Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
32°C

Am găsit carcalete. La History

Am găsit carcalete. La History

Cred că am trecut de cel puțin 10 ori pe lângă restaurantul History, pe Avram Iancu, și mi-am promis că o să mă opresc, la un moment dat, să încerc o porție de coaste. Am avut ocazia joi, când pe la un două m-a lovit o foame de lup, pe care parcă scria: „azi e ziua coastelor ălora”. Așa că m-am înființat pe terasă și-am început să frunzăresc meniul, să văd ce mai iau pe lângă coaste. Față de momentele de după deschidere, când coastele erau cam singuratice prin meniu, History are acum un meniu cât de poate de complet și destul de interesant. Au două variante de preț pentru meniul zilei, în funcție de preparatul de la felul 2, și e un meniu zilnic foarte generos, ai de ales mai multe feluri de supă/ciorbă, mai multe preparate pentru felul doi și vine la pachet și cu un desert, nu l-am încercat pe cel de joi dar arăta delicios. Am zis că înainte de coaste să bag și-o zamă, să alunece bine și m-am hotărât pe o ciorbă de burtă, după care am mai dat o pagină, așa, de curiozitate, deși eram sigur că o să mânânc coaste. Până când, la secțiunea gustare caldă mi-a sărit în ochi un preparat dispărut în negura istoriei de cel puțin 15-20 de ani, numitul carcalete.

Pentru cei care și-au făcut studenția în regie proprie, carcaletele era religie. Că ouă și cartofi primeam toți de acasă. Cei care locuiau cu vecini ce prezintă pașaport la Boița aveau norocul să aibă în permanență în frigider o bucată din ceea ce dincolo de Carpați se numește „șuncă” iar o bucată de telemea se găsea la preț de student la orice magazin de cartier. Din cele patru elemente ieșea un preparat ce îți asigura burta plină cel puțin pentru tot restul zilei, asta dacă te mai puteai ridica de la masă după ce terminai. Pentru restul, carcaletele este o combinație de cartofi prăjiți, carne prăjită, șuncă sau slănină în cazul studenților, o paparadă din cel puțin 2 ouă turnată peste iar apoi brânză sfărâmată. Bombă calorică dătătoare de colesterol, un masă sățioasă și hrănitoare care te ținea lejer până la următorul carcalete. Așa de poftă mi s-a făcut de am abandonat imediat gândul coastelor. Am încercat să nu mă reped cu ciorba, am mâncat-o tacticos și mulțumit pentru că e una dintre cele mai bune ciorbe de burtă la restaurantele din zona centrală, lucru, de altfel, foarte rar. De când am văzut farfuria cu carcaletele am știut că dacă o să termin măcar jumătate, mi se va decerna cel puțin o medalie. M-am străduit, aproape 15 minute pe ceas, să dovedesc cât mai mult din muntele de mâncare ce mi se afișa în față, dar n-am reușit să ating nici măcar jumătate, chiar dacă am încercat să o mai reglez din murături. E, pur și simplu, o mâncare atât de sățioasă încât îți trebuie o zi de post negru înainte ca să termini porția. Am lăsat 55 de lei pentru cele două preparate și, din când în când, voi mai trece pe la History pentru un carcalete, și măcar să ținem amintirea vie.   

Vizualizari: 3477

Comentarii

4 comentarii

Master chef

Acum 1 lună

Ambele preparate arata groaznic! Trebuie sa fii cu adevarat flamand ca sa te atingi de asa ceva!
Raspunde

Carcalete

Acum 1 lună

Şi acum, câteva cuvinte despre celalat carcalete, o bautura de vara. Apariţia acestui tip de băutură se pierde în negura anilor. Se spune totuşi, că a apărut într-o perioadă când vinurile au fost foarte seci, chiar acre şi s-a născut nevoia de a le îndulci. Reteta clasică este : 20% sirop, 70% vin şi 10% sifon sau apă minerală, desigur după plăcerea fiecăruia...Cel mai bun se face cu sirop de vişine, dar poate fi folosit şi sirop din alte fructe. În Spania carcaletele se numeste calimocho. Cat despre „azi e ziua coastelor ălora”, ar fi bine sa o mai raresti cu restaurantele si sa te mai duci la scoala!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 lună

Dupa nume, History, in acest restaurant ar trebui sa se serveasca bucate alese, nu ciorba camionagiilor si mancarea omului sarac...
Raspunde

Lorin

Acum 1 lună

citind titlul, am fost putin confuz... pentru mine, carcalete este un gandac mare de bucatarie. era plin de ei prin caminele studentesti din anii 90...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus