Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
31°C

O bucureșteancă s-a mutat la Sibiu și a deschis ”5 pâini. 2 pești”: „Am vrut ceva umil, dar cu semnificație înaltă”

O bucureșteancă s-a mutat la Sibiu și a deschis ”5 pâini. 2 pești”: „Am vrut ceva umil, dar cu semnificație înaltă”

Din București în Kuweit, apoi la Sibiu, cu câțiva bănuți în buzunar și visul de a-și deschide o brutărie - încercând să se întoarcă în țară, Natalia Sitcai a schimbat totul și a luat-o de la zero la Sibiu. Acum, ea deține brutăria și magazinul „5 pâini, 2 pești”. 

Natalia s-a pregătit în domeniul regiei de film, iar în străinătate a activat în domeniul fotografiei. Deși trăia o viață bună, simțea cumva că în continuare este într-o stare de tranziție, că drumul ei nu se oprește nici la București, nici în Kuweit, unde s-a mutat în urmă cu 14 ani pentru a fi mai aproape de părinții ei. Așa că a revenit în țară. Mai exact, s-a mutat la Sibiu.

Meseria pe care a ales-o este cu totul diferită față de tot ceea ce a făcut până acum, dar spune că o împlinește - lucrează într-o brutărie, un concept pe care chiar ea l-a gândit și l-a denumit simplu, biblic, 5 pâini, 2 pești.

„Căutam o profesie, ceva total diferit de ceea ce făcusem înainte. Am schimbat țara, orașul, profesia, am schimbat totul în același timp. Nu cunoșteam pe nimeni în Sibiu, așa că m-am aruncat așa, ca o săgeată în văzduh. Denumirea brutăriei vine de la miracolul biblic, o poveste divină care e mai puțin în atenția noastră, dar are o semnificație aparte - povestea aceasta se referă la abundență și iubire.”

Spune că a ales pâinea ca modalitate de a începe de la zero, pentru că a găsit că este un produs care merită revitalizat și readus pe piață într-un mod mult mai deosebit, chiar artistic. „Mi s-a părut că acea cultură veche de 14.000 de ani merită restaurată. Era industrială a distrus pâinea. Aceasta este o frustrare pe care, probabil, mulți oameni au simțit-o. Am vrut ceva umil, dar cu semnificație înaltă. Un domeniu căruia să te dedici total, pentru a face performanță pe măsura implicării. Eu sunt la bază o artistă, iar modul în care pregătesc pâinea aceasta arată exact asta”, spune Natalia.

„Pâinile noastre sunt în general rustice, avem multe pâini negre din făinuri integrale”

Natalia a început să își pregătească terenul pentru ceea ce avea să fie viitoare ei afacere, cu doar câteva mii de euro în buzunar, pe care i-a dat în mare parte pe cursuri. A vrut ca totul să fie făcut cu profesionalism.

„Am pornit la drum neavând mare lucru, aveam 5.000 de euro în buzunar, pentru a pune pe picioare o brutărie, într-un oraș în care nu cunoșteam pe absolut nimeni. Am venit aici pregătită să încep de la zero, fără niciun fel de resurse. banii vin, pentru că proiectul îi cheamă, îi captează ca să spun așa. E un proiect Start-up Nation”

Începutul micii sale afaceri a constat în șase tipuri de făină și trei de grâne. Există chiar un produs cu mix din șapte fulgi de cereale și șase de semințe, proteic și consistent. O treime din acest produs constă în mixul de semințe lăsat la fermentat o noapte întreagă.

În prezent, brutăria artizanală din Gușterița, de pe strada Podului 33, are câteva colaborări cu domeniul HoReCa, iar cei care vor să îi cumpere produsele o pot face într-un nou punct de desfacere, pe strada Ocnei, la numărul 24. 

Puteți să aflați mai multe informații și de pe pagina de Facebook „5 pâini 2 pești” sau la numărul de telefon 0770 917 035.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pofticiosul

Acum 3 săptămâni

Ce paine! E numai coaja!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 3 săptămâni

Cine manca painea aia asa arsa?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

GiGi Ping

Acum 3 săptămâni

asa-i la voi in Muntenia
Raspunde

Alin

Acum 3 săptămâni

Daca n-ai dinti intradevar e mai greu, ba! Insa painea arata super bine! Bravo lor!
Raspunde

Munteanu

Acum 2 săptămâni

Daca si painea aia mai arata bine inseamna ca esti chinez si n-ai mai vazut paine pana acum pt. ca ai mancat numai orez!
Raspunde

Sibian cu dinti de fier

Acum 2 săptămâni

Si daca ai e tot la fel! Aia e paine? Poti face un sendvis cu asa o paine?
Raspunde

Marioara

Acum 2 săptămâni

Dintii nu sunt ca sa mananci toate incercarile unor nechemati!
Raspunde

Tik Tok

Acum 3 săptămâni

Felicitari si succes.
Raspunde

Contra

Acum 2 săptămâni

Voi care tot dati like-ruri ati cumparat sau ati cumpara aceasta paine?
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 3 săptămâni

Te uiti la paine, arata frumos, miroase frumos..dar daca are coaja crocanta... Banuiesc ca prea multi tineri romani cat si cei mai batraiori au intotdeauna anumite "retineri" atunci cand e vorba sa muste din ceva (fie un mar, fie o ciocolata, fie un covrig sau o paine cu coaja apetisanta si crocanta) Iar aceasta "retinere" are legatura cu faptul ca fiecare stie ce are in gura - la propriu. Cand ai o dantura problematica (din varii motive) te feresti de anumite produse. Atunci cand te curenteaza o masea sau un dinte de fiecare data cand consumii rece/fierbinte sau cand ti se misca toate podurile (ca sa nu zic proteze) atunci cand rozi un covrig, e cat se poate de normal sa eviti asemenea produse. Coaja apetisanta a unei paini proaspete le aduce multora nostalgia copilariei....atunci cand muscau cu pofta din orice. De la o varsta, nu mai prea merge.Daca vreme de 30-40 de ani nu ti-ai ingrijit dantura, mai mult ca sigur ca la 50 de ani nu te mai tenteaza produsele "cu coaja tare" De aceea produsele crocante nu au in Romania acelasi succes pe care il au in Germania, Olanda sau Austria. Sper sa nu se simta nimeni ofensat, dar e dovedit stiintific.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 săptămâni

Ce le stii, matale pe toate, mai Ada! Stiu si eu ce inseamna vrocant! Indiferent de starea danturii, cred ca painea doamnei e prea cojoasa! Am mancat in copilarie paine cu coaja crocanta, paine batuta de coaja, dar arata foarte bine , nu ca cea din imagini!
Raspunde

Contra

Acum 1 săptămână

Fa, Ado, multi oameni isi ingrijesc dintii, dar asta nu inseamna sa si ciobeasca muscand din asemenea sortiment de paine! Mai lasa-ne cu teoria! La teorie toti sunteti tari! Du-te si cumpara tu painea aia daca tii asa de mult! Multi destepti s-au nascut pe lumea asta si noi numai acum am aflat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gospodina

Acum 3 săptămâni

S-ar putea sa fie gustoasa si sanatoasa, dar ca aspect arata rau! Toata coaja! Cred c-a tinut-o prea mult in cuptor sau n-a potrivit temperatura. Umi-umil, dar nu fara aspect...
Raspunde

Client

Acum 3 săptămâni

Pâinea aceasta e făcută cu făină integrală, de aceea e atât de închisă la culoare. Am consumat de mai multe ori produsele lor, pâinea nu e deloc arsă.
Raspunde

Cunoscator

Acum 2 săptămâni

Sa-ti fie de bine!
Raspunde

Nistor Bogdan

Acum 2 săptămâni

Comentatori negativi sunt cei mai activi la comentat,dar la munca sunt praf
Raspunde

Ghita

Acum 2 săptămâni

mancare de praz se papa cu franzela
Raspunde

Patri

Acum 2 săptămâni

piine made in usr?
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 săptămâni

E doar o afacere... Sa vedem cat va rezista!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus