Dacă suprapunem graficele privind mortalitatea Gripei spaniole cu cele din timpul pandemiei de COVID vom vedea că aliniază aproape perfect. La fel și cu cazurile noi. Datele de acum 100 de ani ne arată că pandemia Gripei spaniole s-a încheiat după un al patrulea val, unul apărut doar în anumite zone pe glob.
Acum un secol, omenirea a fost lovită de ceea ce epidemiologii aveau să numească ”cea mai gravă pandemie care a avut loc în timpurile moderne”. Un virus gripal cu o mortalitate nemaiîntâlnită până atunci a infectat 500 de milioane de oameni, aproximativ o treime din populația existentă pe glob. Estimările (pe care specialiștii le consideră inexacte, având în vedere slaba capacitate statistică din acele vremuri, dar și perioada care s-a suprapus cu Primul Război Mondial) arată că au fost între 20 și 50 de milioane de morți, unele rapoarte ajungând chiar până la 100 de milioane de victime.
Spital improvizat pentru pacienți în 1919. Sursa foto: BBC.com
Gripa spaniolă a avut patru valuri - unul la începutul lui 1918, apoi în toamna aceluiași an, acoperind lunile octombrie, noiembrie și decembrie, iar cel de-al treilea, mai mic decât cel precedent, în lunile martie-aprilie 1919. Ultimul val (care nu mai apare în graficele descoperite de noi) s-a produs după încă un an, în 1920, însă numai în anumite zone de pe mapamond. Cel mai multe surse prezintă doar trei valuri pandemice, al patrulea, produs în primăvara anului 1920 fiind prezent doar în New York, Elveția, Scandinavia și câteva insule din America de Sud. În New York City s-au raportat 6.374 de decese între decembrie 1919 și aprilie 2020, aproape jumătate din câte s-au produs în primul val al Gripei spaniole, produs în primăvara lui 1918.
În cazul pandemiei de coronavirus, cel puțin în Europa, avem aproape exact aceeași situație: trei valuri pandemice, care se suprapun ca și dată cu ce a fost în urmă cu 100 de ani. Specialiștii chestionați de noi consideră că, și de această dată, pandemia nu se va opri aici și că vom avea și alte valuri în locurile în care nu se va produce o ”imunitate de turmă”. La fel ca în urmă cu o sută de ani.
”Vor fi zone cu acoperire mică de vaccinare unde vor mai apărea valuri de SARS-COV2 în acest an”
Valentin Pârvu, biostatistician născut în Sibiu, cu o experiență de 15 ani în Statele Unite ale Americii, spune că această similaritate ține foarte mult de anotimpuri și de felul în care oamenii interacționează. ”Suprapunerea valurilor se explică prin sezonalitatea gripei, cât și a coronavirusurilor. Transmisibilitatea scade vara pentru ambele tipuri, dar nu dispar. Nu este o coincidență că, în fiecare toamnă, în jur de noiembrie, apare un nou val de gripă. Impactul valurilor în SUA și Europa e mai mare decat în zone tropicale, din cauza climei. Există și diferențe între cele două virusuri, dar ambele sunt influențate de climat și de compartmente sociale, aglomerări în interior când vremea e rece”, spune Valentin Pârvu.
Întrebat când consideră că se va încheia această pandemie, Pârvu susține că, în opinia sa, vom avea în continuare valuri, în zonele rămase neimunizate. ”Cel mai bine la întrebarea asta ar fi să răspundă un epidemiolog. Părerea mea e că vor fi zone cu acoperire mică de vaccinare, unde vor mai apărea valuri de SARS-COV2 în acest an. E greu de prevăzut evoluția pe plan local, fiindcă depinde mult de ce se întâmplă regional și chiar global. Până când nu se stinge pandemia la nivel mondial, regiunile cu populație neimunizată vor continua să sufere valuri locale, din cauza mobilității mari la nivel global”, explică Valentin Pârvu.
”Avem de-a face cu un cu totul alt tip de virus”
Dr. Georgeta Marga, medic primar epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile Sibiu, ne-a declarat că nu ar dori să facă o analiză a acestei situații, pentru că datele legate de Gripa spaniolă sunt foarte puține, însă admite că situația prezentată de Turnul Sfatului este de analizat în profunzime. ”Este extrem de interesant ce ne-ați prezentat, însă nu aș dori să fac o analiză sau un comentariu pe acest subiect, pentru că lipsesc foarte multe date. Nu avem foarte multe cifre legate de Gripa spaniolă și e și foarte greu de comparat, pentru că avem de-a face cu un cu totul alt tip de virus. În plus, dinamica socială este schimbată, ar trebui o analiză extrem de amănunțită. Este un subiect pentru colegii noștri de la Institutul Național de Sănătate Publică”, spune doctorul sibian.
Suprapunerea graficului mortalității din 1918-1919 din Londa, Berlin, Paris și New-York, cu graficul deceselor în Sibiu între 2020-2021
Gripa spaniolă a fost provocată de o tulpină a virusului H1N1 (virus gripal), în timp de SARS CoV-2 este un coronavirus. Ambele virusuri afectează aparatul respirator, însă există anumite diferențe. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, viteza de transmitere este un punct important care diferențiază cei doi viruși. Virusurile gripale au o perioadă de incubație mai scurtă (timpul de la infecție până la apariția simptomelor) și un interval serial mai scurt (timpul dintre cazurile succesive) . De exemplu, intervalul serial pentru virusul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, în timp ce pentru virusul gripal, intervalul serial este de 3 zile. Aceasta înseamnă că gripa se poate răspândi mai repede decât COVID-19. Mai mult, numărul de reproducere a virusului - numărul de infecții secundare generate de la un individ infectat - este între 2 și 2,5 pentru virusul COVID-19, mai mare decât pentru gripă.
De ce s-a oprit Gripa spaniolă?
Specialiștii susțin că sfârşitul pandemiei începute în 1918 s-a încheiat atunci când societatea a reuşit să dezvolte aşa-numita „imunitate de turmă”. De fapt, virusul nu a dispărut niciodată în totalitate. „Au fost găsite urme ale aceluiaşi virus în alţi viruşi gripali. Gripa spaniolă a continuat să apară, să sufere mutaţii şi să dobândească materialul genetic al altor viruşi”, spune Dr. Benito Almirante, şeful unităţii de boli infecţioase din cadrul spitalului Vall d'Hebron din Barcelona, citat de Euronews. De exemplu, gripa din 2009 a avut elementele genetice ale unor viruşi anteriori, aşa că oamenii mai în vârstă au fost mai bine protejaţi decât cei tineri. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu gripa spaniolă, cei trecuţi de 30 de ani având şanse mai mari de supravieţuire. Cel mai probabil, situaţia se datorează faptului că generaţia de peste 30 de ani a trecut prin aşa-numita gripă rusească din 1889 şi 1890.
Spre deosebire de Gripa spaniolă, SARS Cov-2 este un virus nou, cu care omenirea nu s-a mai întâlnit, astfel că singura șansă, pe lângă imunitatea de masă, este vaccinarea.
Va dispărea Covid-19?
Chiar și cu o campanie de vaccinare globală, mulți dintre specialiști consideră că virusul Sars-Cov-2 este imposibil de eradicat. Un viitor ”fără covid” este imposibil, însă nu mai este de speriat.
Spre deosebire de acum un secol, când mobilitatea la nivel global era mult mai redusă – să ne imaginăm în cât timp și de câte persoane se parcurgea atunci un drum între China și Italia (primele focare pandemice de acum) și care este situația astăzi – de această dată o pandemie este mult mai greu de prevenit și gestionat. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature, cei peste 100 de imunologi chestionați au răspuns, în proporție de peste 90%, că virusul nu va dispărea. El va suferi în continuare mutații și va avea izbucniri endemice în grupurile de populație nevaccinate. Chiar dacă cele mai negre zile ale pandemiei de coronavirus par să fi luat sfârșit, nu trebuie să uităm că, deocamdată, nu am ajuns la cifrele necesare pentru o imunizare de grup: peste 70% din populație ar trebui să fie vaccinată cu ambele doze, ca să avem siguranța că putem controla fără probleme eventuale noi focare, în viitor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: gripa spaniola , grafic , Sibiu , comparatie ,
Vizualizari: 5626
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Dragoș
Acum 42 minute
Un sibian
Acum 42 minute
Diaspora
Acum 48 minute
@Spartoe
Acum 52 minute
@Sibian