Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Daniela Cîmpean: ”Oamenii se tem de Spitalul județean Sibiu, ca să spunem lucrurilor pe nume”

Daniela Cîmpean: ”Oamenii se tem de Spitalul județean Sibiu, ca să spunem lucrurilor pe nume”

La o lună și jumătate de la primul articol publicat de Turnul Sfatului despre tratamentele unor pacienți în Secția ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu, în afara DSP Sibiu, nicio instituție nu pare să fi finalizat vreo anchetă pe acest subiect. Nici măcar Spitalul Județean nu a comunicat președintei CJ Sibiu rezultatul auditului medical. Iar spitalul, spune Daniela Cîmpean, suferă la capitolul încredere în rândul pacienților.

”Per ansamblu, cazurile sunt tot mai grave. Momentul la care pacienții ajung la Spital nu este tocmai momentul în care ar trebui să ajungă. Rămân acasă până în ultimul moment și internările se fac pe ultima sută de metri. Oamenii se tem de Spitalul județean Sibiu, ca să spunem lucrurilor pe nume. Deși este singurul loc unde pot primi îngrijiri, Spitalul are la acest moment o altă imagine decât ar trebui”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, instituția în subordinea căreia funcționează cea mai mare unitate medicală a județului.

Daniela Cîmpean susține că a fost și ea martoră a unor situații în care pacienți bolnavi de Covid-19 au refuzat internarea. ”În cadrul unei vizite la Spital, am constatat că o pacientă refuza să se interneze, deși avea Covid. Era cu fiul și nepotul dumneaei, familia se ruga de ea să intre în spital, pentru că altfel nu poate fi tratată și refuza să intre în «spitalul în care se moare». Aceasta este imaginea creată singurei unități spitalicești care poate oferi, acum, asistență de specialitate. M-am interesat la domnul manager și mi-a spus că, până la urmă, fiul a convins-o să se interneze în spital. Cunosc un caz în care aparținătorii încercau să îl convingă pe pacient să plece de aici, deoarece nu este în neregulă. La întâlnirea pe care am avut-o cu personalul din secția ATI mi-au spus că au mai avut cazuri de refuz de internare. La fel, o persoană din Craiova ajunsă la Sibiu s-a lăsat greu convinsă să se interneze, dar a doua zi a mulțumit asistentelor și medicului care erau la serviciu, pentru că nu s-a gândit că poate exista atâta dezinformare”, a mai relatat Daniela Cîmpean, în cadrul unei conferințe de presă organizată în cursul zilei de miercuri.

”Eu nu sunt judecător și nu dau sentințe, nu știu cine este de vină și cine nu. Pot doar să constat că există o situație profund dăunătoare sănătății oamenilor. Spre diferență de alte perioade, oamenii au o încredere scăzută în spital, în medici, văzuți acum drept mari infractori cercetați penal. Și acest lucru nu face bine nimănui”, Daniela Cîmpean

Anchete?

Era seara zilei de 7 martie 2021 când Turnul Sfatului a publicat primul articol referitor la neregulile semnalate în cadrul secției ATI Covid din cadrul Spitalului Județean Sibiu. A doua zi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat că s-a autosesizat și a deschis un dosar penal, în care sunt audiate peste 130 de persoane din cadrul Spitalului.

La o săptămână de la publicarea articolului, DSP Sibiu a anunțat finalizarea controlului în ceea ce privește procedurile birocratice din cadrul secției ATI Covid, control finalizat cu amendarea șefului secției ATI și a Spitalului (detalii aici).

Și Ministerul Sănătății a demarat un control, dar rezultatele acestuia nu au fost comunicate nici Consiliului Județean, nici redacției Turnul Sfatului, care a solicitat o copie a eventualelor rapoarte redactate.

”Raportul primit de la Spital nu confirmă cele spuse în acel articol”, anunță acum Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Care, mai apoi, admite că nu a fost informată despre rezultatele anchetei medicale interne. ”Nu am primit un astfel de raport al auditului medical din cadrul Spitalului Județean Sibiu”.

De altfel, potrivit Danielei Cîmpean, instituția pe care o conduce așteaptă rezultatele anchetelor efectuate de specialiști. ”Cu privire la situația clară care se regăsește așteptăm analizele tuturor organelor antrenate în această cercetare. Iar o poziție finală va exista când vom avea aceste date de la persoane specializate. Doar când avem toate cercetările finalizate vom putea avea o imagine clară și vom putea stabili ce este bine și ce este rău la Spitalul Județean Sibiu. Consiliul Județean nu poate face presiune pe parchet să termine mai rapid ancheta”.

În contextul în care analizele și anchetele se vor mai întinde pe perioade greu de estimat, singura măsură concretă luată pare să rămână amplasarea de camere video în cadrul secției ATI Covid. ”Ce putem face este să instalăm camerele video, acum sunt trei oferte în analiză. Acele camere asigură atât protecția pacienților, pentru a nu fi supuși abuzurilor, dar și a cadrelor medicale. În maxim o lună după ce se alege oferta câștigătoare va putea fi funcțional sistemul de supraveghere video. Managementul spitalului monitorizează cu atenție colegii din secția ATI, dar abordarea va fi una cu respectarea legislației”, precizează Daniela Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu consideră că întreg contextul generat de articolele publicate de Turnul Sfatului referitor la secția ATI Covid este unul dăunător. ”Aceste cadre medicale au fost în linia întâi în foc continuu, în sensul că atunci când noi stăteam acasă ei învățau să lupte împotriva acestui virus necunoscut atunci. A fost foc continuu în tranșee, ca să spun așa. Acum, singurul lucru care ne lipsește e să fie atacați, înjurați și să dea declarații la parchet. În plus, pe lângă această emoție negativă, trebuie să ne gândim la presiunea cazurilor grave care vin înspre ei. Acum nu mai vorbim de cazuri ușoare, ci majoritatea care vin la Spitalul județean vin în ultimul moment. Aceasta este o presiune în plus. Și atunci, cine este vinovat și cine nu, o să se vadă mai încolo. Dar, la acest moment, nu este ceea ce ar trebui să fie într-o perioadă de criză, în care să fie unitate, să se tragă în aceeași direcție. Și dacă sunt situații care necesită tragerea la răspundere, cred că ar trebui să se analizeze situația respectivă, dar nu poate să planeze asupra tuturor cadrelor medicale ideea că toți sunt măcelari, că spitalul este un abator. Refuz să cred că cineva care citește presa sibiană poate să considere că acesta este adevărul despre spitalul sibian”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Citește aici mai multe articole despre secția ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3602

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Doris Becker

Acum 3 ani

Ne este frica de spitalul judetean exact la fel cum suntem îngroziți de mizeria, nesimțirea și bătaia de joc a lucrărilor publice făcute de imbecilii din primărie, prin firmele lor de casă-Teldrumurile sibiene, pe banii noștri!
Raspunde

PastoDaGamma

Acum 3 ani

Nu pot sa cred ca distinsa doamna Cîmpean incearca sa ne convinga ca de fapt spitalul e ok si ca ne e teama degeaba. Doamna, spitalul ala e o mizerie de 30 de ani, pandemia doar a agravat lucrurile. Ne e GROAZA de spitalul ala de minim 20 de ani, de toate spitalele din Sibiu de fapt. Sa zicem ca primii zece dupa revolutie nu stiam cum ar trebui sa arate un spital cu adevarat, dar unii am mai iesit din tara si altii ne-am cumparat televizoare si acces la internet ca sa vedem ca nu e normal sa ai 6 oameni intr-un salon de 20 de m2 si ca nu e normal sa ai atat de multe infectii nosocomiale si ca nici sa astepti 2 luni sa-ti vina randul la RMN nu e prea normal. Mai am gramezi de exemple.
Raspunde

Munteanu

Acum 3 ani

Ca sa spunem lucrurilor pe nume, nu mi-as lasa nici pisica la Spitalul Judetean Sibiu!
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Este regretabil ca in loc sa imbunatatiti spitalul si oamenii de acolo incercati sa ne convingeti ca negrul e alb. Doamna sa mearga in vizita neanuntata, la diverse ore. Si apoi mai vorbim.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Una din două : ori nu merg prea bine lucrurile in sănătatea sibiană ( de ce o fi fost necesară plasarea DSP sub conducere militară ?) , ori sibienii sunt atât de “ naivi “ încât sa dea crezare presei de multe ori răuvoitoare .
Raspunde

Teo

Acum 3 ani

Problema cladirii spitalului judetean este serioasa,dar si mai serioasa este problema cu o parte din personalul medical, invatat zeci de ani sa ia spaga pentru ceea ce ar trebui sa faca prin fisa postului,incepand de la medici,asistente pana la infirmiere sau brancardieri.Aceste tare inca au ramas,desi salariile din sistem sunt comparabile cu cele din strainatate.Pana cand?
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Iarasi primim lectii de dirigentie de la doamna invatatoare-arvocata. I se potriveste mult mai bine postura de invatatoare!
Raspunde

Hipo Crat

Acum 3 ani

Adevărul îl știu pacienții care au trecut pe acolo, ei sunt în măsură să ne spună ce e în spital, nu politicienii din birouri. Un antecomentator s-a referit la infecțiile nosocomiale în număr mare. E un argument ce atârnă destul de greu în balanță. În loc de cosmetizarea imaginii, mai bine ați încerca să îndreptați lucrurile, iar faptele ar vorbi de la sine.
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Eu nu inteleg de ce pe toate căile ne chemați la spital si tot pe toate căile ne spuneti ca nu sunt locuri in spital. Doar in problemă covid ca in rest nu mai are omul acces la servicii medicale. Eu am facut covid si frica cea mai mare a fost sa nu ajung la spital. Mi-a ajutat Dumnezeu si a fost ca o raceala obisnuita, insa frica a fost enorma, gandul "da, daca". Mult rau ati facut oamenilor cu panică asta,cu exagerările, cu numatul mortilor zi de zi de zi. Va rog sa faceti tot ce tine de dumneavoastra sa ajutati oamenii care ajung acolo si sa fiti umani, cu tratament personalizat si vorba buna ca din lumea asta plecam cu asta plecam, cu faptele noastre. Doamne ajuta la toata lumea.
Raspunde

Satanael

Acum 3 ani

Spre-o moarte cumplita-n spital ne indreapta Daniela, femeia-napasta, ce judetul-conduce! In noul spital ce mereu l-a promis, ea nici nu clipeste cind spatiu-l reduce! Ea, vizionara, numeste directori niste nevrednici spagari. Ei si amica sa, multrestaurata Raluca, ce din gunoaie-si ia banii, ne face sa-ajungem un sat cu oameni bolnavi si murdari. Alaturi de ele o a treia urgie, Astrid Fodor cea acra, ce cu-o nebuna larghete banii orasului Sibiu i-arunca pe banci inteligente, FITSe si alte proiecte marete!
Raspunde

Adrian

Acum 3 ani

Doamna Câmpean...atâtea minciuni puteți debita, mă mir cum vă mai rabdă pământul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus