Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Polițistul anului, la Sibiu: „Cel mai mult cercetăm înșelăciuni, contrabandă, evaziune fiscală”

Polițistul anului, la Sibiu: „Cel mai mult cercetăm înșelăciuni, contrabandă, evaziune fiscală”

Alexandru Talpalaru are 34 de ani și recent a fost numit polițistul anului, alături de un alt coleg de la Sibiu, Paul Bud. Tânărul polițist este originar din Hunedoara și s-a mutat la Sibiu imediat după terminarea liceului, ca să urmeze cursurile Facultății de Inginerie. Nu era convins că poliția e locul pentru el, asta până ce a început să vadă entuziasmul prietenilor săi care erau la academie, așa că le-a urmat exemplul. Acum lucrează la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Cel mai mare dosar al inspectoratului sibian este cel care i-a adus lui Alex distincția. Este vorba despre dosarul care a avut ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și în care au fost efectuate 42 de percheziții pentru destructurarea concomitentă a trei grupări infracționale organizate care acționau în domeniul forței de muncă. Vorbim de un dosar de o mare anvergură, cu peste 15 mii de persoane înșelate, induse în eroare prin oferirea de locuri de muncă fictive pentru care li se solicitau diferite sume de bani. Față de 31 de persoane au fost luate măsuri preventive, dintr-un total de 98 de suspecți.  

Polițistul a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre distincția primită, activitatea sa din cadrul IPJ Sibiu și care sunt cele mai des întâlnite infracțiuni economice cu care se confruntă.

Ce te-a determinat să alegi această meserie?

Am venit în Sibiu după terminarea liceului și nu luam în calcul această meserie, deși am avut mai mulți prieteni care optau pentru școlile de agenți, respectiv Academia de Poliție. În schimb, am făcut un an la Facultate de Inginerie. Ulterior, am avut mai multe discuții cu ei și, văzând că e o meserie antrenantă, cumva m-au convins, așa că am optat și eu pentru cursurile Școlii de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina. Apoi am luat repartiția la Sibiu. 

Aici sunt încadrat din 2012. Am fost încadrat la secția 1 rurală Șelimbăr, la postul de poliție Șura Mare până în 2016. În această perioadă am mai fost detașat în cadrul secției rurale și în biroul de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Sibiu.

Care a fost cea mai complicată intervenție de până acum?

În cadrul serviciului de investigare a criminalității economice nu efectuăm intervenții, pentru că 90% din munca noastră este cercetare penală. Avem și noi acțiuni tematice, pe diferite linii de muncă, de la acțiuni pe agroalimentare, pe silvic, construcții, iar în urma cercetării dosarelor penale, în unele dintre ele, pentru strângerea de probe sunt necesare percheziții domiciliare sau la societăți. Cam acestea ar fi la noi intervențiile. 

Bineînțeles, mai sunt și infracțiuni flagrante, delapidări – atunci da, este necesar sprijinul nostru.

Care a fost activitatea din anul 2020 care a dus la primirea titlului de polițistul anului?

Această distincție reprezintă munca și efortul întregului serviciu de investigare a criminalității economice, nu este doar meritul meu. Am lucrat pe bază de delegare a procurorului din cadrul DIICOT Sibiu – Biroul Teritorial Sibiu. Ofițer de cadru am fost eu șefa mea de birou, Moșinoiu Flavia, care a și coordonat o parte din acțiune, fiind una dintre persoanele care s-au implicat cel mai mult în dosar. 

Așadar, este vorba despre dosarul 90, așa cum îl știm noi, cei din echipă. Sunt în jur de 10.000 de persoane vătămate, aproximativ 100 de suspecți inculpați, atât persoane fizice cât și persoane juridice, iar prejudiciul se ridică la peste 2 milioane de lei. Au fost desfășurate percheziții în data de 17 iunie 2020, la 42 de locații, atât în țară cât și în afara țării (n.red. Marea Britanie). În țară perchezițiile au fost desfășurate în Teleorman, Sibiu și Hunedoara.

Cum ați început de fapt să faceți aceste cercetări?

Dosarul este început de la plângerile oamenilor. Am constatat faptul că tot mai multe persoane vătămate reclamau, în acest caz, aceleași fapte. Dacă iei puțin în ansamblu fiecare plângere, poate nu realizezi gravitatea acestei fapte, dar când iei totul pe de-a întregul, atunci poți descoperi constituirea grupului organizat și tot. Multe detalii nu pot să dau pentru că dosarul este în lucru, dar cam acestea sunt în mare informațiile. 

Cum ai primit distincția? Este pentru prima dată?

Da, este prima dată. Am fost onorat și cumva împăcat că se recunoaște munca depusă și toate eforturile noastre.

Cum arată o săptămână din activitatea ta? Ce faci mai exact?

Săptămâna ți-o planifici o săptămână înainte. Am în mare parte audieri, deplasări la parchet, analiză probatorie din dosare penale, diferite acțiuni – acum cu perioada de pandemie desfășurăm și noi activități pe această linie. Cu siguranță, dacă petreceți o zi cu mine la birou, o să vedeți că nu sunt foarte multe momente moarte. Activitatea este continuă.

Care sunt piedicile pe care le întâmpinați în această meserie?

Din punctul meu de vedere, la nivelul serviciului nostru sunt probleme cu lipsa personalului, întrucât sunt foarte multe dosare în lucru. Legislația vastă în domeniu și numeroasele linii de lucru din nou îngreunează munca noastră.

Care sunt cele mai des întâlnite ilegalități în domeniul economic?

La noi la birou, la investigarea criminalității în mediul de afaceri, avem în lucru dosare privind încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (contrafacere de produse), înșelăciuni care implică automat societăți, contrabandă, construcții, evaziune fiscală și cam acestea sunt.

În contextul apropierii sărbătorilor pascale, le recomandăm cetăţenilor să acorde o mare atenţie modului în care comercianţii (agenţi economici sau persoane fizice) îşi desfăşoară activităţile.

  • Faceţi cumpărături doar în spaţiile special amenajate corespunzător, nu înainte de a verifica data expirării produselor, calitatea acestora, îndeosebi carne şi produse din carne.
  • Asiguraţi-vă că produsele sunt avizate sanitar – veterinar, sunt însoţite de etichetări şi inscripţionări corespunzătoare legislaţiei în vigoare şi sunt însoţite de certificate care atestă originalitatea.
  • Nu ezitaţi în a verifica aspectul (culoare, miros) cărnii şi produselor din carne şi refuzaţi primirea acestor produse dacă aveţi orice îndoieli privind provenienţa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Valentin

Acum 2 ani

In tara care are cel mai mare grad de coruptie de pe continent se dau astfel de Onoruri. Felicitari !
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

E un comentariu retoric !
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Ce-am gasit ? Am prins babele care vindeau patrunjel pe la colturi, sau pe cele care vindeau telina ? In tara in care la 1 leu alb avem 7 lei negri (ne-a spus isarescu oficial chestia asta), noi ne dam distinctii care sa ne ajute la pensie, sa fie mai babana si mai din frageda pruncie! Daca tot va dati distinctiile astea, tineti-le pentru voi, voi intre voi va puteti decora cat vreti! Numai, nu mai faceti public catre noi, noi astia de va platim si salariile alea nemeritate, si gradele si primele, si iesirile la 45 de ani la pensie, si pensiile mai mari decat salariile.... Ni se face scarba, nu altceva!
Raspunde

Viorel

Acum 2 ani

Iti dai seama intr o coruptie endemica oamenii isi dau asemenea premii si distinctii

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Dupa ce trece euforia primirii premiului incercati sa va faceti timp sa-l invatati pe dl Tiberiu Ivancea sa-si completeze corect declaratia de avere.Hint: ''eu si familia inseamna masinile noastre''. Succesuri fara numar !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus