Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Prețurile locuințelor au crescut în toată Europa. Ce se întâmplă în România

Prețurile locuințelor au crescut în toată Europa. Ce se întâmplă în România

Experții se tem de posibilitatea creării unei bule imobiliare în Europa, unde prețurile locuințelor au crescut necontrolat. Iată ce a dus la această situație și ce efecte ar putea să aibă.

Prețul mediu de cumpărare a unei locuințe a crescut în mai multe țări europene în ultimul an. Conform Politico, specialiștii se așteptau ca valoarea proprietăților să nu sufere modificări, ba chiar să scadă în condițiile crizei economice generate de pandemie. Numai că lucrurile au evoluat complet invers. Până și experții au fost luați prin surprindere de mișcările de pe piața imobiliară de pe bătrânul continent.

Aceștia avertizează că tendințele se vor menține, iar în România, unde deja prețurile locuințelor au crescut, această majorare ar putea ajunge la 25%.

Prin urmare, dacă ți-ai pus în cap să achiziționezi o locuință în Sibiu, de exemplu, nu te baza pe faptul că prețurile ar mai putea să scadă. La o simplă căutare pe ImoRadar24, folosind sintagma "case de vânzare în Sibiu", vei vedea că încă mai sunt proprietăți care pot fi cumpărate la un preț corect.

Atenție, însă, mai ales dacă vrei să-ți faci credit! Nu te împovăra mai muult decât ai putea duce, e avertismentul specialiștilor.

Revenind la proprietățile de vânzare în Sibiu, vei găsi case bătrânești sub 50.000 de euro, case modernizate sau moderne, de 3 camere, la 69.000 de euro sau la 75.000 de euro, dar și la 200.000, 300.000 sau chiar 500.000 de euro.

Prețuri cu 25% mai mari pentru apartamentele din România

În contextul creșterii prețurilor proprietăților din întreaga Europă, referindu-se la România, expertul imobiliar Valentina Geanuneanu e de părere că nu doar creșterea prețurilor la materialele de construcție a dus la scumpirea locuințelor, ci și o directivă europeană care se aplică de anul acesta și la noi, referitoare la eficiența energetică a clădirilor. Directiva se aplică locuințelor noi, a specificat specialistul.

Astfel, calitatea clădirilor va crește, iar acest lucru se va reflecta și în prețuri, a explicat expertul imobiliar pentru Digi24.

Scumpirea locuințelor, tradusă în cifre, pe țări

Dar iată situația din Europa și ce a dus la acest fenomen. Datele Băncii Centrale Europene arată că toate statele din Zona Euro au înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor.

S-a ajuns aici după ce oamenii au fost obligați să petreacă mult timp în case, nu au mai cheltuit bani pe călătorii și nici pe ieșiri în oraș, de haine noi nu prea au mai avut nevoie, așa că întreaga lor atenție a fost captată de spațiul de locuit, care brusc a părut înghesuit, neîncăpător.

A apărut dorința de a avea un apartament mai mare, chiar o casă. Cererea mare a scumpit proprietățile aflate la vânzare pe mai multe piețe imobiliare, în special în Europa Centrală și de Nord, arată datele BCE.

A contat și faptul că dobânzile oferite de bănci pentru împrumuturi erau mici, astfel că familiile tinere s-au simți încurajate să ia credite pentru prima lor casă.

Astfel, Suedia a înregistrat cea mai mare creștere a prețului mediu pentru o locuință, de 18%. Mai ales casele s-au scumpit în această țară, ajungându-se la majorări ale prețurilor cu 20%.

Asemănător stau lucrurile și în Olanda. Aici, prețul mediu al unei locuințe a crescut cu 15% în ultimul an.

În Austria, creșterea e de 12%, în Germania de 11%, iar în Marea Britanie de 10%.

Probabilitatea apariției unei bule imobiliare e mare

Marea îngrijorare este că, pe măsură ce economia își va reveni, băncile centrale vor trebui să crească ratele dobânzii. Astfel, cumpărătorii de case s-ar putea trezi cu datorii cărora să nu le poată face față.

Și asta nu e tot. Dacă vor reduce apoi cheltuielile, acest lucru ar afecta economia în revenire. Iar în situația în care vor trebui să-și vândă noile case, situația ar genera o bulă imobiliară bruscă.

„Nu vreau să folosesc cuvinte ca îngrijorat sau neliniștit, dar acestea au fost evoluții surprinzătoare când vine vorba de prețurile locuințelor din ultimele 12-15 luni”, a declarat Cecilia Skingsley, viceguvernator al băncii centrale suedeze, Riksbank.

„Nu am experimentat o pandemie în timpurile moderne, așa că nu am știut cum se vor schimba lucrurile și acum putem vedea că prețurile cresc nu doar în Suedia, ci în multe țări similare, cum ar fi Franța și Marea Britanie. Și așa mai departe”, a mai spus ea.

În Suedia, de exemplu, guvernul vrea să închidă aeroportul Bromma, din vestul capitalei Stockholm, pentru ca pe acest teren să fie construite circa 30.000 de noi locuinţe. Vrea să reducă astfel un deficit de spaţii de locuit care a provocat creşterea explozivă a preţului locuinţelor din capitala Suediei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Suedia nu este singura ţară care caută soluţii inovative pentru a creşte oferta de spaţii de locuit şi să reducă astfel acumularea de credite ipotecare neperformante, care ar putea amenința întreaga economie.

Și Berlinul urmează același drum. În locul fostului aeroportul Tegel, închis în luna noiembrie a anului trecut, autorităţile intenţionează să construiască peste 5.000 de apartamente. Apoi, se caută și o modalitate prin care să poată fi construite locuinţe sociale pe terenul fostului aeroport Tempelhof, din centrul capitalei Germaniei.

Creşterea chiriilor este o mare problemă pentru berlinezi, în condiţiile în care doar 17,4% dintre locuitorii orașului deţin propria locuință. La nivelul întregii țări, aproximativ jumătate din locuitori stau în chirie şi suferă de pe urma creşterii chiriilor. În condiţiile în care în septembrie vor avea loc alegeri parlamentare în Germania, politicienii se înghesuie să demonstreze alegătorilor cum vor rezolva problema locuinţelor, promiţând o combinaţie între noi locuinţe sociale, mai multe terenuri unde să poată fi construite locuinţe şi noi prevederi cu privire la limitarea creşterilor excesive ale chiriilor. Însă o soluţie rapidă este puţin probabilă.

Potrivit analiştilor băncii elveţiene UBS, oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară.

"Pe termen scurt, singura soluţie pentru oameni este să se împrumute din ce în ce mai mult şi asta este o sursă de îngrijorare nu doar pentru indivizi, dar şi pentru societate ca întreg", subliniază guvernatorul Băncii Centrale a Suediei, Stefan Ingves.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus