Din opt substanțe biocide cumpărate aleatoriu de Turnul Sfatului, trei s-au dovedit a conține dezinfectanți diluați. Mai mult: unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Așa am descoperit că, după intrarea în pandemie, România a fost de fapt inundată de dezinfectanți diluați. Și asta pentru că nimeni din țara aceasta nu mai verifică dacă biocidele cu care se dezinfectează de la populație, la medici și instrumentar din spitale, nu sunt cumva diluate.
Nu doar mari producători autohtoni vând biocide neconforme pe piața din România, ci chiar și giganți internaționali din industrie. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu rețeta Hexi Pharma, dar înmulțită de zeci de ori. Turnul Sfatului a descoperit și cum, de data aceasta, instituțiile statului român au fost avertizate asupra amplorii acestor situații generatoare de profituri necuvenite și care reprezintă un atentat asupra sănătății populației. Fără ca cineva să reacționeze în vreun fel.
Din primăvara anului trecut, de când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei, o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți. Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față. Așa că din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.
De cealaltă parte, Registrul național al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizați pentru vânzarea în România alți aproape 400 de dezinfectanți.
Nu e o întâmplare
În orice magazin sau farmacie veți intra în această perioadă, veți descoperi că au fost alocate rafturi întregi pentru tot felul de dezinfectanți, produși de felurite de companii, cunoscute sau nu. Am ales, absolut la întâmplare, opt astfel de produse. Am ales atât biocide românești, cât și străine, atât dezinfectanți care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie.
Cu cele opt recipiente în plasă ne-am dus la singurul laborator acreditat în țara noastră pentru verificarea conformității produselor biocide: cel din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București. După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață. Cea mai deplasată situație este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM.
Pe etichetă scrie că substanța activă este alcoolul etilic. La teste, nici urmă de alcool etilic
Cele trei produse biocide în care una scrie pe etichetă și altceva este diluat înăuntru nu sunt o întâmplare. Redactorul Turnul Sfatului a intrat mai apoi și în posesia altor rapoarte de încercări efectuate tot la ICECHIM în primăvara acestui an, la cererea altor persoane. Și care arată același lucru: piața din România este inundată cu dezinfectanți diluați. ”De ce? Pentru că adăugând o cantitate mai mică de substanță activă sau folosind personal necalificat în producție, profitul este mai mare! Și, oricum, nicio instituție a statului român nu verifică”, explică, pentru Turnul Sfatului, un chimist care a oferit consultanță tehnică în realizarea acestei investigații. Specialistul nu a dorit să își facă numele cunoscut ori domeniul în care activează.
Afaceri de zeci de milioane de euro
”Hygienium a devenit cel mai important brand din România, din punct de vedere al volumului și valorii vânzărilor pe categoria Hand Sanitizer”, își descriu cei de la Grande Gloria Production SA, pe site-ul propriu, marca de dezinfectanți. Compania cu sediul în Galați și mai multe fabrici de dezinfectanți aproape și-a dublat cifra de afaceri în primul an al pandemiei, ajungând la vânzări de peste 147 de milioane de lei. Ia potrivit datelor Ministerului Finanțelor, profitul a crescut de aproape șase ori, de la 6,2 milioane de lei în 2019, la peste 38 de milioane de lei anul trecut.
De la un magazin cu produse de îngrijire din Plaza România, un mall din București, am cumpărat un recipient cu un litru cu gel dezinfectant produs sub brandul ”Hygienium”, pe a cărui etichetă suntem asigurați că produsul este ”testat virucid conform SR EN 14476 (un standard de verificare a antisepticelor și dezinfectantelor chimice – n.r.)”. ”Pentru efect bactericid împotriva bacteriei E.Coli se aplică 3 ml nediluat, direct pe mâini, timp de 30 de secunde”, scrie pe etichetă, deasupra mențiunii potrivit căreia substanța activă este alcoolul etilic, cu o concentrație de 70% în unități metrice.
În realitate, însă, în urma testelor cerute de Turnul Sfatului, cei de la ICECHIM au descoperit că respectivul dezinfectant nu conține nici urmă de alcool etilic, asta în condițiile în care limita de detecție a metodei folosită la analiză este de 0,04%. În schimb, în respectivul gel a fost descoperit alcool izopropilic, în proporție de 64,6%. „Alcoolul izopropilic nu se poate folosi fără să fie depus un dosar special pentru moleculele aprobate. Cu alte cuvinte, folosind alcool izopropilic în loc de etilic, cu acel biocid nu mai obții deloc efectul pentru care a fost produs. Dimpotrivă, poate înrăutăți situația, determinând bacteriile să devină tot mai rezistente”, interpretează, pentru Turnul Sfatului, chimistul care ne-a oferit asistență.
Pe lângă acest test, Turnul Sfatului a mai obținut raportul de încercări întocmit pentru Hygienium Gel, produs tot de către Grande Gloria Production SA și pentru care substanța activă declarată este tot alcoolul etilic, în concentrație de 70%. În urma testelor, s-a stabilit că respectivul dezinfectant conținea doar 57,2% alcool etilic.
Cei care dețin brandul Hygienium, susțin că acest dezinfectant este contrafăcut. A fost cumpărat dintr-un mall din București
Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Grande Gloria Production au mers pe varianta potrivit căreia dezinfectantul cu zero la sută substanță activă nu le aparține. Și că, cel mai probabil, a fost contrafăcut, din moment ce pe ambalajul achiziționat din mall nu apare numărul de lot al produsului. Însă un număr de lot apare pe recipientul unde în loc de 70% alcool etilic, se găsea doar 57,2%. ”Vom verifica și noi din fișele de trasabilitate unde a ajuns acest lot. La cealaltă probă unde nu se vede lotul este evident că recipientul a fost reumplut, deoarece doar așa s-ar fi putut șterge o cerneală sensibilă la solvent”, susține Georgiana Mocanu, directorul executiv al Grande Gloria Production, referindu-se la faptul că nu era vizibil numărul lotului pe ambalaj. De menționat că recipientul în care cei de la Grande Gloria Production spun că era un produs contrafăcut a fost achiziționat și dus la testare sigilat.
Întregul răspuns al Grande Gloria Production îl găsiți aici.
În urma publicării acestui articol,
reprezentanții Grande Goria Production au trimis un drept la replică pe care îl puteți citi aici.
Umbra Hexi Pharma: haos în săpunurile chirurgicale
Numele firmei G&M 2000 SRL a apărut în spațiul public în 2016, când în România a izbucnit scandalul Hexi Pharma. Jurnalistul Cătălin Tolontan descoperea faptul că de prin 2014 au fost emise rapoarte în care se atrăgea atenția că cel puțin patru produse livrate de G&M 2000 SRL în spitalele din România sunt diluate.
Acum, noi am cumpărat Prestisept, săpun dezinfectant pentru mâini, destinat atât cadrelor medicale, cât și populației generale. ”Se utilizează ca atare (nediluat) pentru dezinfecția igienică și chirurgicală a mâinilor prin spălare în spațiile private și zonele de sănătate publică. Mod de aplicare: prin spălare, nediluat, timp de 3 minute”, scrie pe eticheta care promite că în interior există o concentrație de 4% de clorhexidină. În realitate, dezinfectantul testat avea o concentrație de doar 3,49% din substanța activă promisă. Iar această situație nu pare a fi o excepție. Un alt lot din același Prestispet produs de același G&M 2000 SRL s-a dovedit a avea o concentrație de clorhexidină de doar 3,66%.
Un amalgam de neconformități a apărut și în urma testării Bionet AG, produs de aceeași companie G&M 2000 SRL și destinat ”dezinfecției la rece a instrumentarului medical, chirurgical, stomatologic și de diagnostic”. Produsul a obținut avizul de punere pe piață promițând a conține 5% clorură de didecildimetil, 5% glutaraldehidă și 5% clorură de benzalconiu C12-C16. În urma testelor, însă, a reieșit că flaconul testat conținea 3,86% clorură de didecildimetil, 5,34% glutaraldehidă și o altă clorură de benzalconiu decât cea trecută pe etichetă (a fost descoperită clorură de benzalconiu C12-C14 în loc de C12-C16 și în concentrație de 4,75%).
O parte din dezinfectanții testați, așa cum au fost cumpărați din magazine ori livrați de către furnizori
În fine, lista produselor G&M 2000 SRL descoperite a fi neconforme include și Hexid, ”indicat pentru dezinfecția mâinilor personalului din spitale, din industria farmaceutică și cosmetică, se poate utiliza inclusiv în unități școlare și medii unde riscul de răspândire a bacteriilor este crescut”. Alcoolul izopropilic era prezent într-o concentrație de 7% în loc de 24%, etanolul a fost detectat într-o proporție de 53,8% în loc de 36%, iar clorhexidina - 0,48% în loc de 0,5%. ”La un conținut atât de diferit față de avizul de punere pe piață... nici nu mai am ce să zic despre ce eficacitate mai poate avea un astfel de produs”, se miră chimistul rugat de Turnul Sfatului să aprecieze rezultatele.
De la vânzări de nouă milioane de lei și un profit de 2,5 milioane de lei raportate în 2019, G&M 2000 SRL a ajuns în primul an al pandemiei la o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei și un profit de 6,1 milioane de lei.
Până la publicarea acestui material, cei de la G&M 2000 SRL nu au răspuns solicitărilor de declarații formulate de Turnul Sfatului, chiar dacă primirea întrebărilor a fost confirmată.
Notă ulterioară: La trei zile de la publicarea acestui articol, reprezentanții G&M 2000 au transmis răspunsul solicitat. Acesta poate fi citit aici
Nu doar românii, ci și giganții internaționali. Plus un haos în avize
Laboratoires Anios din Franța este o companie cu o istorie de peste 100 de ani în producția de dezinfectanți, fiind așezată în rândul celor mai mari producători de antiseptice din lume. Dermanios Scrub Chlorhexidine 4% este unul din biocidele pe care compania franceză le comercializează în România. În urma testelor făcute la ICECHIM pentru acest produs, a rezultat că în respectivul recipient în loc de o concentrație de 4% a substanței active (clorhexidină, în acest caz), era o concentrație de doar 3,40%.
Nici cei de la Anios nu au răspuns, până la ora publicării acestui material, la solicitarea de declarații formulată de Turnul Sfatului.
Am primit un răspuns, însă, de la Fabi Total Grup SRL, din București, din a căror producție am ajuns să testăm aleatoriu ”Higeea alcool dezinfectant”, pe a cărui etichetă alcoolul izopropilic era anunțat a avea o concentrație de 70%. Cei de la ICECHIM au descoperit o concentrație de 68% alcool izopropilic și au catalogat produsul drept ”conform”. Însă această declarație vine în contextul în care, după cum arată specialiștii din laboratoare, ”etichetarea este lacunară, se precizează ca unitate de măsură %, nefiind specificat tipul (masă/masă, masă/volum sau volum/volum)”.
Aeastă lacună nu este prezentă doar pe etichetă: nici măcar în autorizația temporară de punere pe piață eliberată de Institutul Cantacuzino în aprilie 2020 nu este precizat modul în care trebuie calculată concentrația pentru ca produsul să fie eficient (70 de grame dintr-o sută de grame de produs final, 70 de grame dintr-un decilitru de produs final ori 70 de mililitri dintr-un decilitru de biocid). ”Din păcate, astfel de erori voite sau nu apar în mai multe situații, din câte am observat. Practic, nu ai cum să mai verifici dacă acel produs este eficient sau nu din moment ce tocmai autoritățile române nu caută să înțeleagă în mod clar care este rețeta de fabricație a unui biocid”, este explicația primită de Turnul Sfatului de la chimistul-consultant.
În răspunsul transmis de cei de la Fabi Total Grup suntem asigurați, însă, că dezinfectantul lor este cât se poate de eficient. ”Studiind Registrul National al Substanțelor Biocide, se poate observa o gamă largă de produse biocide, inclusiv mărci de prestigiu internațional, a căror concentrație de alcool în cadrul produsului dezinfectant este de 60%, 63,29%, 63% sau 66%, unele din aceste produse având aviz de utilizare și în unități sanitare, deci eficiența produsului din punct de vedere al acțiunii dezinfectante este asigurată”, transmite Valencia Bichir, administratorul Fabi Total Grup SRL.
Un astfel de răspuns este dat fără asistența unui farmacist sau chimist din companie, este de părere consultantul Turnul Sfatului în această investigație. ”Cum să invoci concentrația de alcool izopropilic mai mică din alte biocide, care au și alte substanțe active în componență, pentru a justifica eficiența produsului tău?. Este un răspuns șocant, venit din partea unor nespecialiști”.
Răspunsul integral al Fabi Total Grup SRL îl puteți citi aici.
În 2020, cu peste 800 de angajați, compania din București specializată în produse de curățenie și igienă a avut o cifră de afaceri de peste 74 de milioane de lei și un profit de 11,4 milioane de lei. Față de 2019, când cifra de afaceri a fost de 55 de milioane de lei, iar profitul de 2,6 milioane de lei.
Notă: După publicarea acestui articol, reprezentanții Fabi Total Grup SRL au transmis redacției faptul că producția și comercializarea de biocide nu a contribuit semnificativ la creșterea cifrei de afaceri. ”Firma noastră este specializată în servicii de curățenie. Cifra de afaceri a crescut pentru că am avut contracte servicii de dezinfecție și de curățenie foarte mari. Într-adevăr, am făcut și acești dezinfectanți, dar cota noastră de piață este foarte mica”, au explicat reprezentanții Fabi Total Grup SRL
”Dacă în loc să pui 4% clorhexidrină într-un dezinfectant, pui doar 3,4%, faci o economie de aproximativ 600 de euro la fiecare tonă de biocid produs. Ori, cam aceeași sumă ar fi și profitul pe care îl obții, la final, dacă nu diluezi substanța activă. Deci prin faptul că folosești o concentrație a substanței active redusă și cu numai 0,6% poți să îți crești serios profitul, să ți-l dublezi”, chimist
Instituțiile statului au fost avertizate...
În momentul în care am mers să predăm pentru a fi testate produsele biocide cumpărate la întâmplare, pe fața reprezentanților ICECHIM se putea citi mirarea. Pentru că nicio instituție publică din România nu a trimis, de când a început pandemia, măcar un singur dezinfectant spre a fi testat. Și mai nimeni, de fapt, nu apelează la serviciile institutului deținut de statul român pentru a testa conformitatea biocidelor în singurul laborator acreditat din România.
”Din primăvara anului trecut, anumiți agenți economici au început să vină să își verifice producția proprie. Da, există și agenți economici serioși în țara asta care își controlează producția. Câți? Unul, doi... până în cinci”, răspunde amar Mihaela Doni, directoarea generală a ICECHIM.
Toată această situație vine în contextul în care, în martie anul trecut, la izbucnirea pandemiei, cei de la ICECHIM au transmis adrese prin care au avertizat autoritățile de la cel mai înalt nivel că dezinfectanții pe care se bazează pentru a fi limitată răspândirea SARS-CoV-2 s-ar putea să fie diluați. ”Pentru că am prevăzut că vor fi probleme cu biocidele, am trimis adrese către CNSCU, către ministerul în subordinea căruia funcționăm, către Secretariatul general al Guvernului. I-am anunțat că suntem la dispoziția autorităților. Mai departe... laboratorul nu a primit probe de la autorități, de când a început pandemia”, descriu pentru Turnul Sfatului reprezentanții ICECHIM.
O bombă pitită în dosarele procurorilor
”Un nou scandal cu dezinfectanţi neconformi cutremură sistemul sanitar” este unul din titlurile din presa centrală dat ca urmare a unor descinderi anunțate de poliție în anul de dinaintea izbucnirii pandemiei. Descinderile au avut loc în martie 2019 și au vizat doi producători de dezinfectanți, ”pe surse” fiind răspândite numele firmelor Al Carina SRL și G&M 2000 SRL.
Lucrările în dosarul penal au continuat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București. Și, conform informațiilor culese de Turnul Sfatului, în acest dosar a cerut extinderea cercetărilor și Ministerul Sănătății, condus în acea vreme de Sorina Pintea. Extinderea cercetării a însemnat testarea multor dezinfectanți din spitalele și magazinele României. ”Atunci au fost prelevate din piață, de către Poliție, probe în cadrul cercetării penale. Multe probe, cam 100. Din acestea, erau multe neconforme. Nu știu să vă mai spun dacă jumătate, dar multe”, își amintesc reprezentanții ICECHIM.
Dosarul penal în cauză a fost deschis în urma unor sesizări din 2018, după ce câteva direcții de sănătate publică au descoperit dezinfectanți diluați prin spitalele din țară. Am solicitat procurorilor bucureșteni să ne comunice cât au lucrat și cât mai au de lucru în dosarul doldora de probe asupra haosului de pe piața dezinfectanților din România. Procurorii au răspuns că ”s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de doi suspecți, o persoană fizică și o persoană juridică”, acuzați de înșelăciune și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. ”La acest moment se efectuează cercetări și se administrează material probatoriu cu celeritate pentru a fi stabilite toate circumstanțele cauzei. Având în vedere caracterul nepublic al fazei de urmărire penală, la acest moment nu vă putem furniza informații suplimentare”, răspund din spatele purtătorului de cuvânt procurorii, întrebați cât mai poate dura până la finalizarea rechizitoriului și pentru câți dezinfectanți dintre cei testați în dosar s-au descoperit neconformități.
”Cât de grav este faptul că într-un săpun chirurgical în loc de 4% substanță activă e doar 3,4%? E o eroare de aproape 20%. Prin urmare, nu mai poate fi atins obiectivul confirmat de testele de eficiență. Iar așa cum sunt scrise specificațiile pentru produsele biocide, nu apare niciodată o toleranță pentru substanța activă. Nu se scrie nicăieri cu ”+/-”. Nicăieri”
Lăsați în urmă orice nădejde!
Victor Costache este sibianul aflat la conducerea Ministerului Sănătății în momentul în care și România apăreau primele cazuri de Covid-19. Nu își amintește de vreo atenționare pe subiectul neconformității dezinfectanților. ”Am organizat, atunci, planul de reacție al spitalelor pentru a întârzia cât mai mult apariția cazurilor de Covid-19, iar primul val să nu pună în genunchi sistemul sanitar, precum în Italia. Am interzis exportul paralel de produse medicale, deci inclusiv biocide. Dar, din martie, a trebuit să părăsesc această funcție”, rezumă Victor Costache.
Nelu Tătaru, cel care l-a urmat pe Costache la conducerea Ministerului Sănătății, nu a răspuns la mesajele și apelurile Turnul Sfatului. A făcut-o, în schimb, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății din decembrie 2020 până în aprilie 2021. Și el spune că nu știa nimic despre faptul că piața biocidelor din România este scufundată în haos. ”Nu a ajuns la mine niciun fel de informare, nici verbală, nici scrisă, despre biocide. Acum, nu orice document trimis la minister ajunge și la ministru”.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în două scurte mandate, are impresia că România are una dintre cele mai restrictive legislații din Europa pe partea de biocide
Vlad Voiculescu a mai fost ministru al Sănătății în 2016, când scandalul Hexi Pharma era în floare. Și el este cel care a inițiat o serie de modificări legislative pentru piața biocidelor. ”Legislația pentru biocide este, în mare parte, din primul meu mandat de ministru al Sănătății. Am adus atunci un expert de la Comisia Europeană, unul din puținii experți la nivel european, care ne-a propus o legislație. Și pot să vă asigur că la nivelul anului 2016 era una dintre cele mai restrictive legislații din Europa”, își amintește Vlad Voiculescu.
Întrebat cum de în contextul ”celei mai restrictive legislații” testele realizate la cererea Turnul Sfatului au evidențiat atâtea neconformități, Voiculescu lasă situația pe seama statului slab. ”Fie legislația nu se aplică, fie legislația trebuie completată. Dar ceea ce pot să vă spun este că în sistemul sanitar din România, atunci când lucrurile par brambura, puteți să vă uitați la modul de funcționare al instituțiilor și veți descoperi slăbiciuni instituționale: instituții politizate, din care au fost îndepărtați profesioniștii și care funcționează pe muchia prăpastiei”.
O legislație ignorată
Legislația la care face referire Vlad Voiculescu înseamnă, de fapt, un ordin publicat în 31 octombrie 2016 sub numărul 1.082. Și care obligă spitalele ca, la achiziția dezinfectanților, să ceară și un certificat de analiză, pentru ”determinarea concentrației/calității de substanțe active care trebuie să corespundă cu datele din Declarația privind substanțele active din produs, dată de producător”. Cu alte cuvinte, cei care vând dezinfectanți în spitale trebuie să prezinte și un test precum cele efectuate de ICECHIM (al cărui laborator, în urma scandalului Hexi Pharma, s-a reacreditat RENAR pentru acest tip de teste).
Doar că, în realitate, acest lucru nu se întâmplă: spitalele cer doar acea declarație rezultată în urma testelor de eficiență pe baza cărora se obține avizul de punere pe piață. ”Eficiența antisepticelor este stabilită de Comisia de biocide a Ministerului Sănătății, pentru produsele în cauză fiind obligatorie respectarea unor standarde legate de dezinfecția chirurgicală prin spălare sau prin frecare. Testarea eficacității procedurilor de dezinfecție se face conform legii prin testele de autocontrol. Frecvența acțiunilor este stabilită în Planul de prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (IAAM) al SCJUS. În tehnica de lucru folosim recomandările din anexa 2 a OMS 961/2016, pentru care spitalul are o procedură proprie. Nici un produs nu a ajuns în blocurile operatorii fără să îndeplinească cerințele din SR EN 14885/2018, respectiv fără a fi testate în laboratoare acreditate (si a prezenta dovada testărilor de laborator) conform EN 12791 ”Surgical hand disinfection-test method and requirements (phase 2, step2)”, răspund, de exemplu, reprezentanții Spitalului județean din Sibiu.
Controlul pieței
Dacă o gogoșerie își propune astăzi să producă un dezinfectant, mai întâi va trebui să aibă o rețetă, elaborată de un specialist în acest domeniu. Pe baza acestei rețete, va produce o mostră de dezinfectant care este, mai apoi, supusă unui așa-numit test de eficiență. Aceste teste sunt efectuate la laboratoare din afara țării, deoarece în România nu există vreo astfel de instituție acreditată, și costă între câteva sute și câteva zeci de mii de euro, în funcție de complexitatea produsului.
Acel test care va indica pentru ce este bun biocidul (ce microorganisme omoară, în cât timp, cum etc) este pus mai apoi într-un dosar cu șină, care ajunge la una din cele două comisii amintite la începutul acestui articol. Comisiile, printr-un demers eminamente birocratic, acceptă sau resping dosarul. În prima variantă, se emite avizul pentru punerea pe piață. Teoretic, peste alți trei ani acest test de eficiență trebuie refăcut pentru a fi prelungită autorizația de punere pe piață. ”Doar că aici este o mare problemă: nimeni nu verifică și nu garantează că soluția care a fost dusă pentru acel test de eficiență este și biocidul produs, în acest exemplu, de «gogoșerie». Pur și simplu acea gogoșerie poate pune în ambalajul său un biocid produs corect de o altă companie, trece testul de eficacitate, obține pe baza lui autorizația de punere pe piață și, mai departe, poate vinde orice gogoși sub formă de dezinfectant. Iar după trei ani, la refacerea testului, la fel poți duce, de fapt, un alt produs decât al tău”, este scenariul descris de chimistul consultat de Turnul Sfatului.
Controlul pieței dezinfectanților din România, însă, ar putea avea o soluție cât se poate de ”la îndemână”. Scenariu pe care îl prezintă reprezentanții ICECHIM. ”Trebuie să existe controlul pieței. Pot exista multe modele, dar la noi funcționează controlul pieței de fertilizanți. Din 2007, în acest domeniu există un regulament, altfel făcut, în care este prevăzut și cum controlezi piața. Și nu e greu: există direcții agricole județene - după cum avem și direcții de sănătate publică în fiecare județ - care au inspectori care prelevă probe de fertilizanți după un plan eșantionat. Și ne trimit nouă și la încă un laborator probe care se analizează. Cei controlați suportă plata analizelor. Dar rezultatele se duc către direcțiile județene, care transmit mai apoi situația la minister. Și vreau să vă spun că pe piața fertilizanților găsești rar de tot produse neconforme”, descrie Mihaela Doni, directorul general al ICECHIM.
Conforme
În urma testelor efectuate asupra produselor biocide în această investigație, am descoperit și producători ai căror dezinfectanți respectă indicațiile asumate prin autorizația de punere pe piață. Produsele românești care s-au dovedit conforme sunt Gel dezinfectant mâini cu efect bactericid produs de Farmec SA din Cluj-Napoca și Gel dezinfectant produs de Klintensiv SRL, din Bragadiru. Cu rezervele exprimate mai sus, aici poate fi inclus și Higeea alcool dezinfectant, produs de Fabi Total Grup SRL. Produsele străine conforme au fost Desderman Pure gel produs de Schulke (Germania), Aniosgel 800, produs de Laboratoires Anios (Franța) și Skinsa Srub N, produs de Ecolab (SUA).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Rob
Acum 5 ore
Barosanu
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Nobody
Acum 5 ore
D.M.