Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Descinderi: pe lângă șpăgi ”modice” și furt de asfalt, un polițist de comună și-a impus viceprimarul

Descinderi: pe lângă șpăgi ”modice” și furt de asfalt, un polițist de comună și-a impus viceprimarul

Trei percheziții au loc, începând din această dimineață, la casele unui agent de poliție din cadrul Secției rurale Orlat și la biroul acestuia. Procurorii sibieni îl cercetează pentru mită și abuz în serviciu, uzurpare a funcției și purtare abuzivă și fals intelectual, printre altele. Altele care înseamnă inclusiv constrângerea unui consilier local pentru a vota un anume candidat la funcția de viceprimar.

Procurorii sibieni nu dezvăluie numele agentului din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Sibiu, care, în ultimii trei ani, a ”negociat” inclusiv soluționarea unor dosare penale cu persoanele implicate. Persoane pe care, în loc să le cerceteze, le-a ușurat de diferite produse și de mărunțiș, potrivit procurorilor sibieni. ”În perioada aprilie 2019 – ianuarie 2021, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, având în instrumenare dosare penale, dar şi lucrări generale, a pretins şi a primit de la persoanele implicate în acele dosare/lucrări produse alimentare şi nealimentare, dar şi sume de bani modice, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la soluţionarea acelor plângeri sau petiţii”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Viceprimar ”agreat de polițist”

Agentul de poliție care avea în competență mai multe localități este cercetat penal de procurori și pentru faptul că ”şi-ar fi adus aportul în calitate de complice la sustragerea unei cantităţi de emulsie bituminoasă”. 

Mai mult, omul care ar fi trebuit să se asigure de respectarea legii s-a implicat inclusiv în stabilirea aleșilor comunității. Mai precis, în comuna Poiana Sibiului, unde - după alegerile locale din toamna anului trecut - negocierile politice pentru stabilirea unui viceprimar erau strânse. Agentul de poliție s-a implicat direct pentru a-și impune protejatul în funcție, suspectează procurorii. ”... ar fi executat acte de constrângere morală asupra unui consilier local al unei unităţi administrativ-teritoriale din circumscripţia Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, determinându-l astfel pe acel ales local să voteze, în cadrul şedinţei de consiliu local, un anumit candidat la funcţia de viceprimar al acelei comune, agreat de poliţist”, se arată în comunicatul citat.

Prietenii agentului de poliției scăpau și de diferite dosare penale, după cum le-a fost transmis procurorilor. Care descriu cum pe lângă faptul că a refuzat să deschidă trei dosare penale, ”aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare petentei care a reclamat comiterea unei fapte ilicite de către un apropiat al poliţistului”. Un alt prieten al aceluiași agent a scăpat și de o amendă pe care un alt polițist era pregătit să o aplice.

Pe un hoț de lemne l-a băgat în portbagaj

În prima lună a acestui an, mai arată procurorii, agentul de poliție al secției din Orlat a participat la o acțiune de identificare a unor hoți de lemne. Pe unul dintre aceștia l-a și prins în apropierea locului de unde au fost tăiate lemnele și ”ar fi exercitat acte de violenţă fizică nejustificate asupra acelui făptuitor”, arată procurorii. După bătaia pentru care omul a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale, agentul de poliție l-a băgat pe cel bătut în portbagajul mașinii, pentru a-l duce astfel la secție. ”Ulterior, agentul de poliţie l-ar fi determintat pe un alt funcţionar, abilitat a stabili valoarea prejudiciului adus fondului forestier naţional, să stabilească un prejudiciu supraevaluat ce urma a fi reţinut în sarcina persoanei depistată şi agresată fizic de către poliţist”, mai descriu procurorii.

Cercetat pentru nouă tipuri de infracțiuni

În cadrul dosarului penal instrumentat de procurorii sibieni, agentul de poliție este cercetat pentru luare de mită, complicitate la furt, șantaj, instigare la abuz în serviciu, abuz în serviciu, uzurpare a funcției, purtare abuzivă, lipsire de libertate în mod ilegal și instigare la fals intelectual.

În urma percheziției la cele două case ale polițistului și la secția unde acesta lucrează, procurorii îl vor aduce la Sibiu, la audieri, după care vor stabili eventualele măsuri preventive.

”Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, precum şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi respectiv I.G.P.R. – Direcţia Operaţiuni Speciale. Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale, precum şi o eventuală punere în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 12577

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Mihai

Acum 2 ani

Omul are toate calitățiile! Ar putea ajunge primar după ce iese de la ”facultate”!
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Au ajuns tablagii sa faca legea atat in oras cat si in marginime! Mafia e in floare la sibiu, iar pestele de la cap se impute ! Si unde nu e cap, e vai de picioare!
Raspunde

Viorel

Acum 2 ani

stai sa vezi ce mafie este in companiile de stat din sibiu unde majoritatea (peste 90%) "investitiilor" se fac ilegal adica cu atribuire, iar oamenii semneaza ca au rate si copii de crescut
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Se pare ca sunt tot mai multi oameni ai legii care comit infractiuni, oamenii cinstiti sunt lasati la bunul plac al infractorilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ardeleni zero barat

Acum 2 ani

Ce-mi place cand ardelenii si mai ales sibienii ne ponegresc pe noi si in general pe cei din alte provincii, uitand ca ei sunt mult mai jos la moralitate si harnicie fata de noi! Noi am pornit de jos si am ajuns sus, in timp ce ardelenii, fara sasi, au devenit mai ceva ca in India!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Stai linistit, ca mai aveti mult pana ajugeti ca ardelenii fara sasi...ca ardelenii "cu sasi" nu o sa ajungeti niciodata. Hai, la sparangel pls
Raspunde

SIM

Acum 2 ani

Nu cunosti un detaliu prietene :))) Agentul de politie nu este ardelean, este din provincie asa cum ii zici tu :)))
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Intreb,nu dau cu parul: Seful lui chiar nu stia nimic ? De regula prosperitatea brusca se duce pina sus-sus !Nu degeaba s-au secretizat CU ACORDUL ANI veniturile politistilor: au averi da' venituri doar din pariuri si alocatiile copiilor.
Raspunde

Claradi

Acum 2 ani

Exact, cum se face ca șeful lui nu știa nimic? Clar ca l-a acoperit.
Raspunde

Mera

Acum 2 ani

domnilor, un lucru este clar pentru toti cei care vor sa inteleaga - pestele de la cap se impute. circula atatea "zvonuri" ca sefii politiei Sibiu sunt mai mult decat sefii mafiei locale. daca la zvonuri adaugam evidentele si lucrurile concrete, ce iese? de unde tragem concluzia ca - DIICOT, Justitie, servicii de specialitate etc sunt apa de ploaie.
Raspunde

Asen

Acum 2 ani

e cumva vorba de dl.Soaita?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus