașului: un spațiu de socializare în fiecare cartier

Proiectul unui sibian pentru cățeii orașului: un spațiu de socializare în fiecare cartier

Un sibian a creat o petiție online prin care își propune să convingă primăria să amenajeze mai multe spații de socializare pentru căței. Ideea i-a venit după ce a fost la Cluj și a văzut astfel de spații, iar de curând a devenit și el stăpânul unei cățelușe în vârstă de 5 luni, pe nume Kira. 

Ilie Florin, un sibian în vârstă de 46 de ani, proaspătul stăpân al unei cățelușe, a identificat una din problemele presante ale celor care au căței în familie – lipsa unui spațiu de socializare. Nu a stat pe gânduri, ci a găsit imediat o soluție, inspirat fiind de ceea ce a văzut la Cluj, respectiv spații îngrădite și amenajate pentru stăpânii de animale. Pentru a putea depune un proiect la primărie, Florin trebuie întâi să strângă semnăturile unui număr cât mai mare de sibieni, așa că a creat o petiție online.

„De puțină vreme mi-a intrat în familie o cățelușă superbă. Nu am avut niciodată câine, dar mă adaptez din mers. E nevoie de multă dragoste, pasiune și răbdare pentru creșterea lui și am din plin toate aceste calități. Ceea ce nu am, din păcate, este un spațiu în care câinele meu să socializeze cu alți căței, în care să învețe să se poarte, să învețe de la alții (sau toți împreună)”, spune bărbatul.

Ilie Florin spune că un astfel de spațiu ar fi benefic nu doar pentru stăpânii de câini, dar și pentru cei care nu agreează prezența patrupezilor în parcuri, spre exemplu.

„Este un mediu adecvat în care câinii pot alerga fără lesă, fără a fi în pericol de a ajunge pe carosabil sau de a deranja alte persoane care nu agreează apropierea de un câine sau cărora le este teamă. Recunosc că așa eram și eu înainte de a avea o cățelușă. Un exemplu bun de oraș deschis pentru iubitorii de câini este municipiul Cluj-Napoca, unde primăria a amenajat un număr de 8 astfel de locuri de joacă”, povestește sibianul.

Pentru a putea face o solicitare către Primăria Sibiu, a creat întâi în mediul online o petiție care el speră că va fi semnată de un număr cât mai mare de sibieni.

”Ideea de “Loc de joacă pentru câini” reprezintă un spațiu public îngrădit, special amenajat, unde oamenii se pot juca împreună cu animelele lor de companie, unde câinii pot să socializeze, astfel fiind mult mai puțin predispuși la dezvoltarea problemelor comportamentale, precum agresitivitatea și lătratul în exces. Un astfel de loc reprezintă un mediu adecvat în care câinii pot alerga fără lesă, fără a fi în pericol de a ajunge pe carosabil și/sau a deranja alte persoane care nu agreează apropierea de un câine sau față de persoanele care manifestă temeri. Totodată, se asigură distracție și socializare pentru stăpânii de patrupede canine”, se arată în petiție.                 

Sugestii pentru amenajare:

·       Suprafața spațiilor va avea o înclinație maximă de 10%.

·       Suprafața spațiilor va fi de minim 100 mp și acoperită cu gazon.

·       Vor exista coșuri de gunoi cu dispozitive pentru pungi, amplasate pe marginea spațiului.

·       Vor exista bănci, amplasate pe marginea spațiului.

·       Locurile de joacă vor fi îngrădite cu gard de înălțime minimă de 2m.

·       Spațiile vor fi prevăzute cu poartă dublă cu dispozitive de închidere.

·       Primăria asigură întreținerea periodică a spațiilor destinate câinilor.

·       Va exista în fiecare spațiu un dispozitiv tip fântână, cu apă potabilă, cu vas incorporat la bază, amenajat astfel încât să nu permită acumularea apei.

·       Spațiile vor fi iluminate pe timpul serii și al nopții. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Costel Radu

Acum 3 ani

E buna initiativa. O alta initiativa ar fi: dati-le amenzi la cutofilii ce nu strang dupa caini! Dati-le amenzi la aia care nu-si dreseaza cainii si urla toata noaptea prin curti sau sar la gard la copiii/batrani/oameni ce doar se plimba pe strada linistiti. De ajuns cu satul Sibiu.
Raspunde

Luca

Acum 3 ani

In alte orase , bine conduse din Transilvania , exista demult aceste spatii ...
Raspunde

Corina

Acum 3 ani

Pe când o petiție să se aplice legea/ amenzi (care există, am înțeles) celor care nu strâng mizeria după câinii lor. Că de legea bunului simț n-are rost să vorbim... Ieșim din bloc și în mijlocul trotuarului călcăm in rahat de câine!..
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Se uita un lucru:Datorita besericilor capitaliste construite pe spatiile verzi comuniste e greu sa gasesti locuri de socializare pentru copii daramite pentru catei.
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

Ar fi bun un astfel de proiect, dar sa nu va mai prindem cu cainii in parcul pt oameni.
Raspunde

Carcotel

Acum 3 ani

Si nici cu oameni in parcul pentru caini, nu? :))))))))))))))
Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

personal te sfatuiesc sa mergi urgent la un medic psihiatru (si chiar vorbesc serios!)...cere-i o examinare adevarata...o sa-ti dea vesti neplacute!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus