Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

VIDEO Termenul optimist pentru noul Spital județean: anul 2025. Vechiul spital, propus să fie vândut

VIDEO Termenul optimist pentru noul Spital județean: anul 2025. Vechiul spital, propus să fie vândut

În 90 de zile ar urma obținută autorizația de construire, iar până în vara anului viitor ar trebui angajat și un constructor. Doi ani ar fi termenul de construire al noii clădiri, iar în următorul an ar urma mutate secțiile pentru bolnavii acuți, astfel încât la finele lui 2025 noul spital județean să fie dat în folosință. Acestea ar fi, pe scurt, planurile autorităților județene pe subiectul noului spital județean.

”Astăzi e o zi importantă pentru noi. Am ajuns cu acest proiect, cea mai importantă investiție a județului Sibiu, la un stadiu avansat. Practic suntem la momentul la care avem pregătită toată documentația pentru a obține autorizația de construire”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, cu fața la zecile de volume care alcătuiesc dosarul pentru obținerea autorizației de construire a noului spital județean. Un proiect cu o valoare estimată de 501 milioane de euro, cu tot cu TVA, din care pentru construcții și montaj sumele necesare sunt evaluate la 240 de milioane de euro, cu tot cu TVA.

În fața dosarului pentru autorizația de construire. De la stânga la dreapta: Silviu Popaescu, Raluca Șoaită, Daniela Cîmpean, Daniela Stoica

Asigurarea finanțării pentru spitalul prevăzut la ieșirea din Sibiu, pe Calea Șurii Mici, nu mai este o problemă, consideră Daniela Cîmpean, care se bazează pe faptul că nici instituția pe care o conduce și nici Primăria Sibiu (în subordinea căreia funcționează Spitalul de pediatrie care ar urma integrat în viitoarea unitate medicală județeană) nu vor trebui să aducă vreo cofinanțare. Întreaga sumă necesară pentru noul spital ar urma să vină din cele 30 de miliarde de euro alocate României prin Programul național de redresare și reziliență. ”Nu trebuie să ne facem nicio problemă pentru finanțarea acestui proiect. Sunt bani, întrunim condițiile, deci nu cred că vor fi probleme. Eu sunt foarte optimistă că acest contract de finanțare va fi cea mai mică problemă din ceea ce am avut”, spune Daniela Cîmpean.

Când?

Cele aproximativ 30 de volume ale dosarului pentru obținerea autorizației de construire vor fi depuse săptămâna aceasta la Primăria Sibiu. ”Ne-am prevăzut o marjă de 90 de zile pentru obținerea autorizației de construire, pentru că este un proiect greu. Ne-am prevăzut această marjă și pentru eventualele completări ale documentației, cerute de Primărie. După ce se obține autorizația de construire, emitem ordinul de începere pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, care să fie elaborate până la finele anului”, detaliază Daniela Stoica, cea care conduce Direcția Tehnică din cadrul Consiliului Județean Sibiu și care coordonează la nivelul acestei instituții proiectul noului spital.

Daniela Stoica, directorul tehnic al Consiliului Județean Sibiu și responsabilă de proiectul noului spital județean Sibiu

De finalizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție sunt responsabili reprezentanții asocierii Popaescu &co SRL – Studio SQM SRL - Api Arhitekti d.o., cea angajată și pentru actualizarea studiului de fezabilitate și a obținerii altor acorduri și avize necesare proiectului noului spital. Ulterior elaborării acestor documentații va fi lansată licitația pentru angajarea unui constructor, etapă pentru care au fost alocate șase luni. ”Sperăm că până la jumătatea lui 2022 să avem constructor. Noi vom face partea de achiziții, cu clauză suspensivă, astfel încât ordinul de începere să îl dăm după semnarea contractului de finanțare”, detaliază Daniela Stoica.

Termenele ei – descrise drept optimiste – au în vedere anul 2025 pentru punerea în funcțiune a noii unități medicale. ”Părerea mea este că spitalul se poate realiza în doi ani. Un alt an va fi necesar pentru a se transfera ceea ce există în actualul spital. Normal, până în 2025 la finele anului, ar trebui să avem funcțional spitalul”, spune Daniela Stoica.

Un spital de 120.000 de mp. Unul ”umanizat”

”În acest spital, un pacient va avea și tratament și diagnosticare și investigații în același loc, deci nu va mai fi plimbat dintr-o parte în alta. Viitorul spital va fi digitalizat și prietenos cu mediul. Insist pe partea de umanizare a spitalelor. Adică pacientul este în mijlocul atenției”, descrie Raluca Șoaită, arhitectul șef de proiect, filosofia care stă la baza proiectării noii unități medicale.

Una care va avea o suprafață construită de 22.000 de mp și o suprafață desfășurată de 120.000 de mp. Un spital cu o structură care va putea fi adaptată la condițiile de tratament în pandemie, dar și cu un sistem de management al clădirilor care să avertizeze în timp real orice izbucnire a unui incendiu, de exemplu.

”Dorim ca viitoarea clădire a spitalului să fie una a viitorului. Soluțiile propuse prin proiect fac ca această clădire să fie bine izolată, în primul rând, astfel încât pierderile să fie cât mai mici. Panouri solare cu o suprafață de 2.000 de mp pentru producerea de apă caldă și panouri fotovoltaice cu o suprafață de 4.000 de mp, alături de pompe de căldură vor duce la o clădire eficientă care să corespundă cerințelor actuale de consum de energie aproape de zero”, spune arhitectul Silviu Popaescu, cel care conduce asocierea angajată de Consiliul Județean pentru documentațiile necesare viitorului spital.

Propunere: actualul spital va fi vândut

Aproximativ 150 de milioane de euro este valoarea estimată pentru aparatura necesară dotării viitorului spital. ”La momentul la care se vor lansa procedurile pentru aparatură se va stabili dacă din actualele spitale va fi relocată o parte din aparatură. Noi am prevăzut aparatură pentru toate secțiile și serviciile medicale, nu am luat în calcul o relocare”, arată Daniela Cîmpean.

În viitorul spital, în primă fază, ar urma mutate secțiile pentru bolnavii acuți și cele ale Spitalului de Pediatrie. Bolnavii cronici ar urma să fie tratați în continuare în secțiile din actualul Spital județean, secții ale căror clădiri fac acum obiectul unor proiecte de modernizare din fonduri europene (cum este clădirea maternității, de exemplu). Față de actualul Spital județean cu 1.054 de paturi, viitoarele clădiri medicale ar urma să aibă o capacitate de 620 de paturi pentru adulți. Pentru Spitalul de Pediatrie vor fi alocate 185 de paturi, câte există și în prezent. Pentru spitalizarea de zi vor fi alocate 50 de paturi pentru adulți și 40 pentru copii, iar pentru însoțitori sunt alocate alte 185 de paturi.

Într-o etapă ulterioară, viitorul spital județean ar urma extins astfel încât să fie ridicate secții și pentru bolnavii cronici. Fondurile necesare extinderii viitorului spital județean ar urma obținute din valorificarea terenului pe care în prezent funcționează cea mai mare unitate medicală din județ.

”Voi propune consilierilor județeni valorificarea acelui teren pentru a putea parcurge etapa a doua și a construi ce mai e nevoie pentru a aduce și bolnavii cronici în locația spitalului nou. Structura proiectată acum permite extinderea cu un modul sau chiar două”, explică Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 19108

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Mister

Acum 3 ani

Eu nu va cred. Si in 2025 tot stadiu de proiect o sa fie spitalul asta. Am impresia ca Sibiul o sa fie iar cum a fost in anii 90 cand era condus de .........vai mama noastra.
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Actualul spital va fi vandut "cu-i trebe", presupun ca deja se si stie cui. In stil romanesc. Tot in stil romanesc presupun ca ar trebui sa inmultim cu 2 perioada estimata si mai ales sumele vehiculate.
Raspunde

Gheorghe

Acum 3 ani

daca tot vreti sa il vindeti pe cel vechi, de ce nu l-ati demolat si construiati nou in locul lui? asa tare mi ca sunt niste aranjamente....teren ultra central....dar na, poate doar mi se pare ;)
Raspunde

Kokos

Acum 3 ani

Si dupa ce-l demolezi , 5 ani pana-l construiesti pe celalalt unde te tratezi , la Brasov sau la Alba? Asa scrieti unii niste comentarii , numai sa va aflati in treaba!
Raspunde

Sibiannn

Acum 3 ani

daca ziceau 2052 credeam, 2025 e utopie. Cine va mai crede e fraier.
Raspunde

Eugen

Acum 3 ani

Dupa ce construiti spitalul la dracu'n praznic langa oras, (in loc sa se faca in mijlocul orasului in locul unitatilor militare de pe Milea, Stefan cel Mare) mai vreti sa si desfiintati spitalul vechi? Ganditi-va cum sa o ajunga oamenii bolnavi din oras acolo? Sau (ca la multe altele - vezi hotararea cu gunoiul) nu conteaza omul...
Raspunde

Lola

Acum 3 ani

Pe Stefan cel Mare si pe Milea sunt institutii de invatamant superior militar.
Raspunde

Birtu

Acum 3 ani

Mai mult ca sigur astia vor vinde inainte cladirile spitalului existent inainte ca celalalt sa fie construit!
Raspunde

Kokos

Acum 3 ani

Ce mesaj "inteligent" ai putut sa scrii!
Raspunde

George

Acum 3 ani

Numai inteligenti pe aici! In tarile civilizate, marile spitale sunt construite la marginea orasului, in apropierea aeroportului si nu in buricul urbei, intr-o zona in care, extinderea spitalului poate fi efectuata, atunci cand va fi necesar. Dar cum spuneam: numai experti pe aici.
Raspunde

Termenatorul

Acum 3 ani

Ce termene incredibile avem! La ce dracu e nevoie de un an pana se stabileste constructorul?
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

Citește legislația pentru achiziții publice și după ce o intelegi mai vorbim.
Raspunde

Arhitectura Penibila

Acum 3 ani

Doamna Soaita..arhitect...cladirea arata jenant, chiar atat puteti face in 2021...pardon 2155 ? Arata ca si arhitectura, ca blocurile de nefamilisti. Athitectura staliniste, patru corpuri egale, unite printr-un pasaj la suprafata.... chiar nu putem mai mult ? N-am invatat in Romania, ca arhitectura si modul in care arata lucrurile, chiar conteaza ? E unul din cele mai importante lucruri. Chiar trebuia arhitect pentru asa ceva ? Cred ca orice copil "special" putea desena un asemenea proiect.....de cand o cladire, sau 4 cladiri identice, in stil stalinist, arata a "umanizare", la voi ? Pe bune ?...atata de slabi suntem ? La noi ploua....pai cladirea aia va avea vesnic probleme cu infiltratii de apa.......de ce din mintea luminata de "arhitecta" n-ati putut veni cu o solutie din stadiul de proiect ?.....ati deschis softul de proiectare, ati pus 4 cuburi, le-ati alungit putin si "sa vina milioanele". Adica ati facut practic o cladire, prost gandita si urata si ati multiplicat-o !...... e oribil proiectul, facut pe genunci si numai a umanizare nu arata. Foarte trist.
Raspunde

Pribeagul

Acum 3 ani

Daca tot este spitalul judetului Sibiu.....de ce nu exista nimic in arhitectura acestui spital, asemanator cu arhitectura orasului sau specifica locului ? Arata ca un spital sovietic.
Raspunde

Goe

Acum 3 ani

Ce bine ca suntem romani si ne pricepem la critica... La solutii - nu, Doamne fereste, nu ne bagam, sa dea altii solutii ca sa avem noi ce critica
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus