Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
29°C

Contract de jumătate de milion de euro pentru pasajul subteran Șaguna. Fodor: ”nu este o simplă cosmetizare”

Contract de jumătate de milion de euro pentru pasajul subteran Șaguna. Fodor: ”nu este o simplă cosmetizare”

Ca urmare a unei propuneri asumată în 2018, Primăria Sibiu anunță că a semnat contractul pentru modernizarea pasajului pietonal care subtraversează strada Andrei Șaguna.

După ce au reluat de mai multe ori procedura de atribuire a contractului, reprezentanții Primăriei Sibiu anunță faptul că au reușit să găsească un constructor pentru lucrările de modernizare a pasajului subteran de pe strada Andrei Șaguna (între bulevardul Continental Forum și vechiul sediu al Primăriei). 2,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea contractului semnat cu societatea Euras, din Satu Mare. Societate care, printre altele, a lucrat și la modernizarea și extinderea Băii Populare, dar și a imobilului din Piața Mică nr. 22 (acolo unde a fost amenajată și Casa Căsătoriilor).

Perete acoperit cu ecrane

Proiectul modernizării pasajului pietonal de sub strada Andrei Șaguna a fost propus și votat de sibieni în cadrul Bugetării participative din 2018. Principala idee promovată atunci a fost aceea de a dota pasajul cu ecrane video care să acopere pereții. Un an mai târziu, în urma întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru acest proiect a fost alocat un buget de 3,4 milioane de lei.

“Nu este o simplă lucrare de cosmetizare, ci refacem parte din structura pasajului, utilitățile și îl transformăm într-un spațiu de informare pentru sibieni, prin instalarea unor ecrane smart”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii contractului către Euras SRL, trei sunt obiectivele principale: reabilitarea structurii pasajului, realizarea unui sistem video-wall (a unui perete acoperit integral de ecrane video) cu protecția aferentă și realizarea unor sisteme de iluminat, de climatizare și de supraveghere video.

“Pasajul este situat în centrul istoric al Sibiului, acolo unde firma noastră a fost contractată să realizeze lucrările de reabilitare a mai multor obiective. Ne bucurăm să putem continua colaborarea și să contribuim la punerea în valoare a frumuseții orașului istoric, adăugând în același timp și elemente moderne, potrivite unui oraș european așa cum este Sibiul”, transmite Ionuț Bota, manager de proiect din partea Euras, potrivit comunicatului amintit.

Jumătate de an

Termenul de execuție a lucrărilor este de șase luni, perioadă în care pasajul va fi închis, iar pietonii vor fi redirecționați către pasajul subteran din zona magazinului Dumbrava.

Reabilitarea structurii înseamnă nu doar înlocuirea izolațiilor, a balustradelor, pardoselilor, tavanelor etc., ci și amenajarea unei noi rampe destinate cărucioarelor și bicicletelor. Una cu o lățime de 1,2, pe ambele scări de acces, mai prelungită decât cele două fâșii existente în prezent, ”pentru asigurarea unui unghi mai lin la coborârea și ieșirea din pasaj”. 

Pe peretele sudic al pasajului (cel dinspre sensul giratoriu din Piața Unirii) se cere amplasarea unui sistem de ecrane video, cu diagonala de 140 de cm și cu margini subțiri, care să fie protejat de un perete de sticlă securizată cu grosimea de 10 mm. Conform documentației de atribuire a contractului, pe întreg peretele sudic reabilitat vor fi amplasate 45 de ecran LED. „Vor putea fi afișate informații de interes public, imagini de rezoluție mare, stream camere video, clipuri publicitare etc. Prin soluția tehnică vor putea fi preluate imagini din alte zone și afișate în pasajul pietonal”, se arată în documentația de atribuire a contractului, proiect întocmit de Mâna de lucru SRL. Este vorba de firma din Alba Iulia care a proiectat și mobilierul urban care urmează a fi amplasat în piața Huet (detalii aici).

Arhitecții care au realizat proiectul care urmează a fi implementat mai propun demontarea jardinierelor existente și înlocuirea acestora cu parapete realizate într-o manieră modernă, înlocuirea vechilor finisaje, montarea a două platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități, efectuarea reparațiilor necesare pentru eliminarea infiltrațiilor, un nou sistem de iluminat, combinat cu unul de supraveghere, dar și crearea unor ”locuri de stat”. Adică a unor bănci amplasate vizavi de peretele de ecrane.

”Pentru a scoate din mentalul colectiv asocierea negativă a parcurgerii spațiului subteran și pentru a transforma acest loc într-o experiență memorabilă, pe lângă tehnologia interactivă folosită și cu rol de afișaj publicitar de asemenea, pasajul creează pe lângă el o prezență urbană importantă, răsfrângându-se în afară prin pliul parapetului dinspre parcarea hotelului Continental Forum. Acest pliu are, pe o parte, ca finisaj materialul din interiorul pasajului, un singur material cu texturări, opacități și luciuri diferite, făcând trecerea continuă și reflectând parțial fațada hotelului. Pasajul se transformă, astfel, într-un spațiu urban consistent, o continuare a pietonalei Bălcescu, îmbunătățind și nuanțând experiența urbană atât de apreciată a Sibiului”, documentația întocmită de Mâna de lucru SRL

Sursa simulărilor foto: documentația întocmită de Mâna de lucru SRL

Vizualizari: 3694

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

o MEGA tampenie marca "d-na Fodor & Co."
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

ai și argumente?
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 lună

Un pasaj unde se vor sifona aproape 3 milioane de lei (aproape 700.000 euro) sa fie o "experienta memorabila"? Bai, imbecilii astia din primarie trebuie spanzurati in Piata Mare cat mai repede! Asta si proiectul pistei de biciclete la pret de autostrada per km. Inca bine ca nu a castigat Comtram, ar fi durat executia 456 de ani! Ce rusine de primar!
Raspunde

Florea Miron

Acum 1 lună

Noi sibienii mandri, 1/64 sasi, facem bani mai multi decat am putea numara vreodata asa ca jumatate de milion de euro pentru NIMIC nu sunt o problema!
Raspunde

Patri

Acum 1 lună

pasajul a mai fost refacut-zugravit-acum citiva ani pe vreo 150.000 eur si acum vreo 8-9 ani,suma nu o retin cu jumate din bani ati putea incepe constructia unei crese,gradinite etc ecrane va trebuie?si 6 luni termen de executie? va fi gata la iarna in 2024 de alegeri?
Raspunde

Mister

Acum 1 lună

o mizerie
Raspunde

****

Acum 1 lună

Locul Primarului Fodor și al actualei conduceri a primăriei este la tomberonul istoriei ca cea mai incompetentă și imbecilă administrație a orașului din istoria sa!

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Fix degeaba si pe multi bani.
Raspunde

Iancu

Acum 1 lună

Si drumurile sunt pline de gauri
Raspunde

Iancu

Acum 1 lună

TS nu-l întrebați putin pe dl. Palade de la primărie cu ce se ocupă in perioada asta? Gem drumurile de gropi , giratoriile sunt aproape toate valurite si nu se vede niciun echipaj de la întreținere pe străzi. Astea sunt unele din problemele existente care s-ar putea rezolva rapid si ieftin......nu avioane ca cele din pasaj
Raspunde

@Iancu

Acum 1 lună

Domnul Palade ca si domnul Ratiu sau doamna Bokor se ocupa cu ce stiu ei mai bine:mint,mint si iar mint!Nu cred ca Sibiul a avut vreodata o echipa a primariei mai mincinoasa si mai incapabila ca aceasta.Nu credeti?Va pun la dispozitie un maldar de hartii cu promisiuni date si niciodata onorate!Nu-i vorba doar de refuzul de a face o parcare sau o alee sau trotuar pentru un grup de sibieni ci de faptul ca Sibiul nu are absolut nimic din ce au orase similare sau din ce ne-au promis autoritatile!
Raspunde

Fufu

Acum 1 lună

totusi ce este zidul acela tip parazapada? arata ca un capac de mormant proaspat deschis...
Raspunde

Ofof

Acum 1 lună

Se subînțelege ca se renunța la ideea mutării străzii Șaguna in subteran iar suprateranul sa devină pietonal?
Raspunde

Chiar

Acum 1 lună

parca avea KWI o viziune cu trafic subteran in zona Piata Unirii.
Raspunde

Birtu

Acum 1 lună

Iar o smecherie SMART, pentru alesi orasului.
Raspunde

Luca

Acum 1 lună

500.000 euro ??? Nu a fost in stare sa faca unul nou si atunci "cosmetizeaza" smechereste ce a construit Ceausescu ? Cu banii astia cred ca facea 3 pasaje pe Bul Spitalelor : la Teatru ; spre str Gh Lazar -unde trec sute de elevi si la Spital , langa sensul giratoriu ! Se pare ca DNA iubeste Sibiul ...
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

nu cred ca nu mai este careva care sa nu cunoasca problema acelui pasaj.Faptul ca trebuie indepartate infiltratiile si acumularile de apa din timpul ploilor.Apoi ecrane si fantezii .Ma mir ca nu instaleaza un covor rulant astfel incat circulatia in pasaj sa fie fluenta si continua.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Bani aruncati pe nimic, cu ei se puteau renova cateva fatade, sa nu mai cada tencuiala pe trecatori. Pasajul trebuia reamenajat dar nu cu idiotenii fantaziste. Niste scari rulante sau lifturi pentru persoanele cu dizabilitati, nu platforme mobile. Iar despre 44 de ecrane, ce sa mai zic, o tampenie mai mare nici nu se putea. E un curent acolo de nu stii cum sa treci mai repede. Problema nu e Fodor, ci sefii din primarie care sunt extraordinar de incapabili
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Un concept interesant, să vedem realizarea.
Raspunde

Che

Acum 1 lună

O sa arate exact ca un cavou din hipodrom V ,foarte fandosit și nefolositor nimănui in viața ! Sifonareeee scrie pe placa mortuara !!!!

Raspunde

Dorin

Acum 1 lună

Cu banii ăstia mai ca se facea un pasaj nou!!!!! Incredibil cum se sifoneaza banii la Sibiu, avem din pacate cea mai incopententa administratie posibila.
Raspunde

Monique

Acum 1 lună

Mi se pare o oribilitate. Cuvintele sună atât de prețios-pompos, dar ce se vede (cu desființarea jardinierelor, deci alte plante sacrificate de dragul betoanelor) este o bizarerie fără noimă. Ecrane, mesaje, informații? Who cares? Cui îi trebuie ecrane pe stradă, nu avem destule pe-acasă și pretutindeni la purtător?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus