Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
7°C

Un sibian a construit o fabrică de bere, de la zero, la Avrig. „Deocamdată sunt singurul muncitor”

Un sibian a construit o fabrică de bere, de la zero, la Avrig. „Deocamdată sunt singurul muncitor”

În plină pandemie, când mai multe afaceri se închideau, inclusiv una din cele mai cunoscute fabrici din Sibiu (cea de sticlă de la Avrig), o altă fabrică se ridica aproape în același loc. Costin Bădilă a cumpărat un teren la Avrig unde s-a născut recent fabrica de bere Augusta.

Costin Bădilă a avut mai multe ocupații de-a lungul vieții, până să ajungă să lucreze în propria fabrică de bere artizanală – a urmat cursurile facultății de Drept, având o experiență de peste 15 ani în domeniu, a fost directorul celui mai mare complex zootehnic de porcine din județul Sibiu și vicepreședinte al patronatului crescătorilor de porci din România. Visul de a deveni berar a apărut în urmă cu șase ani, dar ocazia de a-l transforma în realitate s-a lăsat așteptată până în 2018, când a început să lucreze intens la acest proiect.  

„Mi-am dus pasiunea pentru bere artizanală dincolo de un simplu job – am transformat-o într-un business. Zilnic am întâlniri cu actuali și potențiali clienți, mă pun la curent cu oportunitățile de pe piață și mă implic activ în procesul de producție și îmbuteliere a berii. Sunt convins că mi-am descoperit vocația și că postura de antreprenor mi se potrivește perfect. Atunci când faci ceea ce îți place, ești un om fericit. Uneori, muncind în fabrică, nici nu realizez când a trecut ziua”, povestește Costin. 

El a crescut în Avrig, acesta fiind motivul pentru care a ales ca afacerea să fie stabilită acolo. Deocamdată el este singurul muncitor din fabrică.

„Din dorința de a oferi ceva unic Avrigului, orașul în care m-am născut și am crescut, am decis să construiesc o fabrică de bere de la zero. Și am construit-o. În plină pandemie, când toți închideau afaceri, se năștea Berea Augusta, un produs local. Sunt deocamdată singurul muncitor din fabrică, aceasta având o capacitate de producție de 2.800 de hectolitri pe an, ceea ce înseamnă 280.000 de litri de bere.”

Primii bani i-a investit în cursuri de formare și în cărți despre bere. Apoi au urmatul restul - teren, clădire, instalații. Prima sticlă cu bere Augusta a fost umplută anul trecut, înainte de Crăciun, pe 19 decembrie. 

„A fost cadoul nostru pentru avrigeni și pentru toți cei care știu să aprecieze un produs natural și o bere artizanală de bună calitate.”

Fabrica Augusta creează un singur sortiment de bere – blondă, nefiltrată și nepasteurizată. L-am întrebat pe Costin cum a ales numele berii:

„AuGusta este o promisiune. Este un brand local, creat din respect pentru oameni și pentru gustul bun al berii de altădată. Sută la sută naturală, pură și cu o aromă unică, Berea AuGusta este garanția bunului gust. AuGusta = Au Gust”, spune el.

Bere creată la poalele Munților Făgăraș, cu patru ingrediente

„Povestea AuGusta începe la poalele Munților Făgăraș, pe frumoasa Vale a Avrigului”, spune Costin. Aici berea este preparată după o rețetă tradițională cu patru ingrediente naturale: drojdie, malț, hamei și apă pură care provine din Lacul Avrig. „Gustul dulceag al berii noastre este îndestulat cu arome de hamei și malț prăjit. Calitatea cerealelor este esențială. Acestea trebuie să fie malțificate corect iar hameiul dă berii proprietățile hedonice: gust, miros și o aromă greu de egalat”, explică avrigeanul.

Pentru că își dorește să vină în întâmpinarea celor care vor să se bucure de o bere bună, dar încearcă să limiteze deplasările, Costin a creat și un serviciu de livrare la domiciliu. 

Livrările se fac în Sibiu, Șelimbăr și Avrig. 

Detalii despre cum puteți comanda noua bere produsă în județul Sibiu, precum și alte detalii despre Fabrica de bere de la Avrig găsiți intrând pe site-ul care îi poartă numele, AICI.

”Am calatorit mult si am vazut ca in Europa oriunde am ajuns( Germania, Belgia ,Italia) beraria locala era o emblema si o mandrie a comunitatii. Asa am decis să ofer ceva acestui oraș frumos în care m-am născut, am crescut și m-am format” - Costin Bădilă

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 4 săptămâni

De la porci la bere
Raspunde

Born in '73

Acum 4 săptămâni

de la manager la antreprenor
Raspunde

Patri

Acum 4 săptămâni

in avrig a mai existat o fabrica de bere privata jagger,jegger,asa ceva acum vreo15 ani tot cu apa de avrig
Raspunde

Avrigean

Acum 4 săptămâni

nu era protejata/angrenata politic....

Raspunde

Avrigean

Acum 4 săptămâni

Nu era angrenata politic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus