Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

FunkyDrop aka sibianul Mihai Drăghici: „E greu să motivezi oamenii din Sibiu să participe la un eveniment și să plătească o taxă de intrare”

FunkyDrop aka sibianul Mihai Drăghici: „E greu să motivezi oamenii din Sibiu să participe la un eveniment și să plătească o taxă de intrare”

FunkyDrop, un DJ care își dedică întreaga viață pasiunii sale, s-a născut și a crescut la Sibiu. Omul din spatele acestui alter ego este Mihai Drăghici, un tânăr de 32 de ani cu studii în Marea Britanie, în Cambridge. De trei ani a revenit acasă, la Sibiu, unde lucrează în continuare la muzica sa.

Mihai a povestit cu reporterul Turnul Sfatului despre începuturile lui ca DJ în Propaganda, anii petrecuți studiind inginerie de sunet și producție muzicală la Cambridge, dar și despre modul în care artiștii locali încearcă să crească prin forțe proprii.

Când ai descoperit că ai talent la muzică? A fost o pasiune insuflată de familie sau un talent moștenit ori pur și simplu ai descoperit că te pricepi, întâmplător?

Nu aș spune că e neapărat talent, cât o pasiune care treptat a devenit un stil de viață și o meserie, implicit. Totul a pornit din întâmplare, undeva prin anul 2009, în pub-ul Propaganda din Sibiu, locul în care mergeam foarte des împreună cu prietenii mei. Din cauza unei crize acute de evenimente în perioada respectivă, ne-am hotărât să facem propriile petreceri cu muzică pe care o ascultam împreună cu prietenii. Așa am început să pun muzică, așa că pot spune că atunci am început cariera de DJ. Părinții mei nu au nici o legătură cu muzica sau artele. Sunt chiar la polul opus, foști ofițeri de armată. (râde)

Cu ce te mai ocupi în afară de muzică?

Pe lângă muzică, tot cu muzică mă ocup. Organizez evenimente și festivaluri, mă ocup de partea de producție. O altă pasiune de-a mea e schiul, iar iarna, când nu am evenimente, activez ca instructor de schi la Arena Platoș, în Păltiniș.

Povestește-mi puțin despre drumul tău spre ceea ce înseamnă muzica pentru tine în prezent. De unde ai pornit și unde ai ajuns acum?

Totul a pornit de la o glumă și multă plictiseală. Ulterior, când am văzut că lucrurile chiar merg într-o direcție serioasă, am aplicat și am intrat la facultate în Cambridge, UK, unde am studiat Audio and Music Technology (mai pe înțelesul tuturor, inginerie de sunet și producție muzicală). După facultate, am mai rămas câțiva ani acolo, în care am activat ca DJ și în același timp ca manager de producție pentru diverse evenimente și festivaluri. De 3 ani m-am relocat acasă, la Sibiu, dar am continuat colaborarea cu cei de acolo.

Care este cea mai recentă creație a ta?

Tocmai ce am lansat pe volumul 4 , part. 1 din Seria mea de mixtape-uri ce se numește Beat Meister - o puteți asculta pe mixcloud. Pe lângă asta lucrez de la un mini album de lo-fi hip hop, altceva decât sound-ul cu care este obișnuită lumea să asculte de la mine. Va fi ceva interesant, așa că stați pe aproape!

Sunt apreciați artiștii locali? Se pot compara cu cei cunoscuți la nivel național?

Din punct de vedere al actului artistic, un artist local poate fi peste nivelul unuia național, dar diferența dintre un artist local și unul național o face lipsa notorietății și a unui buget serios.

Sibiul este destul de problematic din punctul acesta de vedere - E greu să motivezi oamenii din Sibiu să participe la un eveniment și să plătească o taxă de intrare atâta timp cât ei au fost obișnuiți, începând cu 2007, să primească evenimente de anvergură pe gratis.

Cum poate comunitatea sibiană să susțină activitatea artiștilor locali?

Masa critică plătitoare de bilete, pentru evenimente de muzică electronică din Sibiu, este foarte mică, iar un eveniment care nu este susținut de bani publici tinde să devină nesustenabil. Să gândească global și să acționeze local.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Țăranistadt

Acum 4 luni

Păi de-aia la unii sunt Untold și Neversea, iar la alții festival de țurai țurai cu mici, hamsii si bere. Tot asa, la unii Metallica, iar la Sibiu, Ducu Berți și Petrică Mâțu Stoian. :))))) Sibianul cu greu plateste bilet la zoo, d-apai la ceva ce costa mai mult de 7 lei!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

De fapt e Mihai Draghici aka( also know as-cunoscut ca) FunkyDrop,d-na Balau ;in rest n-am nimic de comentat.Unde-i dl Dobre, care macar avea haz?
Raspunde

Corina

Acum 4 luni

knowN, dacă tot e să căutăm nod în papură ;)
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

platim dar atunci cand merita...cu siguranta nu spui nimic interesant!!!
Raspunde

Poplacean mandru

Acum 4 luni

aka noi sibieni suntem cu muzica traditie nu diavoli in capu sa bubue boxele cu basi
Raspunde

Rasinarean fudul

Acum 4 luni

hai ca m-ai facut sa rad cu pofta poplacene
Raspunde

Cașolțan din tata-n fiu

Acum 4 luni

Festivalurile astea cu muzica satanica care ne iau capul copiilor si ii fac sa se drogheze si sa se iubeasca baiat cu baiat trebuie sa inceteze! Sa ne promovam valorile si traditiile, romani! Ce e romanesc nu piere!
Raspunde

Bnn

Acum 4 luni

aka Un Prajit evazionist.
Raspunde

Carcotel

Acum 4 luni

LOL, pai ca sa dau bani pe un bilet / taxa de intrare, acel eveniment trebuie sa merite, in primul rand timpul meu, dupa aceea banii mei :) fie ca e vorba de 2 lei sau 200 lei.
Raspunde

E.u.s

Acum 4 luni

Ar fi cea mai mare prostie să plătești pentru a suporta zgomotele pe care le mixezi pretinzind că faci muzică..muzica e cu totul altceva in nici un caz cea ce faci nu poate fi numita muzică.
Raspunde

Ionel Tiribomba

Acum 4 luni

Pai cu ce suntem noi de vina ca "isi dedica el viata pasiunii" !? Asta inseamna ca trebuie sa il platim sau cum ?... Omul asta nu prea intelege cum functioneaza lucrurile si vine cu texte gen... "Marea Britanie" sau "Cambridge" :D.... pai el e dovada ca daca esti sterp la cap, te poti duce oriunde ca tot nu intelegi nimic. Mai terminati cu scolile astea de 2 lei pe oridunde ar fi ele si puneti mana pe munca... faceti lucruri folositoare, nu balarii de-astea si cereti respect.... foarte penibil.
Raspunde

Cosmo 1999

Acum 4 luni

Daca ai talent si esti bun, nu ai nevoie sa iti plateasca sibienii evenimente in 2021..... Exista bandcamp, spotify si multe alte metode de a deveni cunoscut. Doar un individ fara talent poate scoate asemenea tampenii, ca omul asta...habar n-are pe ce lume traieste, el vrea bani din bilete, ca Mircea Baniciu in 1992, de exemplu... of of.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus