Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

VIDEO ”Ne gândim chiar la un schimb de noapte”. Cea mai nouă autostradă a Sibiului, betonată din cărucioare suspendate ”în balans”

VIDEO ”Ne gândim chiar la un schimb de noapte”. Cea mai nouă autostradă a Sibiului, betonată din cărucioare suspendate ”în balans”

Podurile primului lot al autostrăzii Sibiu – Pitești sunt betonate cu ajutorul unui sistem de cărucioare suspendate ”în balans”, anunță constructorii. Care plănuiesc începerea lucrului și pe timp de noapte.

Aproape un sfert de miliard de lei au încasat, până în prezent, constructorii de la Porr Construct SRL pentru proiectarea și lucrările de construire a primului sector al autostrăzii care va lega Sibiul de Pitești. Pe lotul de 13,17 km lungime, avansul lucrărilor a ajuns la aproape 35%, în condițiile în care termenul de predare a obiectivului este peste aproape doi ani (28 mai 2023). 

Chiar dacă lucrările sunt înaintea graficului stabilit (circulația pe noul lot de autostradă fiind estimată a fi deschisă la începutul lui 2023), constructorii plănuiesc să înceapă lucrul și pe timp de noapte.  ”Avem în jur de 100 de oameni mobilizați ca forță de muncă în șantier. Mobilizarea este suficientă în momentul de față. Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori. Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim gata în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, spune inginerul Robert Cristea, din cadrul Porr Construct, într-un film dat publicității de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (beneficiarul lucrării).

”Cărucioare mobile în balans”

În aceleași imagini date publicității de către CNAIR, beneficiarul lucrării, constructorii de la Porr descriu tehnologiile utilizate de ei pentru amenajarea celor 27 de poduri de pe traseul autostrăzii în construcție. Podurile sunt structurile cu o deschidere mai mare de cinci metri. Acestor poduri li se adaugă, în cazul lotului de autostradă care va lega Sibiul de Boița, alte 24 de structuri de dimensiuni mai mici, care vor fi folosite pentru accesul la terenurile agricole, dar au și rolul de a asigura ”permeabilitate” în traversarea autostrăzii de către animalele sălbatice (așa-numitele ecoducte).

Iar ”picioarele” podurilor sunt conectate între ele prin structuri betonate, betonul fiind turnat printr-un sistem de cărucioare suspendate în balans. Inginerul Alexandru Bogdan a descris modul în care funcționează acest sistem. ”Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de patru sau cinci metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon. Astăzi am început montarea structurii metalice care va susține acest cărucior. Vor fi, de fapt, două cărucioare - fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca o debalansare - și după fiecare betonare tronsoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson tunat la fiecare șapte zile”, explică inginerul Alexandru Bogdan.

Filmul în care este descrisă tehnologia utilizată pe primul sector de autostradă Sibiu – Pitești a fost dat publicității pe 1 mai.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus