Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Vorbele și faptele prefectului Sibiului, care din ”vechi” a devenit ”nou”. De la medici certați, la carantine prelungite noaptea

Vorbele și faptele prefectului Sibiului, care din ”vechi” a devenit ”nou”. De la medici certați, la carantine prelungite noaptea

La două zile după eliberarea din funcție și la o zi după ce a fost numit din nou pe același post, Mircea Crețu a depus joi jurământul la învestirea în funcția de prefect al județului Sibiu. Cu această ocazie a promis că va fi permanent alături de locuitorii județului Sibiu. Cât de aproape a fost de sibieni în primul mandat poate fi dedus din rezumatul primului an în care Mircea Crețu a reprezentat Guvernul în județul Sibiu.

Anul 2020 a fost ”cel mai greu an din istoria Instituției Prefectului”, anunță autoritățile că a transmis Klaus Iohannis, președintele României, înainte ca Mircea Crețu să depună jurământul de învestire într-un nou mandat. Mandat în care, alături de Sanda Ligia Muntean, reconfirmată în fotoliul de subprefect, Mircea Crețu va lucra și alături de Laurențiu Theodoru (foto principală stânga). Acesta a devenit subprefect cu susținerea USR PLUS, partid pe ale cărui liste a fost ales în toamna anului trecut consilier local al municipiului Sibiu.

„Începem astăzi un nou mandat într-o formulă nouă, iar pentru asta doresc să mulțumesc domnului prim-ministru Florin Cîțu, pentru încrederea acordată. Totodată, așa cum spune și jurământul de astăzi, voi depune toate eforturile pentru a asigura respectarea legilor și binele locuitorilor județului Sibiu (...). Știm cu toții că anul 2020 a fost unul foarte dificil și cu mari provocări. Sper ca anul 2021 să fie anul în care revenim la normalitate. Locuitorilor județului Sibiu doresc să le transmit că voi fi permanent la dispoziția lor, pentru rezolvarea oricăror probleme, în limita competențelor legale pe care le deține prefectul”, a transmis prefectul prin intermediul unui comunicat de presă.

Instituția Prefectului Sibiu anunță că înainte de depunerea jurământului în cadrul unei ceremonii care a avut loc la ora 13:30 a rostit o alocuțiune – în sistem video-conferință – și Dan Barna, vicepremierul României. Cel care, acum jumătate de an cererea demisia lui Mircea Crețu, ca urmare a modului în care gestiona instituțiile responsabile de limitarea răspândirii Covid-19.

Mircea Crețu a deținut funcția de subprefect în perioada iunie 2012 - iunie 2014. El a fost viceprimar și primar al orașului Tălmaciu (viceprimar în perioada martie 1992 – iunie 1996 și primar în perioada iulie 1996 – aprilie 2003). În perioada 2005-2009 a fost directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu. În 2010, timp de patru luni a mai ocupat această funcție, iar între 2010 și 2011 a fost angajat la Camera Deputaților. Între 2011 și 2012 a fost din nou director la AJOFM, după care a ocupat funcția de prefect, între 2012 și 2014. Din 2014 a ocupat din nou funcția de director al AJOFM Sibiu, până în 2020.

Un prefect care n-a depășit linia 

Mircea Dorin Crețu a fost numit prefect al Sibiu la începutul lunii martie 2020, când pandemia de Covid-19 ridica multe probleme de organizare, iar Instituția Prefectului Sibiu nu mai avea un șef de aproape trei luni (Maria Minea, cea care l-a precedat cu susținerea PSD, a fost eliberată din funcție în decembrie 2019).

”Cea mai mare provocare în acest început de mandat, pe care nu ne-am fi dorit-o niciunul dintre noi, este coronavirusul, desigur. Din păcate”, declara Mircea Crețu, pentru Turnul Sfatului, la numirea în funcție.

Pe linia trasată de ”Grupul de comunicare strategică”, Mircea Crețu a fost prefectul care a respectat directivele de la centru: informațiile despre localitățile în care au apărut cazuri de Covid-19 ori despre focare nu erau comunicate public, fiind raportate doar cifre seci la nivel județean.

A urmat o răbufnire a fostului șef al ISU din acea vreme, Cosmin Balcu, care a arătat că, de fapt, nici autoritățile coordonate de Instituția Prefectului Sibiu nu dețin date actualizate în timp util. ”Ne mințim singuri”, spunea Cosmin Balcu, după ce a devenit evident că – spre exemplu – cazurile de decese din cauza Covid-19 ori cele de infectări cu SARS-Cov-2 în județul Sibiu nu sunt în mod corect raportate.

Citește mai mult despre acest subiect aici: Nici autoritățile nu sunt informate, oficial, câte cazuri de Covid-19 sunt la Sibiu: ”Oficial vă spun că suntem nebuni la cap”

”Ne facem de toată minunea”

Atenția asupra deciziilor luate de Mircea Dorin Crețu din postura de prefect al județului a început să crească, însă, în toamna anului trecut. La finele lunii octombrie, cu precădere în municipiul Sibiu și localitățile învecinate, rata incidenței cazurilor de Covid-19 (indicatorul în funcție de care sunt impuse diferite restricții) a început să crească vertiginos.

În vremea când ședințele on-line ale Comitetului pentru situații de urgență condus de prefectul Mircea Crețu erau publice, acestea se întrerupeau constant: aplicația pentru întâlnirile on-line nu era cumpărată. Mai apoi, ședințele n-au mai fost publice

Presiunea pe sistemul medical a început să crească, iar prefectul nu a mai avut răbdare cu medicii care au început să se plângă de lipsurile din sistem. ”Nu avem unde interna pacienții care au nevoie de internare”, s-a plâns medicul Voichița Halmaghi, din cadrul Unității de primiri urgențe a celui mai mare spital din județul Sibiu, singurul unde în acea perioadă erau tratați pacienții de Covid-19.

Iritat, prefectul i-a reproșat că face de minune județul. ”Nu vă supăraţi, doamna doctor sau director ce sunteţi. Nu vă supăraţi, acest lucru nu ştiu dacă face obiectul întâlnirii noastre. Mâine, la ora 13:00, avem întâlnire cu toţi managerii, inclusiv cu Ambulanţa. Veniţi atunci cu propuneri. Pe cuvânt! Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum. Auziţi, doriţi să vă spun şi eu nemulţumirile mele acum şi referitor la Ambulanţă şi la spitale?”, a replicat Crețu. Care, după încă o remarcă a medicului, a închis subiectul. ”Auziţi? Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Acum ştiţi pentru prima dată sau e prima zi când vă daţi seama că vă mai trebuie paturi?”, a replicat prefectul în videoconferința din 26 octombrie 2020.

O zi mai târziu, Dan Barna îi cerea demisia. ”Județul nu se «face de minune» pentru că un doctor spune lucrurilor pe nume. Domnule prefect al Sibiului, daca simțiți că e presiunea prea mare poate nu e locul dvs acolo. Vă sfătuiesc să ascultați de medici când medicii vorbesc”, afirma Barna.

Citește mai multe pe acest subiect aici: Sistemul dă rateuri în Sibiu. „Nu avem unde interna pacienţii” 

N-a avut curajul de a cere carantina

Începutul lunii noiembrie 2020 marca o premieră în istoria pandemiei de coronavirus la nivelul municipiului Sibiu: rata incidenței depășea șase cazuri la mia de locuitori. Iar județul Sibiu urca pe primul loc la în țară în ceea ce privește acest indicator. Județul avea să rămână pe această poziție mai bine de două săptămâni.

Cu toate că au fost tot mai multe voci care cereau prefectului să solicite instituirea carantinei, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mai apoi Mircea Crețu a fost diagnosticat și el cu Covid-19, a intrat în izolare și a dispărut din peisajul public.

La 11,84 a ajuns rata incidenței Covid-19 în municipiul Sibiu și la 7,78 la nivelul județului, fără ca vreo decizie să fie luată. A fost nevoie de venirea la Sibiu a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru ca la nivelul municipiului Sibiu să fie instituită carantina. Din cauza cifrelor care creșteau alarmant – s-a ajuns la peste 400 de cazuri noi de Covid-19 pe zi în județ – Arafat a decis instituirea carantinei nu numai în municipiul Sibiu, ci și în Cisnădie, Șelimbăr și Tălmaciu începând cu ziua de 16 noiembrie.

Carantina a ținut în case sibienii, le-a închis magazinele neesențiale, a limitat accesul în celelalte spații comerciale al căror program de funcționare a fost redus, a închis bisericile. Din cauza măsurilor luate tardiv, rata incidenței a continuat să crească, vârful de răspândire al infecției atingând o rată a incidenței de 13,65 cazuri la mia de locuitori în municipiul Sibiu. Din cadrul Instituției Prefectului Sibiu, vinovat de această situație a fost găsit subprefectul Rareș Macrea, care a fost demis.

A fost nevoie de o lună de carantină în municipiul Sibiu pentru ca rata de răspândire a coronavirusului să scadă. Pe 13 decembrie 2020, când s-a decis ridicarea măsurii de instituire a carantinei, incidența era calculată la 4,86. 

Întors din izolare într-un județ cu multe localități în carantină, prefectul n-a mai vrut să primească întrebări

În timpul acestei perioade de carantină, Mircea Crețu s-a reîntors la serviciu după vindecarea de Covid-19. A ținut să mulțumească public vicepremierului Raluca Turcan pentru deciziile luate în ultima săptămână (cele referitoare la instituirea carantinei și demiterea șefului DSP Sibiu), apoi a refuzat să primească întrebări, lăsând jurnaliștii invitați la conferință să vorbească singuri. Deși a promis conferințe de presă în fiecare săptămână, prefectul nu s-a mai ținut de cuvânt.

N-a avut curajul de a anunța prelungirea carantinei

Un alt episod care l-a avut drept prim protagonist pe prefectul Mircea Crețu s-a petrecut în ziua alegerilor parlamentare. Acestea au avut loc pe 6 decembrie 2020, zi în care municipiul Sibiu era în carantină de două săptămâni, în aceeași stare fiind și al doilea municipiu al județului, Mediașul, alături de Șelimbăr, Cisnădie, Tălmaciu, Avrig și Orlat. În toate aceste localități, măsura instituirii carantinei înceta în noaptea de după alegeri.

Și cu toate că datele referitoare la prelungirea stării de carantină erau pregătite din cursul zilei de sâmbătă, prefectul Mircea Crețu i-a ținut în așteptare pe cei 300.000 de sibieni afectați de această restricție până duminică noaptea, la orele 22:32. Atunci, la o oră și jumătate de la închiderea urnelor de vot, a fost anunțată oficial solicitarea prelungirii cu alte șapte zile a carantinei. 

A fost un moment care a dus și la un ”vid legislativ”, din moment ce pentru ziua de luni nu exista nicio decizie de la nivel central referitoare la prelungirea carantinei. Această prelungire a devenit una avizată de către autoritățile de la București abia din cursul zilei de marți.

Citește și Cum se prelungește carantina zonală a 300.000 de sibieni?

Taxa de salubrizare pentru imobilele nelocuite? Nu există!

În fine, un ultim episod din seria momentelor în care prefectul Mircea Crețu a fost la dispoziția cetățenilor județului Sibiu poate fi considerat cel referitor la taxa de salubrizare percepută pentru imobilele nelocuite. Taxă considerată nelegală de către juriștii instituției pe care a condus-o în ultimul an. Și care, printr-o acțiune deschisă de Instituția Prefectului la Tribunalul Sibiu, a fost anulată la Cisnădie.

Întrebat de Turnul Sfatului de ce nu au fost realizate aceste demersuri și în municipiul Sibiu, prefectul Mircea Crețu a semnat un răspuns potrivit căruia taxa în discuție nu ar fi existat în cel mai mare oraș al județului. Cu toate că aceasta a fost plătită timp de 20 de luni de aproximativ 11.500 de sibieni. Înainte de a fi eliberat din funcție, prefectul Mircea Crețu a pus ”batista pe țambal” și în cazul acestui subiect.

Citește mai multe pe acest subiect aici: Când instituțiile eșuează. Istoria unei jumătăți de milion de euro încasată nelegal pentru gunoi de la mii de sibieni

Sursa foto principală: Instituția Prefectului Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6891

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Der Konig

Acum 1 an

Prefectul, primarul, mare parte din conducatorii institutiilor sunt cei mai prapaditi, incompetenti, aroganti si anti sibieni din istorie! Vom ajunge sub orase si judete ca Vaslui, Mehedinti si Olt!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

neah, nivelul e foarte jos acolo, numai ca directia nu e buna.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

carantina nu a inchis magazinele neesentiale, cred ca confundati cu Germania sau ceva. totul era deschis (in afara de restaurante, baruri, sali de sport, cinema-uri, teatre, dar astea nu sunt "magazine") si foarte bine, ca a functionat si asa
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

As dori sa stiu ce parere are despre fostul pr(D)efect ? A fost bun sau nu? x=0
Raspunde

Perfectul simplu

Acum 1 an

Mircea fă-te că lucrezi. E nostim cum un om cult e incapabil să prefecteze in capitala curturală. Sună un prieten pe care îl cheamă Iuda, nu te vinde-te.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus