Cei care rămân să stingă becul la Sibiu. ”Au trecut 30 de ani peste noi degeaba”

Într-un Sibiu lăsat la coada investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice în ultimul deceniu, Zona industrială vest a rămas fără capacitatea de a alimenta noi investitori de trei ani. În acest context, doi oameni de afaceri din Sibiu au sesizat potențialul unei investiții pe care Statul Român, prin Electrica, nu a fost capabil să o realizeze: o nouă stație electrică. Precum într-un stat eșuat, în loc ca funcționarii să ajute la derularea acestei investiții private care ar fi rezolvat o problemă majoră a economiei sibiene, au blocat-o. Rezultatele: Zona industrială vest a Sibiului suferă în continuare de lipsă de capacitate electrică, iar investitorii aleg alte zone. Ca o ”cireașă de pe tort”, prin faptul că investiția privată într-o nouă stație electrică a fost blocată, prețul energiei electrice va crește pentru toți sibienii abonați la Electrica.

În ultimii zece ani, sumele alocate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (actualmente denumită Distribuție Energie Electrică România) pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în județul Sibiu au scăzut constant. După cum Turnul Sfatului a arătat la finele anului trecut, această scădere a investițiilor nu afectează doar locuitorii acestui județ, racordați la rețele vechi și de 70 de ani. Ci dăunează și Zonei industriale vest a municipiului Sibiu, principala platformă industrială din județ. Unde, de trei ani, orice nou investitor care vine, descoperă că nu mai ”are de unde să ia curent”. Și asta din cauză că SDEE Transilvania Sud ar fi trebuit de prin 2018 să pună în funcțiune o stație electrică. În loc să fie realizată, investiția a fost înlocuită cu promisiuni, ultimele fiind de realizare a acestei stații prin 2022 (mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici, în articolul ”În beznă” publicat de Turnul Sfatului).

De trei ani, Zona industrială vest nu mai are energie electrică pentru noi investitori

Doi oameni de afaceri cu părul alb

Ștefan Manițiu și Adrian Ghinea sunt doi oameni de afaceri din Sibiu al căror istoric aproape că se ”confundă” cu evoluția Zonei industriale vest. Spre exemplu, Repcons SRL - una dintre societățile lor și printre primele apărute în acest domeniu în Sibiul postrevoluționar - este un nume bine cunoscut de investitorii care au deschis fabrici în Zona industrială vest. ”Am lucrat la rețelele electrice a mai bine de jumătate din fabricile care funcționează acum acolo”, apreciază Ștefan Manițiu.

Practic, știu ”ca în propria palmă” ce înseamnă infrastructura electrică și nevoile de acolo. ”Activând în acest domeniu, ne-am dat seama că în Zona industrială vest există potențialul unei afaceri dezvoltată de noi în domeniul nostru. Puteam să ne apucăm și noi să facem blocuri, dar am zis să dezvoltăm o afacere serioasă, la care ne pricepem, care să dureze: o stație electrică modernă”.

Practic, cei doi oameni de afaceri cu părul alb și-au dat seama că pot ei să construiască stația electrică pe care Electrica o tot amână și pe care investitorii o tot așteaptă. Au găsit și cumpărat terenul pe care poate fi amenajată o astfel de investiție, soluția tehnică ce ar putea fi implementată, sursele de finanțare. Mai ales că investiția nu este una de toată ziua: ar fi nevoie de aproximativ cinci milioane de euro. Au discutat și cu alți specialiști în domeniu și au început să pregătească documentele, au obținut certificatul de urbanism. NRGSC Technik SRL este numele societății prin care cei doi oameni de afaceri cu părul alb intenționau să construiască în Zona industrială vest o nouă stație electrică.

Adrian Ghinea și Ștefan Manițiu

Avizul

De la SDEE Transilvania Sud SA, societatea care administrează rețelele de distribuție a energiei electrice în Zona industrială vest, investiția privată a celor doi oameni de afaceri sibieni avea nevoie, în final, de un ”aviz tehnic de racordare”. Normalele demersuri birocratice au fost întâmpinate, încă din birourile filialei sibiene ale Electrica, cu reticență. ”Dacă erați de stat, vă dădeam avizul tehnic de racordare fără nicio problemă. Așa...”.

Cei doi oameni de afaceri sibieni, liberali prin formație, aveau încredere însă că demersul lor, unul care ar rezolva probleme serioase pentru economia locală a Sibiului, va găsi totuși susținere din partea autorităților. Stația electrică de 110/20Kv – 2x40 MVA pe care doreau să o construiască nu era doar un moft de-al lor sau doar o oportunitate de afaceri: reprezenta un lucru necesar pentru dezvoltarea economiei sibiene. ”Cei de la Electrica ne-au spus de la început că nu se poate, că nu suntem nici distribuitori, nici furnizori. Doar că, în cele din urmă, refuzând să rezolve solicitarea noastră, fac rău Sibiului”, apreciază cei doi. În fața cărora erau invocate tot felul de motive pentru care nu se poate aviza, din cauza normativelor în vigoare, investiția pe care doreau să o realizeze.

Un alt fel de a spune ”nu primiți aviz”

Prin urmare, cei doi au continuat să pledeze pentru cauza lor și la forurile superioare. ”Ne-am dus, prin urmare, și la Brașov, la regionala Electrica, de unde ni s-a promis că solicitarea noastră poate regăsi rezolvare. Din șase membri ai comisiei cu care ne-am întâlnit, unul singur era receptiv. La director nici nu am mai fost primiți mai apoi”.

În tot acest timp, corespondența cu diferite entități din cadrul Electrica creștea volumele de acte pe care cei doi oameni de afaceri cu părul alb le tot întocmeau. ”La un moment dat, ne-au cerut o listă de consumatori pe care îi vom avea racordați la stația noastră. Păi, cum vine asta? Noi doream să vindem energie electrică oricui dorește, oricui vine în Zona industrială vest a Sibiului să investească în viitor”.

Chiar și așa, cei doi oameni de afaceri au întocmit o listă în care firme din Zona industrială vest își arătau dorința de creștere a capacităților de producție și, prin urmare, faptul că în viitor vor avea nevoie de capacități suplimentare de furnizare a energiei electrice. Nici întocmirea listei cerută cu viitori clienți, însă, nu a dus la rezolvarea situației. 

Până la capăt

Cei doi oameni de afaceri admit faptul că investiția lor poate fi încadrată într-o situație care ar putea fi caracterizată drept ”neclarități în legislație”. Dar, în definitiv, normele sunt supuse schimbărilor, statul prin diferitele sale entități este chemat să își adapteze regulile, mai ales acolo unde disfuncționalitățile sunt atât de evidente. ”Până la urmă am ajuns la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Și acolo, întâlniri cu directori, cu oameni din funcții de răspundere și decizie. Cei de la ANRE nu ne spun că nu avem dreptul de a ne racorda la rețeaua Electrica pentru o astfel de investiție. Ba, mai mult, ne arată că accesul la rețelele de distribuție este obligatoriu a fi acordat pentru oricine solicită un aviz tehnic”.

De altfel, dreptul lor de a accesa energie electrică din rețelele de distribuție ale Electrica a fost scris negru pe alb într-unul din răspunsurile transmise oamenilor de afaceri sibieni. Răspuns în care autoritățile invocă ceea ce scrie în legea de căpătâi a acestui domeniu, și anume Legea energiei electrice și a gazelor naturale, cea cu numărul 123/2012. ”În conformitate cu prevederile art. 25, alin (1) din Lege, «deținătorul de licență și clientul final au acces reglementat la rețelele electrice de interes public. Accesul la rețelele electrice de interes public reprezintă un serviciu obligatoriu, în condiții reglementate, pe care trebuie să îl îndeplinească operatorul de transport și de sistem, precum și operatorul de distribuție»”, semnează vicepreședintele ANRE, Marian Neacșu, într-un răspuns transmis în urmă cu un an celor doi sibieni. 

În teorie, cei de la ANRE dau dreptate investitorilor sibieni. În realitate, însă, rămân doar vorbe

Cu acest răspuns în mână și cu încrederea că demersul lor sincer și care ar aduce beneficii tuturor părților implicate ar putea găsi funcționari care să poată clarifica o birocrație autosuficientă, cei doi sibieni au ajuns chiar și la Corina Popescu, directorul general al Electrica. O femeie apreciată în sistem și al cărei trecut este legat de Sibiu. ”Ne-a spus că nu poate. Deoarece s-ar crea un precedent”, își amintesc, tot mai tăcuți, cei doi oameni de afaceri cu părul alb. ”Precedentul” face referire la faptul că avizând o astfel de investiție privată, și în alte locuri din țară ar putea apărea astfel de inițiative care, în cele din urmă, ar face concurență directă celor de la Electrica.

Acesta a fost, de altfel, episodul care a pus capăt intenției celor doi de a mai obține avizele necesare investiției lor. ”După București, practic, am epuizat toate căile tehnice prin care am fi putut găsi oameni care să rezolve această situație”.

Adrian Ghinea și Ștefan Manițiu, în zona unde aveau în plan să ridice noua stație eletrică pentru Zona industrială vest a Sibiului

În replică, cei de la Electrica susțin că directorul lor general nu a făcut o astfel de apreciere și că, de fapt, ei dau dovadă de transparență și deschidere. Și că, în definitiv, investiția privată de la Sibiu ei tot nu o vor permite. ”La întâlnirea directorului general Electrica cu reprezentanții companiei respective, o dovadă de transparență și de deschidere, doamna Corina Popescu a explicat cadrul de reglementare în vigoare si nu a făcut nicio afirmație despre «crearea unui precedent». Compania Distribuție Energie Electrică Romania deține licență pentru prestarea serviciului de distribuție pe o arie de licență care include și județul Sibiu și, conform prevederilor legale, dreptul exclusiv pentru prestarea serviciului de distribuție. Ca operator de distribuție pentru aria respectivă, DEER are obligația de a asigura accesul la rețelele electrice de distribuție doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Conform Legii energiei și gazelor naturale, serviciul de distribuție a energiei electrice se asigură de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat”, este interpretarea transmisă publicației Turnul Sfatului de către reprezentanții Electrica.

”Dacă lucrurile mergeau normal, în toamna anului 2020 dădeam drumul la curent din noua stație”, Adrian Ghinea

Cine suferă? Sibienii!

O nouă stație electrică ce ar urma să aducă suficientă energie în Zona industrială vest este promisă de SDEE Transilvania Sud (actuala DEER) pentru 2022. Nu ar fi pentru prima dată când o astfel de promisiune este făcută fără a fi onorată.

Însă faptul că o astfel de investiție va fi realizată de Distribuție Energie Electrică România și nu de către un investitor privat afectează de două ori, în cele din urmă, sibianul obișnuit. O dată pentru că investiția ar fi realizată și din fonduri publice, din moment ce 48% din Electrica, din care face parte și DEER, este deținută de Statul Român. Al doilea efect asupra sibianului obișnuit ar fi cel resimțit în preț: orice investiție, autorizată de ANRE, se va reflecta în creșterea tarifelor percepute pentru abonații Electrica. Oficial, reprezentanții Electrica spun că nu pot estima care va fi impactul asupra tarifelor ca urmare a faptului că ei se angajează să realizeze stația electrică în discuție. ”Nu putem estima impactul în tarifele viitoare, aferent realizării acestui obiectiv. Conform prevederilor legale, investițiile promovate de operatorul de distribuție se încadrează în valorile aprobate de ANRE ex-ante pentru o perioadă de cinci ani. În prezent ne aflăm în cel de-al treilea an al perioadei a patra de reglementare. Reiterăm faptul că în discuție sunt tarife pentru prestarea serviciului de distribuție și nu tarife de vânzare a energiei electrice la utilizatorii finali în piața concurențială”, răspund reprezentanții societății Distribuție Energie Electrică România.

Mai mult, cei doi oameni de afaceri sibieni susțin că stația pe care ar fi intenționat să o construiască ei în Zona industrială vest ar fi fost una care ar fi permis tarife mai scăzute pentru potențialii lor clienți. Și asta deoarece costurile pe care le-ar avea în operarea noii stații ar fi mai mici decât ale actualului operator de distribuție. Lucru pe care cei de la Electrica nu îl consideră relevant. ”DEER (fosta SDEE Transilvania Sud) este un Operator de Distribuție care prestează serviciul de distribuție în baza licenței deținute, la tarife reglementate aprobate de ANRE pentru fiecare nivel de tensiune. Aceste tarife sunt stabilite de către ANRE strict pe baza recunoașterii costurilor de operare și mentenanță a rețelelor electrice, costuri necesare respectării condițiilor asociate Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Distribuția de energie electrică nu are un caracter concurențial și nu este subiectul unor oferte alternative în piață. Investițiile de genul celor pe care firma NRGSC Technik SRL încearcă să le promoveze nu reprezintă altceva decât înlocuirea unei părți a rețelei de distribuție operate de către DEER cu o rețea privată pentru care respectarea aceluiași Standard de performanță nu poate să conducă la costuri de operare și mentenanță mai mici. DEER a inclus în planul de investiții construirea acestei stații electrice de pe platforma Sibiu Vest, astfel încât considerăm că o investiție similară, a unei terțe părți nu își găsește justificarea tehnică și economică”, susțin reprezentanții Electrica în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului pe acest subiect.

”După 30 de ani de la Revoluție, ne tratează ca pe niște infractori. De ce nu acceptă concurența reală, de ce își bat joc de clienți? Au trecut 30 de ani peste noi degeaba. Un sistem rudimentar devine și mai rudimentar. Din păcate”, Ștefan Manițiu

În detaliu

”Noi de la ANRE ne așteptam să medieze această situație. Chiar Legea energiei electrice specifică în mod clar că avem posibilitatea legală de a obține un aviz pentru o investiție precum a noastră. Doar că nimeni nu vrea să își asume interpretarea clară a legii, în favoarea oamenilor, în cele din urmă. Căci despre asta e vorba: comunitatea are o problemă, oameni din rândul comunității își doresc să rezolve acea problemă, pe banii lor, lasă-i să o facă. Noi am vrut să fim colaboratorii celor de la Electrica, nu dușmanii lor. Am descoperit că există o problemă. Hai să o rezolvăm! Împreună”, spun cei doi oameni de afaceri sibieni.

Aceștia au descris în detaliu neclaritățile birocratice pe care cei de la Electrica le folosesc drept argument în blocarea investiției lor. Pentru cititorii care doresc să aprofundeze și la nivel birocratic această situație, Turnul Sfatului prezintă și explicațiile tehnice ale celor implicați în acest subiect. ”Utilizatorul de rețea este, conform Ordinului ANRE nr. 59/2013 (anexa 1 la regulament) «utilizatorul de rețea electrică – orice persoană fizică sau juridică ale cărei instalații sunt racordate sau urmează a fi racordate la un sistem electroenergetic în scopul livrării de energie electrică în ori din sistemul de transport, respectiv de distribuție a energiei electrice». După părerea noastră, ordinul ANRE nr. 59/2013 ne plasează foarte clar în această situație de utilizator de rețea, în raport cu SDEE Transilvania Sud Brașov și SDEE Sibiu, care susțin în continuare greșit că nu poate fi racordat la rețeaua electrică de distribuție decât un consumator care depune o listă de puteri absorbite. Prin această audiență și cerere către dumneavoastră, încercăm să demonstrăm, poate creând prima speță de acest fel, că racordul unei stații electrice 110/20 kV-40 MVA, privată, nu se deosebește de una construită, de exemplu, de CEZ, Enel sau Electrica, în aceleași condiții tehnice. Totodată, noi oferim colaborare SEE Sibiu, creând posibilitatea alimentării cu energie electrică a celei mai importante zone industriale din Sibiu din două surse (stații)”, este modul în care cei doi oameni de afaceri din Sibiu au descris ”cuiul lui Pepelea” din demersul lor la ANRE.

În fața acestei spețe, cei de la Electrica răspund pentru Turnul Sfatului în același mod în care au răspuns și până acum: nu se poate. ”În conformitate cu prevederile Regulamentului de Racordare a utilizatorilor la rețelele de interes public aprobat prin Ord. ANRE 59/2013 cu completările ulterioare, Operatorul de Distribuție (OD) are obligația de a asigura accesul la rețelele electrice de distribuție cf. Art.5:

«(1) Utilizatorul solicită racordarea la reţeaua electrică prin cererea de racordare adresată operatorului de reţea, în oricare dintre următoarele situaţii:

a) apariţia unui loc de producere nou;

b) apariţia unui loc de consum nou, definitiv sau temporar; 

c) apariţia unui loc de consum şi de producere nou;

d) apariţia unui loc de consum şi/sau de producere cu instalaţii de stocare nou;

e) separarea instalaţiilor unui utilizator de instalaţiile altui utilizator, în vederea racordării directe a acestora la reţeaua electrică a operatorului de reţea;

f) apariţia unui loc de producere cu sistem HVDC sau cu instalaţie de stocare şi sistem HVDC nou;

g) apariţia unei instalaţii de stocare noi sau a unui sistem HVDC nou».

După cum a fost comunicat, în mai multe rânduri, reprezentanților NRGSC Technik SRL, solicitarea de racordare a unei stații nu se încadrează în prevederile menționate”.

 

Descarcă de aici Răspunsul primit de Turnul Sfatului de la Electrica

Adresa trimisă ANRE de către NRGSC Technik SRL pe subiectul stației electrice de la Sibiu

Răspunsul ANRE la adresa NRGSC Technik SRL

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Viorel

Acum 1 an

In statiile si achizitiile facute in Sibiu nu exista controale, deci cum sa sa faca o statie electrica nou din care sa nu se fure. Despre ce vorbim....pe sefii de la companii ii intereseaza sa scape din orice situatie si sa ramana sefi nu sa faca lucruri pentru oras!!!!
Raspunde

Dormi?

Acum 1 an

cum crezi ca se fura curent la 20.000 V sau la 110.000 V ? asa cum furi tu acasa? esti un fraier care poate ai citit articolul, dar nu ai inteles nimic din el. problema pe care o ocoleste articolul este ca in lege se permite doar unui operator de retea sa distribuie energie electrica intr-o zona. daca domnii reusesc sa faca ca aceasta firma sa fie distribuitor de energie, atunci pot face si statia de 110-20kV. in rest este doar articol la comanda.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Daca esti cunoscator, exista Legea 123/2012 si la Art 50, se vorbeste despre distributie in sistem inchis, ptr alimentarea cu energie electrica intr-o zona industriala, comerciala sau de servicii comune!!!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Sibiu se dezvolta dupa interese imobiliare, castiguri peste noapte si furturi facute de angajatii companiilor de stat (numai vorbim de directori sau sefi), deci dezvoltarea cinstita e un basm....
Raspunde

Tata Vio

Acum 1 an

Viorele ,nici nu stii cata dreptate ai cu "furtul" de curent in statiile de transformare ! In calculul sofisticat al energiei electrice , intra si o constanta "K" care se numeste constanta de statie de transformare ! Aceasta constanta este stabilita arbitrar , de cartre SDE si NU este transparenta ! Asa sunt "jecmanite" de bani institutiile publice ,scoli ,spitale ,facultati ... etc ! Acolo sunt banii statului si nimeni nu zice nimik ,daca se umfla factura ! Exista un film pe Youtube ,care arata cum fura Electrica banii de la consumatori ,prin aceasta constanta ! Statul este cel mai mare HOT !!! Cum sa mai poata fura ei daca postul ,statia de transformare este privata ?
Raspunde

Apolitic

Acum 1 an

Deci mai avem un monopol privat , pe langa Soma , acum avem si Electrica .!
Raspunde

Che

Acum 1 an

De mai trăia nea Nicu făceau ratații de la Electrica o stație intr o noapte ,așa era gândită de bine strategia naționala . Acum rad in fata și nici nu se sinchisesc sa dea un termen clar . In ce plm de țara trăim ???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tare de tot

Acum 1 an

Si platea cine? Si de ce sa investeasca acolo si nu in alta parte? Cine raspunde in caz de un control ? Pe baza de ce sa fi investit ? Pe baza de "as vrea si eu"?

Raspunde

Against

Acum 1 an

Interesant articol, pacat de proiect totusi... Oricum sunt multe proiecte blocate, si multi oameni ingenuncheati de catre birocratia asta infecta... Poate faci un articol si despre stadion, de ce nu se termina niciodata, contructia lui ... Si despre amenajarea parcurilor .... Si despre ff multele strazi decopertate din SIbiu ... SI despre necesitatea asfaltarii multelor strazi din SIbiu ... Etc, etc ...
Raspunde

Albu

Acum 1 an

Curioasa treaba - la Brasov s-a putut realiza exact ceea ce doresc sa faca d-nii Ghinea si Manitiu. Le recomand sa caute firma ICCO Instal, din BV, care a proiectat, a construit si opereaza o statie de transformare de acest tip pentru un parc industrial de acolo. Cu licenta de furnizor, nu distribuitor probabil. Deci se poate, trebuie mers mai departe !
Raspunde

Patri

Acum 1 an

da brasovul nu e sibiu alles klar? si cu aeroportul o sa ne ia smintina in 1,2 ani indolenta si inginfarea costa
Raspunde

Gustav Kirchhoff

Acum 1 an

"Intreprinderi" cu mentalitate 100% comunista precum electrica Sibiu nu au leac sau orizont de adaptare la sec 21. Singura solutie sanatoasa pare a fi radierea lor de la radacina.
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

Nu inteleg de ce in Romania daca vrei sa promovezi o investitie trebuie să ceri acordul unui potențial concurent in piata. De la ANRE nici o speranta, presedintele e fost parlamentar PSD si fost lider de sindicat in sistemul energetic, adică e politizat și pesedizat. Cine dezvolta Romania?
Raspunde

@Vasile

Acum 1 an

Cică dacă era USR sau PNL era cinstit de pus in rama ! Hai, ha s-o cred și pe asta ! Mai vedeți că s-a schimbat guvernarea și e chiar mai rău că sub PSD.
Raspunde

Unu

Acum 1 an

Cat timp sibiul depinde de hotii de la electrica iasov, nu o sa se faca nimic constructiv! Normal ca nu vor sa dea autorizatie, investitorii trebuie sa mearga la coruptii de la iasov!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Indivizii astia au ‘mirosit’ o afacere si mananca cacao despre ce bine vor ei sa faca si nu i lasa, guvernul, multinationalele cu ONU si Papa de la Roma...ce nu v a este clar din raspunsul si comunicatul celor de la Electrica? Voi credeti ca orice schimbare cu efect in sistemul de transport electric se face oricum?
Raspunde

Nu se poate

Acum 1 an

La Sibiu nu prea se mai dezvolta nimic. Zona de Vest nu, urbanism nu (va fi si mai bine dupa ce din 6 oameni au ramas 2) de aia se inghesuie saracii oameni pe Calea Cisnadiei, Cristian si chiar Talmaciu mai nou (unde era colonie). La Sibiu ce sa vezi nu se poate! Pai la altii de ce se poate. Vezi Brasov de exemplu. Nu la Sibiu ramanem asa cu Capitala Culturala, de atunci batem pasul cam pe loc. Dar poate gresesc eu..
Raspunde

Ba se poate

Acum 1 an

Tu crezi că ăia care-și fac case în Cartierul Arhitecților Nebuni, la Cristian sau la Tălmaciu - își fac pentru urbanismul fin de acolo? :))) Își fac pentru că e ieftin terenul și mici taxele. Toți vor cilipir și după aia se revoltă că nu sunt lucrurile cum trebuie pe-acolo.
Raspunde

Ombl

Acum 1 an

ai verificat tu si sunt mici taxele? Ce-mi plac astia ca tine care scriu doar ca sa-si vada numele.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Taxele si impozitele platite de locuitorii din Cartierul Arhitectilor sunt mai mari decat in zona limitrofa cartierului, zona care apartine de Sibiu, fara ca locuitorii sa beneficieze de un minim de facilitati urbane. Cartierul Arhitectilor este oglinda incompetentei serviciului arhitect sef din Primaria Cisnadie, o ofensa la adresa arhitectilor a caror nume a fost atribuit strazilor.
Raspunde

Proiecte_mari?

Acum 1 an

Bine ca vom avea stadion modernizat din banii sibienilor nu de la Guvern cum s-ar fi putut obtine. Zona de Vest nu trebuie extinsa. Las sa mearga in alte orase unde se poate. Si mai interesant ar fi daca nu am mai avea echipa in liga I dupa ce terminam stadionul (care btw va fi oricum plin pana la refuz) ca doar nu mai e pandemie dupa ce il vor termina. Cand vom gandi putin proiecte mai mari si in Sibiu care sa aiba un impact pozitiv in societate, nu doar aiureli si lucrurile importante nu. In 5-10 ani se va bloca traficul in Sibiu si o spun specialistii. Dar noi facem teatre si stadioane. Ce conteaza daca nu mai ai cum sa ajungi la ele..
Raspunde

Proiecte cu cap

Acum 1 an

Vorbiți fără să înțelegeți. Zona Industrială Vest a avut o capacitate limitată, care s-a ocupat. Orice firmă care vine acum în apropiere nu mai est în Zona Vest, cumpără de fapt teren pe lângă ea. Iar firmele din Zona Vest nu mai găsesc suficienți angajați în județ de vreo doi-trei ani, așa că oricum capacitatea maximă a platformei este deja atinsă.
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

manipularile emotionale tipice. nici vorba vreun distribuitor de energie sa nu investeasca , dimpotriva , este modul in care castiga. chestiunea este ca nu poate investi de la sine putere , comunitatea trebuie sa depuna proiecte formalizate si aprobate nu intentzii. ANRE nu permite alt mod de a face investitii ceea ce este corect pt ca altfel s-ar considera ca se investeste arbitrar si nu unde oamenii au nevoie, nu uitati ca acest cost al investitiilor se socializeaza adica il platesc totzi clientzii din toata tzara.
Raspunde

Gigi2

Acum 1 an

6 unlike.. asa e de cand lumea .. adevarul nu convine.. e mai ushor cu infieratul proletar emotzional .. prinde la followeri
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bioler

Acum 1 an

Ai fost tu Viorele in control și știi sau ești unu care știe el ca asa fac sefii ?
Raspunde

Miki maus

Acum 1 an

cum adica va creste pretul energiei electrice a sibienilor? Atat timp cat tarifele de sistem sunt reglementate de ANRE nu ar avea cum altcineva sa le modifice.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Daca imi dai voie, o sa-ti explic eu. Exista o lege noua, care permite distribuitorilor sa-si majoreze preturile cu valoarea investitiilor. Dupa majorare merg la ANRE, fac dovada cheltuielilor si acestia accepta pretul, Astfel pretul este reglementat legal si noi consumatorii platim un pret reglementat. Dormim linistiti ca pretul este REGLEMENTAT, dar majorat !!!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Afacere mișto pe baza de facturi. Ai nevoie doar de o contabilă. Să cumpere si transformatorul de la Fenechiu
Raspunde

Coco

Acum 1 an

Da, ai nevoie de 5 mil €, pricepere si munca 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Bine inteles ca ai nevoie si de contabil, ptr ca nu se munceste pe gratis si ai controale. Nu este deloc usor, desi probabil este si satisfactie financiara.
Raspunde

Zacuscă

Acum 1 an

Problema tipic romaneasca, dirijata de "la capitala", de catre niste nespalati aliterati care se numesc guvernanti. Inca o dova ca 1918 a fost negru, pentru Sibiu si Ardeal. Dupa "marea unire", "capitala" a inceput sa fure si sa care tot spre sud.... unde praful s-au ales de toate, bineinteles. In timpul comunismului, s-au pus bazele sifonarii si controlarii ardealului, de la Brasov... asa s-au facut "regii autonome" cu sediul la Brasov.... si asa este si acum. Noi avem sediul CFR la Brasov, Electrica tot la Brasov si a altor catorva chestii dirijate de la "capitala", tot la Brasov. De acolo s-a boicotat Sibiul, prin aceasta manevra.... hai sa-i lasam pe fraieri fara curent, pana facem noi un aeroport pentru nepotii nostrii trimisi "la munte" la Brasov si asa poate vin si nemntii cu investitiile, in ograda noastra comunistoida, din fostul Oras Stalin !........Dar ce sa vezi !!! Si nemtii stiu istorie si cam stiu ce se intampla si iata ca intarzie chiar si asa. Pana la urma o sa dispara acest boicot orchestrat de la Brasov, impotriva noastra, precum o mizerie de pe vasul de toaleta.... dar va mai trece timp, pentru ca asa e cand ai de-a face cu un sistem mort, dar cu radacini infipte adanc in toate sistemele pe care le mai poate controla. Daca statul romanesc ar fi fost ceva bun, nu eram azi in situatia in care suntem....ma refer la stat, nu la tara in sine, ci la statul, adica adunatura aia de incompetenti, slinosi si nespalati care se imbraca in costume, ca sa fure din parlament si cele mai inalte functii pe care si le dau unii altora, periodic, in numele nostru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus