Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

880 de copii nu și-au găsit loc în creșele și grădinițele din Sibiu. Autoritățile: natalitatea a crescut cu 3%

880 de copii nu și-au găsit loc în creșele și grădinițele din Sibiu. Autoritățile: natalitatea a crescut cu 3%

880 de tinere familii au fost nevoite să caute alternative pentru copiii lor, cărora în cursul anului trecut nu le-au găsit un loc în creșele și grădinițele din oraș. Cea mai mare cerere este pentru locurile din creșe: 647 de cereri pentru un loc în creșele din Sibiu au fost respinse, un număr aproape dublu raportat la capacitatea actuală.

Problemele generate de lipsa locurilor pentru copiii de vârstă preșcolară vin ca urmare a dezvoltărilor imobiliare din Sibiu, dar și din localitățile limitrofe. De unde, părinții – ca urmare a aplicării unei vize de flotant în municipiu – vin să își înscrie copiii la unitățile preșcolare din oraș. În total, reprezentanții Primăriei arată că părinții a 880 de copii nu au găsit un loc în creșele și grădinițele din oraș în cursul anului trecut. ”Această situație se datorează creșterii natalității cu 3% în municipiu și zonele limitrofe, extinderii într-un ritm accelerat a zonelor rezidențiale și, nu în ultimul rând, recentelor revendicări ale clădirilor care găzduiau unități de învățământ”, se arată într-un raport al Serviciului de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din cadrul Primăriei Sibiu.

”Doar în anul 2020 au fost 647 de cereri de înscriere la creșă respinse. De asemenea, 233 de dosare pentru înscrierea la grădiniță au fost nesoluționate din lipsă de locuri disponibile”, raport al Primăriei Sibiu

O nouă creșă și grădiniță în Piața Cluj

Acesta este contextul în care, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de joi, Primăria Sibiu propune alocarea fondurilor necesare pentru ridicarea unei noi construcții în incinta Școlii gimnaziale nr. 12 (din Piața Cluj, nr. 1). ”Construirea unui nou corp de clădire cu destinația creșă și grădiniță cu program prelungit va avea ca rezultat asigurarea accesului pentru 140 de copii de vârstă preșcolară la servicii de educație. Noua clădire va avea un regim de înălțime S+P+E și va fi dimensionată pentru un număr de 60 de copii la creșă și de 80 de copii la grădiniță. Amplasarea clădirii înspre strada Timișoara permite amenajarea unei curți retrase, unde va fi amenajat locul de joacă într-o zonă mai sigură pentru copii”, se arată în documentația care însoțește proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru respectiva investiție.

9,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea estimată a noii construcții, din care lucrările efective de construire și montaj sunt estimate la 7,8 milioane de lei. 

Noua creță și grădință urmează a fi ridicate în curtea Școlii gimnaziale nr. 12. Sursa foto: Google Street View

”Obiectivul de investiții reprezintă o prioritate la nivelul comunității din proximitate – cartierul Piața Cluj, iar consecința pozitivă așteptată constă în rezolvarea problemei generată de numărul limitat de locuri la creșele învecinate, în contextul creșterii populației stabilite în acest cartier și în apropierea lui. Această creștere este explicată de numeroasele ansambluri rezidențiale apărute în peisajul urbanistic, atât în cartierul menționat (vezi str. Reconstrucției, fosta bază Metalcar), cât și în cele vecine (Turnișor, Țiglari, Terezian), ansambluri rezidențiale care însumează sute de apartamente, achiziționate în special de populația tânără, de familii nou înființate și familii cu copii”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre pentru alocarea de fonduri noii grădinițe și creșe.

Cu anii

Ulterior aprobării indicatorilor pentru noua creșă și grădiniță, administrația locală urmează să demareze procedurile de întocmire a proiectului tehnic și de angajare a unei firme de construcții.

Demersuri care, însă, pot dura ani buni. Spre exemplu, în cazul a două noi creșe pentru cartierele Ștrand și Țiglari, adoptarea indicatorilor tehnico-economici a fost realizată încă din 2017. Zilele trecute abia au fost semnate contractele de execuție, cu termen de finalizare a lucrărilor peste zece luni. Unul din motivele amânării acestor proiecte țin de faptul că administrația locală a urmărit atragerea de fonduri europene pentru ridicarea acestor imobile. Contractele de execuție semnate zilele trecute au o valoare totală de aproape 11 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Mai repede, însă, s-au derulat lucrurile în ceea ce privește amenajarea unei noi creșe în cartierul Lazaret, pe strada Lebedei. Aici a funcționat o grădiniță privată, administrată de Asociația ”Surorile Imaculatei din Genova”, care între timp și-a încheiat misiunea la Sibiu. Primăria Sibiu a anunțat în iulie anul trecut că va achiziționa clădirea de pe strada Lebedei, mai ales în contextul în care Asociația a fost de acord să vândă imobilul la jumătate din prețul stabilit de un evaluator autorizat.

În clădirea cumpărată pe strada Lebedei urmează să fie date în folosință, din toamna acestui an, 35 de noi locuri pentru copii de creșă.

Foto: Primăria Sibiu

Clădirea administrativă anexată grădiniței private urmează să fie prima deschisă sub formă de creșă. 35 de copii urmează să își găsească aici locul din toamna acestui an, potrivit unui anunț făcut de primarul Astrid Fodor în cursul săptămânii trecute.

Număr dublat în creșe

391 este numărul total de locuri disponibile în prezent în creșele din municipiul Sibiu. Acest număr ar urma să fie dublat în anii următori, conform promisiunilor administrației locale. Pe lângă noile creșe din cartierele Ștrand (105 locuri), Țiglari (90 de locuri), Piața Cluj (60 de locuri) și Lazaret (35 de locuri), administrația mai are în plan și amenajarea de noi creșe în cartierul Vasile Aaron și cartierul Reșița. ”Prin urmare, prin toate aceste proiecte concrete aflate deja în curs, suplimentăm locurile din creșele sibiene cu peste 400 de locuri noi”, anunța Astrid Fodor, primarul Sibiului, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului zilele trecute.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4254

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Mihai

Acum 2 ani

natalitatea a crescut cu 3%...de aceea inteligentii orasului au decis modernizarea stadionului si nu construire uneia sau a doua creşe...inutilitatea aia de stadion e mai importanta nu !?
Raspunde

Semper Talaus

Acum 2 ani

In fiecare campanie electorala, madam Fodor promite cresterea numarului de locuri in gradinite si crese. Mai promite si ca elevii nu vor merge la scoala dupaamiaza. Dumneaei are gandirea in regres (patologic?...). Dar cei din jurul ei? Acum zice ca a crescut natalitatea. Daca nu cere datele de la DSP cu raportarea gravidelor ( ar castiga cateva luni macar), ar putea afla de la serviciul de stare civila din subordine numarul celor nou-nascuti. Si apoi sa banuiasca faptul ca marea parte din acesti copilasi ar avea nevoie de crese si gradinite peste 2-3 ani. Dar se pare ca gandirea nu e punctul forte al acestei doamne Primar. Jenant e ca Presedintele i-a dat credit in fata alegatorilor sibieni cand i- a sustinut candidatura la Primarie (episodul cu plimbarea prin Piata Mare), in conditiile in care chiar FDGR-prin vocea lui Paul Porr- se dezisese de lentoarea cognitiv-volitiva a pensionabilei Fodor. Pacat de oras si de locuitorii sai. Asteptam ca doamna Fodor sa nu mai fie primarul Sibiului ***

Raspunde

Florea Miron

Acum 2 ani

De ce, de ce? Pentru ca pentru ceea ce ati scris ar fi nevoie de putina gandire pe termen lung, de o mica anticipare, de o strategie de dezvoltare. Ati vazut vreodata semne de asemenea gandire la primaria Sibiu? VREODATA zic!
Raspunde

Șpaga noastră cea de toate zilele .

Acum 2 ani

Hai sa le spunem direct . Spaga celor din zonele limitrofe are întâietate fata de locuitorii Sibiului . Grădinița frății Grimm e o instituție spagasina grav .Dar cred ca si restul sunt degeaba .
Raspunde

M

Acum 2 ani

Exact cresterea "brusca" a natalitatii cu 3% este de vina pentru ca ne trebuie triplat numarul de crese si crescut numarul de locuri in gradinite. Bravo administratiei Sibiene, care in afara de modernizarea cartierelor, nu prea a reusit sa faca altceva semnificativ. De fapt, a reusit ceva semnificativ, a iritat pe toata lumea cu salubrizarea.
Raspunde

Che

Acum 2 ani

INSUFICIENT La un calcul simplu cu noile cartiere din jurul Sibiului s au mai adăugat populației existente cel puțin 30000 de oameni adică 15mii familii de tineri . Rețineți TINERI ,ca nu au venit sa stea doar o perioada ..ci sa se stabilească definitiv !! După aritmetica mea vreo 15000 copii de gradi și școala primara !!!! UNDE MERG TOȚI ACEȘTI COPII ?? IN DOUA CREȘE ȘI DOUA GRĂDINIȚE NECONSTRUITE ÎNCĂ !!! Hallo Romanica !!! TANTI FODOR ?
Raspunde

Unu

Acum 2 ani

aveti crese si scoli goale la valcea, medias, fagaras, olt, teleorman, moldova! Si-asa nu aduceti nimic pozitiv, se vor introduce robotii si ramaneti cu ratele la cotetele si insiruitele de pe cisnadiei, selimbar si alte mahalale insalubre unde va calcati unii pe altii in picioare! Marsh acasa fiecare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus