Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
2°C

FOTO VIDEO Sute de studenți au absolvit în Piața Mare: „Veți fi generația despre care se va vorbi de multe ori”

FOTO VIDEO Sute de studenți au absolvit în Piața Mare: „Veți fi generația despre care se va vorbi de multe ori”

Absolvenții Universității Lucian Blaga și cei ai Academiei Forțelor Terestre au sărbătorit astăzi ceremonia Gaudeamus, în Piața Mare din Sibiu. Gazda evenimentului a fost Florin Coșuleț, iar timp de o oră, tinerii din anii terminali au putut asculta discursuri ale rectorilor celor două universități, ale autorităților și au predat cheia viitoarei generații.

După un an de cursuri online, tinerii absolvenți au avut astăzi ocazia să-și vadă, de această dată față în față, colegii și cadrele didactice. Pentru o oră, Piața Mare din Sibiu a prins culoare și a devenit loc de întâlnire pentru cei care au finalizat studiile anul acesta. Ceremonia a fost deschisă prin intonarea Imnului României și Imnului Gaudeamus, iar primul care a luat cuvântul a fost Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

„Întâi de toate îi binecuvântăm și le mulțumim cadrelor didactice, celor care au stat nu departe de studenții lor, aproape sufletește, dar într-un mod cu totul deosebit, chiar straniu, să vorbești mereu în fața calculatorului, să urmărești dacă sunt atenți sau nu, dar și studenții au trecut un examen deosebit. Veți fi generația despre care se va vorbi de multe ori și voi o să vă amintiți cum ați trecut aceste examene și cum într-o zi de Înălțare a Domnului, de cinstire a eroilor, ați fost considerați eroi cu toții. Să ne ajute Dumnezeu pentru a birui, vă transmitem curaj, bărbăție, sunteți tineri, ajutați-vă profesorii să înțeleagă că sunteți alături și că vă implicați pentru că vreți să fiți generația viitoare pe care întreaga națiune să se bazeze”, a spus  Mitropolitul Ardealului.

Următorul care a vorbit pe scena din Piața Mare a fost Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, care a ținut să felicite atât studenții, cât și profesorii pentru modul în care au reușit să gestioneze acest an.

„Iată-ne la sfârșitul unui an universitar cu totul aparte, în care cuvinte precum pandemie, restricții, responsabilitate, prevenție, siguranță au dominat activitatea și discursul tuturor. Ne-am întrebat și ne vom întreba mulți ani care vor fi efectele acestei pandemii asupra vieții noastre și asupra societății, deschiderea anului universitar am făcut-o în condiții generate de pandemie, într-un cadru restrâns, rezervați, temători, fără obișnuita bucurie adusă de studenții  și cadrele didactice care umpleau Piața Mare. Ne întrebam cu toții când vom reveni la viața noastră obișnuită după care tânjim și pe care acum o denumim față în față. Iată-ne la finalul unui an universitar într-un număr mare, nu câți ne-am fi dorit în locul în care de ani buni deschidem un eveniment important în viața comunității sibiene, cursul festiv, ceremonia de absolvire a studiilor de către studenți. Împreună, studenți, profesori, părinți, am fost responsabili, ne-am implicat și am reușit să ducem la bun sfârșit un an universitar greu. Este o zi a bucuriei”.

În cadrul festivității a luat cuvântul și Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu care, de asemenea, a vorbit despre importanța acestui eveniment în viața studenților.

„Este o zi deosebită. În această zi vreau să adresez mulțumiri cadrelor didactice, celor două senate universitare, studenților pentru că au înțeles că numai astfel este posibil să ne revedem, să respectăm ceea ce autoritățile centrale ne-au sfătuit să facem, să participăm la un proces de vaccinare care ne oferă singura soluție de a ieși din această pandemie, se cuvine să aduc mulțumiri tuturor celor care ne-au sprijinit din spate și mă refer în primul rând la părinți. Sunt convins că și ei sunt temători și se întreabă ce se va întâmpla după această zi pentru că în spate există un an în care am putea să scriem povești pentru că sunt povești de succes, mă uit în ochii dumneavoastră și cred în viitorul acestei țări. Cele două universități, universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Academia Forțelor Terestre sunt universități care modelează caractere, formează profesioniști, adevărații  români de mâine pe mâinile cărora ne vom da această țară. Adresez felicitări absolvenților, cadrelor didactice, celor care au făcut posibilă această întâlnire. Adresăm felicitări tuturor celor care au făcut posibilă schimbarea cadrului legislativ pentru a ne putea vedea în această piață. Este o zi pe care am început-o cu apelul eroilor academiei forțelor terestre și atunci îmi îndrept gândul și recunoștința mea către înaintașii noștri. Am efectuat apelul nominal al celor care sunt prezenți în Academia Forțelor Terestre, am efectuat apelul eroilor AFT și astăzi, la ora 12 am mers în cimitirul eroilor unde alături de tineri elevi de la Inspectoratul Școlar Județean și toți cei care ați  putut participa alături de noi, ne-am îndreptat privirea spre un mormânt și o cruce. În opinia mea, revenirea la normalitate a fost așteptată de mult, nu a fost posibilă decât prin efortul conjugat al tuturor celor prezenți aici. Vă mulțumesc, dragi absolvenți, pentru că ați revenit mai devreme decât preconizam noi”, a apreciat rectorul Ghiță Bârsan.

Cuvântul de ordine a fost adaptarea

Mircea Costea, student al Academiei Forțelor Terestre spune că experiența militară a fost una extraordinară și că ultimul an l-a învățat cum să se adapteze unor situații noi.

„Toată experiența în academia militară a însemnat pentru mine procesul de dezvoltare prin care am ajuns astăzi în acest moment, iar despre experiența din ultimul an trebuie să spun că a fost una inedită, dar cel mai important este faptul că ne-a învățat să ne adaptăm și că probleme pe care le înfruntăm nu trebuie să fie un zid de netrecut și trebuie să fie un zid greu de trecut, ci oportunități care să ajute la dezvoltarea noastră viitoare. Pentru viitor îmi doresc o evoluție cât mai bună în cariera militară”, explică  Mircea Darius Costea, studentul care are cel mai mare grad din rândul studenților AFT.

Sibianca Vladu Denisa este reprezentantul studenților Universității Lucian Blaga din Sibiu și șefă de promoție la Medicină. Aceasta vede studenția drept cea mai frumoasă perioadă din viața sa, nu știe încă ce specializare va alege mai departe, dar știe că va rămâne în continuare în Sibiu.

„Au fost cei mai frumoși ani din viața noastră, dar și cei mai solicitanți, au necesitat multă muncă, disciplină și seriozitate, dar când vedem rodul muncii noastre toate aceste sacrificii pălesc, ultimul an a fost unul mai dificil, iar cuvântul de ordine a fost adaptarea, am încercat să ne adaptăm la învățământul online astfel încât calitatea studiilor noastre să rămână aceeași. Aștept examenul de rezidențiat și să-mi aleg o specializare”, spune Denisa.

Evenimentul s-a încheiat cu momentul predării cheii. Anul trecut, din cauza situației generată de pandemie, ceremonia Gaudeamus nu a avut loc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Gigi contra

Acum 2 ani

Sigur ca se va vorbi de ei! A fost generatia online! Au facut facultatea pe dekstop.
Raspunde

Profesor ulbs

Acum 2 ani

Jalnica ceremonie organizata de o conducerea mediocra care incearca sa copieze "performantele mediatice" ale populistului Bondrea !
Raspunde

Absolvent 2021

Acum 2 ani

O intrebare. Noi, cei de alta confesiune crestina fata de cea majoritara, de catre cine suntem reprezentati? A existat vreun reprezentant al cultelor catolic/protestant/neoprotestant?
Raspunde

Un oarecare

Acum 2 ani

„vreți să fiți generația viitoare pe care întreaga națiune să se bazeze" .... din pacate ei vor... dar nu ajung pentru ca nu au loc de protejati si oportunisti - TRIST, foarte TRIST. Cei care ii educa ar trebui sa fie un etalon, insa realitatea nu este asa. Cine cunoaste anumite persoane de mai sus, care imbraca cuvintele in forme fară fond moral stie despre ce vorbesc. Mult succes absolventilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus