Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
23°C

Pastorala ÎPS Laurențiu Streza: „Nu vă temeți! Nu deznădăjduiți! El a biruit lumea și prin El vom birui și noi!”

Pastorala ÎPS Laurențiu Streza: „Nu vă temeți! Nu deznădăjduiți! El a biruit lumea și prin El vom birui și noi!”

Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a publicat Pastorala scrisă cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști. Prin cuvinte alese ÎPS vorbește despre momentul sfânt al învierii lui Iisus Hristos și despre martorii care au povestit și au lăsat lumii mărturie despre acest moment înălțător.

„În fiecare an, cel mai minunat și mai tainic moment din viaţa Bisericii noastre este această sfântă noapte de mântuire, acest slăvit praznic al Învierii în care toate sunt pline de lumină. L-am așteptat şi ne-am pregătit pentru acest praznic prin post, rugăciune şi fapte bune, iar odată cu chemarea preotului de a veni şi a lua lumină, intrăm cu toții în atmosfera tainică a Împărăției Cerurilor. Prin toate cântările și actele liturgice, prin toate lecturile biblice ale praznicului, noi facem această minunată trecere, acest Paște – Pesah, împreună cu Hristos. „Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti” (Lc 22, 15), le-a spus Mântuitorul ucenicilor la Cina cea de Taină. Această Cină de Taină însă nu s-a încheiat, ci ea continuă veșnic, şi iată-ne şi pe noi chemați în această noapte sfântă să sărbătorim împreună cu El trecerea noastră de la moarte la viaţă şi de pe pământ la Cer. Acum, la acest Praznic al praznicelor şi la această sărbătoare a sărbătorilor, nu facem o simplă rememorare liturgică şi nu dorim să repunem în scenă evenimente întâmplate acum 2000 de ani, ci cu adevărat intrăm cu Hristos în lumina Învierii Lui, gustăm prin El din nou băutura cea nouă a dragostei Sfintei Treimi, trecând cu adevărat împreună cu Hristos de la suferințele, necazurile şi întristările lumii acesteia la bucuria cea veșnică a Împărăției iubirii Sale”, scrie ÎPS Laurențiu în Pastorală.

Pastorala din acest an vorbește, în mod special, despre veridicitatea faptelor petrecute în urmă cu 2.000 de ani, veridicitate care se oglindește astăzi în realitatea vieții de astăzi. Importanța acelei zile, darul mare pe care l-a primit omenirea prin Maica Domnului, tainele creștinismului dezvăluite nouă în Noaptea Sfântă a Învierii dau însemnătatea acestei zile.

„Învierea Domnului dă sens vieții noastre. Maica Domnului nu doar ne învață acest lucru prin exemplul vieții ei, dar ne și ajută să înțelegem și să trăim această tainică realitate: Fără răstignire, fără omorârea eului egoist, fără curățire de patimi, nu există Înviere! În Biserică avem tot ceea ce ne trebuie ca să trăim veșnic în lumina Învierii, în tainicul Ierusalim, în Sionul desfătării bunătăților cerești. Pentru a putea și veșnic cu Dumnezeu trebuie să încetăm a mai săvârși păcatul și atunci, plini de curaj, vom înțelege că toate suferințele, necazurile și încercările lumii acesteia sunt îngăduite de Cel care proniază în chip înțelept viața noastră, pentru a ne întoarce prin pocăință sinceră la El. Această pedagogie dumnezeiască noi nu o înțelegem pentru că iubim toate cele ale lumii (Iac 4, 4), și nu pe cele ale Împărăției Cerurilor. De aceea, Mântuitorul nostru ne mai dă și o ultimă și negrăită șansă de a nu pierde calea și ne-o face pe Maica Sa preacurată mama noastră, pedagogul  nostru, ajutătoarea și nădejdea noastră. Spre ea să alergăm cu umilință și cu căldură cerând mila și ajutorul ei. Spre ea să ne punem toată nădejdea, crezând cu tărie că, dacă ne vom schimba viețile, dacă ne vom opri de a săvârși păcatul, ea ne va ajuta și ne va scăpa de toate necazurile lumii acesteia”, scrie în pastorală.

În final, ÎPS Laurențiu Streza ne îndeamnă să ne bucurăm de această sărbătoare Sfântă, iar anii ce vor urma și care nu vor fi deloc ușori să-i transformăm într-o nouă șansă de a-L găsi pe Dumnezeu și de a ne regăsi de pe noi înșine în Sfânta Biserică.

„Aceasta este ziua cea mare a Învierii Domnului, ziua veșnică pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm și să ne veselim în ea! Vor urma zilele, lunile și anii pe care Dumnezeu, în înțelepciunea Sa, îi va hărăzi și care nu vor trece deloc așa ușor, cum ne-ar plăcea să credem, dacă nu vom ști să îi transformăm într-o nouă șansă de a-L găsi pe Dumnezeu și de a ne regăsi pe noi înșine în Biserica lui Hristos Cel Înviat, Domnul Vieții. Cu rugăciune de mijlocire către Maica Preacurată pentru noi, Vă chemăm cu părintească dragoste la înviere sufletească, din care să izvorască faptele unei noi vieți, de frățietate și solidaritate, prin care să răscumpărăm vremurile grele prin care trecem. Hristos Cel Înviat este cu noi toți! Nu vă temeți! Nu deznădăjduiți! El a biruit lumea și prin El vom birui și noi!”

Pastorala poate fi citită integral AICI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Valentin

Acum 1 an

Iar tu ai premiat coruptii si atitudini antivaccin!
Raspunde

Ionel din viitor

Acum 1 an

E asa bine in 2035 acum ca biserica e irelevanta. Tinerii au deschis ochii si au vazut ca BOR e doar o masina de acaparat avere si manipulat masele. Acum plateste taxe si are zero influenta in politica. Nu pot sa cred ca a durat atata pana in puntul asta, dar macar s-a intamplat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus