Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Ciorbă de urzici și borș de pește. Cum am încercat să mă lecuiesc de grețurile copilăriei cu Suppa

Ciorbă de urzici și borș de pește. Cum am încercat să mă lecuiesc de grețurile copilăriei cu Suppa

Niciodată nu mi-a plăcut ciorba de urzici. O găsesc fadă, fără savoare, fără bucuria de a mânca ceva bun, care să-ți facă plăcere. Înțeleg rațiunea ei, dorința străbunicilor noștri de a mânca ceva verde după cinci luni de iarnă, ce nu înțeleg e bucuria de a mânca așa ceva în zilele noastre.

Am fobia asta de când eram copil. Bunica, Dumnezeu s-o odihnească, făcea o ciorbă de urzici pe care oricând aș fi dat-o la schimb cu mâncarea rațelor. De obicei, o acream de-o lua naiba ca s-o pot ingurgita. Între timp am încercat diverse variațiuni, ciorbe de urzici gătite în diferite regiuni ale țării, unele făcute la restaurant, altele de gospodine. Pur și simplu nu am pus lingură cu urzici în gură astfel încât să spun: ”Mamă, ce bună e!”.

În lista mea de gusturi nici ciorba de pește nu e departe. 99% din ele le găsesc grețoase, cu un miros respingător. Puține lucruri mai dezgustătoare-mi pot închipui decât o lingură de ciorbă de pește cu ulei plutind deasupra unor oase subțiri și lungi. Singura excepție o reprezintă ciorba de pește mâncată în Deltă, făcută cu apă de Dunăre și cu opt sau zece specii de pește în ea.

Cu acestea în minte, am comandat la jumătatea săptămânii trecute o ciorbă de urzici și un borș de pește de la Suppa. M-am gândit că, fiind specializați în supe, ciorbe, borșuri și alte zemuri, dacă e cineva în orașul acesta care mă poate lecui de grețurile copilăriei, atunci oamenii de la Suppa sunt.

Din păcate, am avut dreptate parțial. Ciorba de urzici de la Suppa este făcută cu ou și mici bucățele de piept de porc, cred eu ușor afumate, deci avea toate premisele să-mi revoluționeze papilele gustative. Asta până când am luat prima lingură de ciorbă și... dezamăgire. Instinctiv m-am uitat după sticla cu oțet s-o acresc. Gustul este exact același dintotdeauna. Nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu cei cărora le place, știu că este sănătoasă și plină de nutrienți, că primăvara se găsesc urzicile din abundență, dar nu e bună la gust. M-am lecuit pe veci cu ea.

Pe de altă parte, borșul de pește de la Suppa a fost o surpriză mai mult decât plăcută. Nu avea deloc mirosul acela greu de pește, nu avea ulei care să plutească la suprafață și nici oase amestecate printre bucățele de carne. Dimpotrivă, avea un gust perfect echilibrat, o aromă ușoară de pește și puțin acrișoară. La fiecare lingură alternau bucăți de pește de diferite texturi, carne albă, carne roșiatică, și numeroase legume. Pot să spun cu mâna pe inimă că Suppa m-a lecuit de preconcepțiile pe care le aveam legate de ciorba de pește.

Pe micul meu experiment culinar descris mai sus am dat vreo 30 de lei, cu tot cu transport. Din cauza pandemiei a trebuit să le comand la birou, n-am avut plăcerea de a gusta ciorbele într-un mediu mai plăcut să vă pot prezenta și ceva atmosferă relaxantă.

Nu în ultimul rând, țin să menționez că celelalte supe, ciorbe, borșuri și zemuri de la Suppa, mai ales cele cremă, sunt delicioase, le recomand oricând. Doar că n-am avut niciodată fobii cu acestea, dimpotrivă...

Comentarii

1 comentarii

Cosmin

Acum 7 luni

Da, așa este, ciorba de urzici e sănătoasă și plină de nutrienți. Și pe deasupra, foarte gustoasă! Totuși, înclin să cred că aveți ceva împotriva celor care le place această ciorbă..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus