Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Fabrica de bani a Sibiului. Cum a trecut primul an de pandemie peste Zona industrială vest

Fabrica de bani a Sibiului. Cum a trecut primul an de pandemie peste Zona industrială vest

Cu aproximativ 19.000 de angajați și o cifră totală de afaceri de peste 1,8 miliarde de euro, cele aproape 40 de mari companii care activează în Zona industrială vest a Sibiului au trecut peste primul an al pandemiei cu rezultate pozitive, în medie. Mai ales în ceea ce privește profitul.

Cifra de afaceri a crescut, în medie, cu șapte procente, numărul de angajați a scăzut cu un procent, în timp ce profitul a crescut cu numai puțin de 58 de procente. Acestea sunt rezultatele obținute în 2020, primul an de pandemie, de marile fabrici din Zona industrială vest a Sibiului, comparativ cu anul 2019.

Procentele reprezintă media rezultatelor obținute de cele 35 de mari companii care activează în Zona industrială vest, așa cum au fost acestea raportate către Ministerul Finanțelor. Este vorba atât de companii care activează în zone diferite, de la industria automotive (care domină prin dimensiunile investițiilor și al numărului de angajați), cât și de companii din industria alimentară (cum sunt Expertarom ori Boromir), industria aeronautică (Aeronamic), pharma (Polisano Pharmaceuticals), industria construcțiilor (Bramac) și altele.

Cele mai mari creșteri. Dar și scăderi

În ceea ce privește creșterea cifre de afaceri, de departe lider este Grupo Antolin, compania al cărei rulaj a depășit anul trecut borna de 500 de milioane de lei. În procente, este vorba de cea mai mare creștere din Zona industrială vest, creșterea fiind de aproape 300% față de 2019 (când cifra de afaceri raportată era de 125 de milioane de lei). Grupo Antolin are un număr de aproximativ 1.060 de angajați, rezultatul obținut în 2020 fiind, însă, unul negativ, diferența între cheltuieli și venituri fiind de peste 26 de milioane de lei.

Dutchmed, o mică societate specializată în comerțul produselor farmaceutice, a înregistrat a doua creștere procentuală a cifrei de afaceri în primul an al pandemiei, de 90%, de la 16,9 la 32 de milioane de lei.

În fine, pe locul trei se află una din cele mai noi investiții din Zona industrială vest, și anume ifm Efector, specializată în fabricarea subansamblurilor electronice. Aceasta a raportat în 2020 o cifră de afaceri mai mare cu 61% (de la 108 la peste 174 de milioane de lei).

Din cele 35 de companii din Zona industrială vest a Sibiului care au intrat în analiza întocmită de Turnul Sfatului, 15 sunt cele care au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri, restul înregistrând scăderi ale rulajului (printre acestea, cele mai multe sunt din industria automotive).

Cea mai mare scădere, de aproximativ 77%, este cea a celor de la Sirfit, a căror cifră de afaceri realizată în domeniul automotive, a ajuns la 8,9 milioane de lei, de la aproape 40 realizată în 2019. Cei de la Rud Florian Rieger au raportat o cifră de afaceri de 20,3 milioane de lei (o scădere de 41% față de anul anterior pandemiei), în timp ce NTN SNR Rulmenți a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de 23% (de la 158 la 122 de milioane de lei).

Scăderea cifrei de afaceri a investitorului francez vine și pe fondul unor mari investiții în creșterea capacității de producție.

Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

Profit au anunțat cam toți

Cu excepția a șapte companii care au raportat pierderi (cele mai multe fiind doar pierderi contabile, generate ca urmare a investițiilor realizate în creșterea capacităților de producție), primul an de pandemie nu a lăsat pe nimeni din Zona industrială vest a Sibiului fără profit.

Ca volum, se remarcă profiturile raportate de Marquardt (peste 86 de milioane de lei) și Thyssenkrupp Bilstein (peste 33 de milioane de lei).

Procentual, cea mai mare creștere a profitului au anunțat-o cei de la Dutchmed, al căror comerț cu ridicata al produselor farmaceutice le-a generat un profit de 2,2 milioane de lei, o creștere de peste 3.700% față de 2019 (când profitul raportat era de 57.628 de lei, iar în timp ce în 2018 acesta era de 24.623 de lei).

Cei mai mulți au pierdut angajați

21 din cele 35 de companii care au intrat în analiza Turnul Sfatului au raportat un număr mediu de angajați mai mic în primul an al pandemiei, față de perioada anterioară.

În rândul companiilor cu peste 100 de angajați, cele mai mari reduceri de personal s-au înregistrat la ODU România (de la 509 la 409 angajați), Phoenix Mecano (de la 291 la 235 de angajați) și, respectiv, la NTN SNR Rulmenți (de la un număr mediu de 1.071 de angajați la 918). Procentual, cele mai multe scăderi de personal sunt cuprinse în intervalul 3-14%.

De cealaltă parte, cele mai mari creșteri de personal le raportează cei de la Güntner (creștere de 30%), care după ce în decembrie 2019 au inaugurat ”Megafactory II” (vezi foto principală) și-au crescut în 2020 numărul de angajați la 602 (față de o medie de 464 în 2019). Și cei de la Harting Manufacturing au crescut numărul de angajați în anul pandemiei, ajungând la o medie de 536, față de una de 441 în 2019. 

Lipsesc doi dintre cei mai mari angajatori

Din calculele care au stat la baza întocmirii statisticilor citate în articolul de mai sus lipsesc rezultatele Continental Automotive System SRL, cel mai mare angajator de pe platforma industrială (în 2019 raporta aproape 3.900 de angajați). Ca în fiecare an, datele financiare referitoare la Continental sunt publicate cu mare întârziere de către Ministerul Finanțelor.

În 2019 (ultimul an pentru care apar publicate rezultatele financiare), Continental era pe un ușor trend de scădere: cifra de afaceri scăzuse de la 4,2 la 4,09 miliarde de lei, în timp ce profitul raportat a scăzut cu aproape 84%, de la 852 de milioane de lei, la 134 de milioane de lei.

Totodată, din această analiză lipsesc rezultatele înregistrate de Takata Sibiu, societatea care în martie 2020 a fuzionat prin absorbție cu Joyson Safety Systems Sibiu. Pentru Takata Sibiu, ultimele date financiare sunt cele publicate de către Ministerul Finanțelor pentru anul 2018, în timp ce pentru Joyson Safety Systems Sibiu (societatea care a absorbit Takata) încă nu a fost publicat niciun rezultat financiar. Este vorba de unul dintre cei mai mari angajatori de pe platforma Zonei industriale vest a Sibiului, cu un număr de aproximativ 2.700 de angajați (conform raportărilor din 2018) și o cifră de afaceri de peste 503 milioane de lei,

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Popdan

Acum 2 ani

Revedeti calculele acolo unde se trece de la pierdere la profit sau invers. Procentele arătate nu sunt bune. Nu se poate face raportul dintre profit si pierdere pastrand semnul pierderii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jeg de corporatii

Acum 2 ani

În 2019 (ultimul an pentru care apar publicate rezultatele financiare), Continental era pe un ușor trend de scădere: cifra de afaceri scăzuse de la 4,2 la 4,09 miliarde de lei, în timp ce profitul raportat a scăzut cu aproape 84%, de la 852 de milioane de lei, la 134 de milioane de lei. Astia de ce nu-si publica datele financiare, au 2 perechi de oua ? Ia uite cum se eschiveaza de la plata impozitelor, ce profit infim! Scadere de 7 ori a profitului ? pai de ce nu inchideti, smecherilor ? Luati-va cortul si marsh afara din Sibiu!
Raspunde

@Jeg de corporatii

Acum 2 ani

Si sa vina cine in loc, desteptule? Firmele romanesti patriotice? Avem asa ceva? Daca astia pleaca acasa, ajungi in strada inclusiv tu, habarnistule!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luati-va cortul si marsh de-aci!

Acum 2 ani

Nu trebuie sa vina nimeni in loc, desteptule! Sunt multe alte lucruri de facut si dezvoltat in tara asta! Ati sufocat orasul si nici macar nu declarati profit, deci implicit nu contribuiti cu nimic la dezvoltarea zonei. Ati venit doar cu specula, cu cresteri de preturi la tot, fara sa produceti nimic concret! Afara cu voi din sibiu si din romania! Tigani cu cortul, asta sunteti!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Marsh mă după vadim
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Pentru ei, n-a fost covid, n-au tinut oamenii acasa... Oare de ce?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Aproape toti au raportat castiguri, (aproape) toti si-au regulat salariatii cat a fost pandemie, ca le-a fost frica sa nu ramana fara averile produse de mana de lucru ieftina din Europa de Est :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus