Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Eugen Iordănescu se justifică în fața consilierilor județeni pentru colaborarea sa cu securitatea. Le cere tuturor să-și publice CV-ul cu trecutul comunist!

Eugen Iordănescu se justifică în fața consilierilor județeni pentru colaborarea sa cu securitatea. Le cere tuturor să-și publice CV-ul cu trecutul comunist!

Directorul general al Camerei de Comerț, Eugen Iordănescu, le-a transmis astăzi consilierilor județeni o scrisoare deschisă în care își scuză motivele pentru care a colaborat cu securitatea. Iordănescu a făcut acest gest după ce o parte a consilierilor au reproșat majorității PNL faptul că la propunea președintei Daniela Cîmpean a fost votat membru în comisiile de selecție pentru consiliile de administrați ale societăților Drumuri și Poduri SA și Aeroportul Sibiu.

”Pentru standardul moral al epocii comuniste, nu am corespuns”

În scrisoarea întinsă pe șase pagini, Iordănescu dă detalii legate de trecutul familiei sale și vorbește despre motivele pentru care, spune el, i-a fost impusă colaborarea cu fosta securitate. ”Pe scurt, am avut o problemă serioasă: ca să fac școală, trebuia mai întâi să am dosarul de cadre și nu-l aveam! Pentru standardul moral al epocii comuniste, nu am corespuns, și a trebuit să plătesc un preț greu pentru asta. Asta a fost epoca de ieri”, se justifică directorul Camerei de Comerț.

În realitate, în timpul procesului de la Curtea de Apel București, din septembrie 2019, avocata sa a spus că i s-a respins dosarul atunci când a vrut să intre la facultate deoarece tatăul său avea o condamnare penală pentru delapidare. Avocata a arătat atunci că Iordănescu recunoaște că tatăl său suferise o condamnare penală, pentru delapidare, dar că, în realitate, această condamnare penală avea alt motiv, și anume acela că tatăl lui Eugen Iordănescu ar fi fost de fapt legionar. ”Din cauza «originii nesănătoase» a tatălui, este respinsă posibilitatea de a da admitere la facultate”, a susținut avocata.

În continuare, Eugen Iordănescu și-a satisfăcut stagiul militar, s-a angajat, după care, în 1985, s-a înscris din nou la admiterea la cursurile aceleiași facultăți. Doar că de această dată a omis să mai declare în fișă faptul că a avut un părinte cu o condamnare penală.

De cealaltă parte, avocatul CNSAS a relatat că potrivit raportului de recrutare, ofițerul de Securitate i-ar fi explicat că dacă nu acceptă oferta, întâlnirea dintre cei doi ar fi fost ”legendată” sub un oarecare alt motiv. ”Ar fi putut foarte bine să refuze”, a menționat reprezentanta CNSAS. Iar potrivit raportului despre cum a decurs recrutarea, ”se arată foarte clar că Eugen Iordănescu s-a declarat întru totul de acord, fără nicio reținere”. ”Iordănescu a menționat în mod expres că și tatăl său a făcut acest lucru timp de mai mulți ani”, a amintit reprezentanta CNSAS în fața judecătoarei.

Potrivit celor susținute de reprezentanta CNSAS în fața instanței, în informările pe care Iordănescu le-a transmis Securității, acesta detalia ”activitățile potrivnice regimului comunist”. ”Aceste informații încălcau dreptul la o viață privată”, a mai arătat cea care a reprezentat CNSAS în acest proces.

”Tatăl meu a fost ofițer sub comanda generalului Antonescu și a fost pe front din 1939 până în 1945. A fost decorat la Stalingrad și a comandat trupele care au apărat Președinția Consiliului de Miniștri în timpul rebeliunii legionare. După instaurarea comunismului a fost arestat și a petrecut ani la Canal și Săvinești. Eticheta cea mai simplă cu care a fost răsplătit de regim a fost apoi . A fost necontenit urmărit, șantajat și averea familiei mele a fost naționalizată și dacă veți avea vreodată timp, puteți afla o frumoasă versiune romanțată a cooperativizării în statul strămoșilor mei din romanul Niște Țărani (Dinu Săraru 1974)”, scrie Iordănescu.

Printre primii care a intrat în sediul Securității din Sibiu

Iordănescu povestește în favoarea ”imaginii” sale, așa cum se exprimă în scrisoarea adresată consilierilor județeni, că a fost printre primii trei sibieni care a intrat în sediul Securității ”pentru a ne asigura că nu mai sunt arestați în 22 decembrie 1989 (nu m-am înscris niciodată la ”eroii revoluției” , nu am cerut nici teren, nici televizor, nici nimic altceva), am fost voluntar și apoi redactor șef adjunct la Dimineața (devenită 21 Radical) – primul ziar făcut de voluntari din Sibiu în decembrie 1989, unul dintre modeștii contribuitori la lansarea Alianței Civice la Sibiu, unul din miile de semnatari și susținători ai Declarației de la Timișoara, unul dintre fondatorii Evenimentului Sibian”, scrie Iordănescu.

”Unul dintre colegii dumneavoastră, consilier județean PSD a fost primar comunist”

Iordănescu se declară revoltat că măsura cu care este criticat el pentru că a colaborat cu securitatea nu se aplică și altor membri importanți ai societății. Fără să dea nume, el vorbește în scrisoare de ”un de-al meu a devenit celebru la ONT-ul de atunci pentru că s-a căsătorit peste noapte, ca să corespundă și să ocupe un mult vânat post de șef de birou. Era deja membru de partid, dar îi lipsea asta: căsătoria. E la același nivel moral și astăzi, a schimbat doar unele cuvinte și culoarea politică a celor care se folosesc de el și de care la rândul său profită (a schimbat până acum cam toate culorile)”.

Amintește și de un consilier județean, fără a-i da însă numele, fost primar în vechiul regim. ”Unul dintre colegii dumneavoastră, consilier județean PSD a fost primar comunist chiar în Șelimbăr (o persoană pentru care am tot respectul și amiciția de altfel). Alți câțiva, din celelalte partide, au fost membri ai partidului comunist, având funcții mai mici sau mai mari. (...) Unii dintre ei au votat împotriva numirii mele în comisie din motive morale. Oare în cazul lor cum funcționează morala? Să te faci comunist de bună voie ca să avansezi în carieră sau să primești locuință e oare scuzabil?”, se întreabă retoric Iordănescu.

”Tot centrul Sibiului e plin astăzi de proprietari, foști chiriași ILL”

Tot legat de locuințe, el vorbește de toți locuitorii din zona centrală. ”Tot centrul Sibiului e plin astăzi de proprietari, foști chiriași ILL care probabil nu au avut nicio noapte albă că au primit de la PCR locuințe din care proprietarii legitimi au fost azvârliți afară și mulți au înfundat pușcăriile pentru vina de a nu fi săraci”, a mai scris șeful Camerei de Comerț.

Despre un alt consilier județean, tot fără a da nume, Iordănescu spune că i-a transmis că nimeni nu putea ajunge șef de birou fără carnetul de partid. ”Nu vede nici astăzi vreo vină în a fi în mica sau marea nomenclatură, în a face ce are de făcut pentru ca viața să-i fie mai bună, ignorând morala, principiile sau ce se întâmpla celuilalt”, a scris Iordănescu.

CV-ul comunist la vedere pentru toți consilierii!

Nu a scăpat nici de fostul primar din Bungard ”cetățean onest și om politic astăzi”, despre care face aluzia că ar trebui să sufere un proces asemănător cu cel al naziștilor de la Nurnberg. El face această comparație în contextul în care casa părinților săi urma să fie demolată pentru a face loc unui teren arabil. ”Desigur, primarul de atunci, cetățean onest și om politic astăzi, nu ar avea de ce să fie vinovat: ca mulți alții (la Nurnberg de exemplu) cred că va spune că nu a făcut nimic rău, a executat doar ordine”, mai scrie Iordănescu.

În final, el le solicită consilierilor județeni să înceapă un proces de condamnare a comunismului. Primul pas ar fi publicarea pe site-ul Consiliului Județean și al partidelor CV-urile complete a tuturor în care să apară și funcțiile de dinainte de 1989.

Scrisoarea poate fi citită aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Romanasul democrat

Acum 2 ani

Turnator fara pic de rusine...in loc sa-si dea demisia se agata cu nesimtire de scaun! Rusine PNL ,care ii tine partea !
Raspunde

Yyy

Acum 2 ani

daca dai cu o petarda cu destul fum acoperi cam orice porcarie facuta de tine sau de tactu sau tot tribul tau. cea mai buna aparare e atacul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 2 ani

Mai, ce crime o fi facut dl. Iordanescu daca a dat nota informativa despre pipitele din facultate care se plimba cu grecii cu masina sau despre vreun aiurit care visa sa plece in Occident, unde, dupa cum s-a dovedot, umbla cainii cu covrigi in coada... Uni au avut un trecut comunist si au profitat de statutul lor si nu-i mai ia nimeni la intrebari...
Raspunde

Just me

Acum 2 ani

Tupeu de securist.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Securistul tot securist pana la moarte . Deviza lui e " ba pe-a matii"! Pai ba , tu compari turnatoria la securitate cu faptul ca cineva a fost primar pe vremea comuniștilor? Pai nu ti-e rușine, securistule ? Nu , ca tu n-ai rusine!
Raspunde

Gheorghe

Acum 2 ani

Acest personaj produce mai multa scarba cu incercarile lui de justificare ! Atatea minciuni ! Rusine nu mai exista si pt. dnul Iordanescu .
Raspunde

Popdan

Acum 2 ani

Daca ar fi fost onest s-ar fi retras. Minte cum respira cand spune ca a fost fortat sa toarne. Daca nu voiai, spuneai nu si gata.Nu este erou al revolutiei dar este unul din cei mai mari profitori ai acesteia. Nu se mai satura. In loc sa taca, mai are si tupeul sa prezinte scuze, atragand in noroiul sau si alti profitori.
Raspunde

Alo, Redactia!

Acum 2 ani

De ce publicati selectiv comentariile. Oare tb sa ne achizitionam VPN ca sa putem comenta?
Raspunde

Petru

Acum 2 ani

Javră. Vazandu-se în noroi se scutură că să stropeasca pe cât mai mulți. Cum poți să bagi toți membrii PCR în aceeași troaca cu turnătorii. Sigur că nu puteai fi sef fără a fii membru de partid, dar puteai fi membru de partid fără să faci rău la nimeni. Urmează să-i atragă în noroi pe toți care au trăit în epocă.
Raspunde

Un cititor

Acum 2 ani

Deci tatăl lui era legionar dar nu numai că nu a fost băgat la ănchisoare de Antonescu ci a și luptat împotriva legionarilor. Curat murdar! P.S. Oare cuvântul „canalie” vine de la „canal”? Omul acesta este mai respingător decât o hienă.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Pe langa aspectele de principii si deontologie evidente in acest caz, esenta problemei este alta: de ce este Iordanescu pus sa evalueze si selecteze, in functie de morala si competenta, niste aplicanti la functii in serviciul public? De ce doar ”acest ilustru, a-tot-cunoscator” este constanta acestor comisii de selectie? Care este marea lui calitate si pregatire fara de care nu se poate garanta o selectie reala si plauzibila? Din dezbaterea acestor intrebari si cautarea raspunsurilor, putem (unii dintre noi) sa tragem concluziile evidente cum ca d-na Presedinte a CJ il pastreaza pe acest Iordanescu ”fara de vreo vina” in preajma-i spre consiliere din acelasi motiv pentru care i se permite sa ”bata anticamerele” de la CJ & Primarie. Din ”incontestabila-i” calitate de coordonator a Camerei de Comert (unde are un aport mega-justificat (?!) - mai ales prin afacerile proprii ce deriva de aici), ar trebui poate sa ne fie noua de la sine inteles de ce acest domn este atat de curtat de d-na Campean si promovat sa urmareasca interesele urbei in diverse directii, si cu toate astea nu este chiar atat de evident! Si ce daca..... O sa mai tot auzim de acest personaj sinistru, iar daca nu o sa auzim, cu siguranta el tot o sa activeze din ce in ce mai in umbra si mai pe ascuns - doar are acest antrenament si pregatire. Iar alesele noastre locale, mizeaza in continuare pe memoria de scurta durata a noastra a tuturor, si astfel pana la urmatoarea runda de alegeri, vom fi uitat implicarea lui Iordanescu in diverse ”afaceri locale” (ex. sala de nunti si cumetrii de la Vestem).
Raspunde

Florin

Acum 2 ani

acest "sfant al inchisorilor"......... martir si erou. Ghinionul e ca deja prea multi stim ca este doar un excrement cu ochi. Rusine celor care insista, insista ,insista
Raspunde

Eugen Lacrimogen

Acum 2 ani

Asta e un mason si asta l-a propulsat, ca pe multi altii, cu obligatia de a-si ajuta fratii (aplicindu-se principiul ''Corb la corb nu scoate ochii!''). Asta e secretul! Masoneria salveaza Romania?

Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Mai, ce vehementi sunteti, de parca v-ar fi luat cascavalul de sub nas!... Eroi au fost, eroi sunt inca! Faceti pe eroii si pe justitiarii in alte imprejurari! Functiile tot pe ochi frumosi si pe paralel grele se dau ori e Iordanescu, informatorul, ori e altul... La vremuri noi, tot voi! Adica tot ei!

Raspunde

Relu

Acum 2 ani

Apropo...Si dl. Sovaila are o varsta, cam a doua adolescenta! De ce nu ne spune ce-a facut in comunism? Ce profesie a avut si ce functii a ocupat?

Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Ți-e greu sa înghiți adevaru, stiu, respectiv ca eu nu-s trol ca voi, pe bani de la stat unde frecati mangaua 7 din cele 8 ore pe zi, bagati în politica trepăduși pe la partide la lipit afise, si lingau la sefu de la instituție, toate in același timp :)) uite ca se poate, mai exista si de astia ca mine care va mai contrazic in tâmpeniile pe care sunteți plătiți sa le expuneți voi aici si prin alte parti.
Raspunde

Cititor Sibian

Acum 1 an

Bun articol! Situatia e prezentata cu argumente si precizari din mai multe puncte de vedere. Felicitari Alin Bratu! Iordanescu este o persoana capabila si care a primit sprijin... ca si altii. Capacitatea este benefica pentru societate atunci cand este pusa in slujba acesteia. Aici intervine caracterul, principiile si valorile "alesului" sau "numitului" in functii, dar decisiv ar trebui sa fie controlul si monitorizarea de catre societate si presa. Cred ca dezbaterea e mai importanta decat etichetele scurte. Poate ar fi timpul sa existe amanatul "proces al comunismului"? Respectivul proces ar avea rolul de a clarifica in primul rand lucrurile, am avea multe de castigat, mai mult decat "condamnarile" ar conta clarificarile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus