Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Tiltott Csíki Söröző. Locul unde îți poți scoate și soția, dacă ai poftă de bere

Tiltott Csíki Söröző. Locul unde îți poți scoate și soția, dacă ai poftă de bere

Nici nu a cântat de trei ori Grupul de comunicare strategică faptul că indicatorii pandemiei scad încât ne mai putem relaxa, și în Sibiu a și fost deschis un nou local. Un pub al celor care au făcut o poveste din lupta lor, a micilor producători de bere, cu multinaționalele. Și pentru ca berile lor să aibă trecere mai îndelungată, Tiltott Csíki Söröző are și un meniu cu mâncare, în pub-ul deschis pe strada Avram Iancu, la câțiva pași de Piața Mare.

Înăuntru e o singură cameră - în afară de cea a barului - cu șase mese, plus alte două scaune cu vedere la stradă. Stradă pe al cărei trotuar e amenajată și o cochetă terasă, pe ale cărei mese se pare că e bătaia la ceas de seară.

Ospătărița are costum popular maghiar, dar în rest, cu excepția câtorva înscrisuri în ungurește, locul nu pare încărcat de simboluri secuiești. Muzica era electronică atunci când am ajuns, cu ritmuri și bătăi fără nicio legătură cu locul sau cu ideea de berărie. După vreo jumătate de oră, probabil și-au dat seama că playlist-ul nu corespundea, așa că au trecut pe ”blues de la mama lui”. Chiar dacă un televizor generos domină încăperea, tavanul boltit și mesele și scaunele cu lemn și fier forjat dau, însă, o atmosferă familiară locului. Ce să mai, e locul în care dacă vrei să bei o bere bună, îți poți lua și soția ori copilul.

Meniul e sub forma unui ziar. ”Am cucerit orașul roșu”, scrie pe prima pagină a ziarului, din care mai afli că maestrul berar al celor de la Csíki, de loc din Târgu Secuiesc, s-a școlit într-ale economiei la Sibiu. Pe lângă descrierile fiecărui tip de bere, ziarul enumeră și cele zece preparate pe care le poți comanda din bucătăria locului: două aperitive, șase feluri principale și două deserturi. Cu alte cuvinte, nu prea multe, pentru că la bere fiind, probabil că n-ai chef să tot frunzărești. Ai de ales între un platou secuiesc ”pentru doi flăcăi vânjoși sau patru femei lihnite”, salată de vinete, burger, evident și mititei ”ciucani”, pulpă de rață, ciolan a la ”góbé”, crochete de cașcaval cu afine, cârnați săsești. Plus gomboți cu prune și dereieu cu brânză dulce.

Ciolanul (foto principală) e prezentat drept ”impresionantă specialitate”, așa că asta am comandat. În termenul normal, cât să bei o primă bere, ciolanul mi-a fost așezat în față. Practic, e exact ceea ce trebuie dacă vrei să ai o seară cât mai lungă în compania feluritelor beri artizanale. Bile din cartofi amestecate cu ceapă prăjită cât să sticlească și ceva verdeață însoțesc ciolanul gătit cu chimen, cum altcumva. Ciolanul n-a avut cusur: gătit exact cât trebuie, astfel încât să folosești mai rar cuțitul și cu suficientă grăsime încât să te facă să mai ceri o bere, cel puțin.

La masa la care m-am așezat au mai fost comandați un burger, mai ales că în meniul lor, cei de la Csíki susțin că secuii scriu că ai lor strămoși huni își preparau burgeri din carne de măgar încă de acum nu mai puțin de 1563 de ani. La cât de repede a fost mâncat burgerul (nici n-am apucat să gust) nu pot spune decât că o fi fost bun.

După cum gustoși au fost și cârnații săsești, în care carnea a fost amestecată cu brânză. 25%, mai precis, din cârnați e brânză, spun securii care au venit să cucerească orașul roșu. În combinație cu cartofii transilvăneni tratați din belșug cu sare și muștarul iute, mâncarea îți cere cu siguranță încă o bere, cel puțin.

Am comandat cu încredere și două porții de gomboți (sau găluște, dacă vreți) cu prune. ”Cum se zice... aveți grije, e întreg, cu sîmburele”, ne-a avertizat zâmbind ospătărița. Doar că nu asta a fost problema lor, ci faptul că ni s-a părut prea dulce toată combinația. Pe lângă faptul că erau ”subțiri în carne”, gomboții erau scufundați într-un lac de dulceață. Depinde de gusturi, dar pe noi nu ne-au prins.

Cei 167 de lei ceruți la final drept total au mers mai mult pe mâncare (eram cu soția): 16 lei am plătit pentru două halbe de Csíki, 39 de lei pentru porția de ciolan, 28 de lei pentru hamburger, 27 de lei pentru cârnații săsești, 48 de lei pentru cele două porții de gomboți și nouă lei pentru o sticlă de apă de trei sferturi.

Attila din Turnișor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5833

Comentarii

6 comentarii

Marioara

Acum 2 ani

Hmmm...Mai seamana a cronica de restaurant...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pofticiosul

Acum 2 ani

Raman la parerea mea: in Sibiu nu gasesti un restaurant de Doamne-ajuta, un restaurant la care se mananca bine...
Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 ani

Daca tot ati votat impotriva mea, spuneti-mi un restaaurant unde pot manca bine! Aud? Care? Unde?
Raspunde

Danco

Acum 2 ani

Cum se numeste rumuneste..tiltolt etc?
Raspunde

Gica contra

Acum 2 ani

Nasol.... Sa nu te lase nevasta la bere decat daca o iei si pe ea si ii dai galuste cu prune inecate in dulceata...
Raspunde

Miklos Miki

Acum 1 an

Pacal pörkölt
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus