Joi,
29.07.2021
Ploi Scurte
Acum
17°C

Simpozion organizat de Accademia Templare, secțiunea Transilvania: „Biserica din Richiș între lumea celtică și templierii de astăzi prin rânduiala sașilor”

Simpozion organizat de Accademia Templare, secțiunea Transilvania: „Biserica din Richiș între lumea celtică și templierii de astăzi prin rânduiala sașilor”

Un mare eveniment organizat de Accademia Templare - Secțiunea Transilvania a avut loc la Biserica din Richiș, biserică recent preluată în administrație de Green Man Fundation.

Sâmbătă, 19 iunie, a avut loc la Biserica din Richiș un eveniment organizat de Accademia Templare – Templar Academy de la Roma - Secțiunea Transilvania.

Accademia Templare – Templar Accademy se ocupă de răspândirea în societatea civilă a culturii templiere, ezoterice și a culturii în general.

Biserica gotică din Richiș a fost construită între anii 1283 și 1289, sub auspiciile Mânăstirii Cisterciene de la Cârța, fiind una dintre cele mai mari și mai decorate biserici din mediul rural transilvănean, sub influența unui atelier de pietrari care cunoșteau foarte bine arhitectura ecleziastică franceză.

Comunitatea din Richiș a păstrat foarte multe dintre elementele decorative originale, chiar și după adoptarea Reformei lutherane în anul 1540, fiind salvate o serie de elemente sculpturale dintre care  reprezentările numite ”green man” – și alte decoruri – simboluri  care au rădăcini în arta celtică și sunt foarte prezente în arhitectura ecleziastică din Scoția, Irlanda și nordul Franței.

Ca sinteză a celor arătate mai sus, tema aleasă pentru simpozion a fost: „Biserica din Richiș între lumea celtică și templierii de astăzi prin rânduiala sașilor”. Moderatorul evenimentului a fost Cristian Matei, un medieșan foarte cunoscut în zona de nord a județului care a amintit că este vorba de a treia întâlnire organizată din partea Accademiei Templare – Secțiunea  Transilvania la același lăcaș de cult.

Șase lectori au prezentat diferite studii: Dan Ovidiu Neacșu a prezentat un studiu despre povestea Sașilor din Transilvania, moderatorul Cristian Matei prezentat un material istoric pregătit din partea academicianului Marian Țiplic, profesor de istorie la ULBS, Francesco Tacconi a prezentat partea simbolistică a Bisericii din Richiș, remarcând că aceasta prezintă simboluri păgâne, mai precis celtice și în primul rând Omul Verde, simbolul reînvierii, Filippo Grammauta, în calitatea sa de Rector al Accademiei a vorbit despre Fecioara Maria, aceeași mamă sub diferite forme pentru Celți și pentru Creștini, eruditul Rumus Barna a prezentat un interesant studiu „Veriga lipsa din lanțul templier: Prieteni rosii, popi rosii si calugari rosii”, iar prezentarea a fost finalizată de  Dl. Iulian Minescu, care în calitate sa de Prior Ordinului Templar O.M.S.T.H. în cadrul Marelui Priorat al Italiei a prezentat Ordinul internațional O.M.S.T.H. cu sediul în Geneva sub patronatul regal al Alteței Sale Regale Prințesa Elisabeth de Ysenburg și Büdingen, Prințesă de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, singurul Ordin templier recunoscut de  O.N.U. și membru al International Peace Birou.

Participanții s-au putut bucura și de un moment muzical. Livi Muller a cântat la orga veche de peste 300 de ani a bisericii din Richiș.

Între cei aproximativ o sută de participanți a fost prezent și Rectorul Accademiei, italianul Filippo Grammauta care a venit la Richiș însoțit de o doamnă pasionată de simbolistică care a rămas încântată de bogăția simbolurilor sculptate în interiorul Bisericii și un reprezentant al Vaticanului.

Un participat de remarcă a fost si Dl. Avocat Friederich Gunesh care a primit un atestat de merit “Pentru întreaga sa activitate în calitate de secretar general al Bisericii Evanghelice C.A. din România, activitate care a garantat supraviețuirea patrimoniului cultural format din Bisericile fortificate din Transilvania,  inclusiv Biserica Evanghelică din Richiș.”

Dl. Gunes a luat cuvântul și a exprimat aprecierea față de organizatorii evenimentului și față de activitatea Accademiei Templare mai ales cu privire la Biserica din Richiș.

A fost prezent și primarul din Biertan, Dl. Mircea Mihai Dragomir, D.na Andreea Manastirean, coordonator birou și manager proiect în cadrul Fundației Bisericii Fortificate din Sibiu si Dl. Ioan Schaas, cunoscutul curator de la Biserica din Richiș, unul din ultimii Sași rămași la Richiș care a primit acum doi ani un atestat de merit pentru activitatea sa și care întotdeauna este o adevărată atracție prin poveștile sale și prin caracterul său întotdeauna vesel.

Cu ocazia aceasta, a avut loc și un moment festiv dedicat prezentării  Fundației Capricorn – viitoarea Green Man Fundation – care a preluat în administrare Biserica din Richiș pe baza unui contract  semnat recent  cu Biserica Evenghelică – Consistorul Mediaș și a fost invitat la microfon președintele  viitoarei Green Man Fundation, Dl. Francesco Tacconi, italianul cunoscut în Sibiu pentru pasiunea sa pentru simbolism:

„Am avut o viziune, această biserică ne-a vrăjit, simbolurile sale ne-au încântat, prietenul nostru John Schaas ne-a vrăjit, istoria sa ne-a vrăjit, istoria sașilor din Transilvania, meticulozitatea lor, ne-a vrăjit. Am avut o viziune, s-a născut un vis.

Am înființat Secțiunea Transilvania a Academiei Templiere în jurul acestei viziuni, am luat o Fundație cunoscută în trecut, dar inactivă de câțiva ani, Fundația Capricorn, pentru a promova acest loc minunat, facem un statut nou și îi oferim, împreună cu o nouă viață, un nou nume: Green Man Foundation.

Green Man Foundation în cinstea acelor sculpturi caracterizate de un farmec străvechi prezent în biserica Richiș și în cinstea curatorului său, acel om extraordinar, una dintre ultimele mărturii ale unei lumi care a fost și care merită să fie amintită astăzi ca și în viitor: Ioan Schaas.

Recent, Biserica Evanghelică - Consistoriul Mediaș, ne-a acordat onoarea de a putea administra și îngriji Biserica Richiș.

Am semnat un contract care, împreună cu privilegiul de a putea dispune de Biserică pentru inițiativele noastre, ne obligă să fim la înălțimea sarcinii și vom fi.

Metoda noastră nu va fi aceea de a-i înlocui pe cei care ne-au precedat, ci de a aduce un plus celor care înaintea noastră au îndeplinit sarcina de a păstra și promova Biserica Richiș cu mijloace mai mici și ne referim în special la D.na Timmermann, la Dl. Schaas și la toți cei care s-au dedicat acestui scop.

În acest an, intenționăm să începem prin lansarea a trei expertize, una structurală, una artistică și una arheologică, după care vom avea idei clare despre ce să facem pentru a ne îndeplini sarcina.

Între timp, nu vom rămâne inactivi și, prin urmare, ne vom ocupa de unele lucrări de întreținere a bisericii.

Este clar că împreună cu Academia Templieră -Secțiunea Transilvania, având în vedere că restricțiile ne permit, ne vom ocupa de organizarea altor evenimente ca aceasta, unul este deja programat pentru luna septembrie și vom căuta să luăm contact în teritoriu cu realități și organizații cu scopuri similare cu ale noastre.

Permiteți-mi să vă prezint echipa noastră care este aceeași care a organizat această conferință, aceștia sunt oameni extraordinari care cu un angajament și o dedicație extraordinară, sunt capabili să dea viață viselor, îi voi numi unul câte unul și îi voi invita să se alăture lângă mine: Marius Toderici, Ioan Stan, Adi Butureanu, Dan Herciu Nicu Popa, Cristian Matei.

Vă mulțumim tuturor, neexcluzând pe nimeni,  pentru prezența voastră care este prețioasă pentru noi, deoarece ne stimulează să mergem mai departe și să mergem mai bine si îmi place să închei făcând aluzie la realizarea visului nostru, la viziunea noastră prin amintirea cuvintelor marelui Nelson Mandela: „Un câștigător este un visător care nu a renunțat niciodată”

A urmat un bufet săsesc organizat în Căminul de lângă Biserică și după amiaza a avut loc o sugestivă ceremonie templieră deschisă publicului.

Evenimentul a luat sfârșit spre seară cu o masă festivă organizată la Complexul medieval Unglerus din Biertan.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus