Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
1°C

Procesul președinților ”reloaded”. Județul condus de Daniela Cîmpean a pierdut al doilea proces cu Ioan Cindrea

Procesul președinților ”reloaded”. Județul condus de Daniela Cîmpean a pierdut al doilea proces cu Ioan Cindrea

Al doilea proces împotriva unor foști conducători ai Consiliului Județean Sibiu – prin care li se imputau prejudicii aduse la bugetul județului – a fost pierdut pe fond de către instituția condusă acum de către Daniela Cîmpean. În ambele situații s-a ajuns la astfel de procese ca urmare a unor decizii ale Camerei de conturi Sibiu.

175.758 de lei a cerut Consiliul județean Sibiu să plătească Ioan Cindrea, președinte al CJ Sibiu în mandatul 2012 – 2014, în solidar cu Iordan Nicola, cel care a fost secretar al județului timp de nouă ani (până în 2016). Cererea a fost formulată prin Judecătoria Sibiu (care a declinat mai apoi competența către Tribunal), unde CJ Sibiu a deschis proces împotriva celor doi ca urmare a unui audit întocmit de către Camera de conturi Sibiu în vara lui 2017. Audit care a stabilit că județul Sibiu trebuie să recupereze banii mai sus amintiți de la cei care se fac vinovați de acest prejudiciu.

În cele din urmă, actuala conducere a CJ Sibiu a considerat că vinovați sunt fostul președinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, și fostul secretar, Iordan Nicola, care au fost chemați – prin urmare – în judecată la începutul lui 2019. Zilele trecute acest prim proces, cel pe fond, s-a încheiat și a dat câștig de cauză lui Cindrea și lui Nicola.

Istoria 

Procesul tocmai pierdut de Consiliul județean Sibiu își are originea în două contracte atribuite în urma unor licitații de către instituția județeană la finele anului 2014 societății Terra Building SRL. Era vorba de contracte de lucrări pentru amenajarea unor terenuri de joacă și terenuri de sport în diferite localități ale județului (în cadrul programului multianual de parteneriate între CJ Sibiu și diferite primării pentru promovarea unor investiții în diferite localități).

Cele două contracte au fost reziliate patru luni mai târziu (în martie 2015), după adoptarea Legii bugetului de stat 186/2014. Lege care a dus la diminuarea bugetului județului Sibiu. Prin urmare, prin reducerea fondurilor din cauza unei modificări legislative, CJ Sibiu a invocat forța majoră notificând Terra Building asupra rezilierii contractelor. Societatea sibiană de construcții a contestat rezilierea, arătând că între timp a achiziționat o parte din echipamentele de joacă prevăzute în contracte. S-a ajuns la procese, încheiate în 2016, în urma cărora CJ Sibiu a fost obligat la plata a 175.758 de lei (67.594 de lei reprezentând prejudiciu efectiv și 104.034 de lei reprezentând beneficiu nerealizat, restul fiind cheltuieli de judecată).

În 2017 a urmat controlul Camerei de conturi, care a cerut ca prejudiciul de peste 175.000 de lei să fie recuperat de la cei care se fac vinovați de producerea acestuia. CJ Sibiu, la conducerea căruia între timp a venit Daniela Cîmpean, a contestat decizia Camerei de conturi Sibiu la Curtea de conturi a României, acțiune respinsă. A urmat proces la Tribunalul Sibiu, iar instanța de fond a admis cererea CJ Sibiu de anulare a actelor emise de Camera de conturi Sibiu. La recursul judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, însă, magistrații au dat, definitiv, dreptate Camerei de conturi și au cerut CJ Sibiu să recupereze, prin urmare, sumele calculate drept prejudiciu.

Mai apoi, actuala conducere a CJ Sibiu a considerat că Ioan Cindrea și Iordan Nicola ar trebui să plătească prejudiciul deoarece au decis rezilierea contractelor ”fără a ține cont de opiniile aparatului de specialitate – Direcția Tehnică și Serviciul de achiziții”. Cindrea și Nicola au fost considerați cei de la care ar trebui recuperate sumele în discuție și pentru că nu au acceptat varianta propusă de Terra Building (aceea de montare a echipamentelor deja achiziționate, restul contractelor urmând a fi finalizate după o eventuală viitoare rectificare bugetară pozitivă), dar și pentru că au fost persoanele care au semnat notificările de reziliere.

”Culpa pârâților rezultă din neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor, din neglijența, nesocotirea și analiza superficială a consecințelor deciziilor lor, alegând cea mai păguboasă variantă, toate aceste fapte conducând la producerea prejudiciului în bugetul județului”, a mai acuzat instituția condusă de Daniela Cîmpean.

Procesul

În cadrul procesului derulat la Tribunalul Sibiu a fost realizată și o expertiză contabilă judiciară. A cărei concluzie a dat dreptate lui Ioan Cindrea și lui Iordan Nicola: cele două contracte cu Terra Building nu mai puteau fi finanțate din cauză că legea adoptată între timp a diminuat bugetul județului Sibiu cu peste 12 milioane de lei.

Instanța sibiană arată că, în ciuda celor scrise în acțiunea Consiliului Județean Sibiu, atât Ioan Cindrea, cât și Iordan Nicola, au acționat în limitele legii. ”Cum în cauză nu s-a făcut dovada exercitării de către pârâți a unor atribuții de serviciu cu încălcarea normelor legale sau regulamentare, nu se poate vorbi de existența unei fapte ilicite care să atragă răspunderea patrimonială a acestora”. Judecătorul de caz a avut în vedere și faptul că CJ Sibiu nu a încercat nici să cuantifice partea din prejudiciu care ar putea fi imputată celor doi. În cele din urmă a concluzionat că, de fapt, Cindrea și Nicola au acționat cu bună credință în rezilierea celor două contracte și că ulterioarele consecințe se încadrează, în drept, la ceea ce este denumit ”riscul normal al serviciului”.

”Prin urmare, în lipsa unei dovezi contrare din partea reclamantului care să probeze nu numai săvârșirea faptei cu intenție - respectiv că pârâții aveau cunoștințele juridice necesare pentru a-și reprezenta caracterul nelegal al rezilierii celor două contracte -, dar și din neglijență - respectiv să fi avut indicii cu privire la caracterul nelegal al rezilierii, de exemplu un referat sau chiar un aviz consultativ negativ al unuia dintre compartimentele cu atribuții în emiterea acestei Notificări, pe care să le fi ignorat -,în cauză operează o prezumție relativă a exercitării de către pârâți, cu bună-credință, a obligațiilor de serviciu, care înlătură răspunderea acestora în raport cu reclamantul, întrucât nu a acționat cu forma și gradul de vinovăție cerute de lege pentru a declanșa răspunderea patrimonială”, se mai arată în hotărârea dată în 17 martie 2021.

Hotărâre prin care este respinsă acțiunea formulată de Consiliul Județean Sibiu, instituție care a fost obligată și la plata cheltuielilor de judecată. ”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Sibiu”.

Al doilea proces pierdut

Acțiunea deschisă de CJ Sibiu împotriva lui Cindrea și Nicola este a doua de acest fel, deschisă de instituția județeană sub conducerea Danielei Cîmpean. În decembrie 2018, CJ Sibiu îi chema în judecată pe Martin Bottesch (președinte al CJ în perioada 2004 - 2012), pe Ioan Cindrea, pe Iordan Nicola și alți doi foști angajați, cărora le cerea să plătească, în solidar, 1,8 milioane de lei. Tot așa, cele 1,8 milioane de lei reprezentau un prejudiciu constatat de Camera de conturi, pe care, în cele din urmă, conducerea CJ Sibiu a decis să îl recupereze de la cei cinci.

La începutul lunii martie, procesul a fost pierdut de CJ Sibiu, pe fond. Detalii despre acest subiect puteți citi aici: Procesul președinților, de 400.000 de euro. Bottesch și Cindrea au câștigat procesul cu CJ-ul condus de Cîmpean

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Satanael

Acum 3 săptămâni

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n incompetenta, aroganta si oportunism, e-n vaccinarile in centre speciale!
Raspunde

Radu-Ioan Pascu

Acum 3 săptămâni

Turnul Sfatului, vă rog să nu mai arătați figura unui infractor condamnat prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție!

Raspunde

Un sibian

Acum 3 săptămâni

categoric nu trebuie sa i se mai acorde atentie...din pacate nici "d-na Campean" nu-i departe!!!

Raspunde

Tihomir Leluțiu

Acum 3 săptămâni

Cei pe care noi sibienii i-am votat, adica iubitii noștri de la PNL și FDGR sunt cu ani lumină mai incompetenți și infractori decât cei de la PSD, dar noi îi votăm și facem scut uman în jurul lor pentru că suntem rezistenți tălâmbi de dreapta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus