Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Gheorghiță, după ce mai multe țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: „România nu a primit doze din acest lot”

Gheorghiță, după ce mai multe țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: „România nu a primit doze din acest lot”

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3, citat de digi24.ro

Acesta a precizat că, până în 9 martie, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.

„Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

 
Acesta susține că, din datele pe care le are „aproximativ nouă țări europene au decis să suspende vaccinarea” cu AstraZeneca, dar nu se știe dacă este suspendată integral sau numai cea făcută cu doze din lotul respectiv.

Valeriu Gheorghiță a precizat că în România nu au fost raportate „efecte adverse importante”.

„Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacții adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate și cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-două-trei zile medie și care se ameliorează sub tratamentul obișnuit cu antitermic și antiinflamator”, a spus șeful campaniei de vaccinare anti-Covid.

Acesta a mai spus că reacțiile au fost „mai resimțite la persoanele tinere, comparativ cu persoanele cu vârstă de peste 60-65 de ani, care au o rată mai scăzută a acestor reacții adverse și acest lucru denotă, de fapt, reactivitatea organismului tânăr, care reacționează destul de prompt în cazul vaccinurilor în general, mai ales în cazul unui vaccin bazat pe vector viral, care e mult mai reactogen”.

Vizualizari: 2211

Comentarii

2 comentarii

Gigi contra

Acum 1 lună

Gheorghita, Gheorghita, s-a implinit un an de cand ne luptam cu COVID-19. Armata nu ne poate apara. Poate de un razboi clasic, ne apara, dar de razboiul asta biologic, ba...
Raspunde

Patri

Acum 1 lună

cine te-a invatat sa minti asa frumos? gradul de colonel luat peste rind?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus