Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Lege inițiată de o sibiancă: „Am vrut să eliberez mamele de prejudecăți”

Lege inițiată de o sibiancă: „Am vrut să eliberez mamele de prejudecăți”

Legea alăptatului în public a fost adoptată în Parlament. Proiectul a fost inițiat de sibianca Sibianca Miruna Ioani, cunoscută pentru blogul „Și blondele gândesc”, a anunțat astăzi că legea alăptatului în public, pentru care a desfășurat o campanie intensă în ultimii ani, a fost în sfârșit adoptată în Parlament. „Am început să dansez prin casă de bucurie”, spune ea.

Totul a pornit de la inițiativa unei sibience care și-a dorit ca mamele să fie libere să alăpteze oricând le cere copilul, fără să fie nevoite să se ascundă. Cu toate că alăptatul în public nu era interzis înainte de această lege, nici nu era susținut de cei din jur. Acum însă vor fi nevoiți să accepte ori vor fi amendați. Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea privind alăptatul în public, care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public. Amenzile, care vor fi date de Ministerul Afacerilor Interne sau de Protecția Consumatorului, sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei.

Legea asta nu face pe nimeni bogat, dar eliberează mamele din niște prejudecăți. 

„E un sentiment grozav, cumva legat de sens. Legea asta nu face pe nimeni bogat, dar eliberează mamele din niște prejudecăți. Nu îți imaginezi câte mi-au scris că erau în depresie după naștere și nu puteau ieși din casă, fiindcă alăptau și le era rușine. Cineva a zis că la prima ieșire la restaurant cu prietenele, a mers să alăpteze în mașină. Mamele au destule probleme pe cap. Ce părere are lumea despre cum își alăptează ele copilul și unde ar trebui să fie ultima lor grijă de pe cap. Așa că mă bucur enorm că am putut face ceva pentru ele. Să se simtă protejate, să știe că să alăptezi e bine și e normal. Că nu e deloc diferit de a-i oferi copilului un biberon sau un covrig”, spune Miruna.

Sibianca își exprimă recunoștința față de toți cei care au susținut-o în acest demers și împarte reușita cu ei. „Sunt recunoscătoare tuturor celor care au fost alături de această inițiativă, tuturor celor care m-au invitat la emisiuni să vorbesc despre asta, celor care au oferit spațiu în revistele lor și blogurile lor pentru alăptat. Bloggerilor, reporterilor, cititorilor mei. Simt că e o reușită a comunității și mă bucur foarte mult când oamenii nu își cheltuie energia doar să se plângă de ceva, ci își folosesc energia să facă și o schimbare.”

Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna anului 2017, de mai mulți parlamentari liberali și de la USR.

Potrivit legii, următoarele fapte constituie contravenții:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Carcotel

Acum 1 lună

WOW, super intr-adevar o lege care ne propulseaza spre o societate moderna a secolului XXI...NOT. Hai ca nu mai carcotesc, abia astept sa vad milf-urile insiruite in piata mare alaptandu-si bebelusii :)
Raspunde

Stelian

Acum 1 lună

Dati-mi un singur exemplu cand i s-a interzis vreunei mame sa-si alapteze copilul intr-un spatiu public in Romania !
Raspunde

Bunul simt...

Acum 1 lună

Asta face parte din generatia #rezist, generatia #woke. Cum sa faci subiect dintr-o problema neexistenta. Falsa problema este luata din America, unde progresistii au dus lupte grele cu bunul simt si au castigat. La noi, oamenii au mai mult bun simt. Slava Domnului! Cica a vrut sa "elibereze mamele de prejudecati". Ok. Pai atunci dezbraca-te fatuca si umbla cum te-a facut mamica-ta pe centru si elibereaza-te cat de mult poti. Puteti chiar concepe copiii prin parcuri, la umbra vreunui copac secular. Nici nu mai avem nevoie de toalete. Ne invata progresistii sa ne eliberam de prejudecati, adica de bunul simt, si vom putea face la coltul strazii sau pe unde ne vine noua. Doamne apara-ne de gloata lipsita de bun simt.
Raspunde

Satena

Acum 1 lună

Si blondele gandesc, dar prost.
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Bravo,mai trebuie o lege care sa permita vorbitul la tejefonul mobil in parcuri si terase,in rest economia zburda,lxul si desfraul salasuiesc in belsug in casele romanilor,sa se dea legi inutile era ultima treaba de rezolvat.se vede ce reclama inteligenta se face la "si blondele gandesc",sa te zbati cica pt. o lege care sa permita cevace nu era interzis oricum.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus