Vineri,
18.06.2021
Parțial Noros
Acum
25°C

”Sper să depășim orgoliile”. Unii primari s-au răzgândit, văd Zona metropolitană Sibiu ca și înfăptuită și au primul proiect în gând

”Sper să depășim orgoliile”. Unii primari s-au răzgândit, văd Zona metropolitană Sibiu ca și înfăptuită și au primul proiect în gând

După cum și la începutul mandatului trecut primarii din jurul Sibiului se întâlneau pentru a discuta despre cum să asocieze localitățile pe care au fost aleși să le conducă într-o zonă metropolitană (vezi foto principală), și la începutul acestui mandat discuțiile au fost reluate. De această dată, însă, primarii consideră că asocierea va fi realizată fără doar și poate. Iar primul proiect metropolitan este evident pentru toți: dezvoltarea mobilității între localități.

Sfârșitul lunii iulie 2021 este termenul pe care Astrid Fodor, primarul Sibiului, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean, și Adrian Bibu, administratorul județului, și l-au asumat pentru identificarea ”soluției juridice optime” în vederea realizării unei zone metropolitane în jurul municipiului Sibiu.

Discuții în care, în cele din urmă, cuvântul decisiv îl vor avea primarii localităților aflate pe o rază de 30 de km în jurul Sibiului, zonă asupra căreia se va putea întinde asocierea metropolitană. Iar acum patru ani, această putere a fiecărui primar de ”a-și vedea singur de drum” a blocat realizarea zonei metropolitane, cu toate încercările de resuscitare a acestui demers venite din partea filialei locale a Asociației comunelor din România.

Seuchea s-a râzgândit. Gheorghe Huja: ”eu am fost de acord și data trecută”. 

După anunțul făcut de primarul Sibiului și conducerea CJ Sibiu, Turnul Sfatului a luat legătura cu mai mulți primari din imediata apropiere a municipiului. Declarativ, nimic nu mai poate sta în calea realizării zonei metropolitane, arată primarii.

Gheorghe Huja, primarul Cisnădiei, aflat la al treilea mandat, consideră că blocajele de acum patru ani nu mai sunt un obstacol. ”Eu zic că impedimentele pot fi depășite. Eu am fost de acord și data trecută, când nu știu de ce s-a blocat inițiativa, dar eu sunt pentru constituirea acestei zone metropolitană. Important este să înceapă să funcționeze această zonă metropolitană. Mă bucur că există din nou deschiderea pentru un astfel de proiect, este important și interesant”, declară Huja.

Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie

Asocierea metropolitană la care toate localitățile vor trebui să contribuie inclusiv financiar ar trebui să aibă în vedere, în primul rând, relațiile de comunicare între localități, consideră primarul Cisnădiei. ”Sunt foarte multe lucruri de făcut. Noi, la Cisnădie, de exemplu, am avea în vedere legăturile cu Sibiul, de la piste de biciclete până la cea ferată. Asta pentru că era vorba la un moment dat și de faptul că se va amenaja un tren interurban de la Cisnădie la Sibiu pe liniile existente”, arată Gheorghe Huja.

În urmă cu patru ani, primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea, era de părere că locuitorii care l-au ales nu ar fi de acord cu o zonă metropolitană, de teama creșterii impozitelor la nivel local. Acum, primarul Cristianului consideră că realizarea zonei metropolitane are drumul deschis. ”Când vom fi chemați să discutăm, atunci ne vom spune și noi punctul de vedere. Din privința mea, da, impedimentele care ne-au blocat data trecută au fost depășite. Noi nu am cerut decât să se rezolve problema transportului. Să se lungească liniile de transport până din Sibiu până în Cristian. Sunt patru kilometri. Nu am avut pretenții mari, asta au cerut cam toți colegii, rezolvarea unui sistem public de transport. Cred că da, de această dată vom reuși”, declară, acum, Cristian Seuchea pentru Turnul Sfatului.

Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian

Orgolii

Președinte al filialei sibiene a Asociației comunelor din România, Valentin Ivan – cel care conduce comuna Sadu de aproape 17 ani – este printre puținii primari care și în mandatul trecut a încercat să readucă la viață proiectul zonei metropolitane. După atâtea discuții, Valentin Ivan pune accentul pe cuvântul ”maturitate”. 

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu

”Eu am toată convingerea că discutăm cu toată maturitatea, nu doar administrativă, ci și politică. Este un demers la care noi am avut timpii de așteptare nu epuizați, dar întinși la maxim. Ne dorim realizarea acestui proiect, am mai spus-o: este cea mai importantă formă de uniune privind dezvoltarea urbană și peri-urbană. Nu există o altă formă de asociere statuată de lege, decât zona metropolitană. Primul proiect nici nu știu cum să îl prioritizez, având în vedere că importante sunt toate. De la conectivitate și până la servicii publice, integrare urbanistică... sunt multe”.

Valentin Ivan insistă pe faptul că, de fapt, asocierea localităților într-o zonă metropolitană nu va știrbi din autonomia primarilor. ”Eu sper să depășim orgoliile acestea. Din punctul meu de vedere, în trecut nu a fost vorba decât de niște neînțelegeri în ceea ce privește statutul nostru. Într-o zonă metropolitană nu își pierde nimeni identitatea, autonomia ori forma de organizare administrativă. Din contră, se întăresc toate acestea”.

”De această dată”

Între Primăria Sibiu și Primăria Șelimbăr, în ultimii ani s-au semnat mai multe protocoale de colaborare pe proiecte de mobilitate. Prin urmare, din punctul de vedere al primarului din Șelimbăr, Marius Grecu, înregistrarea personalității juridice a Zonei metropolitane nu mai poate întâlni obstacole. ”Eu am mai discutat și cu doamna Fodor și cu doamna Cîmpean pe acest subiect. Cu siguranță de această dată vom pune bazele unei astfel de zone. Este înspre binele locuitorilor județului Sibiu și cred că va fi un real succes. Mi-aș dori ca această inițiativă să nu fie politizată”.

Astrid Fodor, primarul Sibiului, și Marius Grecu, primarul Șelimbărului, la semnarea protocolului pentru proiectul unui tren interurban

Legarea Sibiului de Șelimbăr prin linii de transport local ar fi proiectul de căpătâi pentru primarul Marius Grecu. ”După ce am discutat cu locuitorii comunei Șelimbăr și cu doamna Fodor, primul proiect al Zonei metropolitane ar trebui să fie transportul public local. Pe tema aceasta, de altfel, am mai avut discuții cu doamna primar a Sibiului, este deschisă colaborării și dorește implementarea unor astfel de proiecte”.

Pentru primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan, o apropiere între administrațiile din Cisnădie și Sibiu reprezintă un semn bun pentru zona metropolitană. ”Am avut și eu o discuție cu administratorul județului, Adrian Bibu, pe acest subiect și cred că de această dată putem înainta cu acest proiect, având în vedere anii care au trecut de la demararea discuțiilor. Mai ales dacă și cei de la Cisnădie au o relație mai bună cu cei de la Sibiu acum”.

Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari

Și pentru Bucur Bogdan tot chestiunea transportului public și a infrastructurii de mobilitate ar fi de căpătâi între problemele care ar trebui gestionate de o viitoare asociere metropolitană. ”Mă refer atât infrastructura auto, cât și la cea pentru de biciclete. În special pentru a se asigura legăturile necesare cetățenilor din localitățile din jurul Sibiului cu locurile de muncă”.

Sibiul – prima vioară

În comunicatul de săptămâna trecută, prin care era anunțată reluarea discuțiilor pentru zona metropolitană, primarul Sibiului, Astrid Fodor, punea accentul pe faptul că, în cadrul viitoarei asocieri, reprezentanții municipiului ar trebui să aibă o putere de decizie mai mare. "Pentru ca zonele metropolitane să fie funcționale, este nevoie de un cadru legal eficient și flexibil, astfel încât să dea posibilitatea fiecărei zone să opteze pentru modelul administrativ cel mai potrivit pentru nevoile sale. De asemenea, este important ca municipiilor, motoare de dezvoltare ale zonei metropolitane, să li se atribuie o mai mare competență decizională în proiectele comune”, declară Astrid Fodor, conform sursei citate.

Citește și Fodor, Cîmpean și Bibu promit înființarea Zonei metropolitane Sibiu. Unde s-a blocat ”vechea” zonă?

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Iliescu

Acum 1 lună

Modelul de sacou (cravata eventual) si forma mustatii indica exact spatiul mioritic unde "primareste" fiecare din poza de mai sus :) :) :)
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Exista tarani domni si domni tarani... Cei din poza de grup fac parte din a doua categorie.
Raspunde

Birtu

Acum 1 lună

In sfarsit primaria lucreaza pentru binele locuitorilor din oras. :)))))

Raspunde

John

Acum 1 lună

Pai dupa ce au facut prapad cu dezvoltarea urbanistica in comunele pe care le pastoresc, acum arunca pisica spre zona metropolitana! Idiotii astia nu au facut o cresa, o gradinita, o scoala, un spital, nimic, doar au dat autorizatii de constructie pe 200 mp de case p+2, adevarate pesteri in care nici soarele nu patrunde! Toti acesti asa-zisi primari, ar trebui intai sa raspunda penal pt haosul urbanistic pe care l-au creat, si demisi imediat!
Raspunde

Rozi

Acum 1 lună

Mai, da' pe ROZALINDA n-o baga nimeni in seama?
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Orgolii? Ce orgolii mai nespalatilor si incompetentilor? Voi nu va vedeti cum aratati si ce fetze aveti? ca inca va pica urda dintre dinti, oieri de generatia x ajunsi in functii publice doar pe baza la tonele de lana "donate" persoanelor cheie. Auzi ca ei ca orgolii, cred ca jumtate din voi nici nu stiti sa va scrieti corect numele! Si in fruntea incompetentilor, frau Cora, bunicuta care sede comod pe excedente de 80+ milioane de euro! Hai***!

Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Pai cum sa nu fie huja de acord cu zona metropolitana? Poate mai reglează zona metropolitana anarhia din cartierul vedeta al satului "condus" de el. Dacă el n-a fost în stare de mai mult, măcar va putea arunca pisică moarta în curtea "metropolei" ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus