Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

”Dezinfectanți și cu 0% substanță activă”. G&M 2000: felicităm inițiativa, ne rezervăm dreptul de a vă acționa în instanță

”Dezinfectanți și cu 0% substanță activă”. G&M 2000: felicităm inițiativa, ne rezervăm dreptul de a vă acționa în instanță

G&M 2000 SRL – una din companiile al căror dezinfectant testat la cererea Turnul Sfatului a fost declarat neconform – pune la îndoială calitatea verificărilor. Și face trimitere la sala de judecată.

Solicitat de către Turnul Sfatului de săptămâna trecută, răspunsul societății G&M 2000 SRL referitor la o parte din produsele biocide care le poartă eticheta a fost transmis în cursul zilei de miercuri. Prin avocat. ”Referitor la extrasele Rapoartelor de încercare transmise de dvs. prin e-mail, precizăm că modul de calcul și interpretarea rezultatelor de către jurnaliști este greșită. De exemplu, la produsul Hexid calculul trebuie făcut volumetric, ci nu gravimetric. Astfel dacă ne raportăm strict la rezultatele obținute la ICECHIM, cantitatea metrică de 60,8% trebuie împărțită valoarea la densitatea alcoolului care este 0,789 % și obținem o concentrație de 77% alcool”, susțin reprezentanții companiei cu sediul în București, referitor la unul din rapoartele pe care Turnul Sfatului le-a obținut în cadrul investigației pe subiectul biocidelor vândute în România. 

În ce privește produsul celor de la G&M 2000 SRL cumpărat aleatoriu de Turnul Sfatului alături de alți șapte dezinfectanți de pe piață și testați la ICECHIM, reprezentanții companiei fac referire la faptul că acesta nu era sigilat. În acest caz, Turnul Sfatului a achiziționat respectivul săpun chirurgical denumit Prestisept prin comandă on-line și a fost livrat prin curier, fiind dus mai apoi la ICECHIM așa cum a fost primit - iar testele au indicat o prezență de 3,49% a clorhexidinei, față de 4% trecut pe etichetă. ”Atragem atenția că rezultatele obținute la ICECHIM fac referință strict la conținutul unui flaconul nesigilat transmis de către jurnal și nu la lotul din care ar face parte acest produs. Mai mult, există o marjă de eroare posibilă a fiecărui laborator de testare, erori admisibile conform Deciziei Comisiei Uniunii Europene din 14 august 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 96/23/CE a Consiliului privind funcționarea metodelor de analiză și interpretarea rezultatelor”, mai precizează reprezentanții companiei.

Merită reamintit că, în cadrul investigației, Turnul Sfatului a obținut și rezultatele testării efectuate asupra aceluiași produs la comanda altor persoane. Respectivul recipient de Prestispet, dar din alt lot decât cel dus spre testare de Turnul Sfatului, avea, de asemenea, o concentrație de substanță activă mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.

G&M 2000: procurorii n-au găsit nimic

În urma publicării de către Turnul Sfatului a investigației pe subiectul biocidelor, Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică să efectueze controale la G&M 2000 SRL și la Grande Gloria Production SA.

Cei de la G&M 2000 arată că nu sunt la primele verificări din partea autorităților. ”Precizăm că procesul de fabricație, calitatea produselor și respectarea normelor sunt verificate periodic și în mod inopinat de către organele de control competente. În cadrul acestor controale nu au fost constatate neconformități”.

Numele societății a fost vehiculat în presa centrală, în primăvara lui 2019, ca fiind parte dintr-un dosar instrumentat de procurorii din București. ”Deoarece faceți referire în adresa dvs la anchetele derulate de către procurori, precizăm că nici aceste organe penale nu au constatat neconformitatea produselor comercializate de Societatea G&M 2000 SRL. Firma G&M 2000 SRL garantează calitatea și conformitatea produselor pe care le fabrică și rămâne la dispoziția autorităților pentru orice clarificare”, mai transmit reprezentanții societății.

În instanță

Prin avocat, reprezentanții G&M 2000 SRL transmit că înțeleg îngrijorările referitoare la piața dezinfectanților din România, dar consideră că doar organele de control trebuie să confirme ori să infirme astfel de îngrijorări. „Înțelegem îngrijorările care pot exista pe piață la momentul actual și felicităm inițiativa de a verifica calitatea produselor disponibile, acest lucru este indispensabil în domeniul în care ne desfășurăm activitatea, însă trebuie făcută de experți în domeniu și de organele de control, care ele singure au calitatea de a trage concluzii și de a sancționa dacă într-adevăr există neconformități”.

În finalul răspunsului, și cei de la G&M 2000 invocă justiția. ”Vă aducem la cunoștință că pentru orice mențiune care nu este conformă realității ori pentru furnizarea de informații trunchiate, care pot da naștere unor interpretări greșite, precum și asocierea cu elemente negative, societatea subscrisă își rezervă dreptul a vă acționa în instanță”.

Citește și În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar și în spitale. Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4731

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Jo

Acum 2 ani

Incredibil, cei care sunt atacati, ataca. In general s-au vazut cazuri de genul acesta la societati cu persoane "influente" in spate....care se pare ca fac orice ca sa isi mentina pozitiile, privilegiile si avantajele economice. Felicit Turnul Sfatului pentru jurnalismul pe care il practica in ultimul timp, cu articole gen: sectia de terapie intensiva de la Public sau acest caz. Interesul general ar trebui sa fie deasupra unor interese meschine a unor persoane sau grupuri de persoane fara scrupule pt atingerea scopurilor proprii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus