Joi,
15.04.2021
Parțial Noros
Acum
6°C

În spatele articolului „Și eu am omorât oameni”

Sunt două săptămâni de când Turnul Sfatului a publicat un articol care a generat o dezbatere la nivel național. Două săptămâni în care, în loc ca acest subiect să fie tranșat în mod detaliat de autoritățile locale, a fost „împachetat” sub diferite forme, din care fiecare să priceapă ce vrea.

Prima formă de „împachetare” a fost aceea a unor interese dubioase în spatele publicării articolului. Pentru cei care urmăresc publicația noastră și citesc cu adevărat articolele, nu are cum să fie o surpriză. Deoarece Alin Bratu, cel care l-a documentat și redactat, este singurul ziarist din Sibiu care a urmărit temeinic și statistica evoluției pandemiei la Sibiu. Din martie anul trecut, Alin își face tabele în Excel cu tot felul de informații pe care autoritățile le comunică zilnic pe acest subiect: de la noi cazuri, la număr de teste, impact în funcție de vârstă etc. Citiți fiecare material pe care îl publică Alin pe subiectul Covid-19: sunt pline de grafice generate pe baza acestor date.

Situațiile pe care le monitorizează Alin sunt, adesea, ignorate de autorități. Cum ar fi, spre exemplu, situația de anul trecut, după începerea fizică a școlilor, când graficele lui Alin indicau o creștere a cazurilor de Covid-19 în rândul vârstnicilor. „Da? Nu știam”, a fost răspunsul celor de la DSP Sibiu, confruntați cu astfel de situații. 

Aceleași grafice întocmite pe baza datelor oficiale minuțios colectate au indicat faptul că județul Sibiu deține primul loc la nivel național în ceea ce privește mortalitatea Covid-19. Și nu oricum, ci fără explicații din partea autorităților locale (citiți aici toată povestea). La fel ca și în cazul efectelor redeschiderii școlilor asupra sibienilor, nici statisticile acestea cu morții se pare că nu interesează pe nimeni din rândul autorităților, la modul aplicat. Până când, un cadru medical, a decis să vorbească despre experiențele sale. A pus mâna pe telefon, l-a sunat pe Alin. Informațiile au fost dublate de înscrisuri, de confirmări din partea unor aparținători. 

Ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni de când a apărut articolul? Păi, a fost stârnită o dezbatere publică la nivel național, au apărut situații similare la Târgu Mureș, au fost date sancțiuni la Arad, pe spețe similare, iar întrebarea „de ce nu există protocoale care să asigure succesul ATI Covid la Sibiu precum în secțiile omonime din Belgia?” a fost dusă de europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță în Parlamentul European (o descriere mai amplă și detaliată a efectelor la o săptămână de la apariția articolului o puteți citi în comentariul lui Alin Bratu de aici).

Ce au făcut cei din conducerea Spitalului Județean Sibiu în acest timp? În primul rând au căutat identitatea și istoricul „domnului S.” – sursa principală a Turnul Sfatului în articolul lui Alin – pentru a arăta că nu a petrecut prea mult timp la Sibiu. Și că, mai mult, respectivul cadru medical era și cercetat pentru că ar fi extras fotografiile care au apărut, mai apoi, în Turnul Sfatului. Cei din conducerea Spitalului ar trebui, atunci, să cerceteze mai multe cadre medicale din secția ATI Covid. ”Aproape toți cred că au fotografiile acelea. Și eu zic că cel puțin 50% din ceea ce a apărut în articol e adevărat”. Nu o zic eu, ci un cadru medical din secția ATI Covid după apariția articolului.

Ce a mai făcut conducerea Spitalului Județean Sibiu? A reluat anunțul mai vechi referitor la instalarea de camere video în zona ATI Covid. Și a insinuat prin doctorul Călin Cipăian, directorul medical interimar, că ancheta procurorilor ar trebui să îl aibă în vedere, în primul rând, pe ”domnul S”., deoarece ”practic, s-a autodenunțat”. Prin vocea șefului secției ATI, dr. Mihai Sava, conducerea Spitalului județean a vorbit despre un proces împotriva jurnalistului Alin Bratu. Dacă așa înțelege conducerea Spitalului Județean să își apere reputația, o asigurăm de faptul că în mod civilizat ne vom prezenta la chemarea juriștilor unității medicale în fața Justiției. Pentru că este mai ales în interesul sibienilor.

Și asta pentru că în spatele articolului „Și eu am omorât oameni” sunt, din păcate, și alte situații care ar fi trebuit să intre până acum în atenția conducerii Spitalului Clinic Județean Sibiu în aceste ultime două săptămâni. Situații cunoscute de redacția Turnul Sfatului, aflate în diferite stadii de documentare de către Raluca și Alin. Există cel puțin un proces intentat pentru că nu sunt oferite aparținătorilor scrisorile medicale ale unui pacient care s-a stins cu Covid-19. Există cel puțin o situație în care aparținătorul unui pacient decedat cu Covid-19 și a cărui autopsie a fost necesară datorită asigurării medicale reclamă faptul că i s-a transmis că raportul autopsiei îi va fi comunicat peste un an. Există cel puțin o situație în care unui profesor a cărui soție profesoară i s-a stins la ATI Covid nu i s-au mai returnat bijuteriile cu care a fost preluată din salonul de la Boli Infecțioase. Există cel puțin o situație în care aparținătorii descriu momente traumatizante ale recunoașterii celui care a petrecut ultimele clipe în ATI Covid. „Nu l-am recunoscut, deoarece era plin de sânge și de vomă uscată. A trebuit să cerem să desfacă mai mult sacul negru pentru a identifica semne particulare”, este declarația oferită Ralucăi. Și e doar o parte din poveste și sunt doar câteva din, tot din păcate, mai multe situații greu de catalogat. Și ignorate de conducerea Spitalului Județean Sibiu.

Sunt doar o parte din poveștile care pot fi spuse. Unele vor rămâne pe vecie acoperite de tăcere. Cum este un caz prezentat în articolul lui Alin și care a fost recunoscut de către aparținători. Au confirmat cele relatate de „domnul S.”, dar au arătat că nu vor participa cu declarații nici măcar la ancheta penală. Și asta deoarece lucrează în sistemul de stat, de care îi leagă și altele și pur și simplu le este teamă de posibile urmări.

În spatele articolului lui Alin mai stă, însă, și o istorie recentă a modului în care cea mai mare unitate medicală din județul Sibiu este condusă. Mai exact, de cine este condusă. În prezent este vorba de Florin Neag, manager interimar. Fost director adjunct de autobază timp de patru ani, la Meditur, societatea de transport public din Mediaș. 

Florin Neag a fost și consilier județean din partea PNL, în paralel cu „top managementul în administrarea societății de transport public” (așa își descrie responsabilitățile în CV-ul publicat pe site-ul Spitalului). Până în martie 2020, când juristul Florin Neag a fost ales de Daniela Cîmpean pentru postul de administrator public al județului. ”Responsabilități – administrare patrimoniu aparținând UAT județul Sibiu”, scrie în același CV. Prin dispoziția președintei Consiliului Județean, Florin Neag devine manager interimar al Spitalului clinic județean Sibiu din ianuarie 2021. 

Înaintea actualului interimar, la conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu a fost tot un manager interimar: colonelul Constantin Vlase, timp de vreo două luni. A fost adus să o înlocuiască pe dr. Liliana Coldea, care a demisionat la începutul unui control demarat la Spital la solicitarea vicepremierului din acea vreme, Raluca Turcan. Dr. Liliana Coldea a fost manager al acelui Spital județean despre care Turnul Sfatului relata că în secția ATI Covid nu există suficient oxigen pentru pacienți. Încă de pe atunci nu prea intrau medicii prin secția ATI Covid, se plângeau cadrele medicale. Iar cele care lucrau cu adevărat, erau epuizate (toată povestea aici).

Recent, dr. Liliana Coldea a declarat la Antena 3 că a demisionat la presiunile Ralucăi Turcan. Care a contestat-o public. Mandatul dr. Liliana Coldea a fost, însă, de la bun început contestat. Doar că vocea contestatarilor n-a avut priză publică. Este vorba de cei de la PSD Sibiu, care au deschis proces la Tribunalul Sibiu pentru anularea concursului în urma căruia, în mai 2020, dr. Liliana Coldea a fost promovată la conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu. Cererea în instanță se bazează inclusiv pe recomandările de anulare a respectivului concurs, recomandări redactate în urma unui control făcut de Ministerul Sănătății condus de liberalul Nelu Tătaru.

Acțiunea în instanță contestă inclusiv componența comisiei de concurs care a promovat-o pe dr. Liliana Coldea. Comisia a fost formată din liberalul Gabriel Budescu, președinte al consiliului de administrație al Spitalului și șef al DSP în acea perioadă, din secretarul interimar al CJ Sibiu, Rodica Țârlea (venită la concurs deși ar fi trebuit să stea în izolare), și dr. Alina Liliana Pintea, care, în afară de faptul că era membru al consiliului de administrație al Spitalului, este și o persoană apropiată de dr. Liliana Coldea. 

„Să fi făcut Ioan Cindrea așa ceva, era «mâncat»”, spun acum revoltați social-democrații sibieni, referitor la situația numirilor și concursurilor de la Spitalul Județean Sibiu. Dar și Ioan Cindrea, fost președinte social-democrat al CJ Sibiu, a făcut asta. În sensul că practica susținerii în fruntea Spitalului județean a unor persoane agreate de președintele Consiliului județean ori de partidul din care acesta face parte nu e una nouă. Doar e perpetuată de actuala președintă, Daniela Cîmpean. Și dusă la un alt nivel. Cred că doar Martin Bottesch a fost președintele de Consiliu Județean Sibiu în mandatele căruia interesele politice n-au găsit intersecție cu șefii din conducerea Spitalului Județean.

Nimic nou, cu alte cuvinte. Nimic nou, cu excepția acestei enorme presiuni asupra sistemului medical generată de Covid-19. Presiune în care adevărații eroi din sistemul medical trebuie prețuiți, protejați și promovați. Presiune din cauza căreia conducerea Spitalului Județean ar fi trebuit să reacționeze mult mai transparent și aplicat la ceea ce a urmat apariției articolului ”Și eu am omorât oameni”.

Pe de altă parte, medicii buni, cadrele medicale apreciate de pacienți, vor fi întotdeauna la mare cinstire. Vestea li se duce rapid și trainic printre sibieni și imaginea lor de eroi nu va fi afectată indiferent de câte spitale vor fi luat foc prin țară, indiferent de cât de zdrențuită ajunge imaginea sistemului medical românesc.

În spatele articolului „Și eu am omorât oameni” sunt, în continuare, o sumedenie de situații care așteaptă clarificări. De ce Sibiul este pe primul loc la mortalitatea Covid-19 ar fi printre primele.

Vizualizari: 8432

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Jethro

Acum 3 săptămâni

Astia nu stiu ce este umilinta, ce înseamnă sa inveti din propriile greseli, ce înseamnă empatia....nu! Atata timp cat astfel de personaje vor sta la carma sistemului medical/politic, Romania nu va progresa ca mentalitate. Bineînțeles ca sw va musamaliza povestea iar ei vor continua sa beneficieze de pe urma acestei pandemii, ca doar sunt "eroii din linia 1".
Raspunde

BibanulRezident

Acum 3 săptămâni

Sunt foarte înspăimântați de aceea recurg la acțiuni intimidatoate și agresive. modul lor de a fi arată că nu iese fum fără foc deci o parțială admitere de culpă. Eutanasia pasivă este deja pedepsită de lege . În speța de față este vorba de șapte persoane care au fost lipsite de libertate fără un ordin scris și semnat din partea medicilor specialiștii sau primari în unele cazuri cu sfârșit tragic (EXIT). Deci eutanasie activă prin sedarea pacienților până la micșorarea funcțiilor vitale
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Am sperat ca ceva sau cineva va misca putin inertia. Dar nu toata lumea se complace. Imi pare rau pentru cei putini si buni aflati intr-o situatie care pare fara iesire.
Raspunde

2cents

Acum 3 săptămâni

Bravo TS! Asta e ce se asteapta de la voi. Nu articole politice partizane, nu indemn la boicot sau mai stiu eu ce poate cere un partid sau altul. Interesul cetateanului pe primul loc. Sper sa ramaneti asa.

Raspunde

No name

Acum 3 săptămâni

"Pumnul in gura si sa taca!" De ce? Pentru ca ei pot si isi permit! Vina este numai a oamenilor: tac , voteaza cu aceleasi partide "pentru ca astia fura mai putin", merg pe principiul : daca azi am scapat, lasa ca poate o sa vorbeasca altul,! De cei care mai au curajul sa-si expuna principiile, chiar daca tine de subiectul legii vaccinarii, inclusiv voi ca ziar le mai puneti pumnul in gura! Odata cu acest subiect sunt convins ca multi care se duc sau au fost la vaccinare s-au dus din "convingere politica" sau pentru ca "ma da afara de la serviciu". Se apropie o noua carantinare a sibiului: de ce? pentru ca "ei pot si-si permit!" Drepturile tale sunt 0 pentru ei!
Raspunde

Rosu

Acum 3 săptămâni

La ce v-ati asteptat? Doamna S. trebuia sa informeze procuratura la primul deces suspect. Cu date exacte: numele pacientului, al doctorului, data/ora etc. Ea insa s-a dus la presa, sub anonimat. Iar presa, recunoscatoare, a facut scandal, a adunat (si mai aduna) clicuri si publica n articole cu aceast subiect. Cand interesul va scadea, si presa va renunta sa mai publice. In rest, nimic nou: in spitalele din RO se moare cu zile..
Raspunde

Maria

Acum 3 săptămâni

Procuratura ar fi clasat rapid cazul....Colegiul medicilor ar fi ignorat cazul... In unele situatii presa e o putere care poate să-i mai scoată din bârlog și să mai miște lucrurile. Nu e întotdeauna cea mai bună opțiune pentru a acționa dar nu avem incotro deocamdată
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus