Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Schimbări în Codul Rutier: Amenzi pentru pietonii care traversează cu ochii în telefon și bicicliști limitați la 30 km/h

Schimbări în Codul Rutier: Amenzi pentru pietonii care traversează cu ochii în telefon și bicicliști limitați la 30 km/h

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care aduce mai multe modificări importante Codului Rutier.

Printre cele mai vizibile modificări propuse se numără limitarea la 30 km/h a vitezei maxime cu care pot circula bicicliștii, dar și posibilitatea de a amenda pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada, afirmând că „convorbirile palpitante” la mobil distrag atenţia pietonului.

Potrivit MAI, în practică, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

Datele arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Cei interesați pot găsi detalii suplimentare și pot veni cu propuneri, proiectul lansat în dezbatere publică putând fi consultat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6553

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Calin

Acum 2 ani

Ce tara Europeana mai suntem? Ne facem de ras. Limitare la 30 km/h cu bicicleta ... ia auzi tampenie!? Urmeaza să se interzică mersul cu bicicleta! Usain Bolt are voie sa alerge cu 40km/h ? Sau ii interziceti si lui asta?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

@ Calin: Ce gandire de secolul XIX ai! Pai Usain Bolt alearga cu viteza aceea in competitii, nu pe strada, iti dai seama ce ar insemna sa loveasca un trecator daca l-ar lovi la 40 km/h, nu? Sau inca nu ai terminat liceul si nu ai idee cum sta treaba cu fortele, in lumea reala? Oricum ce comparatie de 2 bani! Ce treaba are Bolt cu viteza biciclistilor? Simti nevoia sa pedalezi in forta si sa mergi cu viteza cu bicicleta? Mergi in afara orasului atunci. Ca oricum nici un sfert din voi asa numtii "iubitori de biciclete" nu respectati regulile de circulatie. Hai pa, ecologistii lu peste-prajit!
Raspunde

Pt Carcotel

Acum 2 ani

Dacă n-ai citit până acum Codul Rutier, bicicletele sunt considerate vehicule și merg pe stradă. N-au cum să lovească trecătorii și nici nu au masa care să producă ravagiile pe care le fac mașinile.
Raspunde

Ovy

Acum 2 ani

In tarile din nord e limitata la 30 de km/h viteza masinilor in orase, pentru ca prioritate trebuie sa aiba pietonii si biciclistii. La noi e invers , pnl va avea soarta pntcd, adica nici dracu nu ii mai va vota vreodata.
Raspunde

Mug

Acum 2 ani

Bineinteles, in loc sa luam masuri impotriva idiotilor care conduc vorbind la telefon, cu viteze de 100km/h prin oras, pe pistele de biciclete, parcari neregulamentare, samd, noi avem alte prioritati, gen viteza biciclistilor! In orice tara civilizata intai se pune la punct traficul si apoi restrictii biciclistilor care oricum nu sunt incurajati. 'Guvernerii' nostri smart prefera orase inglodate de masini ca deh atata ii duce capul.
Raspunde

Vitezoman

Acum 2 ani

Hai sa vedem si pe asta: la panda cu radarul pentru biciclete... Apropo, exista vitezometre omologate pentru biciclete?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Cine i-a suspectat pe MAI-sti de excedent neuronal s-a inselat !
Raspunde

Moise mihai

Acum 2 ani

Fac un apel la rațiune am fost amendat cu 435 de ron de politia municipiului alexandria pentru ca am raspuns la telefon pe strada aveam 10 km la ora cu bicicleta si nici o mașină în jur cred ca am fost urmărit special de politie care a venit din spate unde pot reclama si cum pot contesta eventual dacă inventez proces ce sanse am va multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus