Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Proiectul noului Kaufland din Sibiu le-a scos aleșilor zona metropolitană la discuție: ”lucrăm lună de lună”

Proiectul noului Kaufland din Sibiu le-a scos aleșilor zona metropolitană la discuție: ”lucrăm lună de lună”

Planurile urbanistice ale unui nou centru comercial prevăzut în zona străzii Siretului din Sibiu a generat ample discuții între consilierii locali. Discuții inclusiv despre mult-amânata zonă metropolitană a Sibiului.

Consilierii locali ai Sibiului au adoptat, în ședința de joi, planul urbanistic zonal elaborat pentru ridicarea unui nou magazin Kaufland în oraș. Terenul pe care urmează a fi amenajat hypermarketul se află în Sibiu (vezi foto principală) și are o suprafață totală de 2,4 ha, fiind amplasat în zona liberă de orice construcții delimitată de Valea Săpunului (acolo unde cursul pârâului este paralel cu cel al străzii Siretului), Cimitirul municipal și DJ 106C (drumul județean care trece prin fața cartierului Arhitecților).

Împotriva adoptării PUZ-ului în forma prezentată s-au exprimat consilierii USR PLUS. Motivul invocat de ei – asemeni celui prezentat la dezbaterea PUZ-ului cu blocuri de 14 etaje pe strada Autogării – a fost opoziția exprimată de Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu Vâlcea. Care cereau reconfigurarea străzilor propuse prin acest PUZ, considerând că actuala variantă nu asigură un nou acces facil între DJ106C (drumul județean din fața cartierului Arhitecților) și strada Siretului din Sibiu – detalii aici.

”Azi aveam șansa să reducem timpii de deplasare, poluarea printr-o rută alternativă în Sibiu dinspre Cisnădie. O stradă corect dimensionată ar fi dus la decongestionarea traficului. Așa, în viitor, fenomenul nu va fi redus, dimpotrivă. Spun că «aveam șansa», deoarece atât Serviciul Urbanism, cât și arhitectul șef nu au luat în considerare opinia profesională a OAR. Interesul public al sibienilor și cisnădienilor este detronat de interesul investitorilor. Oamenii vor traversa în continuare cimitirul municipal pentru a ajunge în Sibiu. Din acest motive, USR PLUS nu va vota acest proiect. Facem apel celorlalți consilieri să nu îl voteze în această formă”.

Legalitate și oportunitate

Zeno Pinter, consilier FDGR și președinte al Comisiei de urbanism din cadrul forului deliberativ local, a arătat că documentația urbanistică se încadrează în limitele legale. Și că, dacă nu ar fi votat, Consiliul local ar putea fi dat în judecată. ”Ambele proiecte (a făcut referire și la PUZ-ul de pe str. Autogării – n.r.) au fost atent dezbătute, trimise înapoi, cerute opinii și s-a constatat că din punct de vedere al legalității noi nu avem cum să ne opunem. Doar cu unele consecințe juridice pe care nu ni le dorim. Acesta este motivul pentru care consilierii locali să voteze aceste proiecte așa cum sunt formulate, deoarece îndeplinesc toate condițiile legale”, a declarat Zeno Pinter, arheolog.

Replica i-a venit din partea Dianei Mureșan, liderul grupului de consilieri USR PLUS la Sibiu. ”Am mai auzit lucrul acesta, că dacă un PUZ este legal trebuie să îl votăm. Consilierii locali aprobă oportunitatea, nu legalitatea lor. Legea lasă la latitudinea legiutorului pentru a judeca daca proiectul este benefic sau nu pentru comunitate. Știu că și în alte municipii se pune această presiune, că «dacă nu votați vă dăm în judecată». Există chiar o decizie CCR care arată că noi, consilierii locali nu votăm legalitatea, ci oportunitatea. Să fie clar, deoarece am auzit asta din partea mai multor consilieri, că suntem obligați să votăm dacă au toate avizele necesare. Nu, nu suntem obligați”, a declarat Mureșan.

Primarul Sibiului dă vina și pe arhitecți

În discuție a intervenit și primarul Sibiului, Astrid Fodor. Care a îndemnat să fie adoptat planul urbanistic zonal. ”Sunt convinsă că acest PUZ este oportun pentru Sibiu. Nu este corect să punem în sarcina unui dezvoltator să rezolve o serie de derapaje care s-au întâmplat pe Calea Cisnădiei. Ar fi fost mai util dacă Ordinul Arhitecților din România ar fi fost la fel de vocal când au fost adoptate PUZ-urile de acolo. Acestea, în marea majoritate, au fost realizate tot de către arhitecți din cadrul OAR Sibiu, dacă nu mă înșel”, a spus Fodor.

Care a arătat că o nouă legătură între DJ106C și Sibiu va fi, în cele din urmă, creată și a amintit de proiectul prin care strada Prelungirea Arieșului urmează a fi legată de Calea Dumbrăvii prin intermediul unei viitoare artere amenajată peste fosta autobază Tursib (un proiect lansat din vara anului 2019, aflat încă la stadiul de documentații – detalii aici). ”Să știți că acest PUZ a fost corelat cu mai multe proiecte: și cu cel de lărgire a DJ 106C, și cu un alt plan urbanistic zonal elaborat pe UAT Cisnădie și se va corela și cu PUZ-ul pe care îl dăm în lucru pentru conectarea străzii Arieșului cu Calea Dumbrăvii. Ar mai fi și altele de spus, dar mă opresc aici”, a încheiat Astrid Fodor.

Zona metropolitană?

A fost momentul în care a intervenit și Cătălin Stanciu, consilier local PSD. El i-a replicat Dianei Mureșan că și aspectul legalității în adoptarea unei hotărâri este ”impetuos a fi respectat”. Dar a adus în discuție și proiectul Zonei metropolitane Sibiu, proiect promis de candidații la primăriile din jurul Sibiului încă din campania de acum cinci ani. Proiect care, în lipsa implicării administrației din Sibiu, are o situație incertă.

”Referitor la dezvoltarea haotică, în campania electorală, atât USR PLUS, cât și PNL ați avut drept promisiune zona metropolitană. Subiect de care nimeni nu mai vorbește, acum, după cinci luni de la alegeri. Dacă vrem să analizăm oportunitatea Sibiului în raport cu vecinătăți, trebuie adus în discuție acest subiect”, a spus Cătălin Stanciu. 

Intervenția lui Stanciu l-a determinat pe Adrian Bibu, consilierul local care a candidat din partea PNL pentru Primăria Sibiu în toamna anului trecut, să dea asigurări că zona metropolitană nu este un proiect lăsat la sertar. ”Împreună cu colegii din FDGR noi avem discuții pe tot ce am promis în campanie. Lucrăm lună de lună și vom implementa tot ceea ce am promis”, a afirmat Adrian Bibu.

”Dacă ați fi studiat opinia Ordinului Arhitecților din România ați fi văzut că exact la zona metropolitană se face referire”, i-a atras atenția Raul Apostoiu.

Planul urbanistic al viitorului centru comercial a fost adoptat cu voturile PNL, FDGR și PSD, cei patru aleși USR PLUS votând împotrivă.

Sursa foto principală: Google Earth

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7409

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

ApoliticW

Acum 2 ani

Eu chiar nu reusesc sa inteleg cum a aparut tigania de pe Calea Cisnadiei-Ahitectilor. Cum s-a putut transforma , peste noapte, o pasune in terenuri intravilane.
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Acea "pasune" - devenita Cartierul Arhitectilor, a fost introdusa in intravilan in anul 2006. A fost reglementata prin PUZ aprobat prin HCL 12/2006 ( publicat pe site-ul Primariei Cisnadie)- ca zona rezidentiala cu locuinte individuale si dotari: scoala, gradinita, locuri de joaca pentru copii, spatii verzi, terenuri de sport, obiective de utilitate publica, spatii comerciale. Primaria Cisnadie a ignorat acest PUZ, a aprobat pe banda rulanta PUZ-uri derogatorii si au emis autorizatii de construire pentru blocuri cu parcari aferente chiar si intre case unifamiliale, fara a asigura infrastructura rutiera corespunzatoare. Cat despre dotari , acestea sunt inexistente( scoala , gradinita, spatii verzi etc). Aceasta este istoria cartierului edificat sub ochii institutiilor statului care s-au facut ca nu vad ceea ce se intampla. Faptul ca pana in 2019 nu au fost publicate pe site certificatele de urbanism si autorizatiile emise, este un alt aspect de nerespectare a legii. De raspuns ar trebui sa raspunda cine a dat si nu cine a cerut.
Raspunde

Der Konig

Acum 2 ani

Primarul Sibiului, din onoare, ar trebui să își cedeze locul unui gândac!
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

oare de cate magazine Kaufland are nevoie Sibiul si in general de magazine uriase ?
Raspunde

Am vazut ieri online sedinta de consiliu

Acum 2 ani

imense valuri de pupincurism la adresa babei - in special Bibu. nu-mi vine sa cred ca l-am votat... si coagulare maxima a FDGR+PNL in jurul aprobarii PUZ-urilor autogarii si kaufland. Toti cei din consiliul local (evident exceptand USR - bravo lor) au dat impresia ca sunt angajati dedicati ai dezvoltatorilor imobiliari - fie de pe autogarii fie kaufland si nu reprezentantii sibienilor. “Cum nu vii tu, Ţepeş doamne ......."
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Va rog frumos, nu mai lucrati luna de luna, lucrati zi de zi !!! lasati afacerile proprii, ocupati-va de oras !!!
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Doamna primar si cei care ati votat planul urbanistic al viitorului centru comercial v-ati gandit la cetateni, platitorii de taxe sau numai la afaceristi? V-ati gandit vreodata la calitatea vietii oamenilor ? Blocuri inghesuite ,locatarii acestora isi imprumuta sarea si piperul pe geam. Pe bune, zici ca vecinii stau cu tine la masa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus