Vineri,
21.03.2025
Cer Senin
Acum
5°C

Guvernul, după ancheta Turnul Sfatului despre dezinfectanți: controale la producători. Producătorii: ”fake news” și toți să tacă

Guvernul, după ancheta Turnul Sfatului despre dezinfectanți: controale la producători. Producătorii: ”fake news” și toți să tacă

Grande Gloria Production SA și G&M 2000 SRL sunt producătorii de biocide pe numele cărora Ministerul Sănătății a dispus efectuarea de controale ca urmare a investigației realizată de Turnul Sfatului pe subiectul dezinfectanților diluați. În contrapartidă, unul din cei doi amenință cu judecata pe oricine va mai pomeni de acest subiect.

”Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galați și DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competențelor, la producătorii SC Grande Gloria Production SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL”, se arată într-un comunicat emis în după-amiaza zilei de luni de către Ministerul Sănătății. După cum arată oficialii, decizia de a iniția aceste controale vine ca urmare a faptului că Turnul Sfatului a descoperit că mai multe dintre produsele celor două companii nu sunt conforme, după cum rezultă în urma testelor efectuate la singurul laborator acreditat din România, cel al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie.

Împreună, cele două companii au înregistrat anul trecut vânzări de peste 160 de milioane de lei, aproape duble față de anul de dinaintea pandemiei de Covid-19.

”Fake news”

”Hygienium. Gel antibacterian” este unul din biocidele duse spre a fi testate de Turnul Sfatului și care s-a dovedit a conține 0% alcool etilic, deși pe etichetă scria că are o concentrație de 70% din această substanță activă (în schimb cei de la ICECHIM au descoperit alcool izopropilic, în concentrație de de 64,6%). Pe etichetă produsul era anunțat a fi produs de Grande Gloria Production, ai cărei reprezentanți au spus că produsul nu le aparține, fiind contrafăcut, din moment ce pe ambalaj nu a putut fi descoperit niciun număr de lot.

Un astfel de număr de lot apare, însă, pe un alt produs atribuit pe etichetă celor de la Grande Gloria Production: Hygienium Gel. Tot 70% alcool etilic scria pe etichetă că se află în compoziția acestui biocid, însă în urma testelor a reieșit un procent de doar 57,2% alcool etilic.

Referitor la acest din urmă biocid, cei de la Grande Gloria Production au anunțat că vor face și ei teste asupra mostrei păstrată din lot. După care au trimis un drept la replică redacției Turnul Sfatului considerând că sunt defăimați, după care au anunțat alte instituții de presă că au demarat procedurile pentru a ne chema în judecată. Și la fel o vor face și cu cei care preiau informații din investigația Turnul Sfatului. ”Este un fake news iar compania noastră a început demersurile pentru acționarea în judecată a cotidianului respectiv, pentru prejudicierea imaginii companiei și încălcarea legilor deontologice în materie. Vă avertizăm că promovarea unor informații neverificate privind calitatea produselor Hygienium poate avea conotații de natură penală, iar acțiunea companiei noastre va fi în consecință”, au transmis, de exemplu, cei de la Grande Gloria Production jurnaliștilor de la Medika TV.

Prin avocat ne-au contactat și reprezentanții G&M 2000 SRL, pentru a ne anunța că vom primi răspunsurile la solicitarea de declarații trimisă în cursul săptămânii trecute. Din rândul produselor G&M 2000 SRL, Turnul Sfatului a testat un săpun chirurgical, vândut sub numele de Prestisept și care este autorizat a fi vândut în România doar dacă are o concentrație de 4% clorhexidină. În urma testelor efectuate în laboratoarele ICECHIM, Prestispetul cumpărat de Turnul Sfatului s-a dovedit a avea doar 3,66% clorhexidină. 

Redacția noastră a intrat și în posesia altor rezultate de teste efectuate asupra unor produse ale G&M 2000 SRL, care indicau diluții și folosirea altor substanțe active decât cele declarate și în cazul produselor Hexid și Bionet AG.

Etichete. Asta au verificat până acum autoritățile

În informarea transmisă de Minister după apariția articolului din Turnul Sfatului, autoritățile centrale spun că nu au stat cu mâinile în sân până acum și că au verificat producătorii de dezinfectanți: le-au verificat etichetele produselor pentru a se asigura că sunt trecute toate informațiile obligatorii, le-au verificat rapoartele interne pentru a vedea dacă scrie și acolo ce trebuie, precum și alte evidențe.

”Inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deținătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unități sanitare, unități de învățământ, cabinete de înfrumusețare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informațiile din avize și/sau autorizații (concentrații, timpi de acțiune, eficacități etc.), precum și informații privind fișa cu date de securitate. De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerințelor privind siguranța și calitatea produselor biocide, furnizarea substanței/substanțelor active, evidențele și raportările”, transmit într-un at limbaj reprezentanții Ministerului.

Amenzi din etichete: zeci de mii de litri de biocide retrase

Chiar și numai din verificarea conformității etichetelor sau a evidențelor producătorilor de biocide au fost descoperite produse pentru care s-a dispus retragerea de la utilizare și de la comercializare a 170 de tone de biocide. ”În trimestrul II 2020 - trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg. Au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, și 58 de avertismente”, rezumă Ministerul Sănătății.

Tonele de biocide fie nu aveau aviz de punere pe piață, fie aveau o etichetă necoformă. ”Principalele neconformități identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piață a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizație, termene de valabilitate expirate și utilizare necorespunzătoare”, arată Ministerul Sănătății.

Ce se fac că nu pricep autoritățile: eficiență versus conformitate

În comunicatul Ministerului Sănătății, autoritățile evită să tranșeze una din principalele probleme ale dezinfectanților de pe piața din România. În sensul că acestea sunt avizate pentru punerea în vânzare pe baza unor teste de eficiență (care arată pentru distrugerea căror microorganisme este potrivit un biocid declarat a conține anumite substanțe active). Și chiar și după emiterea acestui aviz care permite comercializarea biocidelor din magazine până în sala de operație, autoritățile române tot numai verificarea eficienței o urmăresc. Și de ce este asta o problemă explică, într-un limbaj mai puțin tehnic, specialiștii consultați de Turnul Sfatului în documentarea investigației despre piața biocidelor. ”Toată procedura asta nu asigură condițiile ca pe piața din România să ajungă doar produse net calitative. Procedura de avizare are carențe, astfel încât pot ajunge produse foarte eficiente, dar care nu sunt conforme. Cum? Păi, pentru ca să fie eficient este suficient ca într-un biocid să pui un antibiotic ori un antiviral și, gata, omoară tot. Deci este eficient. Dar nu este conform: deoarece dacă folosești instrumentarul chirurgical dezinfectat cu un astfel de biocid eficient pe bază de antibiotice la un pacient cu alergii, acesta poate intra în șoc anafilactic și habar nu ai, tu, ca medic, de unde apare. Tocmai de aceea este important ca biocidele să fie verificate nu doar pentru eficiență, ci și pentru conformitate. Adică pentru a se descoperi ce substanțe conțin”, este explicația tradusă pentru Turnul Sfatului.

În comunicatul lor, însă, reprezentanții Ministerului Sănătății vorbesc exclusiv despre testarea eficienței. ”Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Național de Monitorizare a Factorilor Determinanți din Mediul de Viață și Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacității bactericide și fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP și DSP. Precizam faptul că în perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicație în sectorul medical și anume antiseptice și dezinfectante chimice folosite în dezinfecția chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacității biocide (bactericide și fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP”, se mai arată în comunicatul transmis.

Citește și În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar și în spitale. Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă

Foto principală: biocidele testate de Turnul Sfatului la ICECHIM, alese aleatoriu de pe piață

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus