Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Povestea primului sibian bolnav de COVID transferat în străinătate. Experiența lui Ilie Coveșan cu sistemul sanitar și cum a fost trădat de poliție și oameni

Povestea primului sibian bolnav de COVID transferat în străinătate. Experiența lui Ilie Coveșan cu sistemul sanitar și cum a fost trădat de poliție și oameni

”Nu suntem în Evul Mediu, avem tot ce ne trebuie”. Atunci când o doctoriță din Cisnădie le-a spus asta rudelor, pacientul Ilie Coveșan nu știa că-și trăia ultimele zile. A ajuns apoi în cort, apoi în ATI, în ambulanță, în aeroport, într-o clinică din Germania, iar apoi din nou acasă, în Nocrich. Mort.

Firul ultimelor zile ale lui Ilie Coveșan îl puteți citi, în amănunt, în cele ce urmează.

Lanțul erorilor. Frica de medic

Prima mare greșeală este că pacientul s-a prezentat târziu la medic. ”Se simțea rău și avea simptome asemănătoare cu cele de gripă. Eu fiind în Germania, în acel moment, l-am tot împins să meargă la spital. S-a simțit tot mai rău, s-a dus la medicul de familie din sat, l-a ascultat la plămâni și i-a spus - măi omule, trebuie să te duci la TBC, că nu se aude bine. S-a dus cu mașina lui, iar acolo i-au făcut un CT și au văzut că plămânul drept e puțin afectat și i-a spus să rămână internat. Probabil era și speriat puțin, nu era nici pregătit pentru internare, așa că s-a dus acasă. S-a simțit și mai rău în cursul zilei, iar a doua zi a sunat la ambulanță, pentru că nu se mai putea ține pe picioare. L-au luat și l-au dus la Sibiu, unde l-au ținut într-un cort, într-o zonă tampon. Asta a fost într-o marți, iar a doua zi a primit rezultatul pozitiv la COVID. Nefiind locuri în Sibiu, a fost transferat la un spital suport, la Cisnădie”, începe să povestească Roberto Sindile, nepotul lui Ilie Coveșan.

Doctor prea sigur pe el, tratament depășit

La spitalul suport COVID din Cisnădie a primit primele medicamente pentru tratarea infecției cu SARS CoV-2. Însă o parte din medicamentele folosite nu mai apăreau în schema de tratament în țările vestice de câteva luni, lucru sesizat de aparținători. ”La Cisnădie a început să nu mai aibă aer, și i-au dat primele medicamente. Am comunicat constant cu el, iar între timp am luat legătura cu prietenii mei din Germania, care lucrează la o clinică. Am menținut legătura cu ei, unul dintre ei fiind chiar pe secția ATI COVID a  Clinicii din Kassel. Mi-a spus că medicamentele care i se dau nu sunt în regulă, dau foarte mult efecte adverse, la ei în Germania nu se mai dădea așa ceva, din luna martie-aprilie. Am sunat la spital, am vorbit cu doctorița, i-am spus că suntem în Germania și că am putea trimite medicamente de aici, i-am comunicat că am putea vorbi cu cei de la clinică să trimită schema lor completă de tratament. Doamna de acolo ne-a spus - auziți domnule, noi nu suntem în Evul Mediu, avem tot ce ne trebuie. Asta a fost tot, nu a vrut să ne asculte, nu a venit cu nici un argument. În afara faptului că ăsta e protocolul în Romania, ăsta îl facem, nu a vrut să discute cu alți profesioniști”, povestește Roberto Sindile.

Medicamentul Kaletra, folosit și în tratamentul pentru HIV, nu a mai fost folosit în România de abia de la începutul lunii decembrie 2020, deși reprezentanții Cochrane România, dar și alți specialiști, solicitau încă din luna octombrie modificarea protocolului terapeutic pentru tratarea pacienților internați și diagnosticați cu COVID-19. Specialiștii susțineau că atât Lopinavir - Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc. În Germania, dar și în alte state europene, aceste medicamente erau deja scoase din schema de tratament pentru COVID de câteva luni.

medicamentele luate de Ilie Coveșan la Spitalul Orășănesc Cisnădie

Non-tratament în cort

Deși era spital suport COVID, Spitalul Orășănesc din Cisnădie nu putea gestiona cazuri grave, pacienții care aveau nevoie de oxigen fiind transferați la Sibiu, într-un spital care deja nu mai făcea față, iar pacienți cu forme grave de COVID erau lăsați la mijlocul lunii octombrie într-un cort, în curtea instituției. ”La un moment dat ne-au spus că se simte rău și l-au trimis de urgență la Sibiu, la ATI. Din păcate, acolo nu mai erau locuri, așa că l-au ținut vreo două zile într-un cort făcut atunci, de armată. Acolo am înțeles că i s-a dat oxigen prin doze de butelii, pentru că nu aveau infrastructură medicală, însă i-a scăzut tot mai mult concentrația de oxigen din sânge, nu era suficient. Am tot sunat disperați, spuneau că nu au locuri, soluțiile erau să vadă dacă cumva se eliberează unul, sau să-l trimită undeva în țară. Ne-au spus după aproape două zile de stat în cort că s-a eliberat un loc la ATI. Au spus că e conștient și cooperant, dar a doua zi după internare când am vorbit din nou la spital ne-au anunțat să ne pregătim pentru ce e mai rău. Am întrebat - păi cum, ieri era în regulă?! Dar știți cum e cu Covid-ul, nu știi cum reacționează, au încercat să ne explice. L-au intubat a treia zi și ne-au spus să ne pregătim, pentru că mai are de trăit vreo câteva ore. Era unchiul meu, am trăit cu el până la 11 ani, mi-era ca un tată, ne-am agitat, am încercat să facem tot posibilul să-i salvăm viața”, povestește Roberto Sindile.

Scrisoarea medicală a lui Ilie Coveșan eliberată de Spitalul Clinic Județean Sibiu

”Au așteptat medicii din Germania ambulanța câteva ore pe pistă”

Familia pacientului ia legătura cu Clinica din Kassel și cei de acolo sunt de acord cu transferul pacientului. ”Cei din Germania s-au organizat foarte repede, au zis că au locuri la ATI libere, au un sistem ECMO de oxigenare extracorporală, ne-au aranjat și transportul cu o aeronavă specială, însă cei de la Sibiu au fost foarte reticenți, au spus că nu-l pot transfera, că unde am mai auzit noi așa ceva... Am spus că dacă mai are câteva ore, poate îi salvăm viața. Până la urmă, vorbind cu medicul de acolo, au acceptat și ai noștri. Medicii din Kassel s-au organizat repede și au ajuns în România destul de rapid. Cei de la spitalul din Sibiu au zis că vor pune la dispoziție o ambulanță, care să vină să-i preia de la aeroport cu aparatura necesară transferului. Au așteptat medicii din Germania câteva ore pe pistă. A durat foarte mult timp, au sunat, am sunat și noi, până la urmă au ajuns. L-au trimis pe unchiul meu fără buletin, fără nimic, l-au trimis cu un cearceaf și scrisoarea medicală. Atât”, spune Roberto Sindile.

Surpriză în Germania: se descoperă că traheea și diafragma pacientului erau fisurate, avea aer în jurul inimii și al plămânilor, iar un picior trebuia amputat

Bucuria de a-și vedea unchiul în Germania a fost însă de scurtă durată. Medicii de acolo au descoperit că pacientul avea, în limbaj de nespecialist, traheea și diafragma fisurate, iar din această cauză exista aer în cavitatea din jurul plămânilor și a inimii, generând o presiune suplimentară pe organe. Mai mult decât atât, vena iliacă a piciorului stâng era blocată de cheaguri de sânge, fapt ce a necesitat o operație de urgență. Într-o primă fază s-a curățat chirurgical zona, însă în cele din urmă a fost nevoie de o a doua operație, care a condus la amputarea piciorului de deasupra genunchiului. ”În Germania i-au făcut un control amănunțit, au făcut RMN și au văzut că piciorul stâng era plin de cheaguri de sânge și a trebuit operat de urgență. Asta a fost prima chestiune extrem de gravă. Bineînțeles, au văzut că avea traheea fisurată și diafragma fisurată și aer în jurul inimii și a plămânilor. Nu-și dădeau seama cum s-a putut ajunge la așa ceva, la final au realizat că nu e posibil decât în urma intubării. Au trebuit să-l opereze chiar în această noapte în care a fost adus și au scos din picior cheaguri de sânge, atât cât s-a putut. Apoi s-a luat decizia ca de la genunchi în jos să fie amputat piciorul, pentru că nu mai era oxigenat. Într-o jumătate de oră ne-am dat acordul. L-au operat, a început să se stabilizeze, însă apoi organele au început să pice pe rând. El nu a avut probleme cu rinichii, ficatul, lua medicamente doar pentru inimă, avea tensiune și un medicament anticoagulant. Le-am spus doctorilor din Cisnădie că trebuie să ia medicamentul respectiv. Când am primit lucrurile lui, medicamentele erau acolo, neatinse. I-au dat alt anticoagulant”, explică nepotul lui Ilie Coveșan. ”A mai dus-o o lună de zile. Ne-au spus că nu mai are nicio șansă, că le pare rău, dacă ar fi fost adus mai repede... Când a ajuns acolo era încă pozitiv la COVID, dar la final nu mai era infecțios. Virusul mai exista în el, dar nu mai era transmisibil. Asta a fost”, spune resemnat nepotul victimei.

Certificatul medical redactat de Clinica din Kassen

”Știm că avea șanse după ce am văzut și raportul medical primit din Germania”

Rudele primului pacient COVID din Europa transportat cu suport ECMO într-un alt stat spun că avea șanse de supraviețuire, acum după ce au văzut actele medicale emise de medicii germani. ”După câteva zile, infecția virală era în scădere și plămânii lui dădeau semne de recuperare, astfel încât medicii ajunseseră să reducă setările aparatului ECMO aproape la minim. Din păcate, doar pentru câteva zile, pentru că aerul din zona mediastinului crea presiune asupra plămânilor și nu puteau, astfel, funcționa cum trebuie. Acest lucru, plus cheagurile pe care le-a avut pe picior și faptul că nu au mai putut salva tot piciorul trebuind, până la urmă amputat, au dus la un regres al condiției lui. Până la urmă s-a stins, după mai bine de o lună de luptă cu boala. A fost adus înapoi în țara cu un transport special. După tot ce s-a întâmplat, am rămas cu impresia că nu s-a procedat în regulă în țară, știm că avea șanse după ce am văzut și raportul medical primit din Germania”, Roberto Sindile

Medicul din Germania: ”Asemenea complicații n-am întâlnit după luni de terapie. În România au reușit într-o zi post-intubație!”

Unul din medicii care au ajuns în Sibiu să-l transfere pe Ilie Coveșan în Clinica Kassel este chiar un absolvent al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Stabilit în Germania, doctorul I. T. a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care își exprima consternarea în legătură cu ce a găsit atunci în țară și chiar a vorbit despre asta cu reporterii Mediafax. Nu a vrut să discute cu Turnul Sfatului, fiind cel mai probabil deranjat de articolul ”Și eu am omorât oameni!”. ”De la începutul pandemiei am fost direct implicat în tratamentul pacienților cu cele mai grave forme post infecție cu COVID – 19. Cel mai tânăr pacient pierdut a fost unul de 57 de ani, iar terapia a fost oprită la 2 luni post-intubație, în pofida ECMO (bridge to nowhere)! (...) 44 de pacienți intubați, 2 au supraviețuit... nu reușesc să înțeleg cum poți să pierzi un pacient tânăr în 2 zile de la intubație... Și da, am avut pacienți intubați de la 32 la 95 de ani!! Stau în fiecare zi, citesc și sunt consternat de ce se întâmplă în România! Exemplu: Spital Marius Nasta, din 44 de pacienți intubați, 2 au supraviețuit! Am cunoștințe în cam toate centrele mari universitare din România și încă nu reușesc să înțeleg cum poți să pierzi un pacient tânăr în 2 zile de la intubație! Și, da, pot să fiu revoltat, deoarece acest virus este necunoscut peste tot în lume, nu doar în România! Mă gândesc că am părinți, bunici și alte rude apropiate care pot să facă o formă severă COVID! Ar trebui să mă gândesc la faptul că nici nu aș avea timp să ajung în România până când mor? Nu se poate! Și ca să dau un exemplu, am preluat un pacient COVID din România pe circulație extracorporeală în CT pneumomediastin, pneumotorace, pneumoperitoneu și tromboză completă de arteră iliacă. Eu asemenea complicații n-am întâlnit după luni de terapie. În România au reușit într-o zi post-intubație!”, a scris doctorul pe pagina sa de Facebook.

Medicul s-a declarat dezamăgit și de situația aflată la ATI COVID Sibiu, în acea perioadă. ”Văzând cât de precară este situația de acolo... Adică nu poți să transformi o secție de medicină internă în secție de Terapie Intensivă într-o săptămână și să te aștepți să ai rezultate. Practic tot ce au acolo este un ventilator la pacient și cam atât. Nu poți să ai secție de Terapie Intensivă în care să nu poți tu să urmărești hemodinamic starea unui pacient, să nu ai posibilitatea să faci un ecograf să vezi cum e funcția cardiacă. Pentru că știm că boala Covid 19 dă o afectare multisistemică. Deci sunt chestii care ar trebui să fie banalități pe o Terapie Intensivă. Am cunoștințe care mă sună și îmi spun că tineri de 50 de ani au fost pierduți în trei zile. Asta m-a deranjat și nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la așa ceva”, a mai spus medicul, citat într-un articol Mediafax.

Spitalul Clinic Județean Sibiu: informațiile pot fi solicitate doar de către aparținătorii desemnați ai pacienților

Conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu nu a vrut să dea niciun detaliu legat de acest caz, susținând că datele legate de tratamentul pacienților pot fi date doar aparținătorilor desemnați. ”În urma analizării solicitărilor, apreciem că aspectele și informațiile de ordin medical cu privire la starea pacienților, evoluția acestora, situația  diagnostică și terapeutică din perioada internării exced cadrul legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Aceste informații pot fi solicitate doar de către aparținătorii desemnați ai pacienților și pot fi furnizate, în condițiile legii, de către personalul medical de specialitate care a fost implicat în procesul  de diagnostic și tratament”, se arată în răspuns. Acest răspuns este cu atât mai curios cu cât aceeași instituție ne-a transmis până acum date legate de tratamentul altor pacienți. Ultimele, nu mai departe de două săptămâni.

Noi am chestionat spitalul în legătură cu tratamentul pe care l-a avut Ilie Coveșan, dar, mai ales, ne-am interesat dacă procedura de intubare a fost realizată de un medic specialist ATI sau de un rezident. Asta, pentru că aceeași manevră greșită a fost semnalată și de către Domnul S în articol. La fel, există aceeași problemă cu unul din cazurile relatate atunci: atunci când au apărut semne de tromboză, medicii de aici au solicitat ajutorul un doctor dermatolog, nu a unui medic chirurg, care ar fi putut gestiona mult mai bine situația. 

Certificatul medical al pacientului, întocmit de Klinikum Kassel: În Romania, pacientul ar fi murit în următoarele 12 de ore

Medicii din Germania au pus la dispoziția familie actele medicale care arată starea pacientului în momentul în care a fost adus din Germania, precum și tratamentul efectuat în clinică. Una din concluzii: ”Domnul Coveșan nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire în țara sa de origine, România, fără terapia menționată mai sus”, susțin medicii germani.

Ce spune scrisoarea medicală semnată de doctorii de la Clinica din Kassen:

”Istoric medical:

Pacientul a fost internat în unitatea de terapie intensivă din Sibiu, din cauza unei pneumonii COVID 19. În contextul insuficienței respiratorii acute, pacientul a fost intubat și a beneficiat de ventilație invazivă.

În primele 24 ore, situația respiratorie s-a înrăutățit, cu dezvoltarea unui SDRA sever. Din acest motiv, am fost contactați de colegii din România, în ceea ce privește preluarea și terapia ulterioară.

Tratament și parcurs:

Datorită unui SDRA refractar terapiei, cu un Pa02/Fi02-lndex de 55 mmHg în ventilația foarte invazivă, cu presiuni maxime respiratorii > 40 cmH20 și un PEEP > 20 cmH20 sub 100% oxigen, echipa noastră ECMO a indicat necesitatea unei VV-ECMO. Deoarece a existat o situație cu risc vital major, am decis să luăm pacientul în Germania cât mai curând posibil, deoarece o astfel de terapie de salvare precum ECMO, nu era disponibilă ca procedură în Romania și pacientul ar fi murit în următoarele 12 de ore. Preluarea pacientului în Germania a fost făcută cu acordul Departamentului de Planificare al Landului Hesse, Prof. Dr. Graf.

La sosirea echipei ECMO la fața locului, indicația pentru terapia ECMO a fost confirmată după evaluarea situației clinice generale. Pacientul a fost canulat imediat. După conectarea la sistemul ECLS și stabilizarea rapidă a pacientului, pacientul a fost transportat la centrul ECMO de la Klinikum Kassel.

La sosire, a fost efectuată o examinare CT completă a corpului. Acest lucru a arătat gradul sever al SDRA asociat COVID 19 (CARDS) cu infiltrații subpleurale tipice și consolidări bazale bilaterale. În plus, s-a constatat si un pneumotorax ventrobazal stang si un pneumomediastin cu incluziuni de aer in abdomenul superior (scurgere traheală DD sau perforare esofagiană). Secundar, s-a diagnosticat și trombozare completă de arteră Iliacă internă și externă, pe partea stânga,  acestea fiind tratate chirurgical în timp util.

Având în vedere toate constatările clinice, suntem convinși că dl. Coveșan nu ar fi avut nici o șansă de supraviețuire în țara sa de origine, România,  fără terapia menționată mai sus”

O parte din tratamentele aplicate în Germania

Sibiul nu are nevoie de ajutor?

Rudele lui Ilie Coveșan spun că doctorii germani și-au arătat deschiderea să primească în clinică personal medical din Sibiu, pentru a învăța tehnici noi sau a se familiariza cu alte proceduri. Spun că invitația a fost respinsă, chiar dacă aceasta nu presupunea costuri, partea română urmând să plătească doar transportul. ”Vă transmitem că nu avem cunoștință despre o propunere adresată de către clinica din Kessel către SCJU Sibiu”, susține sec conducerea spitalului sibian, chestionată în această privință. Aceeași întrebare am adresat-o și spitalului din Germania, însă nu am primit până la redactarea acestui articol niciun răspuns.

Trădare post-mortem. Vecinii i-au vandalizat casa în noaptea dinaintea înmormântării

Ilie Coveșan era un bun gospodar din Nocrich. Pe lângă pensie încerca să-și îmbunătățească traiul lucrând pământul, deținea unelte în magazie și un beci plin cu alimente, fiind probabil invidiat de vecini. Dar nimeni nu ar fi crezut că atunci când au aflat de moartea lui aceeași vecini să fie capabili să-i spargă casa și să-i fure tot ce au prins. ”Când am revenit în țară, am constatat ca cineva a pătruns în casă și că lipsea ceva de acolo. Am informat și postul de politie local. Poliția a spus să așteptăm să treacă înmormântarea și o să vină apoi să facă investigații. Ce a pus capac la toate evenimentele acestea, a fost faptul că în noaptea dinaintea înmormântării, pivnița, garajul și alte anexe din proprietatea unchiului meu au fost și acelea sparte, o parte din bunuri fiind distruse și multe lucruri furate. În loc să stăm, ca familie, să îl jelim, a trebuit să ne petrecem zilele următoare pe la poliție, să dăm declarații și să acordăm acces la proprietate, să se facă investigații”, povestește nepotul lui Ilie Coveșan.

Au depus plângere la poliție, iar a doua zi au apărut câteva din bunurile furate din gospodărie. Între timp, au aflat și cine au fost făptașii, însă țap ispășitor a fost scos o singură persoană. Un minor. ”Totul dura deja de ceva timp, iar anumite persoane, despre care am scris în plângere, nici măcar nu au fost audiate. Din indiciile noastre, în această spargere au fost implicate mai multe persoane, inclusiv adulți. Noi nu ne putem explica cum ar fi putut cel de 17 ani, după cum reiese din anchetă, un adolescent firav, să care toate bunurile care au fost sustrase: drujbe, scule și unelte, seturi de jante pentru microbuz, plus cutii de diferite greutăți. Am fost amenințați  că ne taie, că ne bagă cuțitul, că da foc la casă, că îmi taie tendoanele de către unul din cei presupușii părtași”, povestește Roberto Sindile. După patru luni de la furturi, rudele au luat legătura cu procurorul de caz și au aflat că de fapt există vicii de procedură. ”Am aflat că poliția nu a efectuat procedura de investigație întocmai, ei trebuind să ceara un  ordin de percheziție atunci, imediat după spargere, lucru pe care nu l-au făcut,  pentru a recupera bunurile și banii, ei știind autorii, unii chiar recunoscând faptele și în fața noastră. Aceste discuții s-au desfășurat chiar în postul de poliție. Au fost patru persoane care au recunoscut că au intrat în repetate rânduri în casă și în curte, pe toată perioada cât unchiul meu a fost internat. Aceștia au recunoscut cum și de câte ori au intrat și că au sustras și sume de bani, în lei și euro, și ce au făcut cu acestea. Unchiul unuia dintre ei, major, a primit banii și i-a cheltuit. Ordinul de percheziție era cea mai importantă mutare pe care trebuia să o facă poliția în acel moment. Am fost foarte dezamăgiți, nu ne așteptam la așa ceva”, se declară dezamăgit Roberto.

IPJ Sibiu: Bunurile reclamate ca fiind sustrase și care au avut elemente de identificare au fost recuperate

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Sibiu susține că bunurile care puteau fi recunoscute au fost recuperate și înapoiate familiei. Apropiații lui Coveșan sunt însă șocați de răspunsul polițiștilor. ”Cum să spună că ne-au dat ceva, când nu am primit nimic. Într-adevăr, atunci când am depus plângerea au apărut în curte două biciclete și o scară, dar sunt zeci de alte obiecte despre care am auzit că sunt vândute prin sat”, susțin aceștia.

”Aspectele la care faceți referire au fost sesizate prin intermediul a două petiții înregistrate la IPJ Sibiu, nu numărul SRP/69168 din data de 02.12.2020 și SRP/69226 din 10.12.2020. La data de 27.12.2020, petentului i s-a comunicat stadiul cercetărilor cu privire la plângerea penală pe care a depus-o anterior, având același obiect. Plângerea penală în cauză face obiectul dosarului penal înregistrat la Poliția Orașului Agnita cu nr. 10647/P/19.11.2020 și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Agnita cu număr unic 629/P/2020, în care sunt desfășurate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1 art. 229 alin. 1 lit. D Cod penal. În cauză a fost identificat autorul faptei (un minor), care cu ocazia audierii nu a recunoscut fapta comisă, efectuându-se cercetări pentru a se stabili întreaga activitate infracțională a acestuia. Cercetările sunt într-un stadiu avansat, dosarul urmând a fi soluționat cu propunere de trimitere în judecată. Bunurile reclamate ca fiind sustrase și care au avut elemente de identificare au fost recuperate și predate aparținătorilor persoanei vătămate. În cauză a fost sesizată și dispariția unor bunuri (bani și produse alimentare), cu privire la care, fiind generice, fără elemente de identificare, nu s-a putut dispune măsuri de recuperare a acestora în natură.

Precizăm faptul că activitățile de urmărire penală se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Agnita, urmărindu-se probarea întregii activități infracționale a autorului faptei, desfășurându-se activitățile specifice, astfel încât urmărirea penală în cauză să fie completă”, anunță IPJ Sibiu.

Întrebări fără răspuns

Rudele lui Ilie Covesan sunt intrigate de faptul ca polițiștii nu au făcut totul pentru investigarea tuturor celor numiți in plângere. “De față cu noi și cu polițiștii unii au recunoscut ca au intrat în gospodărie, în mai multe rânduri, că au sustras bani și obiecte. Au recunoscut și ce au făcut cu banii, că i-au dat unei rude. Poliția a găsit și urmele încălțămintei unuia dintre ei, la fața locului. Le-am spus și că am fost amenințat de unul dintre posibilii făptași, pe care nu l-au anchetat încă. Multe din aceste lucruri pot fi dovedite. Persoane despre care aveau date certe că au participat la spargeri nici măcar nu au fost anchetate. În comună mai sunt și alte furturi rămase cu autor necunoscut și nu au fost anchetate. Acest minor, peste care au căzut toate consecințele, mai are la activ alte dosare, dar nu se întâmplă nimic. În sat se comercializează fără nicio problemă obiectele furate. Pentru toate acestea noi nu avem niciun răspuns”, povestesc rudele lui Ilie Covesan.

Victima îi salvase viața hoțului

Culmea este că principalul suspect în dosarul de furt, minorul de 17 ani, îi datorează viața chiar lui Ilie Coveșan. În urmă cu câțiva ani, cel pe care l-a furat în noaptea în care era vegheat înaintea înmormântării l-a dus la oraș cu mașina, la spital, salvându-i viața, atunci când s-a îmbolnăvit. Cum să nu-și ajute vecinii de langa el... ”Într-un timp relativ scurt am trecut prin foarte multe. Am văzut sistemul medical, am văzut ignoranța unor oameni care ar trebui să vindece, când a venit vorba să primească informații noi, testate peste graniță, și care i-ar fi putut ajuta și pe alți pacienți. Am văzut și felul în care poliția ne apără, am văzut și de ce sunt capabili vecinii. Am vrut să împărtășim asta cu sibienii, pentru că poate vom învăța cu toții din asta și poate că vom schimba ceva. Am făcut asta în memoria unchiului meu. Nu vreau să rămână totul așa...”, încheie Roberto Sindile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 11515

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Dd

Acum 2 ani

Trist si frustrant! O tara care se prabuseste intr-o mentalitate de ev mediu!
Raspunde

Miron Florea

Acum 2 ani

Zeii sistemului sanitar romanesc nu au nevoie de sfaturi sau sprijin niciodata. Condoleante familiei care a incercat atatea...
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Trist fff trist !!! Nu am crezut ca in anul 2021 se pot întâmpla asemenea lucruri in spitalul Jud Sibiu . Neglijența ,iresponsabilitate ,necooperare . Se vede clar ca plecarea medicilor și asistentelor din țara ne -a adus in stadiul de ev mediu !!! Cât despre răutatea oamenilor și indolenta autorităților in acest caz : NO COMENT NE PRĂBUȘIM IN ABIS !
Raspunde

Ombl

Acum 2 ani

Articolul ar putea primi lejer numele “Colectiv Reloaded”! Mi se pare ca suntem pierduti ca natiune, in societatea civila s-a creat o falie, suntem in letargie si nu mai reactionam la tragedii. Putem vedea clar ca sistemul medical, judiciar si chiar noi suntem paralizati de o frica indusa de atata timp prin toate canalele de comunicare. Ies la suprafata toate defectele noastre. O asemenea situatie care ar trebui sa ne scoata in strada, pentru ca oricand noi sau unul dintre apropiatii nostri putem sa ajungem in situatii asemanatoare cu cea descrisa, ne lasa mai degraba reci. Asta nu e transumanism, asta e dezumanizare. Ferma animalelor!
Raspunde

Tomuta

Acum 2 ani

Incredibil, dar asta este Romania anului 2021. Parca este alt film. Doamne fereste sa nu ajungem la Spital si la Politie ptr astfel de situatii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan

Acum 2 ani

Foarte bine că un MEDIC nu a vrut să discute cu voi, după ce ați făcut și continuați să faceți. Articol plin de imprecizii și aberații („medicii din Germania au așteptat ore pe pista aeroportului”!?!) de cea mai impură sorginte OTV-istă. Este evident un alt scandal fabricat, într-o tristă armonie cu alde Șoșoacă sau Renatte Weber, cea care amenința medicii că vor fi urmăriți pentru că ar „tortura” bolnavii. Cu tot disprețul care vi se cuvine, pentru o astfel de presă...
Raspunde

Asdfgsdgf

Acum 2 ani

Foarte trist materialul dar cat se poate de real... Din pacate astea sunt aturitatile statului atat medicale si de oridine (politie) si sunt complet depasiti de situatie. Pentru cei care se indoiau ca in Spital la ATI se moare pe capete, aveti dovada si poate mai sunt si altele. Doctori care nu sunt in stare sa faca nici o intubare corecta, care sunt incapatanati si plini de sine si care doar bani vor dar raspunderea nu si-o asuma niciodata...
Raspunde

Pro adevar

Acum 2 ani

Este o adevărată crimă ce s-a întâmplat și nimeni nu va răspunde. Atâta timp cât nu se face nimic din punct de vedere medical și managerial (unde manager este fiica primarului din Cisnădie, care nu are nicio legătură cu partea medicală și nu numai...) nu trebuie să avem așteptări!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus