Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Valorificarea lânii mai ține doar de PNRR. Se poate da foc ”aurului ciobanilor”

Valorificarea lânii mai ține doar de PNRR. Se poate da foc ”aurului ciobanilor”

Din 15 centre de colectare a lânii din județul Sibiu mai funcționează doar unul, în situația în care județul nostru produce 75% din totalul lânii din întreaga țară. Programul ”2 euro pentru kilogramul de lână” a fost stopat de guvern, iar singura soluție este Planul Național de Redresare și Reziliență prin care s-au alocat 15 milioane de euro pentru finanțarea a trei centre integrate de colectare și prelucrare primară a lânii.

De ce a murit ideea lui Daea. S-a dublat suma, dar au scăzut doritorii

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a inițiat un program național de colectare a lânii prin care subvenționa prețul de achiziție, la centrele de colectare, cu un euro per kilogram în 2018, respectiv 2 euro în 2019. Deși lucrurile păreau că funcționează, iar ciobanii nu mai ardeau lâna pe pășuni, programul a fost sistat de liberali. Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, susține că ideea începea ”să scrâțâie”, așa că nu s-au mai alocat bani pentru subvenția lânii din 2020. ”În anul 2019 s-a înregistrat un număr de 7.552 de beneficiari, în scădere cu 7,2% față de anul precedent, iar cantitatea de lână comercializată a fost cu 9% mai mică decât cea raportată în anul 2018, deși sprijinul financiar s-a dublat (2 lei/kg de lână comercializată în anul 2019, față de numai 1 leu/kilogram lână comercializată în anul 2018). Din producția totală de lână înregistrată, de peste 30 de mii de tone, în centrele de colectare a ajuns mai puțin de jumătate”, susține Adrian Oros într-un răspuns transmis la interpelarea deputatului PSD de Sibiu, Bogdan Trif.

Comisia Europeană a scos lâna din programele de finanțare. Nu e produs agricol

Același ministru a explicat și de ce colectarea și valorificarea lânii nu mai apare în lista măsurilor ce pot fi finanțate cu bani europeni. Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii a fost exclus de Comisia Europeană pentru că s-a apreciat că lâna nu este produs agricol, astfel că nu poate fi subvenționată. ”

Sunt în proces de consultare cu actorii interesați și cu Comisia Europeană, fișele măsurilor care urmează a primi finanțare în perioada de tranziție, criteriile de eligibilitate și selecție aferente acestora, putând suferi modificări ca urmare a etapei de consultare. Odată aprobate fișele măsurilor de către Comisia Europeană, vor fi definitivate documentele de accesare și informare, respectiv ghidurile solicitantului și manualele de procedură. ”Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii instituit prin prevederile Legii nr. 330/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară pentru lână și piei în zona montană, cu modificările și completările ulterioare a fost notificat la Comisia European în data de 11 iunie 2019. Ca urmare a mai multor solicitări de clarificări venite din partea Comisiei Europene, această schemă de ajutor de stat a fost retrasă de la notificare în data de 23 decembrie 2019, la solicitarea Comisiei Europene, motivat prin faptul că lâna și pieile nu sunt produse agricole, așa cum acestea sunt denumite în Anexa 1 la Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, spune ministrul Agriculturii.

Ultima soluție: Banii de pe urma pandemiei

Planul Național de Redresare și Reziliență creat ca răspuns la criza economică produsă de pandemia de coronavirus și finanțat de Uniunea Europeană ar putea fi soluția pentru problema ciobanilor. Probabil ultima. ”Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine, care în momentul de față nu au posibilitatea de a valorifica lâna, în luna februarie 2021, Ministerul Agriculturii prin intermediul Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM) a elaborat Fișa sintetică privind ”Acordarea de sprijin financiar pentru înființarea a trei centre integrate de colectare și prelucrare primară a lânii”, în valoare de 15 milioane de euro, propunere inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență și transmisă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 25 februarie 2021”, mai susține Oros.

Problema este că în Sibiu deși sunt 15 centre de colectare, doar unul mai funcționează și asta pentru că nu există cerere pentru acest produs. Alte centre, nu ar aduce nimic nou pe piață.

”Ne aflăm în postura de a aștepta milă din partea mai marilor Europei

Traian Stoiță, președintele Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului a transmis un apel prin care solicită ministrului Agriculturii soluții reale pentru a nu se ajunge din nou ca lâna să fie arsă.  ”Trăim vremuri tulburi, cauzate de dezinteresul celor care conduc față de făuritorii de hrană ai României, față de fermierii care prin multă trudă reușesc cu greu să mențină pe o linie de plutire zootehnia din țara noastră. Ne aflăm în postura de a aștepta milă din partea mai marilor Europei, în loc să ne bucurăm de a valorifica la nivelul real producția noastră. În perfect acord cu acest trend se află și cei care ne guvernează și își oferă zâmbetele false, în loc de programe sigure și clare, care să vină în sprijinul celor care abia mai fac față costurilor, pentru a duce mai departe, ca tradiție definitorie, creșterea animalelor”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului.

Stoiță spune că situația județului Sibiu este una specială, pentru că aici se produce 75% din totalul lânii din România. ”Lâna, aurul ciobanilor, care reprezenta o sursă sigură de venit pentru toate cele de trebuință în desfășurarea activităților specifice, arde pe câmpurile țării, devenind o povară pentru crescătorii de ovine. Județul Sibiu colectează 75% din totalul cantității de lână din România, aproximativ 12.000 de tone, în cele 15 centre de colectare, din care azi doar unul singur mai e deschis, întrucât crescătorii de ovine nu mai sunt motivați să aducă lâna la centre, în lipsa ajutorului de 2 lei/kg, care le acoperea cheltuielile legate de tunsul oilor”, anunță Asociația din Poiana Sibiului.

”Cerem în mod imperativ ministrului Oros să se aplece asupra acestei probleme a crescătorilor de ovine, întrucât dânsul reprezintă acest domeniu, iar activitatea domniei sale așteptăm să fie mai concretă aici, nu în campania privind alegerile interne din cadrul partidului care l-a propulsat în fruntea MADR! În caz contrar, îl invităm să colecteze personal lâna din întreaga țară și să găsească soluția pentru ca aceasta măcar să nu devină deșeu”, Asociația pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului.

Tunsul costă 5 lei, lâna face 3

Ciobanii susțin că lâna nu este deloc rentabilă, deoarece ei plătesc între 4 şi 5 lei pentru tunsul unei oi, iar pe lâna obţinută primesc 3 lei. Asta, în situația în care mai găsesc un centru de colectare care să fie dispus să o cumpere. De cealaltă parte, centrele de colectare dau vine pe ciobani, susținând că nu au interes să valorifice lâna, pentru că primesc o grămadă de bani subvenții pentru animale. ”Ciobanii primesc minim 3 lei pe kilogramul de lână. Dar dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna. Până acum am avut obiect de activitate doar colectarea și vinderea lânii, dar acum încep să mai fac și altceva. Ne pregătim să facem activități de logistică, să transportăm oi în străinătate, pentru că doar cu centrul de colectare lucrurile nu funcționează. Trebuie să fac și altceva, dacă vreau să rămân în picioare”, spunea anul trecut managerul Centrului de colectare a lânii Tolga SRL, Erdogan Ergun Akavci.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Behehe

Acum 11 luni

Adică să înțeleg că ciobanul plătește 4lei tunsul pe oaie și primește 3lei pe lana, altfel plătește 4lei tunsul și arde lana. Sau o tunde el și arde lana. Nu o vinde. E mai profitabil că oricum are subvenție...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus