Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Jumătatea de miliard a devenit bugetul județului pe 2021 cu ”înțepături”: PSD spune că ar fi putut aduce mai mulți bani

Jumătatea de miliard a devenit bugetul județului pe 2021 cu ”înțepături”: PSD spune că ar fi putut aduce mai mulți bani

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat adoptarea bugetului județului Sibiu pe anul în curs, după o ședință în care reprezentanții social-democrați au criticat sumele scăzute pentru Sănătate și Cultură. Și au declarat că, în vremea guvernării PSD, pentru bugetul județului se găseau mai ușor surse de finanțare.

La venituri de 475 de milioane de lei se așteaptă Consiliul Județean Sibiu în acest an, conform proiectului de buget care a fost anunțat a fi adoptat de către Daniela Cîmpean, președinta instituției, la finalul ședinței care a avut loc joi după-amiaza. Cheltuielile preconizate pe anul în curs sunt, însă, mai mari: 508 milioane de lei. Diferența de 33 de milioane de lei dintre venituri și cheltuieli ar urma acoperită din excedentul bugetar al anilor anteriori, arată reprezentanții autorităților județene. Din cele 508 milioane de lei, cea mai mare parte (283,8 milioane, adică aproape 56%) ar urma direcționate către investiții.

PSD a cerut mai mulți bani pentru Sănătate și Cultură

Înainte de a fi votat bugetul, Daniela Cîmpean (foto principală) a amintit de o solicitare a consilierilor județeni din partea PSD, potrivit căreia pentru bugetul de Sănătate și cel de Cultură să fie alocate sume identice cu cele de anul trecut. ”Această solicitare ar fi putut fi amendament și l-am fi putut supune votului dacă ar fi fost completă. Dar, așa cum a fost formulată nu îmbracă forma unui amendament. Se solicită ca la secțiunea de funcționare din capitolele Sănătate și Cultură, receere și culte sumele alocate pentru 2021 să fie cel puțin egale cu sumele cheltuite la cele două capitole cheltuite în exercițiul financiar 2020. Aș vrea să îi rog pe colegii consilieri să ne indice care ar fi sursa de finanțare? Sau dacă au propuneri de la ce capitole să disponibilizăm și să ducem bani la Sănătate și Cultură, vom putea face o analiză aplecată pe această solicitare”, a spus președinta CJ Sibiu.

Din partea PSD, a vorbit Laura Barac, de profesie avocat. Ea a arătat că bugetul alocat Sănătății în 2021 (aproximativ 81 de milioane de lei) este cu nouă procente mai mică decât cea alocată în bugetul de anul trecut, iar că de sursele de finanțare ar trebui să se preocupe actuala conducere a CJ Sibiu. ”Sumele sunt mai mici pentru Sănătate, deși acum știm că vorbim de o pandemie Covid. Pentru identificarea sursei de finanțare cred că, până la urmă, este apanajul dumneavoastră exclusiv, aflându-vă acolo. Dacă poziția era cu totul alta, noi, ca PSD, am fi identificat acele surse de finanțare. Pentru că, în anul 2019, deci în timpul guvernării PSD, hulită de unii dintre dumneavoastră, putem să afirmăm că bugetul total a fost de 519 milioane de lei. Iar bugetul pe 2021 este cu 44,7 milioane de lei de lei mai mic. Cred că noi am avut pârghiile și le-am arătat la momentul respectiv, că am fost competenți și am știut să găsim sursele de finanțare”, a declarat Laura Barac.

Laura Barac. Sursa foto: PSD Sibiu

Președinta Daniela Cîmpean a replicat, cu ironie, faptul că sursele de finanțare ale bugetului județean sunt stabilite prin lege, nu pot fi modificate, prin urmare nu ar fi de unde să fie atrase noi fonduri. ”Lăsând politica la o parte, poate n-ați înțeles... am înțeles, sunteți începători, nu știți cum se constituie bugetul. Revin și vă reamintesc ce v-am spus. Suma este fixă pentru Funcționare: 250 de lei pe cap de locuitori. CJ Sibiu nu are alte surse de finanțare pentru această secțiune Funcționare. Oricine oricât de competent ar fi aici nu poate să aibă în vedere o sumă mai mare decât cea alocată de la nivel național. Sursele de finanțare sunt stabilite clar prin lege, nu ai ce să identifici mai mult decât ce scrie în lege. Și atunci, dacă suma este fixă și a fost distribuită în modalitatea în care a fost prezentată dumneavoastră, de unde am putea să disponibilizăm și să trecem pe capitolul Sănătate sau Cultură? Aveți bugetul în față, ați putut să analizați, vă rog să veniți cu propuneri concrete”, a replicat Cîmpean.

Daniela Cîmpean: Am înțeles, nu aveți nicio soluție concretă. Mulțumesc.

Laura Barac: Nu, eu am spus ceva, dumneavoastră înțelegeți ce vreți...

Schimb de replici în plenul CJ Sibiu

Laura Barac a făcut, în final, referire la faptul că surse suplimentare de finanțare s-ar fi putut găsi în bugetul de stat. ”Poate că dacă de la bugetul general ar fi fost alocate alte fonduri, ați fi descoperit surse de finanțare. Și am fi vorbit despre un capitol al Sănătății mult mai mare, care să fi acoperit criza pandemică prin care trecem. Noi am arătat că atunci când am fost la guvernare am găsit surse de finanțare și am vorbit de un buget mai mare”.

La finalul ședinței, Daniela Cîmpean a anunțat că bugetul CJ Sibiu a fost adoptat cu 27 de voturi ”pentru” și cinci voturi ”împotrivă”.

 

Veniturile și cheltuielile prevăzute în bugetul județului pe 2021

Sursa: proiect de hotărâre al CJ Sibiu

Venituri:

Cheltuieli: 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3754

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Apolitic W

Acum 2 ani

Doamna Daniela, puteati sa luati de la Junii Sibiului care au buget de salarii de peste 5.800.000 lei , mai mare ca biblioteca Astra sau jumatate cat Muzeul ASTRA, institutii a caror utilitate este incomparabila cu "saltimbancii " bugetari de la Junii. Junii Sibiului si-au descoperit insa de ceva vreme in genealogia lor ca liberalismul a fost de fapt credinta lor milenara de la Burebista incoace.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus