Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

12 ani de proceduri: podurile peste Cibin de pe șos. Alba Iulia, scoase la licitație pentru demolare, reabilitare și extindere

12 ani de proceduri: podurile peste Cibin de pe șos. Alba Iulia, scoase la licitație pentru demolare, reabilitare și extindere

Primăria Sibiu a lansat licitația pentru angajarea unui constructor care să demoleze unul din cele două poduri care asigură traversarea Cibinului, să îl reconstruiască, să reabiliteze cel de-al doilea pod și să ridice un al treilea către strada Maramureșului. Din ianuarie 2009 lucrează Primăria la acest proiect.

19,3 milioane de lei, fără TVA (aproape 23 de milioane cu tot cu TVA, echivalentul a peste 4,6 milioane de euro) este bugetul alocat de Primăria Sibiu lucrărilor din cadrul proiectului denumit ”Reabilitare și extindere poduri Peco – șos. Alba Iulia”. În zona respectivă, Cibinul este traversat de două poduri rutiere, fiecare pentru câte un sens de circulație. Cel din amonte este primul construit, fiind dat în folosință în 1938. Cel de-al doilea a fost dat în folosință în 2000.

Primul pod urmează să fie demolat, iar în locul lui construit unul nou, cu trei benzi de circulație, dintre care una va fi folosită pentru cei care vor vira la dreapta, pe strada Maramureșului. Podul mai nou urmează a fi reabilitat. 

Lucrările au în vedere și amenajarea de piste de biciclete pe ambele sensuri, dar și a unei piste de biciclete, pe sub cele două poduri. Una care ar urma să unească pista aflată acum în curs de amenajare în cartierul Ștrand și viitoarea pistă de biciclete care urmează să fie amenajată pe malul Cibinului până în cartierul Reșița.

Cu șansă, anul viitor

Conform caietului de sarcini, lucrările trebuie executate în termen de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. În această perioadă, însă, nu intră și lunile din sezonul rece, când lucrările pot fi suspendate.

Firmele interesate de acest contract au termen de depunere a ofertelor ziua de 21 iulie. Spre diferență de procedurile similare de până acum, Primăria și-a propus să termine mult mai repede evaluarea ofertelor depuse. Conform calendarului asumat, funcționarii administrației locale vor să selecteze oferta câștigătoare cel mai târziu până pe 18 august 2021 (criteriul de departajare este prețul cel mai mic). Iar dacă nu vor fi depuse contestații, astfel încât contractul să poată fi semnat rapid, ordinul de începere al lucrărilor ar putea fi emis încă din această toamnă. Astfel încât, la finele anului viitor să poată fi, eventual, recepționate lucrările.

Termenul de garanție solicitat este de cinci ani de la semnarea procesului verbal la terminarea lucrărilor. 

De pe vremea lui Iohannis

Documentațiile pentru acest proiect au fost demarate încă din ianuarie 2009, când primarul din acea vreme, Klaus Iohannis, semna contractul pentru execuția studiului de fezabilitate, a proiectului și detaliilor tehnice necesare demolării și reconstruirii noului pod. Lucrare estimată, ca urmare a elaborării documentațiilor, la aproximativ un milion de euro, la nivelul anului 2009.

Implementarea proiectului a cunoscut amânări – terenul necesar celei de-a treia benzi, cea către str. Maramureșului, nu era în proprietatea orașului (s-au purtat negocieri pentru achiziție), relocările de rețele de gaz ridicau probleme.

În cele din urmă, documentațiile au fost refăcute, indicatorii tehnico-economici finali fiind adoptați de Consiliul local Sibiu în luna noiembrie a anului trecut.

Un pod mai lat

În locul vechiului pod din amonte, va fi construit unul nou care – potrivit datelor din DALI – va avea o lungime totală de 56,2 metri și o lățime totală de 16,15 m (față de cei 11,15 m ai podului existent în aval, cel inaugurat în 2000). Noua structură va avea trei benzi de circulație spre diferență de cele două existente în prezent. Una din cele trei benzi de circulație va face legătura cu strada Maramureșului, către cartierul Ștrand. ”Se impune realizarea unei benzi suplimentare pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic și fluidizarea traficului - care, la ore de vârf, prezintă blocaje – către cartierul Ștrand pe str. Maramureșului, cu evitarea girației existente”, motivau reprezentanții Primăriei Sibiu, în noiembrie anul trecut, la adoptarea noilor indicatori ai lucrării.

În cadrul acestui proiect sunt prevăzute și relocări de utilități, dar și un nou sistem de iluminat public.

Sursa simulărilor: Primăria Sibiu

Sursa foto principală: Google Street View

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

I-ati blurat pe Klaus dabălve si Romania normala.Ati pus-o !
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Nu, e de pe StreetView, le-a fost lene să se ducă pân-acolo să pozeze

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Hmm, văd obișnuiții papagali pe-aici, dacă se face, de ce se face ...
Raspunde

Miron Florea

Acum 1 an

Cu inteligenta, iuteala si determinarea nemteasca dupa 15 ani de la idee vom avea un pod nou! Traiasca! Traiasca! Traiasca! Administratia cu accent sasesc da dovada de cele mai inalte culmi ale planificarii urbane!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

La cum se construiește în Sibiu, il termina în 10 ani și după 2 trebuie reabilitat...și sa vezi înghesuială pe stradă:)))
Raspunde

Giratoriul de pe lunga cu tiglari

Acum 1 an

despre podul din gara mica intre strada lunga si calea surii mari ce planuri aveti? s-a gandit cineva sa-l largeasca? daca si dupa asta stam 12 ani ca dupa cel de pe alba iulia, atunci oamenii normali vor zbura in cosmos, iar sibienii mor in ambuteiaje.
Raspunde

Mister

Acum 1 an

Mai lat pentru ce? Ca la 100 de metri abea intra 4 masini.....si mai la 500 de metri nici 3 nu mai intra...... Oras care are strada de legatura cu zona industriala pe o singura banda mi se pare ca este oras BANANIER....
Raspunde

Mihaly

Acum 1 an

nici nu vreau sa ma gandesc cat va dura pana la terminarea chestiei cand se vor apuca de ea... daca se vor apuca...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus