Luni,
17.05.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

Tribunalul Sibiu obligă Wizz Air să reangajeze însoțitori de zbor, dați afară la începutul pandemiei

Tribunalul Sibiu obligă Wizz Air să reangajeze însoțitori de zbor, dați afară la începutul pandemiei

Compania aeriană Wizz Air este obligată de Tribunalul Sibiu să reangajeze două însoțitoare de zbor, date afară în luna aprilie a anului trecut. Decizia este identică cu cea luată de alte instanțe din țară, precum cele din București și Cluj-Napoca, în total patru piloți și zece însoțitori de zbor urmând să fie reintegrați, iar salariile lor plătite la zi.

Wizz Air a concediat mai mulți piloți și însoțitori de zbor din România, în urmă cu un an de zile, la data de 14 aprilie 2020, însă concedierile au fost contestate de Asociația Profesională FPU România.

”Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia formulată de către contestatoarele: G.J.R. şi O.A. în contradictoriu cu intimata W.A.H. LTD. BUDAPEST SUCURSALA OTOPENI, şi, în consecinţă: Anulează Deciziile de concediere FN emise la data de 14.04.2020. Obligă intimata să reintegreze contestatoarele pe posturile deţinute anterior. Obligă intimata să plătească în favoarea contestatoarelor despăgubiri egale cu salariile majorate şi indexate de la momentul concedierii şi până la momentul reintegrării efective. Obligă pârâta să plătească fiecărei contestatoare sumele cuvenite şi mai sus menţionate, actualizate cu rata inflaţiei, precum şi dobânda legală aferentă debitului principal, începând cu scadenţa fiecărui drept şi până la plata efectivă. Respinge în rest celelalte cereri. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Sibiu”, se arată în decizia Tribunalului.

„Suntem extrem de mulțumiți de verdictul primit de membrii noștri. Considerăm că soluția primită confirmă faptul că Wizz Air s-a folosit de pandemie pentru a scăpa de piloții și însoțitorii de zbor cu experiență, cu o salarizare mai mare, și i-a înlocuit cu forță de muncă mai ieftină. Este timpul ca Wizz Air să cugete atent asupra modului în care își tratează angajații și dorim să profităm de această ocazie pentru a invita toți piloții și însoțitorii de zbor Wizz Air să ni se alăture și să lupte activ pentru condiții de muncă decente”, spune și Mircea Constantin, președintele FPU România, într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai arată că Wizz Air a concediat aproximativ o mie de angajați (19%) din totalul forței sale de muncă în aprilie 2020, când a început pandemia Covid-19, însă a continuat să se extindă cu peste 15 baze noi, adăugând cel puțin 10 avioane noi și ducând o campanie masivă de recrutare.

„Suntem deosebit de preocupați de modul în care marile companii internaționale ignoră drepturile lucrătorilor și chiar legislația locală din Europa de Est. FPU România va continua lupta pentru a se asigura că lucrătorii din aviație sunt tratați cu respect, astfel încât condițiile de muncă decente să devină o normă și aici”, mai spune Mircea Constantin, care a lucrat pentru Wizz Air ca instructor al echipajului de cabină până în aprilie 2020 și este unul dintre cei zece însoțitori de zbor reintegrați.

Vizualizari: 2118

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Fituica igienica de folosit la buda

Acum 1 lună

Băi abjecților, oare ”însoțitori” nu ar trebui să fie la plural? Și fără virgulă, analfabeților?

Raspunde

Same grammar nazi

Acum 1 lună

Bai, ciob! "Insotitori" este deja la plural. Daca te-ai fi asteptat sa scrie "insotitorii", atunci afla ca al doilea "i" este articol hotarat. Si ai fi avut dreptate daca s-ar fi referit la toti insotitorii; asa, in schimb, se refera la (niste) insotitori, plural cu articol nehotarat subinteles.
Raspunde

Random grammar nazi

Acum 1 lună

Bai, ciob! "Insotitori" este deja la plural. Daca te-ai fi asteptat sa scrie "insotitorii", atunci afla ca al doilea "i" este articol hotarat. Si ai fi avut dreptate daca s-ar fi referit la toti insotitorii; asa, in schimb, se refera la niste insotitori, plural nearticulat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus