Vineri,
18.06.2021
Parțial Noros
Acum
25°C

Bloc de zece etaje pe locul de joacă? Proprietar: ”Eu, personal, nu am nici intenția, nici banii să construiesc blocuri”

Bloc de zece etaje pe locul de joacă? Proprietar: ”Eu, personal, nu am nici intenția, nici banii să construiesc blocuri”

O postare pe rețelele de socializare a stârnit neliniște în Sibiu, în cursul zilei de vineri. Pe pagina ”Banii noștri” se prezenta decizia instanței care îi permitea proprietarului unui teren de pe Valea Săpunului - loc unde până de curând a existat un loc de joacă amenajat de primăria Sibiu, să construiască imobile cu regim maxim de înălțime zece etaje. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă Ioana Kirculescu Kimacowicz pentru a vedea situația și din cealaltă perspectivă.

”Proprietara terenului fostului loc de joacă de pe Valea Săpunului, care a fost retrocedat pentru că Primăria Sibiu a amenajat locul de joacă fără autorizaţie, a obţinut în instanţă încadrarea parcelei într-o zonă construibilă, cu regim de înălţime P+4, P+10”, scria ieri Banii noștri.

Povestea terenului retrocedat, pe care se afla un loc de joacă, a început în 2019. Atunci, peste 20 de locatari ai Aleei Șelimbăr, alături de copiii lor, au protestat în stradă nemulțumiți că locul de joacă a fost ras de utilaje de construcție. Măsura venea după ce proprietarul terenului a obținut în instanță drepturile asupra lui, la capătul unui proces demarat încă din 2014. Primăria, care avea un loc de joacă pe un teren privat, a fost nevoită de demoleze tot și să amenajeze un alt spațiu pentru copii, în imediata vecinătate.

”În urma deciziei nstanței Judecătorești, Primăria Sibiu are obligația să elibereze terenul, elementele din acest loc de joacă urmând să fie relocate în zonă, cât mai aproape de terenul în cauză, după ce se va analiza situația juridică a terenurilor”, transmiteau atunci reprezentanții municipalității.

De partea cealaltă, proprietarul spune că a suferit zeci de ani din cauza regimului comunist, ea, părinții și bunii fiind aruncați în stradă, la propriu. Redobândirea pe cale legală a dreptului la proprietate a fost, astfel, doar o palidă consolare.

”Acolo era grădină cu pomi, era o casă, aveam livadă. Totul a fost luat pur și simplu. Străbunica mea a primit un mic apartament înghesuit, în care n-a putut trăi prea mult, iar după moartea ei l-am pierdut și pe acela. Eu mă întorc periodic în Sibiu pentru că este orașul meu de suflet, casa mea, și când vin stau pe la hotel sau pe la prieteni. Nu am greșit cu nimic, nu am cerut nimic din ce nu este dreptul meu. Eu îi rog pe oamenii care au ieșit astăzi să protesteze să înțeleagă că nu au de ce să se agite. Ei sau părinții lor au primit gratis o locuință, eu și familia mea am pierdut totul. Oamenii au trăit o viață pe terenurile mele. Bună, rea, au avut ceva. Eu nu am avut nimic.

Și acum, la bătrânețe, după nu știu câți ani de procese, mă apuc să strâng bani din pensie să plătesc impozit pe un teren pe care pot doar să mă joc... la propriu”, spunea în 2019 pentru Turnul Sfatului Ioana Kimakowicz Kirculescu.

Ulterior, în anul 2020, doamna Kirculescu a început reglementarea urbanistică a terenului pentru a vedea ce se poate face cu el și ce nu. Anul acesta, Tribunalul Sibiu a anulat parţial hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat PUG-ul Sibiului în sensul schimbării încadrării funcţionale pentru terenul retrocedat din zonă verde în teren construibil.

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, doamna Ioana Kimakowicz Kirculescu a declarat că nu are nici intenția și nici situația financiară ca să-i permită construirea unui bloc, admițând totuși că nu știe care va fi soarta terenului.

”Eu, personal, nu am nici intenția, nici banii să construiesc blocuri. Ideea mea era să refac micul muzeu al familiei, care a fost distrus prin sistematizare și nu există nicio șansă să-l refacă statul, dar din păcate, acum nu am posibilitatea și nici energia să mă ocup. Nu știu care va fi soarta terenului”, a explicat doamna Kirculescu.

Cât privește temerile vecinilor, Ioana Kimakowicz Kirculescu spune că nu face altceva decât să respecte legea și să-și ia înapoi ceea ce îi aparține de drept.

”Pe noi nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să construiască pe terenurile noastre blocuri, dacă suntem de acord să se distrugă casa, grădinile, livada, grajdul, dacă avem unde sa ducem vaca și celelalte animale. S-au împlinit 20 de ani de la Legea 10, prin care statul e obligat să retrocedeze sau compenseze in cazul bunurilor distruse, unde a fost construit peste, timp in care primăria niciodată nu mi-a rezolvat nimic, deși treceam cât de des puteam, doar prin avocat am recuperat această parte și omul trebuie plătit. Vecinii care se plâng stau bine-mersi la căldurică în blocurile construite pe terenurile luate de la familia mea și pentru care terenuri nici acum nu am primit nici un ban din despăgubirea ce o aștept de 20 de ani!”, a concluzionat Ioana Kimakowicz Kirculescu.

Vizualizari: 16854

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Livian Predescu

Acum 1 lună

Dar noi cand venim la Sb sa va ridicam nivelul de trai si sa platim impozite din locurile de munca prost platite unde vreti sa stam?! In nisipul copiilor, pe leagane?! Aveti respect pentru cei ce va scot din foame si construiti blocuri pentru noi, salvatorii vostri!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

are dreptate doamna, proprietatea e sfanta. pe de alta parte, regimul maxim de inaltime e stabilit de altii, chiar daca e proprietatea ta. problema e deci la primarie, ca ar lasa sa se faca P+10 acolo. da, stiu ca oamenii din jur ar vrea sa nu fie construit nimic...pai sa faca cheta si sa cumpere terenul.
Raspunde

Zacuscă

Acum 1 lună

Proprietatea e sfanta ?..... dar cine da dreptul unui proprietar cum zici tu sfant, sa aglomereze o zona si sa ia perspectivele vecinilor ? Nimic nu e sfant, domnule...Kukuruku. Sfant e sa nu fii hapsan si sa poti sa faci lucruri bune.... nu sa te arunci la bani si "dupa mine potopul", ca te-ai gasit proprietar. Aia e mentalitate de individ primitiv, care altceva nu poate intelege... nu e nimic sfant in proprietea cu care vrei sa distrugi o zona.
Raspunde

Claus

Acum 1 lună

Dc inghesuiala? Este loc garla in jurul Sibiului,aerisit poti construi locuri de parcare,spatii pt cei mici,s-ar investi si in niste afterschool uri,nu ar mai fi aglomerat,poluare. Nu avem deloc imaginatie,nici macar nu stim sa privim la cei mai avansati ca noi,noi ne inghesuim in mijloc,abia gasesti loc de parcare,respiri dioxid de carbon,si basca,mai dai si dublu pt o maghernita construita ieftin si nesigura.
Raspunde

@livian

Acum 1 lună

Ce-ti mai place nisipul și mai ales sa-ti bagi capul în el. Dacă sunt prost plătite de ce veniți? Nivelul de trai îl ridica altii, nu tu care te indatorezi 30 de ani ca să te plângi tot atâția...
Raspunde

Livian Predescu

Acum 1 lună

Rasismul sibienilor mandri iti iese prin toti porii, mergi la ooooiii!
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Sentinta e in prima instanta , sunt curios daca primaria a facut apel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus