Duminică,
13.06.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Un sibian a creat o platformă care ne învață să citim eficient. „Am ajuns la 850 de cuvinte pe minut”

Un sibian a creat o platformă care ne învață să citim eficient. „Am ajuns la 850 de cuvinte pe minut”

De la lucrarea de licență la Facultatea de Psihologie, în anul 2012, până la o afacere online în care au fost investiți deja 150.000 de lei - așa se rezumă povestea de succes a unui sibian și a platformei sale online, prin care oamenii învață să citească rapid. 

Pasionat încă din liceu de mintea umană și modul în care ea funcționează, Călin Dragoman și-a dorit o mare parte din viață să urmeze studiile unei facultăți de psihologie. În 2010 a reușit să facă acest lucru, iar atunci când a ajuns la partea de elaborare a licenței, în ultimul an de studii, sibianul a început să elaboreze o platformă de instruire în citirea rapidă optimizată. Totul a pornit în anul 2012, iar un an mai târziu platforma era pregătită. Prima dată, Călin a testat-o pe el însuși.  

„În ianuarie 2013, când a fost gata programul de măsurare a vitezei de citire, aveam o viteză de 230 cpm (cuvinte pe minut). Aceasta a fost prima măsurare a vitezei mele de citire. Apoi, până în martie 2013, m-am antrenat cu programul dar în mod nesistematic, în timp ce testam să vad dacă funcționează corespunzător. Apoi am făcut o nouă testare a vitezei de citire. Era 330 cpm. Ulterior am văzut și cum m-a ajutat practic această creștere a vitezei de citire. În ianuarie citeam un curs de psihologie de 100 de pagini în aproximativ 6 ore. Din martie, aceleași 100 de pagini de curs de psihologie le citeam în aproximativ 4 ore. Apoi m-am antrenat sistematic și acum citesc cu aproximativ 850 cpm”, povestește sibianul în vârstă de 52 de ani.

Platforma creată de Călin Dragoman se numește SpeeRead. Până în 2015, programele de instruire în citirea rapidă optimizată au funcționat offline și abia din acel an a lansat prima platforma - www.speeread.net. Patru ani mai târziu a platforma www.speeread.ro care este o versiune mai automatizata a primei versiuni. Ambele platforme funcționează și în prezent. De fapt, toate acestea au plecat de la dorința lui de a studia psihologia.

„Sunt pasionat de studiul, înțelegerea și optimizarea mecanismelor de funcționare ale minții umane. Încă din liceu mi-am dorit să studiez psihologia dar atunci nu era posibil. Am început studiul psihologiei în 2010. În 2013 am absolvit studiile de licență iar în 2015 pe cele de master. Acum sunt psiholog specialist”, spune acesta.

Fonduri europene nerambursabile, de 150.000 de lei

Actuala platformă l-a costat pe Călin nu mai puțin de 150.000 de lei, bani pe care a reușit să îi acceseze prin programul România Start Up Plus. „Ceea ce mi-am dorit eu să fac prin această platformă a fost să aduc o inovaţie, o îmbunătăţire la ceea ce exista deja în piaţă sub denumirea generică de citire rapidă, iar ceea ce a rezultat a fost o platformă care îi instruieşte pe utilizatori să îşi formeze o deprindere proprie care îi ajută să citească rapid orice fel de text, indiferent de suportul textului“, explică antreprenorul sibian.

Platforma creată de Călin Dragoman îşi propune să ajute oamenii să aibă abilitatea de a citi  peste 900-1.000 de cuvinte pe minut. Învățăceii au de ales între două programe - cel basic și cel avansat.

„Programul basic oferă în total 480 de minute de instruire, iar cel avansat oferă 900 de minute şi ele se adresează în principal unor categorii diferite de clienţi, basic este mai degrabă pentru elevi sau studenţi, iar avansat pentru persoane adulte şi profesionişti în diferite domenii, cei care doresc şi sunt dispuşi să ofere mai mult efort personal ca să îşi formeze deprinderea mai repede şi cu performanţe mai bune.”

Un program basic durează circa aproximativ de zile, în care sunt incluse 10 zile pentru teste de viteză de citire şi chestionare de memorie și 24 de zile pentru instruirea propriu zisă, însă la programul avansat diferenţa constă în timpul alocat instruirii, astfel că există 10 zile pentru teste şi 30 de zile pentru antrenamente.

„Ideea de citire rapidă nu este nouă. Există deja un public interesat de subiect. Însă metodele propuse până acum nu au dat rezultatele așteptate. Metodele de citire pe diagonală sau fotocitire propun doar o parcurgere incompletă a textelor. Prin comparație, programele SpeeRead propun o modalitate de instruire sistematică care va genera, pentru client, formarea deprinderii lui proprii de citire optimizată. Aceasta deprindere înseamnă parcurgerea completă a oricărui text, indiferent că e pe hârtie sau ecran, cu viteza de cel puțin 900-1000 cpm și cu o înțelegere și asimilare mult mai bună a informației citite. Suntem într-o eră în care putem produce și distribui din ce în ce mai multă informație”, spune Călin. 

Pentru popularizarea conceptului, sibianul a organizat anul trecut primul Concurs online de citire rapidă. Anul acesta este deja în derulare Ediția a 2-a a Concursului

Pentru 2021, Călin Dragoman speră să ajungă să îşi dubleze numărul de utilizatori, anul trecut fiind un număr de 200 de oameni pe platformă. Mai multe detalii găsiți direct pe pagina de internet a afacerii sale, Spreeread.

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dragoman Calin

Acum 2 săptămâni

Multumesc Turnul Sfatului si lui Cristina Balau pentru articol. In 27 mai a fost Ziua Psihologului in Romania. Si tot din 27 mai programul SpeeRead este acreditat ca program de formare profesionala continua de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Detalii aici: https://www.speeread.net/curs-citire-rapida-optimizata-pentru-psihologi.html

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus