Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Cum s-au prăpădit contracte de 50 de milioane de lei din banii sibienilor

Cum s-au prăpădit contracte de 50 de milioane de lei din banii sibienilor

Liceul de Artă, Lacul lui Binder, reabilitarea Secției de Neurologie și contractul pentru prima etapă de modernizare a stadionului sunt ultimele contracte atribuite de autoritățile sibiene firmei Construcții SA. Toate au fost încheiate fără ca lucrările să mai fie finalizate, în unele cazuri avansul fizic la încheierea contractelor fiind sub zece procente. Cum s-a ajuns ca una din societățile care a construit o parte din Sibiu să încurce dezvoltarea unor obiective publice este o chestiune care așteaptă răspunsuri inclusiv de la ANAF.

”Motivul invocat de constructor este acela că situația economică actuală a afectat grav firma de construcții și drept urmare nu mai are capacitatea să ducă la bun sfârșit lucrările”. Astfel anunța Primăria Sibiu în vara anului 2020 încetarea contractului cu SC Construcții SA pentru amenajarea zonei de agrement Lacul lui Binder. Era ultimul mare contract pe care societatea sibiană de construcții îl mai avea în derulare cu autoritățile sibiene și care, la fel ca și celelalte, era încheiat în condiții care dezavantajau sibienii.

Motivul invocat pentru finalizarea contractului înainte de terminarea lucrărilor  – lipsa capacității de a mai continua lucrările – vine în contextul în care orice contract public are ”în spate” o documentație prin care se garantează faptul că firma are bonitatea și capacitățile necesare de a duce la bun sfârșit lucrarea la care s-a angajat. În cazul Construcții SA, însă, reprezentanții Fiscului au început să își pună semne de întrebare referitoare la realitatea declarațiilor referitoare la rezultatele financiare ale companiei.

Lista contractelor încheiate fără a mai fi finalizate

Modernizarea stadionului municipal Sibiu, etapa întâi. Contract semnat în decembrie 2017, cu termen inițial de nouă luni (trei proiectare și șase luni – execuție) și o valoare de 6,93 de milioane de lei fără TVA. După trei prelungiri de termene, contractul a fost încheiat în aprilie 2019, când Primăria Sibiu aproxima că ”peste 80% din lucrări au fost executate”.

Amenajarea Lacului lui Binder. Contract semnat în mai 2018, cu termen inițial mai 2019, valoare de 9,13 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost încheiat în 31 august 2020, când Primăria Sibiu aproxima că 80% din lucrări au fost executate.

Renovarea Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Județean Sibiu. Contract semnat în august 2018 pentru suma de 9,8 milioane de lei, fără TVA, cu termen de finalizare luna mai 2021. Contractul a fost reziliat în iulie 2020, când avansul financiar al contractului era de aproximativ 3%, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Sibiu.

Construirea noului Liceu de Artă. Contract semnat în septembrie 2018, pentru suma de 17,14 milioane de lei, fără TVA, cu termen de finalizare 4 aprilie 2020. Zi în care contractul a fost încheiat, avansul lucrărilor fiind aproximat de Primăria Sibiu la sub 10%.

 

Reabilitarea Secției de Neurologie trebuia încheiată anul acesta. Abia acum a fost angajat un nou constructor care să se apuce de lucrări

Influența lui Petru Tuță

Înființată în 1950, Construcții SA Sibiu este una din firmele de construcții care se pot lăuda cu unul din cele mai ample portofolii de lucrări publice din această parte a țării. De la reamenajarea centrului istoric al Sibiului (Piața Mare, Piața Huet), la reabilitarea și extinderea Sălii Thalia, ridicarea sediului Casei de asigurări de sănătate, a Sălii Transilvania ori reabilitarea Catedralei evanghelice din centrul Sibiu, Construcții SA a dus la bun final lucrări de sute de milioane de euro. Nu doar la Sibiu, ci și în alte zone ale țării.

Situația companiei s-a schimbat, însă, o dată cu venirea la conducere a lui Petru Tuță. Prezentat drept jurist, Petru Tuță a devenit președintele Consiliului de administrație, iar politica societății s-a schimbat amplu. ”Petru Tuță a avut drept scop, în mod evident, vânzarea societății de construcții. Pentru că vândut mai multe active, ceea ce ar fi dus la diminuarea valorii de piață a firmei, a urmărit creșterea portofoliului de contracte, astfel încât să poată crește în ochii potențialilor cumpărători valoarea companiei. Printre ultimele tentative a fost aceea de a vinde societatea unor croați alături de care au participat la licitația pentru un lot din autostrada Transilvania”, descriu pentru Turnul Sfatului foști reprezentanți ai societății.

Creșterea portofoliului a însemnat și întocmirea unor oferte cu mult sub prețul corect pentru finalizarea lucrărilor. Spre exemplu, în cazul ofertei depusă pentru construirea Liceului de Artă, prețul ofertat de Construcții SA era subevaluat cu aproximativ 15%, au confirmat pentru Turnul Sfatului mai multe surse apropiate proiectului.

Părăsit din aprilie anul trecut, șantierul Liceului de Artă nu are nici acum un nou constructor angajat

Contractele câștigate de Construcții SA în această perioadă nu s-au limitat doar la cele scoase la licitație de autoritățile sibiene. Etapa a III-a a construirii Aeroportului de la Brașov ori reabilitarea rețelelor de apă din zona Galda de Jos – Teiuș – Aiud – Ocna Mureș sunt alte lucrări ale căror beneficiari publici au ajuns să descopere incapacitatea firmei sibiene de a-și respecta obligațiile inițiale.

În atenția Fiscului

În afara prețurilor subevaluate cu care a participat la unele licitații, Construcții SA a depus și o serie de documente referitoare la capacitatea financiară a societății, documente care au fost ”denaturare sau cosmetizate”, este supoziția unor reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Bilanțurile depuse de firma condusă de Petru Tuță au atras atenția în 2018 – spre exemplu – prin faptul că  a fost înregistrată o ”subordonare a operațiunilor economice executate pe final de exercițiu financiar în sensul înregistrării unei limite de profit (minim un milion de lei) care să permită participarea la licitațiile care implică realizarea unor lucrări publice”, arată surse din cadrul ANAF pentru Turnul Sfatului.

Pentru denaturarea situației financiare a societății administrată de Tuță, inspectorii fiscali au în vedere mai multe societăți care au colaborat în acest sens cu Construcții SA. ”Reglarea bilanțurilor anuale depuse de firmă după 2016 și manipularea artificială a indicatorilor de profit/pierdere s-au realizat prin înregistrarea unor tranzacții fictive, decalarea unor termene de facturare și plată, emiterea de facturi reciproce (în funcție de necesitățile de a efectua anumite reglaje în contabilitatea acestora) între firmele din cadrul grupului Construcții SA - IACM SA (unde Petru Tuță este asociat – n.r.) sau a unor parteneri de încredere, în speță SC Total NSA SRL, SC Total NSA Trucks Service SRL, SC Total NSA AG Construct SRL, SC Bid Stone SRL, SC Eurofor 2011 SRL și SC Cidag Trans SRL”. Motivele pentru care reprezentanții acestor societăți au fost dispuse să participe la astfel de scheme sunt mai multe, potrivit unor foști reprezentanți ai companiei: de la subcontractarea ori preluarea unor contracte de lucrări adjudecate de Construcții SA, la plata preferențială a unor materiale și lucrări, dar și la asigurarea unei oarecare protecții chiar și în fața unor instituții de control fiscal. Cum ar fi Direcția Regională Antifraudă Sibiu, Administrația Financiară Sibiu ori Direcția generală de administrare a marilor contribuabili (DGAMC). Petru Tuță este cunoscut la nivelul Sibiului drept o persoană cu ”relații la București”.

O astfel de explicație ar putea justifica modul în care autoritățile fiscale au controlat sau nu societățile amintite. Turnul Sfatului a aflat că, de exemplu, AC Bid Stone SRL (înființată în 2011), SC Total NSA AG Construct SRL (înființată în 2016), și SC Cidag Trans SRL (din 2018) nu prezintă istoric de controale fiscale. ” Total NSA Trucks Service SRL și SC Eurofor 2011 SRL au fost supuse câte unei singure acțiuni de verificare în anul 2017, respectiv 2015, fără emiterea unor decizii de impunere a unor obligații fiscale suplimentare”, arată surse fiscale pentru Turnul Sfatului.

În derulare mai sunt o serie de controale derulate, doar că aceste controale au fost inițiate de mai bine de un an și jumătate, fără a fi și finalizate. În cazul Total NSA, de exemplu, există un control inițiat de către DGAMC din 26 august 2019, un altul fiind început de către Antifrauda din Sibiu din 20 iunie 2019. În ciuda unor întârzieri de mai bine de un an, controalele nu au generat, deocamdată, vreun document relevant. În ceea ce privește Construcții SA, ultimul control fiscal a fost realizat de către DGAMC în august 2019, fără a fi emise decizii de impunere.

Reprezentanții Fiscului local sunt de părere că inspectorii de la București care au verificat situația financiară a Total NSA și Construcții SA au urmat, de la bun început, o pistă greșită. ”Echipele de control ale DGAMC au privit singular Total NSA SRL și SC Construcții SA, deși declarațiile informative D394 relevă elemente de risc fiscal care impuneau necesitatea verificărilor încrucișate. De astfel, controalele au fost generate ca urmare a identificării unor astfel de elemente”, este explicația oferită pentru Turnul Sfatului.

”Secret fiscal”

Turnul Sfatului a solicitat explicații oficiale din partea DGAMC referitoare la modul de derulare a controalelor la Total NSA și Construcții SA. Mai precis, de ce nu a fost verificată veridicitatea schimburilor comerciale între cele două societăți, precum și explicațiile pentru care o parte din controalele inițiate înregistrează întârzieri de peste 400 de zile.

În cel mai convenabil mod pentru autoritățile fiscale centrale, acestea au invocat secretul fiscal în loc de a oferi explicații. ”Documentele întocmite cu ocazia inspecției fiscale/cercetării la fața locului/controlului inopinat, în baza ordinului de serviciu și a avizului de inspecție, nu fac parte din categoria informațiilor de interes public”, răspunde Ionuț Mișa, directorul general al DGAMC.

Petru Tuță a plecat, între timp, de la conducerea Construcții SA. Contactat de Turnul Sfatului, Petru Tuță a arătat că nu mai dorește să discute despre perioada în care a condus societatea. Că intențiile sale au fost bune, dar beneficiarii publici au fost, în principal, de vină pentru faptul că lucrări de 50 de milioane de lei n-au mai fost terminate în termenul inițial.

Între timp, de la începutul acestui an, pe rolul Tribunalului Sibiu au fost înregistrate două dosare prin care diferite firme din țară solicită insolvența Construcții SA. Este vorba de Best Cad SRL din Craiova și World Trade Center București SA.

De cealaltă parte, Ioan Domnariu este cel care controlează Total NSA, precum și celelalte societăți suspectate de tranzacții fictive în folosul cosmetizării situației financiare a Construcții SA. ”Mai degrabă Construcții SA ne-a ajutat pe noi, decât noi pe ei”, spune Ioan Domnariu, care respinge categoric scenariul unor contracte nereale încheiate cu firma condusă de Petru Tuță. Controalele inițiate de entitățile fiscale nu au vreo legătură, spune omul de afaceri, cu relațiile comerciale derulate alături de Construcții SA, ci au la bază alte sesizări, între timp închise.

Domnariu arată că datorită sprijinului obținut prin asocierea cu Construcții SA firma sa de construcții – Total NSA AG Construct SRL – a reușit să câștige licitațiile organizate pentru mai multe lucrări publice. Și că, în concluzie, nu există situații care să favorizeze în afara regulilor fiscale firma condusă de Petru Tuță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 12393

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Aci Duțu

Acum 3 ani

N-am înțeles titlul. Prăpădit ar însemna că s-au pierdut acei bani, dar este vorba doar de contracte încă nefinalizate. Click-bait?
Raspunde

EDELWEISS

Acum 3 ani

Petru Tuta, soferul devenit peste noapte "jurist", ar merita sa-si primeasca pedeapsa pentru toate matrapazlicurile facute si incalcarea legilor in Sibiu si nu numai ! In timp ce nu-si platea angajatii si era preocupat doar de binele sau personal, el schimba BMW-urile X5 ca pe sosete, si avea slugi personale pentru lucrarile din curtea si gradina proprietate personala ( str. ***). Cine sunt relatiile lui de la Bucuresti ? Fiica Gabriela , care este angajata la Palatul Cotroceni si Sefa serviciului de protocol de la Administratia Prezidentiala. De ce ANAF- ul nu-si face treaba ? Nu suntem toti egali in fata legii? Unele persoane sunt inchise pentru neplata unei amenzi de 17 lei iar altii care fura milioane nu patesc nimic ! Nu doar doua procese are Constructii S.A. Sbiu , in instanta , ci de ordinul zecilor. ( verificati portalul Judecatoriei si Tribunalului Sibiu ). Nu va faceti iluzii ! Nu i se va intimpla nimic! Concluzile investigatiilor i-ar speria si pe sefii ANAF.

Raspunde

Vasile

Acum 3 ani

Serios pentru 17 lei neplatiti la amenda a facut puscarie ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcel Tatulescu

Acum 3 ani

"Domule EDELWEISS" in loc sa arunci cu noroi în cel de langa tine mai bine te-ai uita în curtea ta. Tu ești cel de care autoritățile ar trebui sa aibă grija sa ajungi acolo unde iți este locul - la răcoare -pentru înșelăciune și fraudă. De copiii tai ce sa mai zic… cu așa părinte nu au avut alta șansă decât sa ajungă traficanți și consumatori de droguri.
Raspunde

Valeriu Tabara

Acum 3 ani

Încă un exemplu de cum se face jurnalism în zilele noastre în România. Informații false, neverificate, atac la persoana, calomnie. Citeam cu plăcere pana acum acest site de știri. PĂCAT! Probabil cineva va plătește sa scrieți astfel de articole sau sunt doar niște instrumente de șantaj.
Raspunde

EDELWEISS

Acum 3 ani

Sapa mai adanc si te vei ingrozi de ce vei afla! Fara protectia fiscului nu poti fura in lumea asta , inclusiv in Romania si in Sibiu !
Raspunde

Sasu Habarnam

Acum 3 ani

Petru Tuta, garantia lucrului bine facut!
Raspunde

Newman

Acum 3 ani

Dar de primarita ce ziceti ? Nu a vazut ca nici o lucrare nu o termina si a continuat s-ai dea in continuare alte contracte?
Raspunde

David Emilia

Acum 3 ani

Multe prostii sunt scrise in acest articol. Cidag Trans nici macar nu are vreo relatie comerciala cu Constructii SA. Absolut nici una, e o firma de transport si nu a efectuat nici un transport de la infiintare pana azi pentru Constructii SA. Firma TOTAL NSA TRUCKS SERVICE este o firma de reparatii auto, ITP, care a facut cateva reparatii unor masini apartinand Constructii SA. Sumele sunt extrem de mici pentru a fi suspectate. Exista cateva piese auto intocuite si orele de manopera. Sunt 4 facturi in tot anul 2020 efectuate la aceasta firma. De unde aberatiile scrise in articol? Oare stiti sa faceti investigatii sau doar presupuneri? Sincer. Stau sa ma intreb si articolul despre mortii la ATI e tot atat de bine documentat? Nu sunteti o sursa credibila deloc. Cunosc foarte bine situatiile deoarece eu supervizez contabilitatea acestor firme si nu pot sta indiferenta la aceste prostii asternute aici. (Nici macar nu le consider minciuni, le consider prostii scrise de cineva care nu se pricepe deloc sa faca investigatii si sa inteleaga anumite chestiuni).
Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

Țd-na FodorȚ TREBUIE sa demisioneze IMEDIAT!!!
Raspunde

EDELWEISS

Acum 3 ani

...de primarita ce zic ? In Primaria Sibiu e o cloaca si o coruptie generalizata ! Incompetenta , pilele si relatiile sunt la ele acasa . Acestea i-au permis d-nului Tuta sa fure, sa insele si sa scape basma curata. Nu va intrebati unde este Curtea de conturi , care " nu a vazut nimic " ? Nu va intrebati unde este Politia Romana care nu a vazut falsul in acte sub semnatura privata ( documente pentru licitatii trucate si falsificate ). D-nul Tuta are si protectia Sefului Politiei Locale si a altor persoane Primaria Sibiu , responsabile cu achizitiile publice. Se bucura si de protectia anumitor persoane din ANAF - Sibiu. Va dati seama ce scandal ar iesi daca s-ar intreprinde cercetari corecte si serioase ? Va dati seama cate capete ar cadea din Primaria Sibu si ANAF Sibiu ? D-na Primar?...Nu vede ,...nu aude... In rest toate bune !
Raspunde

EDELWEISS

Acum 3 ani

...va e frica sa spuneti lucrurilor pe nume?...de ce nu publicati opiniile cititorilor? Sunteti cenzurati sau ...afiliati politic ...
Raspunde

EDELWEISS

Acum 3 ani

..:daca aveti curiozitatea jurnalistica , verificati cand si unde a obtinut diploma de bacalaureat d-nul Tuta Petru si cand si unde a obtinut diploma de jurist d-nul Tuta Petru ! S-ar putea sa averti o surpriza !
Raspunde

Se strânge lațul

Acum 3 ani

Poate ar trebui ca organele statului să își fac treaba și să vadă ce se află în spatele prieteniilor dintre conducatorii marilor societati din judet. Așa se întâmplă când șoferii ajung președinți de CA, și vânzătorii de piese auto constructorii viitoarelor blocuri ANL, dar deh importanți sunt banii nu calitatea lucrărilor. Poate ar fi timpul să verifice și firma de casă a Primăriei Sibiu -Terra Building SRL (tot în cârdășie cu Total NSA), ca să nu mai spune de Gyps Construct SRL și alții...
Raspunde

Ioan

Acum 3 ani

Va scriu ca reprezentant al firmei Cidag Trans SRL despre care scrieti in acest articol lucruri neadevarate. Ati verificat dvs. daca exista facturi emise intre cele doua societati? sau doar presupuneti acest lucru?! Ideal ar fi sa verificati stirile inainte de a fi publicate..... sau verificati doar comentariile altora la stirile dvs inainte de publicare?
Raspunde

David Emilia

Acum 3 ani

Buna ziua, Am scris si eu un comentariu ieri, care nu limbaj agresiv sau injurii si vad ca nici azi nu e publicat. De ce? Publicati doar ceea ce va convine?
Raspunde

Idealistul

Acum 3 ani

Daca sunteti David Emilia de la AS Consult SRL, se poate sa aveti interese personale. De cand colaborati cu baietii din zona zoster a crescut cifra de afaceri ... Tineti-o tot asa ..... Ne vorbiti ca si cum actele din contabilitate sunt sfinte ca bibliile ... Nu exista celalalt alb ....

Raspunde

DAVID EMILIA

Acum 3 ani

Deci Domnule IDEALIST daca chiar ai ceva de spus , asuma-ti si ai curajul sa iti dai numele. Eu asa am facut. Cifra de afaceri a crescut la firma mea, bineinteles ca doar nu le voi lucra pe de gratis. Ceea ce s-a scris despre CIDAG TRANS, TOTAL NSA TRUCKS SERVICE sunt niste prostii , nu exista nici o colaborare a acestor societati cu firma Constuctii SA. Eu despre asta am scris, adica despre ceea ce cunosc. Atunci cand cineva face niste afirmatii ar fi bine sa fie si dovedite. In rest, multa sanatate va doresc.
Raspunde

Daniel Vlad

Acum 3 ani

Îmi pare rău că nu o cunoști pe Emilia. Și eu sunt unul din colaboratorii ei și îți pot confirma ca la Emilia David albul e alb și negrul e negru. Chiar și virusul mai sus menționat, are un nume HHV-3 Eu nu am virusul. Dar tu lansând supoziții despre anume interese ale Emiliei, bărbătește ți-ai ascuns numele.. . În spatele unui ideal.
Raspunde

Teparul Constructor Cu Pile

Acum 3 ani

Asa e cand angajezi un tepar cu pile la stat sa iti construiasca lucruri...... ia banii, fuge cu ei la pariuri, isi ia BMW-uri, femei si s egandeste ca las.... platesc sclavii la urmatoarea transa. Ieri, printre blocuri pe Mihai Viteazu, un muncitor isi ruga STAPANUL....sa- plateasca salariul, restant de 20 de zile !!! Se ruga de el ca de Dumnezeu, sa i dea macar 200 de lei sa isi ia paine, pana ii da banii.... pe care STAPANUL i-i promitea cat de curand. Cam asa se practica......un individ cu o firma ca aceasta "constructii sa", pune mana pe contracte, atribuite politic si plateste niste firme de "amarati" pe care nu-i plateste decat cu minimul pe economie sau mai deloc daca se poate.... el isi ia vile, masini, etc. ANAF doarme....ei au treaba cu videocetistele, vanzatorii din piata, etc.
Raspunde

Vasile Puscal

Acum 2 ani

Din păcate un ziarist foarte slab care scrie cui da bani mai mulți orice minciuna. În plus se pare ca e foarte ușor manipulabil. Ca dacă primește mailuri anonime în care i se spun prostii el le da crezare imediat. Și uite asa se folosesc unii de astfel de nevertebrate.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus