Luni,
27.09.2021
Ceata
Acum
10°C

VIDEO Castorii se apropie de centrul Sibiului. Unul a fost filmat în pârâul din parcul Sub Arini

VIDEO Castorii se apropie de centrul Sibiului. Unul a fost filmat în pârâul din parcul Sub Arini

După Țiglari, Muzeul Astra, pârâul Rosbach și Cibin, un castor a fost filmat în cursul serii de ieri și pe pârâul Trinkbach, din parcul Sub Arini.

Castorul a fost filmat în partea dinspre strada Ludoș a parcului Sub Arini, acolo unde în primăvara aceasta apa pârâului Trinkbach s-a acumulat ca urmare a precipitațiilor abundente. Animalul nu s-a arătat intimidat de animalele de companie din zonă și nici de trecători. După ce a speriat un câine care s-a oprit pe celălalt mal al pârâului pentru a-l studia pe ”musafir”, castorul a stropit cu apă și un sibian care alerga de-a lungul malului.

Castorii își fac tot mai des simțită prezența în Sibiu. După ce în urmă cu șase ani au apărut în Muzeul Astra, faptul că trăiesc în oraș a devenit vizibil în 2017: au început să doboare copaci în cartierul Țiglari, pe malurile pârâului Rosbach. ”În urma atenționării unui cetăţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a efectuat mai multe verificări în teren privind starea habitatelor pentru specia Castor fiber (castor), pe pârâul Rozbav. În urma acestor observaţii s-a constatat existența unui baraj specific pentru zona de hrană și odihna a speciei Castor fiber”, anunțau acum patru ani reprezentanții Agenției de protecție a mediului Sibiu. Ei atrăgeau atenția că specia Castor fiber se află pe lista celor de interes comunitar care “necesită o protecţie strictă“, astfel încât sunt interzise capturarea, vătămarea, uciderea castorilor, cât şi deteriorarea sau distrugerea habitatelor lor. Cei care încalcă aceste interdicții pot primi pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.

În primăvara anului trecut, urmele castorilor au apărut și pe malurile Cibinului, la câteva sute de metri de Piața Cibin.

Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră. În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă.

Vizualizari: 15490

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gigi

Acum 4 luni

Ardelenilor , scrieti mare de tot, ‘Nu sunt de mancare! Daca va e foame luati pateu cu fainosag!,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus