Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

O tânără a învățat în pandemie să creeze lumânări din ceară de albine. „Purifică aerul și calmează simptomele alergiilor”

O tânără a învățat în pandemie să creeze lumânări din ceară de albine. „Purifică aerul și calmează simptomele alergiilor”

Pasionată deja de câțiva ani de lumânările din ceară de albine, dar nesigură de propriul talent, Alexandra Drugă, o tânără de 32 de ani din Sibiu, a așteptat până în anul pandemiei pentru a începe oficial să încerce să facă ceva handmade. A început cu cadouri pentru prieteni și familie, așa cum fac toți micii artizani. Apoi a investit. Acum are comenzi plătite și este foarte mândră de ceea ce reușește să creeze.

De meserie, Alexandra este Copywriter, iar neoficial spune că este „contemplator”. Practic, meditează, visează și admiră viața. Din aceste calități s-a revărsat și dragostea pentru tradiții și tot ceea ce este rustic, așa cum sunt și aceste lumânări tip fagure create din ceară de albine.

„Ca orice mică afacere, pentru care muncești în fiecare zi mai mult, Mirizma a pornit dintr-o pasiune pentru minunata ceară de albine și lucrurile făcute de mână. Atât de benefic și valoros. Însă dincolo de aspectul autentic și proprietățile lumânărilor, îmi doresc să perpetuez meșteșugurile de altădată și cât de ușor pot fi integrate în traiul modern. Și mai cred că în anumite momente nu ne trebuie foarte mult să ne regăsim, ci poate doar o lumânare cu miros de natură”, explică tânăra sibiancă.

„Era mai mult o joacă”

Multă vreme pasiunea pentru obiectele din ceară de albine a fost doar atât, însă pandemia a determinat-o să și acționeze. În niciun moment nu s-a gândit că ar putea ajunge să preia comenzi din întreaga țară. Însă chiar așa s-a întâmplat. „Totul era la nivel de dorință și home decor, până anul trecut, în decembrie, când l-am întâlnit pe Radu, un artizan visător, care făcea de ceva timp lumânări pentru un cerc restrâns, iar apoi mi-a fost profesor în ale meșteșugăritului de lumânări. Am început cu mici cadouri pentru prietenii mei, un soi de testare. Mi-am făcut un logo simplu, paginile de Instagram și Facebook, și am început să creez conținut. Era mai mult o joacă, un loc de refugiu unde îmi puteam scrie gândurile și transmite o parte din valorile în care cred. Apoi au început să vină comenzi din toată țara și se pare că visul meu prindea contur.”

1.500 de lei pentru primii pași

Investiția de început a fost de aproximativ 1500 lei, din care Alexandra a cumpărat materia primă, produsele de ambalare și materiale promoționale. Apoi fiecare ban câștigat l-a investit în alte și alte materiale necesare.

„Primii bani câștigați din această pasiune i-am folosit pentru următoarele investiții: testare produse noi, materiale diferite –  îmi doresc să găsesc mix-ul ideal de calitate și sustenabilitate, atât al materiei prime, cât și al produselor de ambalare. Am zis că asta voi face în primul an de activitate; voi da timp creșterii organice, nu mă voi gândi atât de mult la câștig, cât la dezvoltare. Îmi voi cunoaște publicul, mă voi cunoaște pe mine, îmi voi întări identitatea. Cu toate astea, e importantă și satisfacția financiară, oricât de mare este pasiunea. Și e sănătos să-ți dorești să câștigi din munca ta, să dai valoare timpului tău”, explică ea.

Lumânările sunt create din ceară de albine tip fagure, fiind lucrate manual. Ceara este pură, provenind de la apicultori etici din Transilvania. Sunt 100% naturale, non-toxice, prietenoase cu omul și mediul, spune tânăra artistă. Ceea ce își propune, de fapt, prin vânzarea acestor lumânări deosebite este să îi inspire pe cât mai mulți oameni să aleagă un stil de viață „eco-friendly”. „Să se conecteze câteva momente pe zi cu firescul, simplitatea, tradițiile și naturalețea. Unde mai pui că aprinderea lumânărilor din ceară de albine timp de 30-60 min pe zi purifică aerul din încăpere și calmează simptomele alergiilor și tusei.” Fagurii din ceară naturală și fitilul din bumbac sunt cele două elemente care compun lumânarea Mirizma. „Plus multă dăruire, îndemânare și un miros dulceag inconfundabil care creează dependență. V-am avertizat”, spune tânăra.

Alexandra ne-a explicat și care este procedeul prin care transformă ingredientele în lumânări.

„Foița de fagure se manevrează cu delicatețe, după ce a fost adusă la o temperatură optimă, altfel crapă sau se topește. Tăiem dimensiunile potrivite, atașăm fitilul și rulăm cu atenție; facem quality check, o mirosim și dacă ne vine s-o mâncăm, e gata.”

În ceea ce privește ambalajul, și-a dorit ca și acesta să fie prietenos cu mediul - sustenabil, minimalist, cu elemente care se pot refolosi sau cel puțin nu fac rău mediului înconjurător. Alexandra are în plan și modele noi de lumânări din ceară de albine, turnate în recipiente din ceramică sau sticlă, cu diverse uleiuri esențiale rupte din natură. 

Cei interesați de mai multe informații sau comenzi, o pot contacta pe Alexandra Drugă printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook sau Instagram. Aici pot regăsi și câteva modele de lumânări sau seturi gata de  cadou, dar pot realiza și la comandă lumânări personalizate pentru cadouri corporate, aranjamente botez/nuntă, mărturii botez/nuntă. 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Claradi

Acum 3 luni

Foarte frumos și autentic! Felicitări pt curaj și inițiativa!
Raspunde

Me

Acum 3 luni

Sa vedeti ce frumoase vor iesi atunci cand o sa invete sa faca lumanari cu ceara din urechi.
Raspunde

Victor

Acum 3 luni

Sunt " uluit" de complexitatea descriere a acestei activități dar și punerea în practică a unui " vis de copil". Dragă Alexandra ești un exemplu pentru noi toți că trebuie să credem în visele noastre și facem tot posibilul să le realizăm. Măcar bucur foarte mult că am avut onoarea să cunosc visătorul din tine și îți doresc să "te zbengui" pe țărmul viselor puse în practică mult timp de acum încolo.
Raspunde

Victor

Acum 3 luni

Sunt " uluit" de complexa descriere a acestei activități dar și de punerea în practică a unui " vis de copil". Dragă Alexandra ești un exemplu pentru noi toți că trebuie să credem în visele noastre și să facem tot posibilul să le realizăm. Mă bucur foarte mult că am avut onoarea să cunosc visătorul din tine și îți doresc să "te zbengui" pe tărmul viselor puse în practică mult timp de acum încolo.
Raspunde

Mercur Retrograd

Acum 3 luni

Le astept cu nerabdare pe cele cu ceara de urechi.
Raspunde

Popa

Acum 3 luni

Daca n-a avut de lucru, ce sa faca?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus