Baroul Sibiu se alătură celorlaltor barouri din țară și va desfășura astăzi, de ora 12, o acțiune publică pentru a atrage atenția asupra pericolului la care este expusa profesiă de avocat și implicit dreptul la apărare al justițiabililor. Avocații sibieni vor prezentarea un Memoriu conducerii Tribunalului Sibiu, acțiune urmată de o manifestare de 15 minute în incinta Tribunalului Sibiu. ”Acest apel public este determinat de modul de interpretare a drepturilor si obligațiilor avocaților, expus in motivarea hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa”. Calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru viitorul statului de drept în România. Dreptul la apărare, care aparține cetățenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocații sunt pasibili de a fi acuzați și condamnați pentru că reprezintă clienți cu șanse neclare de câștig în ceea ce privește drepturile pretinse sau pentru ca reprezintă cu succes clienți despre care au reprezentarea ca nu sunt titularii drepturilor pretinse”, anunță Decanul baroului Sibiu, av. Alexandru Suciu.
Avocații sibieni susțin că apărătorii nu se identifica cu clienții lor, iar susținerile juridice ale avocatului în apărarea clientului nu îl fac pe avocat complicele clientului. ”Un alt aspect care a determinat reacții puternice nu numai din partea avocaților, ci a profesioniștilor dreptului în general, inclusiv magistrați, este audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor sau audierea judecătorilor care au pronunțat hotărâri judecătorești definitive și care sunt folosite de către avocați în justificarea drepturilor afirmate de către clienți. Practica de a audia avocați în calitate de martori, cărora li se cere să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții sau audierea judecătorilor pentru a-si justifica propriile hotărâri, reprezintă încălcări nepermise ale principiilor elementare de drept”, completează Alexandru Suciu.
Demersul nu este îndreptat împotriva justiției, a instituțiilor autorității judecătorești în plan local sau național, ci are ca scop atenționarea asupra faptului că generalizarea unor asemenea viziuni tind să pună în pericol nu numai profesia de avocat, dar și alte profesii juridice iar în cele din urmă chiar sistemul judiciar, susțin avocații sibieni.
Avocat condamnat la 5 ani de închisoare cu executare
În acest dosar, avocatul Robert Roșu (foto) a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Potrivid G4Media, în motivare, judecătorii Înaltei Curți au explicat că avocatul nu a fost condamnat pentru faptul că ”și-a făcut doar meseria” și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi, ci pentru că s-a implicat activ în încălcarea legii.
În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov. La mijlocul lunii decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, iar omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, Prinţul Paul, trei ani şi patru luni de închisoare, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu, cinci ani, fapt ce a generat acțiuni de protest ale avocaților.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2702
Ultimele comentarii
Acum 2 minute
Feli
Acum 8 minute
Look up !
Acum 22 minute
Emil
Acum 27 minute
Cristi
Acum 32 minute
Moromete