Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Restaurante inaugurate în plină pandemie. „Lucrurile vor reveni la normalitate”

Restaurante inaugurate în plină pandemie. „Lucrurile vor reveni la normalitate”

Să investești zeci de mii de euro într-o perioadă în care nu știi dacă mâine poți deschide, dacă ai voie și pe terasă sau dacă trebuie să te limitezi la 30% din capacitate, poate fi considerată o nebunie. Cu toate acestea, sunt câteva restaurante în județ care și-au deschis porțile tocmai acum, când e cel mai greu.

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu patru întreprinzători pentru a afla cum e să bagi bani într-o industrie în care mai curând se numără falimentele decât profitul.

Plai înlocuiește Syndicat Gourmet. „Vreau să cred că mănânci la restaurant ceea ce nu reușești să gătești acasă”

Soții Paul Moinea și Petra Hianu întorși de curând acasă, după ce au lucrat ani buni în străinătate, au preluat spațiul în care a funcționat restaurantul ”Syndicat Gourmet”. Noul restaurant se numește ”Plai”, este amenajat și așteaptă pentru inaugurarea oficială doar proceduri birocratice. ”Pentru acest nume am plecat de la strânsa legătură pe care o avem cu meleagurile românești. Am petrecut aproximativ 10 ani in domeniul gastronomiei, având plăcerea de a practica în unele dintre cele mai selecte unități gastronomice de pe planetă. Unități ale căror formă de exprimare prin preparat, atmosferă, introducere în specificul locației, mentalitate, respectul față de ingredient, ingredientul local și mai ales strânsa legătură cu țara în care activează, mai exact zona în care se află, reușesc să aducă plus valoare acelui meleag”, susțin cei doi.  

Paul Moinea spune că determinant pentru decizia de a deschidea chiar și în timpul pandemiei a fost faptul că au găsit un spațiu exact cum l-au dorit. ”Un ciclu în această industrie are parte de aproximativ 5 ani. Ciudat este că de fiecare dată când eu și soția schimbam ceva radical în viețile noastre, o facem, fără să vrem la 5 ani. Roma, unde am studiat gastronomia, 5 ani. Malta, dacă vrem să vorbim despre internațional, 5 ani. Ne-am întors în România acum 2 ani cu proiectul I.D.E.A.L. Evolution și sperăm că în următorii 3 ani să reușim și aici să dovedim că se poate. Vara anului 2021 va fi una foarte interesantă. De ce acum? Acum am avut ocazia să preluăm o locație care ne este pe plac, îndeplinește câteva din punctele importante ale unui spațiu de restaurant. Suntem îngrijorați vis a vis de Covid 19? Da! În același timp nu considerăm ca vom fi în această situație veșnic. Lucrurile vor reveni la normalitate, în scurt sau în lung timp, noi încercăm să fim aici și acum în 2021 și în 2030”, susține Lucian Moinea.

„Locația este foarte importantă. Întotdeauna mi-am dorit un restaurant care să fie central, dar nu în centru. Să fie o casă, dar să pot avea acces la o grădina în curtea interioară în care să nu fi deranjat de zgomotul de mașini sau de agitația din piața centrală. Cred că stilul acesta de curte interioară ajută foarte mult. Este un loc în care nu ești văzut” – Paul Moinea, ”Plai”

Gulyás Master. Până la restaurant, deocamdată e bună și o rulotă

Ideea lui Zsolt Dull a fost de a deschide un restaurant cu specific maghiar și german, doar că pandemia de coronavirus l-a făcut să-și schimbe puțin planurile. În loc să investească mult într-un restaurant, a preferat să amenajeze o rulotă și să încerce piața locală cu două, trei preparate pe care le stăpânește foarte bine. Așa s-a născut Gulyás Master, în plină criză provocată de COVID. ”Ideea mea era să deschid un restaurant cu bucătărie și tot ce trebuie, un restaurant cap-coadă. Dar apoi a început pandemia și mi-am dat seama că investiția e prea mare. Dar am spus totuși hai să facem o rulotă. E mai simplu, o pot lega de mașină, mă pot duce cu ea unde vreau. Am făcut asta și numai bine că acum ne vom putea face și un restaurant cu fundație, cu tot ce trebuie”, explică Zsolt Dull.

Bucătarul spune că a profitat de pandemie pentru a lua o decizie drastică în viața sa: a lăsat job-ul să fie independent. ”Având în vedere că am plecat de la un loc de muncă foarte bun, stabil, OK, mi-am dorit să fiu pe picioarele mele și să fac ceva ce încă nu e în Sibiu. Dacă nu era partea asta de gulyas la care mă pricep și îmi place, sincer nu aș fi deschis altceva. Ceva în plină pandemie nu m-aș fi încumetat. Am zis că e minim de investiție, sunt banii mei, nu de prin bănci. Am deschis de două luni, treaba a început să meargă. Nu sunt niște venituri senzaționale, dar e bine. Am lume din ce în ce mai mulțumită, avem clienți care vin și de cinci ori să mănânce la noi, ceea ce e foarte bine”, explică Zsolt.

Când vom reveni la viața de dinainte? ”Nu mă aștept prea curând. Poate în primăvara lui 2022, poate. Dar mai devreme nu cred. Dacă eram în altă țară, poate, dar cum văd eu conducerea României și ce vor ei să facă și cum fac mai devreme de 2022 în primăvară, nu cred”.

„Încă din tinerețe, de câte ori mergeam la munte făceam ceaun. Pe urmă am făcut și la alții, am început să merg și la evenimente. Înainte de pandemie începuse chiar bine, inclusiv Christmas party-uri,  a mers foarte bine. Am zis, hai să vedem. Nu era așa ceva pe piață. Mai sunt câteva restaurante în care se mănâncă, nu sunt singurul, dar e OK. Mai sunt care mă întreabă – nu ai și sandvișuri? Dar nu, nu fac. Sunt trei lucruri pe care le fac bine, merg pe ele deocamdată. Pe viitor vreau să aduc și alte rețete, gen burger și papricaș. Și restaurantul pe care vreau să-l pun pe picioare în doi, trei ani, tot cu specific unguresc și nemțesc vreau să-l fac”, Zsolt Dull – Gulyás Master.

Rabbit Soup. „Nu știu ce voi face de acum înainte, e greu cu două restaurante în Piața Mare”

Rabbit Soup s-a deschis doar din 3 martie, iar proprietarul localului, Horațiu Bujac, spune că a deschis pentru că a profitat de o ocazie: s-a eliberat un loc chiar lângă el. ”Eu am avut un mic avantaj. Aveam Rabbit Hole-ul lângă. M-am gândit că n-o să iau niciodată locul de lângă mine, dacă-l ia altcineva acum. Sperasem într-o schimbare, nu știu ce voi face de acum înainte, e greu cu două restaurante în Piața Mare, am și cazare... E o perioadă destul de grea și foarte incertă, dar eu cred în viitor. Tot timpul am riscat, m-am luat după intuiție și am reușit. Avem clientelă foarte, foarte bună, ne ajută și cazarea că avem nouă camere, iar de acolo se coboară tot timpul la masă. E un proiect mai deosebit, e mai altceva, mă leg de iepurele ăsta, tot timpul am fost cu iepuraș, cu white rabbit-ul... M-am gândit că pot să fac ori o omletărie, ori o ciorbetărie. Din cinci mese, trei mă întrebau dacă avem ciorbe și plecau. M-am gândit atunci ce preparat aș putea să fac și să nu trebuiască o preparare pe loc, să le fac dimineața, iar apoi să le servesc pe loc, să mulțumesc omul. Omul, când vine pe week-end și zice la 11 că îi este foame, e greu cu patru, cinci în bucătărie să mulțumești o sută de persoane și atunci avem liniște cu ciorbele ăstea. A mâncat o ciorbă și ai liniște Românii sunt ciorbari, eu sunt ciorbari și toată lumea are 15 lei pentru o ciorbă”, spune Horațiu Bujac.

Când vom scăpa de pandemie? „Atunci când se va vaccina lumea. Dacă nu se vaccinează, nu are cum să se termine. Acum am ținut o ședință cu personalul și le-am spus că trebuie să ne vaccinăm toți, nu avem cum altfel. Cu virusul ăsta o să rămânem, ne va urmări. Cred că dacă lumea se vaccinează, virusul se va opri, dacă nu apare altă tulpină care să nu răspundă la vaccin. Dacă nu se termină anul ăsta va fi rău, ni se termină resursele”, spune proprietarul Rabbit Soup.

„Noi vrem să facem o terasă retractabilă, un proiect mare, am cam îndrăznit în pandemie. Am o echipă bună, o locație bună. Dacă ai spațiu în Piața Mare, în centrul Sibiului, dacă muncești, dacă ai echipă bună și nu reușești, atunci unde? Am crescut în trei ani de zile de la zero. Am venit pe un loc care nu mergea cu personalul meu cu logistică, design și ne perfecționăm în fiecare an”, Horațiu Bujac – Rabbit Soup.

Hanul Lolelor. „Am deschis un restaurant tocmai pentru că ne este greu”

Restaurantul Hanul Lolelor s-a deschis chiar în acest week-end, în Agnita. Proprietarul lui, Elena Curcean, spune că a făcut asta tocmai pentru a încerca să compenseze minusurile înregistrate cu o pensiune pe care familia ei o are pe Valea Hârtibaciului, ”Pensiunea Elisabeta – centrul țării”. ”Am deschis acum tocmai pentru că ne este greu. Acesta este motivul pentru care încercăm să deschidem în altă parte. Ceea ce noi deținem, pensiunea turistică, este foarte grav afectată. Una e să deții un obiectiv turistic în această perioadă, în care turismul este inexistent și alta e să ai un restaurant într-o zonă urbană. Aici nu mai vorbim de turism, aici unitatea de alimentație publică e susținută și prin intermediul locuitorilor, care frecventează acest local. Mai degrabă încercăm să supraviețuim abordând alte metode. Facem asta în ideea de a menține angajații și de a supraviețui în această alimentație. Este o mare, mare problemă la nivel național”, explică Elena Curcean.

Nu știe cât mai poate ține pandemia de coronavirus, însă spune că domeniul HORECA e la capătul sacului, din punct de vedere financiar. ”Nu știu cât mai ține, pur și simplu nu ne putem imagina. Acel sprijin mult promis încă nu a ajuns, cel puțin la noi, cei din HORECA. Până acum, în afară de șomajul tehnic, noi nu am avut niciun fel de sprijin. Desfășor și o altfel de activitate și cu ajutorul veniturilor din cealaltă activitate am reușit să mă mențin până acum, cu un sacrificiu îngrozitor. Un efort făcut în specranța că vom ajunge la un sfârșit, dar am impresia că totul se prelungește la nesfârșit.  Dacă avem o speranță, este nesusținută de argumente. Aștept să se termine, dar nu avem nimic concret să anunțe sfârșitul acestui dezastru!, spune proprietara Restaurantului Hanul Lolelor din Agnita.

„Personalul nostru a fost o mare parte din timp în șomaj tehnic, pentru că ni s-a interzis să funcționăm. Dacă ne-a lăsat să funcționăm cu o capacitate de 30%, tot degeaba a fost, pentru că nu ai turiști. Și atunci, în majoritatea timpului, oamenii au fost în șomaj tehnic”, Elena Curcean – Hanul Lolelor.

Turism îngropat

Conform Direcției Regionale de Statistică Alba, Regiunea Centru a înregistrat în noiembrie 2020 un număr de fost de 90.042 sosiri în principalele structuri de primire turistică. Datele arată o scădere a numărului de turiști cu aproximativ 60% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, iar Sibiul stă și mai prost din acest punct de vedere, scăderea fiind de aproximativ 78%. Astfel, în noiembrie 2020 la Sibiu au poposit doar 9.500 de turiști, în comparație cu peste 42.000 câți ne vizitau în aceeași lună a anului 2019. Veștile proaste nu se opresc aici: dintre toate județele din sudul Transilvaniei, Sibiul a avut în noiembrie 2019 cel mai scăzut indice de ocupare a locurilor de cazare, fiind depășit inclusiv de județe precum Covasna, Harghita sau Alba. ”Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centru a fost în luna noiembrie 2020 de 12,7% pe total structuri de cazare turistică, sub nivelul din luna noiembrie 2019 (27,4%), și sub nivelul calculat pe ţară (12,8%). Judeţul Covasna a înregistrat cea mai mare valoare a indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare (22,3%), fiind urmat de Brașov (13,4%), Mureș (11,8%), Harghita (11,5%), Alba (10,0%), iar cea mai scăzută valoare s-a înregistrat în Sibiu (8,1%)”, arată specialiștii Direcției Regionale de Statistică Alba.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4593

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus