Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Primul restaurant nepalez din Sibiu, Kathmandu, nu e ce pare a fi

Primul restaurant nepalez din Sibiu, Kathmandu, nu e ce pare a fi

Peisajul culinar al Sibiului s-a îmbogățit de câteva luni cu un restaurant cu specific nepalez-indian, sugestiv denumit Kathmandu. Nu-l confundați cu restaurantele ”asiatice” pe care le găsiți prin mall-uri, unde pilaful stropit cu sos de soia devine brusc specialitate exotică. La Kathmandu veți găsi arome unice pentru orașul nostru și autentice.

În primul rând, Kathmandu nu este tocmai un restaurant în adevăratul sens al cuvântului, dar poate deveni. Adică nu are un spațiu fizic unde să poți merge cu familia și prietenii, un loc unde să mănânci stând la masă și vorbind. Cam cum făceam pe vremuri, înainte de pandemie... În schimb, găsești Kathmandu cam pe orice aplicație/sistem de comandat mâncarea acasă în Sibiu și împrejurimi. Eu așa am dat ei. Până la urmă și important e să fie mâncarea bună.

Meniul nu este unul stufos, nu găsiți în el o mie de varietăți de orez sau prăjeli, ci scurt și la obiect. Am scos din calcul preparatele care includeau creveți sau organisme marine – nu au cum să fie proaspete, doar suntem la sute de kilometri de mare, și am rămas cu destule mâncăruri cât să le numeri pe degetele de la mânini. Am comandat: Acadele de pui, Chow Mein și Pui thailandez cu acaju. Livratorul a zis că e de la Kulinarium când a sunat că a ajuns.

Încă de la prima îmbucătură poți să-ți dai seama că nu ai de-a face cu un bucătar care a învățat să gătească uitându-se la rețete pe Youtube. Mâncărurile de la Kathamandu au în ele arome și condimente pe care papilele noastre gustative nu le-au mai întâlnit. Mai întâi te lasă cu gura căscată: Ce-i asta? Ce se simte? Nu o regăsesc în catalogul gusturilor întâlnite până acum.

În plus, modul în care ele se combină, succesiunea de reacții, exploziile de arome dau de înțeles că rețetele sunt unele tradiționale, încercate de-a lungul unor generații, nu inventate peste noapte în funcție de ce găsești prin frigider. E greu de explicat în cuvinte când vine vorba despre arome rar întâlnire înainte. Spre exemplu, ce înțelegeți din combinația de lapte de cocos și iarbă de lămâie?

Pe urmă e discuția despre picant. Ce e picant pentru noi e lejer pentru indieni. Acadelele de pui, spre exemplu, sunt copănele într-un sos roșu, iute și dulce-acrișor în același timp. Efectiv se topesc în gură în cercuri de foc, dar tocmai asta le face interesante, iuțeala nu estompează alte gusturi, ci le evidențiază. Trebuie să încercați să vă dați seama.

Povestea lungă pe scurt, Kathmandu nu-i chiar un restaurant, ci mai degrabă unul sau mai mulți bucătari nepalezi care gătesc în bucătăria de la Kulinarium. Însă ce gătesc ei este delicios, unic în Sibiu, după rețete autentice și cu ingrediente de la mama lor. Recomand oricând. Plus că prețurile sunt decente, costă în medie 25 de lei un fel de mâncare din care te saturi și primești o băutură gratis.

 

Vizualizari: 6328

Comentarii

3 comentarii

Pofticiosul

Acum 1 lună

Sa vedem cum va fi!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

pai atunci mergem direct la Kulinarium...
Raspunde

Tot Sibian

Acum 1 lună

Fotografii de amator si un articol de rahat. Cu cat ai fost platit pentru aceasta capodopera ? Laude pentru un ,,restaurant Nepalez" la care ai mancat Chow Main chinezesc si pui Thailandez?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus