Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Pe pajiștea Sub Arinilor refula canalizarea. Apă Canal a intervenit: mizeriile sunt deversate acum direct în Trinkbach

Pe pajiștea Sub Arinilor refula canalizarea. Apă Canal a intervenit: mizeriile sunt deversate acum direct în Trinkbach

Un canal din care refulau inclusiv mizerii specifice apelor reziduale menajere a fost reparat de reprezentanții societății Apă Canal din Sibiu. De acum încolo, mizeriile vor fi deversate direct în pârâul care traversează parcul Sub Arini. Adică în Trinkbach (în traducere din germană, ”pârâul cu apă de băut”).

În partea dinspre Valea Aurie a celui mai mare parc al Sibiului, de mai mulți ani se manifesta o disfuncționalitate a sistemului de canalizare. În sensul că la fiecare ploaie mai puternică de peste vară, canalizarea refula în mijlocul spațiului verde. Mirosurile și urmele lăsate pe iarba parcului de aceste incidente (hârtii, foarte multe șervețele de unică folosință, miros specific apei reziduale menajere) indicau în mod evident că apa care inunda o parte a parcului nu este colectată doar din rețeaua pluvială.

Anul acesta, cei de la Apă Canal au intervenit pentru a remedia defecțiunile de acolo. Prin urmare, au săpat în zona canalului care refula după ploile torențiale și au introdus o țeavă care să preia, de acum încolo, supra-plinul și să îl golească direct în pârâul Trinkbach.

Zona parcului în care au fost realizate aceste lucrări este cea din apropierea intersecției străzilor Theodor Aman – Ion Sion.

Cum descriu autoritățile lucrarea

Prin intermediul Primăriei Sibiu, reprezentanții SC Apă Canal Sibiu SA au arătat că lucrările respective au vizat ”un colector unitar din beton care preia rețelele de canalizare unitare și pluviale din cartierul Valea Aurie, precum și de pe străzile Mihaly, Cindrel, Bobâlna, Ion Sion, Orlat, Amnaș și Grigorescu”.

După cum descriu reprezentanții administrației locale, cei de la Apă Canal nu au avut deloc în considerare că în respectivul colector ajung și ape reziduale menajere, nu doar apă de ploaie. ”Lucrarea se referă la reabilitarea unui deversor de ape pluviale din colectorul DN 1000 existent. Acest deversor are rolul de a prelua vârfurile de debite pluviale care apar de 3-4 ori pe an, la ploi de mare abundență căzute în zona Valea Aurie – Calea Poplăcii. La ploi torențiale și de lungă durată, colectorul unitar se încarcă până la partea superioară a căminelor de vizitare situate în albia lacurilor fiind înregistrate situații când apa de ploaie a refulat prin capacele de cămine. Precizăm faptul că aceste acumulări nepermanente sunt destinate tocmai preluării, retenției si evacuării controlate a apelor de ploaie, cu scopul protejării incintelor și imobilelor din aval, traversate de pârâul Trinkbach”, comunică reprezentanții administrației locale.

Lucrarea în urma căreia deversările de apă de ploaie contaminată cu ape reziduale menajere ajung în Trinkbach a primit aviz și de la Apele Române. În urma solicitării Turnul Sfatului referitoare la aviz, reprezentanții Sistemului de gospodărire a apelor Sibiu au și efectuat o inspecție. ”La data și ora controlului, 10 mai 2021, ora 09:20, pe conducta care debușează în pârâul Trinkbach nu se evacuau ape de nicio natură”.

Semințe de gazon

La o zi după ce Turnul Sfatului a solicitat în scris celor de la Apă Canal detalii despre lucrarea efectuată în parcul Sub Arini, terenul răscolit în ianuarie pentru introducerea țevii în discuție a fost înconjurat cu câteva crengi rupte din apropiere și înfipte în pământ. Pe aceste crengi a fost agățată o bandă de plastic, iar pe pământul bătătorit au fost aruncate semințe de gazon. Câteva zile mai târziu, banda de protecție a dispărut, iar cea mai mare parte din semințe n-a mai apucat să ajungă în pământ.

O astfel de acțiune de readucere a spațiului verde la stadiul inițial este programată și câteva zeci de metri mai departe. Unde, la fel, cei de la Apă Canal au intervenit pentru remedierea unei defecțiuni care se manifesta de câțiva ani: o țeavă (DN500) pentru transportul apei potabile către zona centrală a Sibiului era avariată, zona fiind în continuu îmbibată cu apă. Avaria a fost remediată luna trecută. ”Din cauza defectului, zona din jur, pe o suprafață foarte mare, s-a îmbibat cu  apă astfel că pentru o amenajare finală și înierbare mai trebuie așteptat o perioadă pentru drenarea și uscarea pământului rezultat”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu despre cealaltă lucrare efectuată de Apă Canal în parcul Sub Arini.

Pentru refacerea spațiului verde afectat de cea de-a doua intervenție recentă în parc a celor de la Apă Canal așteaptă să se usuce pământul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Agdfgdg

Acum 2 ani

deci care stau de-a lungul Trinkbach-ului de aia sesiseaza miros de fecale si vad mizerii in apa... Deci apa canal in loc sa verifice complet teava la care au facut aceasta racordare si sa verifice care locuitori din aval s-au legat abuziv la teava de ape metorice au facut o romaneasca si de suferit avem tot noi in timp ce nesimtitii aia care isi arunca rahatul in apa de ploaie o duc bine mersi inainte... :(
Raspunde

Miron Florea

Acum 2 ani

Treaba neamteasca nu gluma!
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Papagalii astia se acopera unuii pe altii. Incompetenta ii caracterizeaza. Isi bat joc de noi cum vor ei aburindu-ne cu actiuni Smart City. Iar Apa Canal se lauda cu milioane de euro de la UE si da drumul la rahat in mijlocul parcului. Garda de Mediu, DSP, ISU, Politia, dorm?
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Las' ca merge si asa...Singura tangenta a turistului cu Trinckback -ul este in Muzeul satului si in Zoo.
Raspunde

Bebe

Acum 2 ani

Apropo de canalizare si ape,in imediata apropiere a strazii Ludos pe unde subtraverseaza latura secundara a Tinbachului cam la 50 de m. o parte din acest parau intra in reteaua de canalzare defecta (reteaua de canalizare subtraverseaza albia acestui parau) ,care retea este defecta de ani de zile(este chiar linga un stilp de telefoane din lemn), si normal cind ploua mai mult canalizarea nu face fata ,oare nu exista riscul sa se colmateze canalizarea. Nu stiu cum ce care administreaza acest sector nu au luat masuri de remediere.
Raspunde

Bebe

Acum 2 ani

Buna ziua, Referitor la canalizare,in imediata apropiere a strazii Ludos pe unde subtraverseaza latura secundara a Trynbachului cam la 50 m ,o parte din acest parau intra in reteaua de canalizare care este defecta de ani de zile(este un stalp de telegraf in apropiere)si normal cand ploua mai mult canalizarea nu mai face fata ,nu stiu cum cei care administreaza acest sector nu au luat masuri : oare nu exista riscul sa se colmateze canalizarea din zona ?
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Incredibil... O fi asta "lucrul bine facut"? Oricum, cei de la apa-canal sunt "experti". Pe Hategului mai demult s-a facut "modernizare". Dupa asta a inceput sa puta rau canalizarea in partea dintre Maramuresului si Scoala. Anul asta s-a facut alta "modernizare" si drept urmare acum cand pute, pute infernal. Si mai sunt strazi dinastea "modernizate" care inainte nu puteau si acum put.
Raspunde

Gyula

Acum 2 ani

Romania lucrului bine facut.
Raspunde

Mihai Coman

Acum 2 ani

Parca Maier era cel mai tare din galaxie, cu milioane de euro aduse de la el din pivnita. Iar primaria lucrului bine facut gandeste smart cu ani lumina inaintea oricarei alte primarii din Europa. Suntem sibieni, nu e de ajuns?
Raspunde

Dori

Acum 2 ani

Parcul se numeste Sub Arini. Autorul greseste intitulind...subariniului!! de tot ...hazul!!? Forma subariniului inlocuieste incorect forma SUB ARINILOR. Nu stie nimeni gramatica in redactie?
Raspunde

Alexandru graur

Acum 2 ani

Poate vrei sa-i inveti matale!
Raspunde

@Dori

Acum 2 ani

Nu ai înteles nimic, precum nici gramatica nu ti-e cunoscuta. Dori se la ce vine? De la vasile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus