Luni,
26.09.2022
Parțial Noros
Acum
22°C

Editura Andreiana, 171 de ani de existență: „Bogata tradiție ne responsabilizează și ne face să ținem standardele editoriale la înălțime”

Editura Andreiana, 171 de ani de existență: „Bogata tradiție ne responsabilizează și ne face să ținem standardele editoriale la înălțime”

Editura Andreiana a Mitropoliei Ardealului este cea mai veche editură a românilor ardeleni din Sibiu, numărând 171 de ani de activitate. A ocupat un loc aparte în planul cultural de emancipare al românilor, construit de Mitropolitul Andrei Șaguna. Desfășurând atât activități editoriale cât și tipografice, istoria acestei edituri se leagă de tipărirea publicației „Telegraful Român”, cel mai vechi ziar român cu apariție neîntreruptă și a Calendarului „Îndrumător Bisericesc”. De asemenea, fiind la acea vreme o tehnologie de vârf, s-au tipărit o mulțime de manuale pentru școlile confesionale inițiate de Șaguna. Astăzi, editura și tipografia Andreiana își duc mai departe misiunea nobilă de a tipări publicații de valoare fiind situată între editurile de top ale României. În anul 2020 Editura Andreiana a acreditată de Consiliul Național al Cercetări Științifice (CNCS), pentru domeniul Teologie, obținând 81.3 puncte, aferent categoriei CNCS-B. Totodată a fost realizată și o arhivă digitală în care pot fi lecturate atât conținuturi teologice cât și informații despre sănătate, agricultură, meșteșugărit dau poveștiri cu tâlc.

Editura Andreiana a Mitropoliei Ardealului continuă activitatea editorială și tipografică inițiată la Sibiu de către Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, la 27 august / 8 septembrie 1850, odată cu înființarea Tipografiei diecezane. O circulară semnată de mitropolit este prima publicație ieșită în acea zi de sub teascurile tipografiei. Doi ani mai târziu, în 1852, vede lumina tiparului și publicația anuală a Mitropoliei Ardealului, Calendarul, sub formă de almanah, care își continuă până astăzi apariția, în prezent intitulându-se „Îndrumător bisericesc”. În anul 1853 apare, tot la inițiativa Mitropolitului Andrei Șaguna, în cadrul aceleiași tipografii, „Telegraful Român”, ziar al românilor ardeleni și cel mai vechi ziar românesc cu apariție neîntreruptă. În anul 1907 se naște Revista Teologică, publicație de înaltă cultură teologică, ce va însoți îndeaproape viața școlii academice de teologie de la Sibiu.

Astăzi, Editura Andreiana numără 171 de ani de activitate. Forma actuală a editurii s-a conturat odată cu venirea la Sibiu, în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit, a Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza. 12 oameni dedicați lucrează atât în cadrul tipografiei, cât și în cadrul editurii. Datorită acestora văd lumina tiparului lucrări de teologie, dar și albume, broșuri, reviste și ziare de zidire sufletească. „Telegraful român”, cel mai vechi ziar românesc are, în prezent, o apariție lunară. De asemenea, în cadrul editurii apare și un alt periodic de tradiție, „Îndrumătorul bisericesc” și „Revista teologică”, o publicație realizată în colaborare cu profesorii de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna”. Toate aceste publicații  încununează activitatea teologică academică de la Sibiu, sub sigla Editurii Andreiana.

„Este o editură bisericească, aparținând Arhiepiscopiei Sibiului, axată pe publicarea de conținuturi teologice, bisericești, de spiritualitate și de zidire duhovnicească, neexcluzând însă domenii precum istoria sau arta. Bogata tradiție ne responsabilizează și ne face să ținem standardele editoriale la înălțime”, spune pr. Alexandru Dadarlat, referent în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.

Acreditată în anul 2020 ca editură cu impact semnificativ în domeniu

La sfârșitul anului 2020 Editura Andreiana a aplicat la programul de evaluare și acreditare realizat de către Consiliul Național al Cercetări Științifice (CNCS), pentru domeniul Teologie, obținând 81.3 puncte, aferent categoriei CNCS-B. Din această categorie fac parte editurile cu impact semnificativ în domeniu și cu o vizibilitate considerabilă pe plan național, evaluatorii fiind experți cercetători sau cadre universitare din România și de peste hotare. Această evaluare este valabilă până în 2025, moment în care va fi inițiat un nou proces de evaluare. Proiectul inițiat de CNCS și rezultatul evaluării indică asupra meritului Editurii Andreiana de a fi publicat, în ultimul timp, numeroase lucrări științifice în domeniul teologiei și nu numai. Tot în cadrul evaluării CNCS a fost acreditată și „Revista Teologică”, prin efortul comitetului de redacție al publicației, aceasta fiind inclusă în categoria CNCS-B, în domeniul Teologie.

Între titlurile publicate recent se numără și lucrarea Părintelui Mitropolit Laurențiu „Explicarea Sfintelor Taine ale Botezului și Mirungerii”.

„Momentan, este în lucru, în Tipografia Șaguniana, un minunat album de 480 de pagini, dedicat parohiilor din Protopopiatul Prejmer-Săcele, cu informații prețioase și fotografii de cea mai înaltă ținută”, mai spune pr. Alexandru Dădîrlat.

Tot în cadrul Editurii Andreiana apare, începând cu anul 2021, într-o serie nouă, revista „Mitropolia Ardealului”. Un nou concept ancorat în realitatea eclezială și socială actuală.

„La trei decenii de la întreruperea apariției sale, revista Mitropolia Ardealului revine în rolul de publicație oficială de informare, de activitate misionară și pastorală pentru preoții și credincioșii din Mitropolia Ardealului. Este vorba despre un nou concept, ancorat în realitatea eclezială și socială actuală. Își vor găsi locul, în paginile publicației cuvinte ale ierarhilor ardeleni, interviuri cu diverse personalități, articole despre familia ortodoxă, comunicarea Bisericii 2.0, dar și despre realitatea filocalică. La bază stând un colegiu redacțional tânăr, revista aduce în fața cititorilor și cronici de artă sau de film, dar și abordări omiletice și catehetice actuale” spune și Pr. Lect. Univ. Dr. Emanuel Tăvală, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.

Arhivă electronică

Preotul Alexandru Dădîrlat vorbește și despre realizarea unei arhive electronice digitalizată a publicației „Îndrumătorul bisericesc”. În cadrul acestei arhive pot fi descoperite atât conținuturi teologice cât și informații despre sănătate, agricultură, meșteșugărit dau povestiri cu tâlc. Arhiva poate fi accesată aici: http://mitropolia-ardealului.ro/indrumatorul-bisericesc-digitizat/.

„Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de existență neîntreruptă a Tipografiei Șaguniana, la 8 septembrie 2020, editura a inaugurat arhiva electronică, digitizată, a publicației „Îndrumătorul bisericesc”, din anul 1852 și până în prezent. Pot fi lecturate conținuturi teologice dar și numeroase informații despre organizarea bisericească, detalii din viața Bisericii, relatări despre evenimente punctuale și articole tematice, informații despre sănătate, agricultură, meșteșugărit, poveștiri cu tâlc, ba chiar și anecdote și reclame. Toate într-un limbaj de epocă, savuros” spune Pr. Alexandru Dădîrlat, referent în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. 

Cărțile și periodicele Editurii Andreiana pot fi procurate din cadrul Librăriei Arhidiecezane și a Depozitului de carte din Sibiu, str. Mitropoliei 35, precum și din cadrul Librăriei Arhidiecezane din Brașov, Piața Sfatului nr. 3. De asemenea, titlurile editurii sunt distribuite prin rețeaua de distribuție Supergraph. Difuzarea de carte se mai poate realiza, la cerere, în țară sau în străinătate, prin serviciile de curierat rapid sau prin poștă.

Tipografia și editura își au sediul în Sibiu, pe strada Mitropoliei, nr. 35.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus